Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Haftalık çalışma saatleri ile ilgili


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Birkaç gün önce hangi konu başlığındaydı hatırlamıyorum,bu konu biraz konuşuldu.

Düşünüyorum da,teknolojinin bu kadar geliştiği,tek tıkla dünyanın her yeri ile her türlü iletişim imkanlarının bu kadar yaygınlaştığı bir dünyada haftalık 5 gün çalışma şekli ya da en azından haftalık 5 gün ofisten çalışma şekli ne kadar doğru?
Teknoloji ilerleyip birçok konuda insanların işlerini kolaylaştırırken bir yandan da ilave stres kaynakları yarattı. Bırakın 50 sene önceyi 10-15 sene önceye göre bile çok daha farklı ve fazla stres kaynakları var çalışanlar için.Kendimden biliyorum.Üniversiteyi bitirip işe ilk başladığımda (Türkiye için konuşuyorum) cep telefonları bu kadar yaygın kullanılmıyordu. Androidler zaten yoktu doğal olarak.Lap toplar yoktu.Kendi işim için konuşayım. Bir müşteri sipariş vermek için hala faks kullanıyordu.Cuma günü akşama kadar sipariş geçmeyi unutan bir firma Pazartesi gününe kadar o siparişi beklemek durumunda kalıyordu.Daha başka bir çok şey yazarım ama çok uzar.Söylemek istediğimin özünü anladığınıza eminim.

Şimdi vatsaptan bile sipariş geçen müşteri var.Ve Cumartesi günü geç saate kadar bile siparişini fabrikaya teslim alabiliyor.

Ama şimdi (kendi adıma söyleyeyim)cep telefonunu açmak bile bir stres benim için. "Ulan yine kaç tane eposta geldi,hangi müşteri hangi siparişini soruyor,falancanın akreditifi geleli 1 ay oldu ama siparişini hala hazırlayamadık,vs"gibi stres konularını da çoğaltmak çok kolay.

Sonuç olarak genellikle hafta içi 5 gün, saat 09:00-18:00 çalışılan iş hayatında acaba hafta içi 4 gün ve sabah 07:00-18:00 çalışma şekli olsa yani hafta içi 1 gün işe gidilmese stres daha mı azalır, çalışan daha mı verimli çalışır diye soruyorum kendi kendime. Neticede zaten günümüzde cumartesi,pazar günleri bile androidler sayesinde dünyanın her yerindeki müşteri ile iletişimimiz devam ediyor,acil bir durum olduğunda en basiti vatsaptan bile müşterilere cevap verebiliyoruz,yardım edebiliyoruz,iş takibi yapabiliyoruz. Yurtiçi işlerde de sanırım benzer şekilde davranılıyordur.Yani işten kaçmak diye bir şey günümüzde mümkün değil.

Öyle ise, mesela Pazartesi çalışıp,Salı günü ara verilip sonra 3 gün daha çalışılsa söylediğim mesai saatleri ile ofise git-gel,ofis ortamında patron,kıl müdür(ofiste benim müdürüm yok he,hemen kendimi anlattığımı sanmayın,daha önceki iş tecrübelerimden de yararlanarak genel konuşuyorum),ofis ortamının zaman zaman rahatsızlığı,vs. stresinden hafta içi 1 gün uzaklaşmak verimi arttırır diye düşünüyorum. Çünkü ben bu şekilde sık sık çalışıyorum. Nedeni de her hafta en az 1 tane yabancı misafirim geliyor yurtdışından ve ben onu karşılamak için fabrikaya gitmiyorum. Böylece o hafta 4 gün ofise gitmiş oluyorum.Aslında çalışmam devam ediyor tabi çünkü evden de veya dışarıdan da işleri takip ediyorum.

Biraz karıştırmış olabilirim,kusura bakmayın ama demek istediğimi anladınız sanırım.

Siz ne dersiniz?
Haftada 4 gün(free günü de kendimiz seçebileceğiz)ve 07:00-18:00 şeklinde bir çalışma düzeni sizi,bizi daha verimli kılmaz mı? Neden 07:00-18:00 diyenler için de basit bir cevap. Patronların ağızlarını kapatmak için.

not:trolleyecekler ille de olacaktır ama ciddi yazanların daha çok olmasını diliyorum.
Mesaj tarihi:
Haklı olduğun yerler var da günde 11 saat çalışmakta hiç verimli ya da mantıklı olmaz kafa yoran ve odaklanmak gereken bir iş yapıyorsanız. Ama verimi artırıp çalışma saatlerini azaltacak çok yöntem bulunabilir. Millet çalışma saatlerinin yarısını internette/telefonda kişisel ya da boş şeylerle geçiriyor bu bir gerçek.
Mesaj tarihi:
Kuddusi abi deli misin sen 11 saat nedir?Çoğu insan zaten iş yerine uzakta oturuyor ve erken kalkıyor. 1-1,5 saat daha erken işe başlamak demek uykudan feragat.Benim için asla verimli olmaz ki bu.

Ha akşam 18.00 yerine 19.00 dersin çıkışa ona Ok...
Mesaj tarihi:
RamsesII said:

Kuddusi abi deli misin sen 11 saat nedir?Çoğu insan zaten iş yerine uzakta oturuyor ve erken kalkıyor. 1-1,5 saat daha erken işe başlamak demek uykudan feragat.Benim için asla verimli olmaz ki bu.

Ha akşam 18.00 yerine 19.00 dersin çıkışa ona Ok...


Edriel'de haklı,Ramses'te haklı 11 saatin uzun olması konusunda.
ya bana kalsa 09:00-18:00 ve hatta 09:00-17:00 ama en başta patronlar böyle bir öneriye hemen saldırır.onlara çalışma saatlerinin değişmeyeceği(aradaki 1 saatin öğle yemeği araları kısaltılarak telafi edileceği)söylenerek bu konuda destek olmayacaklarsa da karşı çıkmamaları sağlanabilir(beyin fırtınası yapıyoruz işte,ben de farkındayım önerimin mevcut ülke koşullarında ütopik olduğunu).
Yoksa k1nJo'nun verdiği linkteki çalışma şekli de 6 gün değil ama 5 gün olmak kaydı ile bana uyar. cumartesi,pazar'a dokundurtmamak lazım arkadaşlar. :D

ayrıca düşündüm de haftada 4 saat çalışma şekli eğer yaygın bir şekilde planlanırsa trafik sorununa da çözüm olabilir.özellikle büyük şehirlerde.

edit: @dragonfire. evet,bulamadım bu konu başlığını. ben o tartışmayı biraz daha derinleştiriyorum şimdi. bulsaydım oradan devam ederdim. idare edin. :D
Mesaj tarihi:
Abi trafik sorununun çalışan insanlardan olmadığını düşünüyorum ben.

Çünkü özellikle okul tatillerinde (sömestr, yaz, teog tatili vs) trafik bariz rahatlıyor.GEçenki teog tatilinde rahattı mesela her yer, hızlıca gidip geldim işe.

Bu okul olaylarını servislerini vs ayarlamaları lazım.Tuzla'da oturan çocuk üsküdara okula gelince problem oluyor.
Mesaj tarihi:
@k1nJo

oooo, bu da ilginç?!?!
ben sadece başlığa bakmıştım,haliyle yanlış anlamışım.

haftanın 6 gün olması daha çok çalışacağımız anlamına geliyor gibi(günlük 10 saat demiş adam) eğer şu an da haftalık ortalama 45 saat çalışıldığını düşünürsek karşılaştırma şu şekilde oluyor:

60 hafta + 5 gün için ==> çalışma günü sayısı 244 gün
52 hafta için ==> çalışma günü sayısı 260 gün

244 x 10 saat = 2440 saat
260 x 9 saat = 2340 saat

100 saat fazla çalışılıyor.
Bence bunu yazan adam vakit yetmiyor diyen patronlardan :D
Mesaj tarihi:
60 hafta + 5 gün ne abi?

zaten hafta sayısı niye değişsin? yine 52 hafta olur.

edit: yani sen öyle bi hesaplamışsın ki haftalar 6 gün olsa diye ama 24 saatten hesaplamışsın. öyle olmaz. 52 hafta olur yine yani. haftalık toplam saat değişmiyor çünkü.

yani 52 * 4 * 10 = 2080 saat.
Mesaj tarihi:
k1nJo said:

60 hafta + 5 gün ne abi?

zaten hafta sayısı niye değişsin? yine 52 hafta olur.

edit: yani sen öyle bi hesaplamışsın ki haftalar 6 gün olsa diye ama 24 saatten hesaplamışsın. öyle olmaz. 52 hafta olur yine yani. haftalık toplam saat değişmiyor çünkü.

yani 52 * 4 * 10 = 2080 saat.


ama 365 günlük yılı 312 güne indirmekten bahsediyorsun?
Mesaj tarihi:
1 yılın kaç gün olduğu önemli değil ki toplamda kaç saate denk geldiği önemli.

gün yerine saat olarak düşünmen lazım.
günler 28 saat olup 1 hafta 6 gün olursa; 1 hafta yine 168 saat değil mi?
yani 1 haftanın geçme süresi aynı, dolayısıyla 1 ayın da 1 yılın da.

sen şimdi
52*7/6 yaparsan; yine 1 günü 24 saat gibi düşünüyorsun. hatalı oluyor o yüzden.
Mesaj tarihi:
ama bu da doğaya aykırı.
1 yılın 365 gün olduğu gerçeğinden vaz geçip bu şekilde bir çalışma takvimi kabul edersek bir süre sonra mevsimlerin, gün-gece farklarının değişimleri de yine insanlar üzerinde olumsuz etkiye neden olacaktır.Çünkü 53 gün kısaltıyoruz seneyi bu şekilde bir çalışma takvimini benimsersek.
Mesaj tarihi:
evet her günün kendine özel bi programı oluyor sanırım. bazen gece bazen gündüz falan mı uyumak gerekiyordu öyle bi şeyler.
neyse ben ille de bu olsun demiyorum zaten de fikir işte sadece, geziniyor yıllardır piyasada. belirtmiş olayım dedim.
Mesaj tarihi:
Yeni konu açmayayım dedim. Özel sektördeki özlük hakları ile ilgili bir sorum var.

Dün hoca derste sigorta primleriyle ilgili bir şey söyledi.

10K maaş alsanız bile, sigorta priminizi 1.5K yatırırlar diye.

CEO emekli oluyor, 1.5k emekli maaşı alıyor diye dalga geçti sonra da sdf

Sizce bu ne kadar doğru? Bazı büyük şirketlerin IK sayfalarında, personellere sundukları özlük haklarının içinde özel sağlık sigortası felan görmüştüm. Anadolu Sigorta'dan mesela. Emeklilik ve Sosyal Güvence sistemi profesyoneller için nasıl işliyor? Bazıları özel emeklilik şirketleriyle çalışıyor. Ergo gibi. Bunların ne faydaları var?

Çok uzun oldu ama hepimize faydalı olur bunların cevapları.
Mesaj tarihi:
10k maaş öder. seni asgari ücretli gösterir ve asgari ücret üzerinden priminin yatırır. maaş ödemesi yaptığı hesap ayrıdır. oraya asgari ücret yatar. diğer hesaba da kalan paranı yatırır. haliyle ödediğin prim az olduğundan emekliliğine yansır. çok sık bir uygulamadır.
Mesaj tarihi:
Bunu nasıl kabul ediyorlar? Sonuçta senin emeklilik maaşını belirliyor.

Üst düzey yönetici olsan da 1.5k emeklilik maaşına razı oluyorsun yani?

Yurtdışında bu sistem nasıl işliyor acaba?
Mesaj tarihi:
kabul etmeyenler oluyor tabi. ancak o biraz uçuk örnek oldu. genelde 2-3k alan genç toy çalışanlarda olur bu durum. çalışan hem o farkı umursamaz hem de henüz emekliliği dert etmez.
Mesaj tarihi:
çok çılgın öneri.
herkes pazar günü tatilini başka güne kaydırabilsin.

pazar günü nefes almaya çalışan kötü giyimli aile babaları ile göt göte gelmeye son.
çocuğunu zapt edemeyen kilolu kapalı hanımlar ile çarpışmadan burger'ın önünden geçmeye çalışmaya son.

hafta içi ikea kan ağlıyor!!
sistemin buna ihtiyacı var.
Mesaj tarihi:
KuddusiMavra said:

...
Sonuç olarak genellikle hafta içi 5 gün, saat 09:00-18:00 çalışılan iş hayatında acaba hafta içi 4 gün ve sabah 07:00-18:00 çalışma şekli olsa yani hafta içi 1 gün işe gidilmese stres daha mı azalır, çalışan daha mı verimli çalışır diye soruyorum kendi kendime.

...



ilk olarak, o sabahki 2 saat kayip zaman. sen oyle calisirsin da, seninle is yapan diger firmalar, musteriler veya tedarikciler ayni saatlerde calismadiginda o kayip zaman. bildigin saat farki gibi olacak.
ikincisi, haftaici bir gun calismiyorsun dedik, e senin musterin calisiyor. adamin problemi olacak arayacak, evrak isi olacak mail atacak, acil birsey gerekecek arayacak. ben calismyorum kardesim diyip kapatabiliyorsan problem yok. oyle bir ihtimal yoksa,(ki sanmiyorum) o gun sadece ofise gitmemis olacaksin. boyuna telefon calacak, o gun tatil mi, is gunu mu anlayamayacaksin bile.

cok fazla ofise bagimli olmadigin bi is yapiyorsan zaten haftada 1-2 gun disarda sagda solda cafede falan da islerini halledebilirsin, diger gunlerin calisma saatlerini arttirmaya, macera aramaya falan bence hic gerek yok
Mesaj tarihi:
haftada 4 gun performansı kafadan %20 falan arttırda anlamazlar bunlar lol.

ya aslında bana kalırsa haftada 7 gun calısılmalı ama vardıyalı olmalı. Hem işsizlik azalır hem performans artar
mis gibi ya. Ama akıllarına gelmio nedense.

pazar gunu berberın kapalı olması, devlet dairelerinin hafta sonu kapalı olması sacmalık misal
×
×
  • Yeni Oluştur...