Oski Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 sorularina da cevap vereyim. i. hayir. tabii bu kisiden kisiye ve aileden aileye degisebilir ama ortalama bir ''istanbul'da yasayan turk genci''ysen sorun yasayacagini dusunmuyorum. istanbul derken fatih carsamba, bagcilar tier excluded. irkcilik bakimindan Almanya'da turk olmanin ''gurur''unu biraz hissedebilirsin. ozellikle almanca bilip topluma entegre olamiyorsan. ii. hayir. aksine kendine bakan biriysen cok daha saglikli beslenecegini dusunuyorum. gidecegin yerin de ulkenin ana sehirlerinden biri oldugunu varsayarsak kesinlikle turk yemekleri yapan bir turk, greek veya lebanese restorani olacaktir. en kotu ihtimal turk urunleri satan bir dukkan olur. canin cekerse oralara gidersin. iii. ulkeden ulkeye degil, sehirden sehire degisebilecek bir sey bu. ama verdigin baremi biraz daha daraltirsan 2500-3000 arasina istersen tek basina bile bir cok sehirde yasarsin.
Grego Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 şu anda nerede yaşıyorsun, ne kadardır yada nerede yaşadın oski?
Anelor Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Oski said: adamlar topluca elinizi yikatmis. bundan gocunuyorsun. savunulacak tarafi nedir? birinin evine girerken ayakkabilirini cikarmani isterse hayir mi diyorsun? adamin sirketi, policy boyle demek ki. 26 kisinin icinden parmakla seni secip elini yika demedikce sorun yok. ortada savunulan bi nokta yok neyin savunmasından bahsediyorsun? karşılaştıracaksan misafirliğe gittiğinde kapının önünde dikilen ev sahibi tarafından girişin hemen yanında ki tuvalete sokulup ellerinin yıkatıldığını düşünebilirsin. yazmışım zaten herkese normal gelmişti. kişisel görüşüm hoş bir davranış şekli olmadığıdır. benim kişisel görüşümün neyini tartıştığımızı anlamadım gerçekten. konuyu dağıtmayalım daha fazla.
Lancelion Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Grego said: akp hükümetinin de desteğiyle, son 8-10 senedir yurtdışına kaçma hayalleri tavan yaptı biliyorsunuz. Bu hayalleri bir kenara koyarsak, benim işim sebebiyle kendimi yurtdışına atabileceğim bir ortama sahibim. İstiyorum gitmek. patronum alman, uzun yıllar orada yaşayıp 7-8 sene önce buraya kaçmayı uygun görmüş. kesinlikle uzun süreli hayatın dışardan göründüğü gibi olmadığı konusunda ısrarcı. bu işlere o ön ayak olabileceği için, ona sorduğumda aldığım geri dönüş bu. ama illa gitmek istersem yardımcı olacak. şimdi, sorum yurtdışında bir süre yaşayanlara ve hala yaşamakta olanlara. i. türk olarak ekstra bir zorlukla karşılaştınız mı? açayım; yetişme tarzımız, ortamımız, çevremiz, adetiydi göreneğiydi, belirli toplumsal kurallardı, çoğunluğu muhafazakar yapıdaki ülkede kısıtlama ve yaşayış biçimini az çok hepimiz biliyoruz. yurtdışına adapte olmanız ne kadar sürdü, nasıl zorlukları yaşadınız? ii. gıda ve beslenme konusunda sıkıntı diyebileceğiniz durumlar var mı? iii. sıfırdan başlayacağımı varsayarsanız, 1500-4000 euro aralığında stabil bir iş ile gitmeye/başlamaya değer mi ( zürih yahut berlin ) ilgili yorumlar için şimdiden teşekkürler. hayir, hayir, kesinlikle deger.
Deathblade Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Zürih'e gitme şansın varsa hiç düşünme zaten.
Fin Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 lan millet ne güzel yerlere gidiyor ben arabistan'a dubai'ye gidiyorum amk.
Oski Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Grego said: şu anda nerede yaşıyorsun, ne kadardır yada nerede yaşadın oski? uk, london almanya, koln yaklasik 3 senedir de dublin'deyim. koln'deyken sikca belcika ve hollanda'ya (hint hint) gitmistim. dil farki disinda yukarida bahsettigim ''almanya'da turk olmak'' hissini oralarda da yasarsin diye dusunuyorum. ama onu orda yasayan biri aciklasin eheh. isvicre'yi ve zurih'i bilmiyorum, hic gitmedim.
aquila Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 kac yasindansin Grego, isin gucun ne durumda turkiyede, esin cocugun var mi? yoksa, cek git. 1-2 sene takil donersin, hem dondugunde yurtdisi tecruben arti olur.
roket adam Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 almanya'ya gidince almanca bilmiyorsan sıkıntı muhabbetine katılmıyorum, almanca biliyorsan da sıkıntı. sonuçta dandik bir türk göçmensin yani. 'vaay almanca biliyorsun' denmesi bile rahatsız ediyor beni, düşün o kadar ihtimal vermiyorlar bir türkin almanca öğrenecek kadar zekalı olduğuna asdkjlsdf. berlin farklı diyorlar, bilemiyorum. ben aşağı taraflarda kaldım bi süre, baden wüttenberg ve bayern için konuşabilirim ancak. eğer hiç yurtdışı tecrüben olmadıysa, düzeninin bozulması sana koymayacaksa git bi sene yaşa. neresi olursa olsun git mutlaka. eğer düzenini bozacaksan, ciddi sıkıntı olacaksa almanya için -bence- değmez. çünkü orası sörvayvır, orada her şey gerçek.
applev0dka Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 almanya master araştırmaya basladım ben de
KidLazer Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 abi yazıyodum öküz gibi de yazdım yanlışlıkla kapata bastım sekmeyi. mna koyim. yazcam yine.
KidLazer Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 sdfds bilmiyodum la ctrl w'yi cahillik girişmeden önce az kendimden bahsedeyim ki nelere takarım nelere takmam az fikir versin yani bana ters gelen sana düz gelir olayı. hristiyandan bozma atayizim. yemek konusunda o yüzden dediklerim seni ilgilendirmeyebilir her türlü domuzu gömüyorum çünkü. bi ülkeye gittim mi uzun süreli kalmaya asimile olmaya bakarım. adamların düzeni bu beğenmiyosam niye geldim hesabı. Mantalitem 'nerede doğacağımı ben seçmedim o yüzden saçma sapan milliyetçilik oynamaya gerek yok' mantalitesidir bunu da önceden belirteyim. şimdi bende daha yetkili abiler var forumda almanyada sittin senedir yaşayan ben sadece kendi durumumdan örneklerle açıklıcam. 1.almanya adına türk olarak zorluk değil kolaylık çekiyosun. havaalanındaki her palabıyıklıya selamün aleyküm çektin mi yolunu kolayca buluyosun her köşede dönerci var ya azeri ya türk ya da suriyeli o yüzden toprak mı çekiyo artık nedir hepsi kankaya bağlıyor. türkiyedeki ortam burada yok. sınıfta kimse kankasının gözünün yaşına bile bakmaz not paylaşmaz kolay kolay. her koyun kendi bacağından olayı. özellikle istanbul gibi kalabalık bi şehirdensen almanya überall über sıkıcı abi. berlinde de bulundum frankfurtta da ben böyle sıkıcı memleket görmedim. işkolik bi ülke. sabah 4.30 şirketin ışıklarını açık görmüştüm bi kez millet harıl harıl yardırıyodu ha ama 12de de evine gidiyor. gece sokağa işesen yankısı karşıki dağlardan duyulur her tarafı tenha. tabi berlin kreuzberg city yoo tarzı yerlerde takılırsan başında tantana ve türk eksik olmaz sdf. adet-gelenek olarak pek bişeyi çüküne takmayan bana bile bazı şeyleri aşırı geliyor. mesela açık havuzların çoğunda çıplaklar bölmesi var. anadan üryan gezmek serbest sadece. bu tamam. adamlar ayrı yer yapmışlar takılsınlar dal taşak. da, soyunma odasına giriyosun erkekler dalga ortada horon tepiyo amk. hadi bu da tamam bizde de var ilk defa görmüyoruz. daaaa adam kızını getiriyo yahu el kadar çocuk 6 7 yaşında. kadınlar bölümüne tek bırakamadığı için erkekler kısmına sokuyor. millet tşak ortada dolaşıyor kız da izliyor. ne de olsa görecek mantığı var heralde de bu çocuklar 13 14ünde cinsellikle tanışıyor. sonra bi aykırılık başgösteriyor sonra erfurt sokaklarında küçük küçük merlin mensınlar olarak geziyorlar. herkesin giydiğine kimse karışamaz tabi ama üzülüyorum açıkcası dilenci gibi geziyolar ortada sırf bana bakılsın mantığı seziyorum biraz açıkcası. hoş bizim totoş türk kızlarında yokmu var tabi. burdaki sadece alışık olmadığımız için az tuhaf geliyor. öte yandan alman gençleri biraz balata sıyırmış eğitimin getirdiği öküzvari baskıdan ötürü. diskoda pogo yaptılar la pogo?! gelene bel altı çalışıp gönderdim mk tamam özgürlük de bu kadar da değil. TR'yi geçtim benim hatun bile şaştı kaldı. Rusyada böyle bişe yapsalar kulaklarından tutup sker atarlar bu adamları demişti sdf. muhafazakarlık konusunda bişe diyemeyeceğim. mesela geçen Mensa'nın önünde gençler 2 metre boyunda bi dalga yapmışlar komiklik olsun diye. gelen geçen saçma sapan resimler çekiniyo falan gülümsetiyo lan işte. 2 saat sonra pakistanlı gençler gelip yıktılar mk. ya yavşak git memleketine amk. senin neyine almanya hıyar. dinine sıçtığımın.. çok takıldım buna ondan ayar oldum birden yine. almanlarda göt tavan yaptığı için bi üstten bakma durumu var hep. Stefan diye bi arkadaşım vardı mesela. bisiklet almıştım yeni. bilgisayar bilimi mi ne öyle bişe okuyodu. bigün ziyarete geldi ki geldimi gitmez bu almanlar o yüzden hiç bi zaman kapıyı açmıyodum sdf. çıkarken 'bisikletle ilgili tamire ihtiyacın olursa ara' dedi 'yok sağol ben hallederim bişe olursa' dedim. 'olsun ben mühendisim' dedi. yavşak ben de mühendisim dedim 'ama ben alman mühendisiyim' dedi. orda 'stefan sidik yarıştıracaksak ben de makina mühendisiyim napalım yani şimdi kodlarla ingiliz anahtarlarını mı çarpıştıralım' dedim bi böyle bi ahmak gülüş attı gitti. daha neler neler var bunun gibi. ha son zamanlarda şuna da kanaat getirdim almanlar zeki insanlar değil ama genel olarak. bi sistem var ve bu sistem tüm ülkeyi döndürüyor. sistemli olarak çalıştıkları için teknolojileri bu kadar ileri. akıllı adamlar diyebilirim ancak zeki değiller. hele zanaat konusunda adamı gebertirler. öküz gibi fatura gelir bi kablo çekmeye. çektiği kabloyu evden çıktıktan sonra kendin düzeltirsin bi boka da benzemez yaptığı iş neyse uzar gider.. düzen var. mesela trafikte bisiklet kullanman yasal olarak sana tanınmış bişe. arkandan tır gelse kornaya basamaz. hakkın çünkü. ama bisikletle yaya yolundan gidersen kalayı basarlar. kurallara inanılmaz sadıklardır özellikle trafikle alakalı olanlara..ancaaak cidden iyi sinir gerektirir bu ülke. son 2 aydır Telekom gelsin de bana internet taksın diye bekliyorum. bu kadar inanılmaz yavaş işleyen bi sistem daha yok. inan bana. 6mbit internet 25 euro istiyolar aylık. ha bi de made in china ürünler acayip pahalı made in germany'leri demiyorum bile. saat başı ücret yüksek olduğu için üründen çakıyolar fiyatı. 8li dübel aldım 2,60€. elimde un ufak oldu kullanmadan. bi de 8'li ne lan?! çok kazandırıyorum çok da ödetirim sistemi işliyor. ama o saçma salak şeye o parayı verince de evlat acısı çekiyosun işte..biliyosun çünkü TR'de alsan 50 kuruş etmez.. ben asimile adam olduğum için adaptasyonla ilgili bişe diyemeyeceğim bana hava hoş. 2. yukarda da dedim bana farketmez. domuz eti çok yaygın kullanılıyor ve çok ucuz. zaten memlekette bi domuz+patates+soğan furyası var ki sorma. her boka katarlar. yemek olarak pek bi kültürleri yok açıkcası. şinitzeli daya gitsin mk hep farklı kültür mutfaklarından arak var. 3.burada yamulmuyosam maaş dilimleri var. detaylı bilmiyorum ama mesela 2.dilimdeysen 2200 euro civarı alıyosun gibi bi araştır derim. büyük şehirde 2k kurtarmaz gibi geliyo ancak benim bulunduğum şehir küçük ve arkadaşlar 2k euro alıyolar. doktora seviyesinde bu arkadaşlar ama üni altındaki bi firmada çalıştıkları için böyle özelde çalışsalar daha verirler demişti biri. hoş diğer bi arkadaş da Fraunhofer'de çalışıyor o da 2.2 alıyor pek farklı değil. değer mi dersen TR ile kıyaslayınca kişiden kişiye değişir. ben açıkcası atı arsayı satıp almanyaya yerleşmem. çok yer gördüm almanya beğendiklerim arasında en sonlara yakın durumda. ölü lan bunlar ölmüşler amk bi de inceden bi faşist halleri var. ben genel olarak çoğunluğun Auschwitze 'gerçekten' üzüldüğünü pek sanmıyorum. olsa yine yaparlar diyorum benim iddiam bu. ha öte yandan almanyadaki yabancı karşıtı gösterilere de destek vermiyor değilim. beğenmiyosan sktir git mk memleketine milletin memleketini niye karıştırıyosun dimi? biraz argo oldu yazım sanki ama kimseye doğrudan bi hitabım yok o yüzden AY LAV YU MODS :-* daha sorun varsa sor özelden de anlatmaya çalışırım umarım az buçuk bişeyler aktarabilmişimdir :)
Grego Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 KidLazer said: sdfds bilmiyodum la ctrl w'yi cahillik girişmeden önce az kendimden bahsedeyim ki nelere takarım nelere takmam az fikir versin yani bana ters gelen sana düz gelir olayı. hristiyandan bozma atayizim. yemek konusunda o yüzden dediklerim seni ilgilendirmeyebilir her türlü domuzu gömüyorum çünkü. bi ülkeye gittim mi uzun süreli kalmaya asimile olmaya bakarım. adamların düzeni bu beğenmiyosam niye geldim hesabı. Mantalitem 'nerede doğacağımı ben seçmedim o yüzden saçma sapan milliyetçilik oynamaya gerek yok' mantalitesidir bunu da önceden belirteyim. şimdi bende daha yetkili abiler var forumda almanyada sittin senedir yaşayan ben sadece kendi durumumdan örneklerle açıklıcam. 1.almanya adına türk olarak zorluk değil kolaylık çekiyosun. havaalanındaki her palabıyıklıya selamün aleyküm çektin mi yolunu kolayca buluyosun her köşede dönerci var ya azeri ya türk ya da suriyeli o yüzden toprak mı çekiyo artık nedir hepsi kankaya bağlıyor. türkiyedeki ortam burada yok. sınıfta kimse kankasının gözünün yaşına bile bakmaz not paylaşmaz kolay kolay. her koyun kendi bacağından olayı. özellikle istanbul gibi kalabalık bi şehirdensen almanya überall über sıkıcı abi. berlinde de bulundum frankfurtta da ben böyle sıkıcı memleket görmedim. işkolik bi ülke. sabah 4.30 şirketin ışıklarını açık görmüştüm bi kez millet harıl harıl yardırıyodu ha ama 12de de evine gidiyor. gece sokağa işesen yankısı karşıki dağlardan duyulur her tarafı tenha. tabi berlin kreuzberg city yoo tarzı yerlerde takılırsan başında tantana ve türk eksik olmaz sdf. adet-gelenek olarak pek bişeyi çüküne takmayan bana bile bazı şeyleri aşırı geliyor. mesela açık havuzların çoğunda çıplaklar bölmesi var. anadan üryan gezmek serbest sadece. bu tamam. adamlar ayrı yer yapmışlar takılsınlar dal taşak. da, soyunma odasına giriyosun erkekler dalga ortada horon tepiyo amk. hadi bu da tamam bizde de var ilk defa görmüyoruz. daaaa adam kızını getiriyo yahu el kadar çocuk 6 7 yaşında. kadınlar bölümüne tek bırakamadığı için erkekler kısmına sokuyor. millet tşak ortada dolaşıyor kız da izliyor. ne de olsa görecek mantığı var heralde de bu çocuklar 13 14ünde cinsellikle tanışıyor. sonra bi aykırılık başgösteriyor sonra erfurt sokaklarında küçük küçük merlin mensınlar olarak geziyorlar. herkesin giydiğine kimse karışamaz tabi ama üzülüyorum açıkcası dilenci gibi geziyolar ortada sırf bana bakılsın mantığı seziyorum biraz açıkcası. hoş bizim totoş türk kızlarında yokmu var tabi. burdaki sadece alışık olmadığımız için az tuhaf geliyor. öte yandan alman gençleri biraz balata sıyırmış eğitimin getirdiği öküzvari baskıdan ötürü. diskoda pogo yaptılar la pogo?! gelene bel altı çalışıp gönderdim mk tamam özgürlük de bu kadar da değil. TR'yi geçtim benim hatun bile şaştı kaldı. Rusyada böyle bişe yapsalar kulaklarından tutup sker atarlar bu adamları demişti sdf. muhafazakarlık konusunda bişe diyemeyeceğim. mesela geçen Mensa'nın önünde gençler 2 metre boyunda bi dalga yapmışlar komiklik olsun diye. gelen geçen saçma sapan resimler çekiniyo falan gülümsetiyo lan işte. 2 saat sonra pakistanlı gençler gelip yıktılar mk. ya yavşak git memleketine amk. senin neyine almanya hıyar. dinine sıçtığımın.. çok takıldım buna ondan ayar oldum birden yine. almanlarda göt tavan yaptığı için bi üstten bakma durumu var hep. Stefan diye bi arkadaşım vardı mesela. bisiklet almıştım yeni. bilgisayar bilimi mi ne öyle bişe okuyodu. bigün ziyarete geldi ki geldimi gitmez bu almanlar o yüzden hiç bi zaman kapıyı açmıyodum sdf. çıkarken 'bisikletle ilgili tamire ihtiyacın olursa ara' dedi 'yok sağol ben hallederim bişe olursa' dedim. 'olsun ben mühendisim' dedi. yavşak ben de mühendisim dedim 'ama ben alman mühendisiyim' dedi. orda 'stefan sidik yarıştıracaksak ben de makina mühendisiyim napalım yani şimdi kodlarla ingiliz anahtarlarını mı çarpıştıralım' dedim bi böyle bi ahmak gülüş attı gitti. daha neler neler var bunun gibi. ha son zamanlarda şuna da kanaat getirdim almanlar zeki insanlar değil ama genel olarak. bi sistem var ve bu sistem tüm ülkeyi döndürüyor. sistemli olarak çalıştıkları için teknolojileri bu kadar ileri. akıllı adamlar diyebilirim ancak zeki değiller. hele zanaat konusunda adamı gebertirler. öküz gibi fatura gelir bi kablo çekmeye. çektiği kabloyu evden çıktıktan sonra kendin düzeltirsin bi boka da benzemez yaptığı iş neyse uzar gider.. düzen var. mesela trafikte bisiklet kullanman yasal olarak sana tanınmış bişe. arkandan tır gelse kornaya basamaz. hakkın çünkü. ama bisikletle yaya yolundan gidersen kalayı basarlar. kurallara inanılmaz sadıklardır özellikle trafikle alakalı olanlara..ancaaak cidden iyi sinir gerektirir bu ülke. son 2 aydır Telekom gelsin de bana internet taksın diye bekliyorum. bu kadar inanılmaz yavaş işleyen bi sistem daha yok. inan bana. 6mbit internet 25 euro istiyolar aylık. ha bi de made in china ürünler acayip pahalı made in germany'leri demiyorum bile. saat başı ücret yüksek olduğu için üründen çakıyolar fiyatı. 8li dübel aldım 2,60€. elimde un ufak oldu kullanmadan. bi de 8'li ne lan?! çok kazandırıyorum çok da ödetirim sistemi işliyor. ama o saçma salak şeye o parayı verince de evlat acısı çekiyosun işte..biliyosun çünkü TR'de alsan 50 kuruş etmez.. ben asimile adam olduğum için adaptasyonla ilgili bişe diyemeyeceğim bana hava hoş. 2. yukarda da dedim bana farketmez. domuz eti çok yaygın kullanılıyor ve çok ucuz. zaten memlekette bi domuz+patates+soğan furyası var ki sorma. her boka katarlar. yemek olarak pek bi kültürleri yok açıkcası. şinitzeli daya gitsin mk hep farklı kültür mutfaklarından arak var. 3.burada yamulmuyosam maaş dilimleri var. detaylı bilmiyorum ama mesela 2.dilimdeysen 2200 euro civarı alıyosun gibi bi araştır derim. büyük şehirde 2k kurtarmaz gibi geliyo ancak benim bulunduğum şehir küçük ve arkadaşlar 2k euro alıyolar. doktora seviyesinde bu arkadaşlar ama üni altındaki bi firmada çalıştıkları için böyle özelde çalışsalar daha verirler demişti biri. hoş diğer bi arkadaş da Fraunhofer'de çalışıyor o da 2.2 alıyor pek farklı değil. değer mi dersen TR ile kıyaslayınca kişiden kişiye değişir. ben açıkcası atı arsayı satıp almanyaya yerleşmem. çok yer gördüm almanya beğendiklerim arasında en sonlara yakın durumda. ölü lan bunlar ölmüşler amk bi de inceden bi faşist halleri var. ben genel olarak çoğunluğun Auschwitze 'gerçekten' üzüldüğünü pek sanmıyorum. olsa yine yaparlar diyorum benim iddiam bu. ha öte yandan almanyadaki yabancı karşıtı gösterilere de destek vermiyor değilim. beğenmiyosan sktir git mk memleketine milletin memleketini niye karıştırıyosun dimi? biraz argo oldu yazım sanki ama kimseye doğrudan bi hitabım yok o yüzden AY LAV YU MODS :-* daha sorun varsa sor özelden de anlatmaya çalışırım umarım az buçuk bişeyler aktarabilmişimdir :) zahmet edip yazmışsın, teşekkürü borç bilirim. zaten ırkçılık diye bahsettiğim şey, faşist bir milliyetçilikten öte şu senin anlattığın stefan olayı. ırkçılık denmez de ona, artık kuşaktan kuşağa öyle bir kendini beğenmişlik olarak kalmış. o tip muhabbetlere uyuzum, kendi diliyle göt edecek kadar almanca öğrenmem gerekir muhtemelen. kjbsfg. aquila said: kac yasindansin Grego, isin gucun ne durumda turkiyede, esin cocugun var mi? yoksa, cek git. 1-2 sene takil donersin, hem dondugunde yurtdisi tecruben arti olur. 30lardayım daha ya, evlilik yok. bağlayıcı şeyler iş sevgili aile. bir şekilde uyum sağlanabilecek durumlar yani. Deathblade said: Zürih'e gitme şansın varsa hiç düşünme zaten. zürih le ilgili bildiğin iyi birşey varsa söyle de bilgilenelim panpa. "roket adam" said: almanya'ya gidince almanca bilmiyorsan sıkıntı muhabbetine katılmıyorum, almanca biliyorsan da sıkıntı. sonuçta dandik bir türk göçmensin yani. 'vaay almanca biliyorsun' denmesi bile rahatsız ediyor beni, düşün o kadar ihtimal vermiyorlar bir türkin almanca öğrenecek kadar zekalı olduğuna asdkjlsdf. berlin farklı diyorlar, bilemiyorum. ben aşağı taraflarda kaldım bi süre, baden wüttenberg ve bayern için konuşabilirim ancak. eğer hiç yurtdışı tecrüben olmadıysa, düzeninin bozulması sana koymayacaksa git bi sene yaşa. neresi olursa olsun git mutlaka. eğer düzenini bozacaksan, ciddi sıkıntı olacaksa almanya için -bence- değmez. çünkü orası sörvayvır, orada her şey gerçek. bu para mevzusu kafa kurcalıyor baya ya. berlin dışında, tasarımcı maaşlarının piyasası türkiye ile eşit veya daha aşağı. çalıştığımız markalardan biliyorum 1200 euro ya çalışanlar var. ama bu markalar merkezlerini hep almanya nın küçük şehirlerine atıyor, onunla da alakalı sanırım.
pascalnouman Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 ahahah çok guzel yazmış edit gelmesin la :D
roket adam Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2015 benim bulunduğum eyaletlerde sendika sistemi vardı. yani atıyorum stuttgart'ta porsche çalışanlarının bir sendikası gibi bir sistem var, alacağın maaş belli. yöneticin gidip de sana daha az ya da daha fazla teklif etmiyor. dolayısıyla evet exceptional bir maaş bekleme derim. öyle testisli maaşlar için dubaiye falan gitmek lazım. bu arada tavsiye ederim he. dubai'de deli keyifli hayat yaşıyor gidenler. açık hava cenneti.
deadwoll Mesaj tarihi: Şubat 6, 2015 Mesaj tarihi: Şubat 6, 2015 Göttingen'de kaldım 1 sene. Öğrenci kenti falan olduğundan herhalde benim tecrübem inanılmaz olumlu. Kendimle ilgili kısa bir kaç şey anlatayım, almanca eğitim veren ve alman kültürünü ve almancıları tanımanıza yardımcı olan bir liseden mezunum; orta karar almanca, Oski'nin deyimiyle taşşak muhabbeti yapabilecek kadar da ingilizce biliyorum. Yüksek lisansın tez aşamasında oradaydım. Irkçılıkla karşılaşmadım, kimse türküm falan diye muhabbetten kaçmadı, herkes inanılmaz güler yüzlüydü bir kere tanıştıktan sonra ve bunlara 40 50 yaşında memur kadınlar, profesörler falan da dahil. Yalnızca oturma izni için gittiğim şirret bir karı vardı o biraz tribe girdi ne alakaysa; almanca biliyor musun diye sordu; bisschen dedim. "EIN bisschen" diye düzeltti, "ingilizcen daha iyiyse ingilizce konuşalım" dedi. Sonra 20dk boyunca her hatasını düzelttim ibneliğine. Her neyse, almanlar genellikle konuştuğum dilin türkçe olduğunu anlamıyorlardı türkçe konuşurken duyduklarında, çünkü almancıların konuştukları türkçenin fonetiği İstanbul türkçesinden bayağı farklı. Ayrıca içki içip domuz falan da yediğimden genelde türk olduğumu düşünmüyorlardı. Türk olduğunuzu anlamazlarsa bütün akdeniz coğrafyasını sayıyorlar önünüze. Cezayirli olduğum da oldu, italyan olduğum da, yunan olduğum da. Zaten bu milletlerin hepsini tanıdım, yarısını gezdim; hepimiz aynı bokun laciverdiyiz. Kafa yapımız, genişliğimiz, damak tadımız falan hep benziyor. Almanca konuşmak zorunda kalmadım iyice yaşlı insanlarla konuşmak zorunda olmadığımda, herkes bayağı iyi ingilizce konuşuyordu zaten. Ama iş yaşantısında hiç sanmıyorum insanların sizinle ingilizce konuşacağını vs. Ayrıca call centerlarında ingilizce konuşanlar bizim call centerdakilerden daha kötüler. O2 ile mahkemelik olacaktım call centerları yüzünden. Alman gençleri de ayrı ayrı kafalardalar ama genelde arkadaşlıklarım keyifli oldu. Okey, batak vs. oynamayı öğrettiğim, beraber pikniğe gidip rakı mangal yaptığımız falan almanlar oldu. Yalnız bazılarının burnu bahsedildiği gibi havada olabiliyor ama bunlar ne alakaysa en işe yaramaz almanlardı. Zaten çoğu faşist kulüplere üyeydi bu elemanların ve sadece kendi aralarında takılıyorlardı. Yaşam, öğrenci kentinde yaşadığımdan herhalde, ucuzdu. Bayağı iyi besleniyordum (kız arkadaşım yapıyordu yemekleri mehehe) ve iyi de eğlenip geziyorduk. Yine de cebime para kalıyordu, ki devletten 500 euro civarı geliyordu, bir de babamın verdiği ek kart vardı cebimde. Daha önce kidlazer bahsetmiş gerçi de kurallar konusunda bayağı katılar, ne kadar saçma ve dolambaçlı olsa da uyguluyorlar o kuralları. Gece 2'de yanyoldaki yaya geçidinin başına tek başına yeşil yansın diye bekleyen bayağı bir insan gördüm. Bir tane bile araba geçmese de bekliyorlar orada o süre boyunca. Benim her avrupa milletini Türkiye'nin bir unsuruna benzetme huyum vardır; mesela ispanyollar için avrupanın kürtleri derim; heh işte almanlar için de avrupanın lazları diyordum. Yapacakları işin bir kuralı olmadığında ya da kendileri o iş için bir kural üretemediklerinde direk saçmalıyorlar. Çok komik şeyler olabiliyor. Mesela adamlar dersi kütüphanede çalışma kafasındalar genelde, o yüzden sınav dönemlerinde kütüphane önünde kuyruk olurdu, içeride çantanızı koymaya dolap bulamazsınız vs. Yine tasarruf için geliştirdikleri bir fotokopi sistemi vardı; almak istediğiniz çıktıyı bulmak için abartmıyorum bir gün uğraşmanız falan gerekebiliyor skdg. He bir de şu an aklıma gelen şu var. Bir alman özellikle de kamu görevlisi, size bir kez haklı ya da haksız, mantıklı ya da mantıksız bir kez NEIN dediyse. O nein asla ja olmuyor. Kurallar doğrultusunda burunlarının dikine gidiyorlar ve verdikleri kararları asla sorgulamıyorlar. Size nein derler, üstüne 2 saat boyunca meramınızı anlatırsınız, dinlerler; sonra yine nein derler. Biraz atlaya atlaya ve alaka zinciri olmadan yazdım ama araya sürekli iş giriyor ve yaklaşık 3 saat tuttu şunu tamamlamam; o yüzden bu kadar oldu.
Grego Mesaj tarihi: Mart 12, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Mart 12, 2015 hepsini okudum, cevap vermem biraz geç oluyor kusura bakma. baya detaylı aktarmışsın teşekkürler.
Anhora Mesaj tarihi: Mart 21, 2015 Mesaj tarihi: Mart 21, 2015 Belki çok afaki olacak ama, Manhattan'da yaşayan var mı acaba patide? Manhattan'da yaşamak nasıl bir şey bilmek isterdim. Servetim 30 senede 7 haneye ulaşmazsa hep hayal olacak kalacak bir şey benim için.
Öne çıkan mesajlar