Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yaylarda çekiş kuvvetine dair


Feamer

Öne çıkan mesajlar

http://www.tirendaz.com/tr/makaleler/yaylarda-cekis-kuvvetine-dair/

güzel, bilgilendirici bir yazı,

örnek olarak,

topkapı sarayında yapılan bir araştırmaya göre, 40-240 ıbs arası yaylar bulunmuş,

1500ler tarihili bir ingiliz batığındaki yaylar ise 100-180 ıbs arası imiş

56 ıbs yay ile,
http://farm8.staticflickr.com/7379/9600398171_d5351c9cd8_m.jpg
http://farm6.staticflickr.com/5445/9600397951_f24bdafd3b_m.jpg

okçular tekkesinde kabza almak için,
800 gez 524 mt ye oku atmak gerekmekteymiş, ve buna 80 ıbs bir yay ile ulaşmanın münkün olduğu düşünülmekteymiş,

daha kuvetli yaylar ile 800 mt üstü atılabiliyormuş
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Youtube'da tarihi şavaş teknik ve ekipmanları konusunda bir kanalı olan Lindybeige'in aktardığına göre 120 lbs'den sonrası diminishing returns. Maksimum verim 120'ye kadar alınabiliyormuş ondan sonrası ise enerjinin daha çok ses ve ısıya dönüşmesi şeklinde oluyormuş, o kadar güce maruz kalan okların kırılması gibi birşey de söz konusu.

240 lbs çekiş kuvveti olan yay yaparsın ama duvara asmak için yaparsın, kimse kullanmaz onu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ok meydanı kayıtları var, veya vardı, zira atılan uzun menziller var, 120 e kadar ile zor o menziller...
800 mt den bahsediyor misal yazıda

2:30 civarında okun yaydan çıkarken aldığı form gözüküyor ağır çekim
http://www.youtube.com/watch?v=hvPVCVx9lMg

öte yandan burada siper diye bir şey kullanıyorlarmış atış yaparken, ayrıca atlanmaması gereken bir husus ise kuvvetli yayların zaten yazıda da belirtildiği gibi menzil rekorları için özel olarak yapılıp kullanıldığı, ayrıca okları da ayrı bir
tür...

ayrıca türk tipi compozit yaylar nasıl ileri bir teknik ürünüyse zamanı için, atıkları okların yapımı da o derece ileri olduğunu farz edebiliriz

ayrıca avrupalı, kendi yayları ve okları üzerinden araştırma yapabiliyor anca
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tozkoparan iskender ile ilgili bir bilgiyi ekşiden alıntılayarak ekleyeyim buraya:

1281,5 gez'e (845.79 metre) ok atarak hala kırılamadığı gibi yanına yaklaşılamamış bir rekora imza atmış kemankeş. bu rekordan sonra cihan pehlivanı ünvanı almış. milletin yerden 2 cm ancak ayırabildiği yükleri "bu ney lan?" rahatlığıyla göğsüne kadar kaldırıp kaldırıp yere attığı rivayet ediliyor. ki bundan sonra kemankeş yapılır kendisi. hatta başında muhafızlar bekler ki kemankeşliğine zeval verecek şekilde yatmasın. işte kolunun üstüne filan. iran'dan "hadi bu yayı kurun da görelim" artizliğiyle gönderilen yayı önce kurmuş, sonra "kırmıştır".

bu da nişan taşı

sene 957 (milâdî 1550)
sâhib-ül menzil fî-l meydân
ellezî ismuhu tozkoparan

http://www.mimarlikmuzesi.org/...san-tasi-_10088.html
Kulaksız Çeşmesi’yle Haliç Polis Merkezi arasında ve “Kasımpaşa Kulaksız Okspor Derneği Lokali”nin önünde bulunan, Tozkoparan İskender’e ait nişan taşının celî sülüsle yazılmış kitâbesi:

Sene 957 (Milâdî 1550)
Sâhib-ül menzil fî-l meydân
Ellezî ismuhu Tozkoparan

Sahib-ül menzil fî-l meydân: Alandaki bu menzilin sahibi. Ellezî ismuhu: Ki onun adı.

Tozkoparan İskender, okçuluk tarihimizdeki en büyük kemankeş sayılır. Rivâyete göre, bir gün Okmeydanı’nda tuttuğu yeni bir yayın kabzasını şevkle sıkınca, kabzayı kaplayan kayın ağacı kabuğu tozu parmaklarına yapışıp yerinden kalkmış.. Bunu gören meydan pîrlerinden Yıldırımlı Baba, hayranlıkla “Bu pehlivan toz koparan!” demiş ve lakabı oradan kalmıştır. Olağanüstü kuvvetine ilişkin birçok hikâye anlatılır. Yavuz Sultan Selim’in İran ve Mısır seferlerine katılmıştır.

İmparatorluğun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bunların hiçbiri daha sonra aşılamamıştır. En uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Arkurı Menzili’nde 1281,5 gezle kırmıştır. Bu 846 metrelik uzaklık, bir dünya rekorudur.

Taşın bugün bulunduğu yer asıl yeri değildir; yok olmaması için buraya taşınmıştır. Üzerindeki tarih, bu taşın Tozkoparan İskender’in ölümünden bir süre sonra, onun kaybolmuş menzil taşlarından birisinin yerine dikilmiş olabileceğini akla getirmektedir. Çünkü, ölüm yılı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Tozkoparan İskender’in bu tarihe kadar yaşamadığı biliniyor. Bir başka olasılık, söz konusu taşın aynı lakabı taşıyan Kanûnî dönemi kemankeşlerinden Tozkoparan Ahmed Ağa’ya ait olmasıdır.

Tozkoparan’ın yiğitliğine ilişkin pek çok menkıbe anlatılır. Meydanda çalışırken, geceleri sol kolu üstüne yatmaması için iki kişinin nöbet beklediği söylenir.

Şinasi Acar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...