Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye'deki kızların eğitim sorunları

pontipati

Öne çıkan mesajlar

bizim memlekette çoğu aile kızlarına nasıl davranacağını bilmiyor.
biz özgürlükçüyüz diyen aile bile kızını sokağa çıkarmıyor.
dışarıdaki tüm kötülüklerin kızına musallat olacağını düşünüyor.
bu da kızlarda hep bir özgüven eksikliğine yol açıyor.
kendilerini de bu yüzden dersler ve sınavlarda kanıtlamaya çalışıyorlar.
çok fazla kız kıza kaldıkları için de erkekleri ya öcü ya ilah gibi görüyorlar.
ilişkilerinde hep bir "comfort zone" arayışları oluyor.
aynı aileleri gibi sevgilileri de onu "muhafaza" etsin istiyorlar.
değişimden korktukları için genelde büyükşehirlere gitmeye korkuyorlar üniversite için.
gidenlere ise ailelerin baskısı bu sefer daha uzaktan ama sıkı olarak devam ediyor.
bu iş evlenene hatta sonrasında da devam ediyor.
sorun burada eğitim sorunu değil.
kızların aileleriyle olan sorunlu ilişkisinin eğitim hayatlarına ve sosyalliklerine yansıması.
Sosyal ağlarda paylaş

Birgün okulda ders çıkışı kahve içmeye gittik hep beraber,bir kız (kendisi de fizik okuyordu) konu nerdne geldi bilmiyorum ama ..."bence kızların bilime yeteneği yok, yok yani, bir kızdan yii bir fizikçi veya matematikçi çıkmaz, bizim kapasitemiz o değil, kendimizi hırpalamaya ömür çürütmeye gerek yok bunu kabullenmeli kadınlar " diye bir açıklama yapmıştı. Ağzına burnuna girişesim geldi......aslında bir çok kadın bunu düşünyor, çünkü toplum bunu düşünüyor. Her kız çocuğu küçüklüğünü evcilik takımlarıyla,kucağına oyuncak bebeklerle geçirttiriliyor. Gelecekte toplumda olacağın yer bu..demek için.
Eskiden kız çocukları okula bile gönderilmezken, günümüzde-tabi daha gelişti toplum ya- ilkokul,lise olursa üniversite okusun mantığı %60 ta var lakin yukarda da denmiş bir üniversite okutmanın amacı yanlış anlaşılmış, "koca bulmak-eğitimli-" olmamalı elbette
Bir erkek üniversite sonrası,master da yapabilir, doktorada, yurdışına staja eğitime de gidebilir...ama bir kadın böyle bir akademik kariyere girişti mi, "yeter artık okuduğun napcan daha oku oku" oluyor ailelerin ve yakın çevrenin tepkisi...ve şu cümlelerin kurulduğu yerler öyle muhafazakar insanların olduğu yerler de değil, bayağı bayağı göreceli modern yaşayan insanlar....bunlar böyleyse gerçekten yobaz kesimin kız çocuklarının eğitimi hakkında ne düşündüğü- düşündürttüğünü- bilmek istemiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...