Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

CPU Overclock For Beginners

bingildak

Öne çıkan mesajlar

Baskan sakin ol biraz lel

Cpu stress icin iki test kullaniyorum ben, biri prime95 ki oyle Her zaman %100de calistirmadigini farkettikten sonra kestim. Artik sadece OCCT kullaniyorum.

Cpu loaddaylen 70-75 normal? Boltaj verdiysen 80-90 bile normal. Ha olmali mi? Olmamali.

Mesela ben 4.8 denedim, 4790k ile 1.35v ustune cikmak gerekiyo. H110la 88c gosteriyodu, ama fanla ful force calismiyo tabi. %30 la calisiyo ses olmasin diye, onu da ayarlamaya kasmadim.

Cektim 4.6 ya 1.19v da. Orjinal voltajdan bile dusuk. 4 saat stress testi gecti
Sosyal ağlarda paylaş

OC'den vazgeçtim, dün ilk defa söküp sıfırdan makine topladım anakartıdır zartıdur zurtudur. keyifliydi ama 3 saatimi yedi temizlemisi, macunu, yeni parçaları toplamasıdır falan. gözüm yemiyor yani şu an oturup tekrar sök topla falan haha.

bu cpu coolerın üzerindeki fanların hızına nasıl müdahale ediyoruz? gpu'yu afterburnerla fln yapıyorum da, cpu üstüne taktıklarımı bulamadım.
Sosyal ağlarda paylaş

bingildak said:

abi oc yapılmamış yeni cooler takılmışken 70-73 derece normal mi 100% kullanımda?

Bence fazla. CPU sogutucu mointajinda bir sikinti olabilir, fan ayarlarinda bir sikinti olabilir, kasa ici hava sirkulasyonununda bir sikinti olabilir. CPU fanlari ayni yone ufluyor di mi, egzoz fanina dogru? Kasa nedir? Diger fanlar?
Kasa ici sirkulasyon onemli baya, icerde asiri sicak hava olusunca zaten CPU cok soguyamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

ben kesin bu cpu cooler fanlarını yanlış taktım ya

manuelde bir silk yazmadığı için:

http://www.noctua.at/images/products/fullsize/noctua_nh_u9b_se2_1.jpg

sağdaki ve soldaki ne şekilde olmalı?

psu'da bir tane exhaust var, kasa üstünde exhaust var bir de kasa arkasında exhaust var. kasa önü, yanı ve psu altında intake var.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi bunu iki yonde de takabilirsin, ama genel takma şekli şöyle;

kasanın önündeki intaketen soğuk hava girer gibi düşün, cpunun ilk fanı da o havayı heatsinkin içine atar, cpu dan çıkış fanı da o havayı kasanın egzost fanına doğru atar, egzost da dışarı atar.

bu ilk yöntem. Fanlar aynı yöne bakacak yani fotograftaki lk fan ile diğer fan aynı yöne bakmalı. eğer ikisi de havayı heatsinke atar pozisyondaysa olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...

konuya bir necro basayım, gtx 970'i taktıktan sonra bottleneck triplerine girdim. overclock denemesi yaptım. inanılmaz şuursuzum ondan güvenli bir şekilde yapmaya çalıştım. önceki denemede cpu'nun masaüstünde 70 derece fln olduğunu yazmışım. an itibariyle overclock denemesinden önce 50'de sabitti. 50c idle masaüstü başlangıç noktası diyebiliriz. aşağıdaki işlem sonucu 53-55 e çıktı.

i7 950 takılı, 3.06 ile çalışıyordu, 3.50 e çıkarttım. herhangi bir sorun daha tespit etmedim. aşağıda yaptığım ayarların sslerini paylaşıyorum. memory'i daha ellemedim, sizin yönlendirmenizle değiştirebiliriz. amaç 4'lere çıkmak değil sadece eldekini efficient kullanmak istiyorum. 3.7 sanki yapar gibime geliyor ama tamamen şuursuz bir tahmin.

1) cpu ayarları, adam 3.7 nin üzerine çıkmayacaksanız hiç voltagela oynamayın demiş, onun dediğini yaptım

cpu clock ratio, uncore clock ratio, system multiplier değiştirildi.

2) cpu fanlarını kendi ayarlama zımbırtısını disable ettim hep max hızda çalıştırsın diye, üstüne klima taktık soğumuyor sanıyorum ki energy saving ayağına gerek duymuyor oc olmadığı için, test süresince full hızda çalışsın max. soğutsun diye düşündüm

3) bu da memory menusu, ne yapayım dersiniz veya bir şey yapayım mı? artısı olur mu?

son soru olarak, windows'da properities'de hala 3.04 görünüyor, normal mı bu durum? bios'dan değiştirdik diye mi görünmüyor. intel utility tool ile girdiğimde ve bios'da 3.50 görünüyor.

cpu overall idle olması gereken seviyenin üstünde. ya kasa içi akışta problem var, ya ben doğru düzgün monte edemedim ya da macunu sıçtım ama kötü durumda değil gibi. eğer bu değerlerle devam etme derseniz kendim uğraşamacağım için birine baktırıcam hacı ne yapalım diye. idle 50 derece noctua ile olması garip çünkü. diye cahilce düşündüm en azından.

Sosyal ağlarda paylaş

20-30 dk bf4 testi yaptım bütün ayarlar full'de 80 derece üstüne çıkmadı

buda intel stress testinin 5 dk'sı peak'de 88 gördü

hiç içime sinmedi ya

kasa içi sıkıntı mı var yoksa cpu bazlı mı anlayamadım. gpu hiçbir çalışmıyorken fanlar çalışmıyorken 40 derece. sanki kasa içinde sıkıntı yok gibi, genel bir sorun olsa gpu'u da etkilerdi diye düşünüyorum. o zaman macun? başka ne olabilir?

Sosyal ağlarda paylaş

bingildak said:

20-30 dk bf4 testi yaptım bütün ayarlar full'de 80 derece üstüne çıkmadı

buda intel stress testinin 5 dk'sı peak'de 88 gördü

hiç içime sinmedi ya

kasa içi sıkıntı mı var yoksa cpu bazlı mı anlayamadım. gpu hiçbir çalışmıyorken fanlar çalışmıyorken 40 derece. sanki kasa içinde sıkıntı yok gibi, genel bir sorun olsa gpu'u da etkilerdi diye düşünüyorum. o zaman macun? başka ne olabilir?

88 nedir ?
o işlemcinin safe tempi 70 zaten boyle overclock olmaz işlemcine yazık
kasan nedir? havalandırması nasıl? psu kaç watt yetiyormu? ne kadar voltaj o kadar ısı demektir cpu nun revizyonuna göre voltaj ve ısı değerleri bile farkeder
bir de öyle 5 dakika ile testle olmaz koyucaksın bir 3-4 saat hatta bunu tüm gün yapanlar var
bir de bu işi dışarıdaki forumlardan araştır
ben o işlemci jenerasyonunu bilmediğim için tavsiye veremiyicem
tomshardware, overlock.net linusun bu konuyla ilgili videoları varmı bak

kasa cm haf x
cooler hyper 212 evo
işlemci e8400 c0 bu işlemci 2013 den beri böyle çalışıyor benim işlemcim 4ghz de stabil değil 3.8 de eh 3.6 ideal o ideal saat değerlerini bulman lazım
http://i57.tinypic.com/15s53xi.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...