Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Depremde ne yapmak lazım?


Suark

Öne çıkan mesajlar

ya bana göre çok komik degilse dogrudan evden kaçmak gerek zaten depremde binalar 20. saniyesinde fln bırakıyor kendini ben denemiştim geçenlerde 10 saniyede fln üst kattan bahçeye çıkabiliyorum donla fln tabi ama işte yıkılmazsa milelt akşam yemegini yerken donla dolaşırsın sokakta
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Somon said:

ya bana göre çok komik degilse dogrudan evden kaçmak gerek zaten depremde binalar 20. saniyesinde fln bırakıyor kendini ben denemiştim geçenlerde 10 saniyede fln üst kattan bahçeye çıkabiliyorum donla fln tabi ama işte yıkılmazsa milelt akşam yemegini yerken donla dolaşırsın sokakta

merdivenler kaçıncı sn de yıkılıyır
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bina yıkılıyorsa, evde çelik konstrüksyondan herhangi birşey olmadıktan sonra çok zor kurtulmak. Ancak bi yaşam boşluğuna denk geleceksin, o da işte yatağın kenarı, dolabın kenarı fln olabilir.


O da kesin değil, tam o alana bişey de düşebilir. Kolon altı kiriş altı zaten bina yıkılınca farketmiyor. Bizim eski ustalardan biri 3-4 kişinin altına sığabileceği, normalde masa olarak kullanılan ama kalın kutu profilden yapılma bişey yapmıştı evine. Öyle bi alet iş görebilir.


Kaç saniyede yıkılır olayı da binaya bağlı. 17 ağustosta 10. saniyede gg olan bina da vardı, yıkılmayan bina da.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Konutlarda deprem anında nasıl hareket edilmeli?
1. Deprem anında hızlı ve kararlı hareket etmeniz gerekmekte.
2. Önceden planlanmamış bir şekilde hareket etmemeniz paniğe sebep olur.
3. Önceden bir eylem planı oluşturmak bu nedenle önemli.


SÜREKLİ HATIRLAMANIZ GEREKEN SEY
Deprem anında tehlikenin aşağıdan değil yukarıdan geleceği. Dolayısıyla nerede olursanız olun, gözünüz yukarıda, olası tehlikeleri gözler durumda olsun!
Zemin (giriş) katında iseniz,
Deprem anında binadan kaçmak için sadece 10 saniyeniz var. Bu durumda giriş kat dışında kaçış için yeterli zamanınız yok.
Zemin katında iseniz, derhal dışarı çıkın. Ancak dışarı çıkmanız binanın oluşturduğu tehlikeden uzaklaştığınız anlamına gelmez. Binanın yıkım gölgesinden bir an önce uzaklaşmanız gerekmekte. Böyle bir zamanınız ve olanağınız yok ise dışarıda bir aracın yanına (asla içine ya da altına değil) cenin pozisyonunda (yine yukarıyı gözler durumda) uzanın. Açık havada yukarıdan gelecek tehlikelere karşı (düşen nesneler, elektrik kabloları vs.gibi) en emin yer bir agaç altıdır.
Üst katlarda isenız,
Asla binadan çıkarak kaçmaya çalışmayın. Unutmayın, yeterli zamanınız olmayacak.
*Asla merdivene çıkmayın, hatta daire kapınıza bile gitmeyin. Çünkü, binaların en zayıf yerleri merdivenleri. Binanız sağlam kalmasına ragmen,merdivenlerinizin yıkılma olasılığı var.
*Asla balkona çıkmayın. Balkonlar binaların zayıf ve desteksiz bölümleri.
*Asansöre asla ama asla binmeyin. Sarsıntı anında asansörler binadan bağımsız hareket eder. Her deprem sonrasında asansörlere bakım yaptırılmasında büyük fayda var.
*Pencerelere yaklaşmayın. Deprem anında camların patlayarak 6 metreye kadar cam firlattığı bilinmekte.

Sığınabileceğiniz mekanlar
*Salon ve yatak odaları içindeki eşyaların niteliği dolayısıyla sığınmak için en kötü mekanlar. Çok çaresiz kalmıssanız dahi, yatakta yatarak beklemeyin, en kötü ihtimalle yataktan düşün. Gardrobun üstünüze düşmesinden korunabilirsiniz.
*Beyaz eşya önleri (devrilme riski olan buzdolabı hariç) en iyi sığınma mekanlarıdır. Mutfakta fırın, bulaşık makinesi ve deep freeze önü, banyoda çamaşır makinesi veya döküm küvet önü gibi. Bu tip eşyalar ezilme durumunda yere yapışacak kadar ezilmezler ve size bir yaşam alanı sağlarlar.

Kurtarma ekiplerinin öncelikle bakacağı mekanlar, mutfak ve banyo olacaktır.

Nasıl Sığınılmalı?
*Unutmayın, önceden bir eylem planınız olması size zaman kazandırır. Aile olarak, mutlaka önceden nerelere kimlerin sığınacağının planını yapın.
*Deprem aninda sığınma noktalarına giderken birbirinizle konuşarak haberleşin.
*Sığınma noktanızda cenin pozisyonunu alın. İnsanın en yaşamsal bölgeleri baş, karın ve göğüs boşluğudur. Bu pozisyon sizin bu bölgelerinizi koruma altına almanızı sağlar.
*Unutmayın, gözünüz sürekli yukarıda olmalı. Kendinizi üzerinize düsebilecek bir cisimden korumanız gerekebilir!

Çatı katında iseniz,
Terasa (balkon üstü degil, binanın ana gövdesi üzerinde yer alan kısım) çıkarak yine yukarıdan gelecek (çatı, kiremit, v.s.) tehlikelere karşı uyanık olun.

TOPLU MEKANLARDA DEPREM ANINDA NASIL HAREKET EDİLMELİ?
*Sinemalarda asla dışarı kaçmaya çalışmayın. Sıra aralarına uzanın. Etrafinızdakileri bu konuda uyarın.
*Çocuğunuzun okulunda mantıklı bir eylem planı yapılıp yapılmadığını okul yetkililerinden ögrenin, yapılmamışsa yapılmasını talep edin, hatta aktif olarak hazırlıklara katılın.
*Alışveriş merkezlerinde deprem sonrası yangın riski yüksektir. Bir alışveriş merkezine gittiğinizde, mutlaka yangın merdiveninin yerini öğren ve deprem anında hızlı ve kararlı bir şekilde oraya yönelin.
*İşyerinizde deprem anında yukarıdan gelecek tehlikelere karşı (asma tavan, armatür, v.s.) masa altına sığınabilirsiniz. Yakın iseniz garaja kaçarak araba yanına cenin pozisyonunda uzanabilirsiniz. Yangın merdivenine giderek merdivenden yukarı çıkabilirsiniz. Bu sizden sonra geleceklere yer açar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi en büyük problem kitlenip kalmak. ne olursa olsun kitlenmeyin. ve mümkün olduğu kadar az yer kaplamaya çalışın, hedef küçültün. kolon ve kirişlerin yerlerini tespit edin, onlardan uzak kalmaya çalışın. her girdiğiniz ortamda odanın yapısına şöyle bir bakmayı alışkanlık edinin ve ağırlık kaldırıp devrilmeyecek objeleri kafanızın bir köşesine not edin. gece uyurken en savunmasız olduğunuz an oluyor. yanı başınızda pet şişe su, fener, düdük, şeker, çubuk kraker ve kan grubunuzu, acil numaraları bildiren bir kart olsun. hatta uyduruk eski bir telefon da sürekli şarjlı dursun. tüm bunları bir bel çantası halinde yanı başınızda bulundurun. kış için yatağınızın başına bi hoodie falan asın. her zaman acilen dışarı çıkma ihtimalinizi göz önünde bulundurun yatarken. binanın içinde mahsur kalmanız, sakatlık geçirmeniz muhtemel. basic sakatlanma ilk yardım bilgilerini öğrenin derim. umut kaybetmeden bekleyin, düdüğünüzü kullanın. yoksa arada sırada ses yapın ama kendinizi tüketmeyin salakça. enerjinizi saklayın. kaç saat kalacağınız belli olmaz. ilk 3-4 saat hiç güvenmeyin zaten.

he bi de binadan çıkmakla iş bitmiyor. çıktığınızda herkesin hafif sıyırmış olduğunu farkedeceksiniz. manyak insanlardan uzak durun. kalabalığın içinde kalıp hemen birileriyle iletişime geçin. ilk 2-3 dakikada cep telefonuyla birilerine ulaşabilirseniz ne ala. sonrasında birkaç saat unutun o ihtimali. dışarda arkanızı kollayın kısaca. insanlar binalardan daha tehlikeli.

sonrasında da allah kolaylık versin. buraya kadar geldiyseniz yırttınız demektir zaten. kendini canınızın derdi bitince sırayla önce yakınlarınızın sonra malınızın derdine düşeceksiniz. sakin kalmaya çalışın.


edit: bi de terik/ayakkabı olsun başınızda. yerlere basamayınca(cam-moloz bilimum ıvır zıvır) hicbişe yapamadığınızı farkedeceksiniz. su ve ışık çok elzem. gece yıkıntıların arasında kalmak düşünülenden çok daha ürkütücü ve tehlikeli olabiliyor. ilk aradığınız şey de her zaman su.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...