Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kim Milyoner Olmak Ister Gorelilik Sorusu

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Biraz once sordular da kafama takildi. Soru soyle:
Bir binanin neresinde yasayan az da olsa digerlerine gore daha az yaslanir?
Cevap zemin katmis. Fakat soyle olmuyor mu:
Einstein'a gore isik hizina yaklastikca zaman yavasliyor yani hizli olan daha az yaslanir. Dunyanin yorunge hizi merkezden uzaklastikca arttigina gore apartmanin ust kati alt katindan daha hizli olmali, cunku ayni surede ayni yolu aliyorlar. Bu duruma gore cevap teras kat olmuyor mu yoksa ben mi birsey kaciriyorum?
Mesaj tarihi:
Agirligin bir onemi yok, yercekimi fazla olunca fotonu cekiyor => daha az yol gidebiliyor => isik hizi sabit => zaman yavaslamis.

Bakkal agziyla anlattim tabi kim bilir neler donuyordur :D
Mesaj tarihi:
Eralpb said:

Agirligin bir onemi yok, yercekimi fazla olunca fotonu cekiyor => daha az yol gidebiliyor => isik hizi sabit => zaman yavaslamis.

Bakkal agziyla anlattim tabi kim bilir neler donuyordur :D

Abi o zaman belirli bir sure sonra binanin alt katiyla ust kati arasinda koordinat olarak farklilik olmasi gerekir senin dedigine gore. Hadi diyelim gercekten yercekimi dolayisiyla fotonu cekiyor vs. o zaman zemin kattaki insanin hizi yine daha az olur ust kattakine gore, cunku zemindekini yer cekimi cekiyor ama ustteki daha serbest, daha hizli donuyor. Bu durumda da yine ust kattaki daha az yavaslar cevabi cikiyor?
Mesaj tarihi:
Ust kat ve zemin kat ayni surede ayni yolu aliyorlar demisim ilk mesajda fakat ne kadar zaman gecerse gecsin ust kat ve alt kat ayni yerde oluyor ve ust kat alt kattan daha fazla yol aliyor (yorungesi daha genis) bu nedenle daha hizli olmali demeye calismistim sdf
Mesaj tarihi:
şimdi.

yol= hız x zaman

üst kat için:

yol + a = hız x zaman + b

ile olabiliyor.

hatta havaya saat çıkarmışlar döndermişler işte neyse alıntılayayım

In 1976, the Smithsonian Astrophysical Observatory launched a rocket that carried a clock 6,000 miles away from the ground, where the pull of gravity is weaker. When the clock returned to the surface, it had sped up -- compared to clocks on the ground -- by about one second every 70 years.

(dur kaynak popom olmasın şunu da ekleyeyim: http://books.google.com.tr/books?id=W7_jdu2-j3EC&pg=PA61&lpg=PA61&dq=In+1976,+the+Smithsonian+Astrophysical+Observatory+launched+a+rocket+that+carried+a+clock+6,000+miles+away+from+the+ground,+where+the+pull+of+gravity+is+weaker&source=bl&ots=vSzxMb1QNa&sig=tA0RXibMOTUnz_pE0A9dxbCUJVw&hl=en&sa=X&ei=S6y3Uf2SEI2_kQWIxYDADQ&redir_esc=y#v=onepage&q=In%201976%2C%20the%20Smithsonian%20Astrophysical%20Observatory%20launched%20a%20rocket%20that%20carried%20a%20clock%206%2C000%20miles%20away%20from%20the%20ground%2C%20where%20the%20pull%20of%20gravity%20is%20weaker&f=false )

yani dememiz o ki gravity time ı hızdan bağımsız olarak warplıyor. demek kara deliğe düşsek direk forever young(yok lan ölürsün tabi eninde sonunda) (yoksa cennet??)

diğer time warplayan şey de hız mesela.

nasıl mı?

http://www.youtube.com/watch?v=n2s1-RHuljo

yani ne yapıyormuşuz arkadaşlar. üst katta iseniz koşacaksınız.
Mesaj tarihi:
şaka len paniklemeyin

But don't move to the basement just to extend your life: Over the course of 80 years, that slight difference would add up to far less than a millionth of a second. The NIST researchers found that a height difference of about one foot (33 centimeters) resulted in a time variance of roughly a billionth of a second per year. That time difference is too small for humans or even most clocks to measure directly — however, even trillionths of a second could make a difference in future scientific applications.
Mesaj tarihi:
Peki simdi yuksek yercekiminde zaman yavasliyor + hizli olunca da yavasliyor. Ust kattaki insanin alt kattakinden daha hizli oldugunu dusunursek bu oran yercekimini olusturan seyin kutlesine (dunya) ve yukseklige gore degisiklik gostermez mi? Belki dunyada yercekiminin yukari ciktikta azalma orani eksen hizindan kaynaklanan zaman azalmasini dengeliyor olabilir fakat kutlesi ve eksen hizi daha farkli olan baska bir gezegende mesela 10m yuksekteki adam 1m yuksektekinden daha yavas yaslanma ihtimali yok mudur?
Mesaj tarihi:
abi molekülsel olarak bilmiyorum ben de yeni öğrendim. meğersem kültesel çekim(yani bildiğimiz dünyanın insan vücuduna uyguladığı kütlesel çekim-yerçekimi) zamana etki edebiliyormuş.

öyle ki bu etki kütle çekimi arttığında, zaman yavaşlıyormuş. mesela karadelikleri düşün orijini o kadar yoğun bir kütlede ki ne varsa çekiyor. öyle durumlarda o etkiye maruz kalan daha az yaşlanıcak demek bu.

1976 yılında bilim amcalar bunu denemek için bir rokete saat koyup 6000 mil havaya göndermişler. turlatmışlar dünyada. sonra roketi indirip saat üzerinde deney yapmışlar. 70 yılda 1 saniyelik fark varmış.

yani sadece hızlandığında zaman yavaşlamıyor, kütle çekim etkisine girdiğinde de yavaşlıyormuş.
Mesaj tarihi:
@spiders vardır bence abi mantıklı çünkü. mesela 100 kilo cisim koy gezegen varsay, sonra deli gibi atmosfer daya(bina boyu yeteri kadar uzun olabilsin) bu cisme bağlı dönen. en son da dik apartmanı çevir ekseninden.

100 kiloluk gezegen alt kattakine ne yerçekimi yapacak ki atmosfer/cismin dönme hızını dengelesin. o zaman üst kattaki alt kattakinden daha yavaş yaşlanır. tabi çevirenin de eli kuvvetli olacak. böyle çarkıfelek çevirir gibi.
  • Yeni Oluştur...