Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Payölçer konusu


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Binaya zorla yönetici yaptılar. Zorunluluk var mı payölçerde? Kullananlar memnun mu? Bi kaç sıkıntılı yorum var internette ama benim tanıdıklarım sıkıntısız kullanıyor. Sizin yorumlar nedir?
Mesaj tarihi:
Abi kanun öle garip ki. 2012'ye kadar taktırmak zorunluluğu olmayabilri felan gibi bişi diyor. Açık bi durum yok internette az baktım şikayet edicek olsan kime edicen oda muallakta.
Mesaj tarihi:
biz apartmana taktırdık 1 sene falan önce. ortak kullanımdan isyan edenler 1.5 kat daha fazla odemeye başladı.

kışın tek petek açıktı bütün evde 90 lira geldi. (minimum 2. seviyeye kadar kapatılabiliyor petekler, tuvalet de ortak alan olduğundan hep açık)

üst kat 450 lira karşı komşum 380 lira falan ödüyodu.

apartmanda en düşük bi ben bi de boş daire sahibi ödedi işte.
Mesaj tarihi:
pay ölçer de çeşitli seçenekleriniz var. Eski mesleğim olduğu için biraz bilgi vereyim :)

Birincisi, en basiti olan her radyatöre bir cihaz takmak.

Bunun artısı ucuz olması fakat eksisi her ay hizmeti nereden aldıysanız (örn alarko, ısısan vb.) o firma her ay ölçümleri yapıp size raporluyor.Bunu tabiki aylık bir bedel karşılığı yapıyorlar.

İkincisi, her daire girişine bir santral koymak

(mevcut tesisatın yapısına göre yapılıp yapılamaması söz konusu.Eğer tesisat her daire için bir kol alıp ayrılıyorsa yapılabilir.Eğer kolon sistemiyle çalışan bir tesisatınız varsa uygulanamaz)

İlk seçeneğe göre yatırım maliyeti daha fazladır ama aylık periyodik bir ücret gerektirmez. Bu işlem mevcut tesisatta revizyon gerektirir ve her ay yöneticinin (görevlinin) daireleri dolaşıp değerleri okuması gerekmektedir.

Üçüncüsü, Her daire girişine ön ödemeli istasyon koymak

(mevcut tesisatın yapısına göre yapılıp yapılamaması söz konusu.Eğer tesisat her daire için bir kol alıp ayrılıyorsa yapılabilir.Eğer kolon sistemiyle çalışan bir tesisatınız varsa uygulanamaz)

İkinci seçenekle teknik olarak aynı yapıda olup tek farkı ön ödeme sistemli kartlarla çalışmasıdır. İkinci seçeneğe göre biraz daha pahalı olup, her ay yöneticinin (görevlinin) daireleri dolaşmasının önüne geçer. Aynı otobüs kartları gibi daire sahiplerine tahsis edilen kartlar önceden kredi (para) doldurulup bu kartlar vasıtası ile istasyonlar çalışır. Kart limiti bitince istasyon sıcak su geçişini engelleyerek, daireye gidecek enerjiyi keser.
Mesaj tarihi:
biz de geçen sene taktırdık. İlk aylarda fatura bayağı yüksek geliyordu, herkes isyan ediyordu ama millet efektif kullanmayı öğrenince petekleri bayağı iyi oldu. Hem apartmanın genel faturası düştü hem de millet ciddi ciddi bunları kontrol etmeye başladı. Biz mesela ortak olduğu zamana yakın ödüyoruz ve gayette ısınıyoruz.

Babamlar köklemese kendi odalarını aşağıya bile çekeriz de...

Banyo da yakmıyoruz biz bir de, yani en düşükte yanıyor. yetiyor zaten konumu gereği hep sıcak zaten

Pay ölçer iyi ya, bilinçlendirilirse millet kullanımı konusunda hemen apartmana etkisi büyük oluyor.

Biz de mesela takip gittiler. Sistemi apartmanca kendimiz çözdük deneme yanılma ile aylarca ...
Mesaj tarihi:
BonePART said:

Bizde uygulanabilcek tek sistem birinci versiyon zaten. Şikayet edilen versiyonda bu zaten neye göre ölçüyor felan diyolar.


her radyatör peteğinin üzerine montaj yapılan cihazlar aşağıdaki prensipte çalışıyor.

Isı pay ölçer her bir radyatörün yüzey sıcaklığını, yüzeye temas eden ve manipülasyonlara karşı korumalı sıcaklık sensörü ile ölçer. Ön tarafta bulunan sıcaklık sensörü ile de oda sıcaklığını ölçüp bu iki sensör arasındaki farka göre tüketim değerini hesaplar.

bunun okunması ve toplam enerji tüketiminden daire başına düşen tüketim miktarını dediğim gibi hizmet aldığınız firma size raporluyor.Buna göre dairelerden paralar tahsis ediliyor.
Mesaj tarihi:
BonePART said:

Bizde uygulanabilcek tek sistem birinci versiyon zaten. Şikayet edilen versiyonda bu zaten neye göre ölçüyor felan diyolar.


Abi kaçıncı versiyon bilmiyorum da bizim ki şöyle işliyor:

Gelip her peteğe bir alet takıyorlar. Her peteğin bu ısı vanasını vs. de değiştiriyorlar. Sonra o apartmandaki bir merkez PC tarzı bir şeye gidiyor. Kapalı kutu esasen, oradan da takan firmanın merkezine gidiyor. Yani böyle anlattılar asdf

Güncel yakıt fiyatlandırmasının üzerinden her petek ne kadar yakmış onun hesabı yapılıyor. Sonra işte toplamı evine geliyor.

İlk aylarda bizim apartmanda bayağı şikayet oldu. Gelen toplam fatura kapıya vs. asılır bizim işte bazıları itirazlar etti. İşte firma herkese kitliyor, ortak bölsek daha az gelir vs. diye de sonra hesaplamışlar işte böyle 50 dairelik apartmanda birkaç kez 100TL falan daha fazla çıkıyor. Bazen tam tutturuluyor. İddiaya göre bir kez de az çıkarmışlar, düzelttirilmiş falan. O da işte cihazların ölçümlerindeki hata payı olarak vs. diyorlar. Ya da işte firma kitliyor hata payı adına asdf

Yani genel olarak faydalı bir sistem, özellikle yalnız veya atıyorum karı-koca 2 kişi yaşayanlar için falan inanılmaz yararlı. Biz mesela 4 kişilik aileyiz, 3 oda var işte her odada yatılıyor. Salonda hayvan gibi büyük mecburen yakmak zorunda kalıyoruz. Dubleks ev, binanın en üstü vs. diyince biraz katlanıyor eski sisteme göre ama olsun. En azından tasarruflu enerji kullanmayı öğrendik asdf

Edit: argoel yazmış gerçi güzel güzel asdf
Mesaj tarihi:
abi oylama yapılcak işte neyin hukuki şeyinden bahsediyonuz anlamadım ben.

abartman yönetmeliğinde karar alma mekanizması hangi şartlara göre belirlenmişse %51 mi 2/3 oran mı, ona göre yapılacak ya da yapılmayacak.

yapılırsa yaşlıların cüzdanı parçalanacak, yapılmazsa çalışanlar isyan edecek durmadan.
Mesaj tarihi:
Abi düzgün anlatılırsa gayet kabul edilebilir bir şey, biz de böyle zorunlu vs. diye direkt kabul edildi ama insanlar aylarca benimsemedi.

PETEĞİM KÖTÜ GÖZÜKECEK YAAAAAA diye ağlayanlar bile oldu. Benimsedikten sonra şuan kimsenin sesi çıkmıyor.

İlk 2-3 ay böyle emekli kadınlar sürekli kapı kapı dolaşıp, kahve içme bahanesiyle sistemi kötülediler. İSYAN EDELİM diyenler oldu. Annem bile gaza geldi. Ama harbi çok fazla geliyordu. Yani atıyorum ayda 18-190 verirken kışın 230-240 gelmeye başladı. Yönetime çıkıldı, firmalar arandı gelin sistem bozuk galiba bile denildi. Tabii ki hiçbirinden bir şey çıkmadı.

Ama işte bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bilgili bir komşu çıktı anlattı böyle böyle kullanın, şöyle yapın diye falan millet uymaya başladı. O çok etkili oldu. Kapıcıya da iyi eğitim verildi o da adam gibi yakmaya başladı. Etkili oldu.

Taktır hacı, ama iyi bilgilendir milleti yoksa köylüler isyan ediyor...


Edit:

Bu arada peteğimin görüntüsü bozuyor yauuuvwww diye gezenlerin kafa yapısının nasıl aşağılık olduğunu göstermek için kendi peteğimin fotoğrafını çektim.

http://i.hizliresim.com/A2QjmQ.jpg

Yöneticiysen çok uğraşacaksın bunlarla yani sistemden ziyade insanlarla uğraşmaya hazır ol.
Mesaj tarihi:
Anlaşma yapacağınız firmadan küçük bir bilgilendirme eğitim talep edebilirsin.

Çok ödeyenlere tavsiyem, evden 3 günün üzerinde bir süre için ayrılmayacaksanız sisteminizi kesinlikle kapatıp açmayın.

Örnek olarak evde yaşayanlar sabahları işe/okula gidiyor deyip kapatıp akşamları herkes eve gelince sistemi tekrar açarsanız çok daha fazla fatura ödersiniz.

Statik ısınmada evinizdeki duvarlar, eşyalar, mobilyalar tüm her şey ısındığı için ısıyı korursanız çok daha verimli kullanım yapmış olursunuz.

edit : Bir de Darkrider ın foto da gözüken termostatik radyatör vanalarından kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer böyle bir işe girişecek olursanız ve sizin radyatör vanalarınız eskiyse kesinlikle değiştirin derim. Faturalarınızı bu vanalar da çok etkileyecektir. Tanesi 30-40 tl gibiydi en son.
Mesaj tarihi:
Abi kanuni zorunluluk durumu var sanırsam her bina yatırmak zorunda diye bi durum var onu soruyorum ben. Yoksa fazla oy var yaptırmak isteyende ne kadar sallanabiliriz diye bakıyorum.

Peki uzmanı var maden soriyim perde arkasında kalması durumunda ya da petek arkasına yansıtıcı koymamız durumunda para artar mı ?
Mesaj tarihi:
olm 30 yaşındasın 60 yaşında emeklinin uğraşacağı işlerle uğraşıyosun lan

üzüldüm amk.

ama hep kayserili olman yüzünden bunlar
Mesaj tarihi:
Perde arkasında kalmasının hiçbir sakıncası yok.

Binalarda ısı kayıpları büyük ölçüde pencerelerden gerçekleşir. Dairelerde de radyatörler pencere önlerine özellikle ısı perdesi oluşturmak için konumlandırılır. Sıcak hava molekül yapısı gereği devamlı yukarı doğru hareket ettiği için pencere önünüzde sıcak bir hava perdesi oluşturarak ısı kaybını önlemiş olur.

Arkasına yansıtıcı bir levha koymanın bir faydası olacağını zannetmiyorum.Statik ısınma olduğu için duvarlarında ısınması gerekmekte aslında. Siz plaka koyarak radyatörden yayılan ısı dalgalarını duvar tarafında bloke etmiş oluyorsunuz. Daireyi bütün olarak düşünmelisiniz :)
Mesaj tarihi:
Esh said:

olm 30 yaşındasın 60 yaşında emeklinin uğraşacağı işlerle uğraşıyosun lan

üzüldüm amk.

ama hep kayserili olman yüzünden bunlar


Olm bahçeye köpeğinin pisleten komşuya karşı ne yapacağım bile soruldu. Dicektim hamuğa korum azını yüzüü kırarım.
Mesaj tarihi:
kalorifer peteğinin içine bi paket bor katkı dökün abi.

viskoziteyi arttırıp yağlı radyatör verimliliği sağlıyo

hem de yerli malı

bor
×
×
  • Yeni Oluştur...