sostizm Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 Amaç fonksiyonunu Zmax= yazamadım. Burada nasıl yazıcaz maximizasyon fonksiyonunu? Çok zor olmasa gerek ama kuramadım bir türlü. Kısıtları yazarım, excelde de çözdürürüm ama amaç fonksiyonunu yazamıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pontipati Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 x_1 x_2 x_3 olcak galiba vadeli hesap = x_1 yatırım fonu = x_2 hisse senedi = x_3 bakam biraz bu lineer de mi :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 bu tarz sorularda genelde bir de risk faktörü verilirdi ama bunda yazmamışlar. demekki discrete düşünecez, yani mesela hisse senedinde ya 3e katlar ya da sıfırlar şeklinde. expected value olarak kabul edersek vadeli hesap x yatırım fonu y hisse senedi z f(max)=x*0,30+y*0,175+3/2z ya da f(max)'ı bodoz x*0,30+y*0,50+3z şeklinde yazıp olasılıkları constrainte yedirmek gerekir. bilemedim valla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 semih bey de türkiyenin en zengin adamı zaar, 10 milyar TL ney lan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pontipati Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 olasılıkları niye constraintlere yedirmesi gerek ki ha mesela z < 5 milyar tl de 5le mi oynancak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2014 Abi kısıt var ondan kısıta yedirmesi gerekiyor sdf Kısıtlar da, x >= 3000 v =< 5000 x+t+v = 10000 Z_1 >= 6000 (portföy değerini beklenen getiri olarak varsaydım, kapitali de dahil etmek gerekiyorsa 16000 yazılır, max. fonksiyonuna da x + t + v eklenir gg) olmalı. Onun haricinde risk faktörü verilmediğinden ya da eşit olasılıklı olup olmadığından bahsedilmediğinden ötürü ginaly gibi düşündüm ben de. Ama saçma geliyor, bir olayı vardır muhakkak. Aklıma gelmedi şimdi. Sanırım maksimizasyon fonksiyonu şöyle olacak her ne kadar bilgi eksiği olduğunu düşünsem de: Z_1 = 0.3x + 0.325t + 1.5v Ha bu arada, "yatırımını 3 kat daha arttırma şansı bulunmaktadır" diyor ya, burada da şöyle bir şey var; yatırımı 3 kat arttırmaktan kasıt %300 getiriyse (30000 lira getiri, toplam 40000 lira oluyor 6 ay sonraki kapital + portföy getirisi) yukarıdaki fonksiyon doğru oluyor. Fakat kasıt %200 getiriyse (20000 lira getiri, fakat yatırımı 3 kat artarak 30000 liraya çıkıyor) o zaman düzeltme yapıp: Z_1 = 0.3x + 0.325t + v şekline getirmek gerekiyor. Bu arada sorunun sorulduğu konu başlığı nedir? Belki fonksiyonu yazarken dikkate almamız gereken bilgi konu başlığındadır :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sostizm Mesaj tarihi: Ekim 10, 2014 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2014 Doğrusal programlama... Chapter sonu sorulardan birisi ve TEK yapamadığım. Soruda hata var diyorum ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Ekim 10, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2014 valla finansal olmasa yardımcı olabilirdim de, finansal terimler girince işin içine bi bok anlamadım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Ekim 10, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2014 Dediğim gibi risk'ten, olasılıktan falan bahsedilmediği için ancak yazdığım kadar çözülebilir. Btw finansal terimler sadece sosu. Finansal terimleri çıkart yerine x y z koy aynı yine. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karag8z Mesaj tarihi: Ekim 10, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2014 adamın 10milyarı var 6 ayın sonunda en az 6milyarı kalması lazımmış. gönderin bana. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mal Mesaj tarihi: Ekim 15, 2014 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 15, 2014 Bir yarış türü olan "maraton" adını nereden almıştır? A) Yerleşim yeri B) Yunan Tanrısı C) Devlet Yöneticisi D) Uzunluk birimi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar