Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

zaman ve zamanın akış yönü

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
şimdi hacıghettolar...
zaman nedir hepimiz az buçuk biliyoruz.
zamanın bildiğimiz ve hissettiğimiz stabil, bizi yaşlandıran bir akış yönü var, entropi var falan.
peki acaba evrenin bütününde zaman aynı yönde mi akıyor?
yani demek istediğim zamanın bize göre ters yönde akıyor olduğu evrenin bir bölümü var olabilir mi? yatay düzleme 45 derece açı yapmış orijin noktasından geçen bir doğru gibi evrenin bir yerinde misal orijin noktasında zaman akmıyor, sağa doğru zamanın akışı hızlanıp sola doğru ise ters yönde hareket ediyor olabilir mi?
zamanın ters yönde akması ne demektir ayrıca? nasıl olabilir ki böyle bir şey?
Mesaj tarihi:
hah işte ben de onu soruyorum.

şimdi zamanın akış hızını yavaşlatmak için cismin ışık hızında hareket etmesi gerekiyor. ışık hızına yaklaştıkça yavaşlıyor zaman.

teorik olarak ışık hızında hareket eden bir cisme karşı doğrultudan ışık hızında hareket eden bir cisim yaklaştığında o onu ışık hızının iki katı hızlı olarak değil yine ışık hızında görüyor bu defa zaman değişiyor değişken olarak. aynı şekilde ard arda ışık hızında ilerleyen iki cisimden biri de değerini yine duruyor olarak değil ışık hızında görüyor. çünkü yine zaman kavramı değişiyor orada.

ışık hızının üzerine çıkmak da teorik olarak mümkün değil ya.
acaba diyorum aslında ışık hızının üzerine çıkmak teorik olarak da mümkün ise ama yine zaman değişiyorsa?
yani ışık hızından daha hızlı olmaya başladığında aslında ışık hızından daha yavaş olmaya fakat zamanın akış yönünü değiştirmeye başlıyorsan?
böyle bir tepki reaksyon alıyorsan. bu mümkün müdür diye merak ediyorum kısaca.

akış yönü varsa olsa olsa böyle olabilir gibi geldi bana.
Mesaj tarihi:

özel görelilik ile ilgili şu teorilere söylediğimi ilave ediyorum ben sadece bir başka deyişle. önce onları yazayım sonra grafik ile anlatayım.

özel görelilik viki

Özel görelilik, kendi zamanı için inanılması güç pek çok öngörülerde bulunmuştur, bunlardan en önemlileri:
Cisimler hızlandıkça zaman cisim için daha yavaş akmaya başlayacaktır, ışık hızına ulaşıldığında zaman durmalıdır.
Cisimler hızlandıkça kinetik enerjilerinin bir kısmı kütleye dönüşür, durağan kütleye sahip cisimler hiçbir zaman ışık hızına erişemeyeceklerdir.
Cisimler hızlandıkça hareket doğrultusundaki boyları kısalmaya uğrayacaktır.
Özel görelilik, mantığımıza ve sağ duyumuza aykırı bir evren tanımladığından bilimciler 100 yılı aşkın bir süredir bunun doğruluğunu gözleri ile görmek ve bir açık bulmak umudu ile deneyler yapıp durmaktadırlar. Bu öngörülerin pek çoğu 1905'ten günümüze dek defalarca denenmiş ve doğru çıkmıştır:
İçlerinde çok hassas atom saatleri taşıyan uçaklar değişik yönlere doğru değişik hızlarla hareket ettirilmiş ve saatlerin kuramın hesaplarına yeterince uygun olarak yavaşladığı/hızlandığı gözlenmiştir[1].
Zamandaki yavaşlamanın sadece saatte meydana gelmediğini, gerçekte yaşandığının kanıtı ilk olarak nötrino ve mü-mezon deneylerinde ortaya çıkmıştır. Güneşten dünyamıza gelen nötrino ve müonların ışık hızına çok yaklaştıkları (%99.5) için ömürlerinin (yaşam sürelerinin) Dünya'da üretilen durağan olanlara göre çok daha uzun olduğu görülmektedir[2].
Parçacık hızlandırıcılarındaki hızlandırma deneylerinde bugüne kadar kütlesi olan hiçbir cisim, atom veya elektron, ışık hızına çıkarılamamıştır. Hız arttıkça kütlesi de arttığı için ivmelendirilmesi zorlaşmaktadır.

şu diyagramın solunu zamanın bizim yaşadığımız şekilde akan kısmı olduğunu, 0 noktasının da ışık hızında zamanın durduğu kısmı olduğunu düşünün. eğri ise o hıza ulaşmak için gereken enerji olsun. grafiğin 0 noktasının eğri ile kesiştiği yerin 1cm üstünde ise ışık hızına ulaşmak için gereken sonsuz enerji noktası varmış gibi düşünün. evet sonsuz enerji vermek mümkün değil. grafiğin sağı ise zamanın tersine aktığı kısım olsun. ışık hızına ulaşmaya çalışırken uyguladığımız enerji ışık hızına çok yaklaştığında bir şekilde zamanın tersine aktığı evrene geçiş yaptığımızı ve anti enerji uygulayarak zamanın tersine akmaya başlaması için gereken enerji ile parçacığı yüklemeye başladığımızı düşünelim. anti enerji miktarı teorik sonsuz enerjinin üzerine sonsuz enerji + enerji şeklinde yüklenirken aslında tersinir zaman evreninde 0 dan başlayan bir anti enerji miktarına tekabül etsin ve tersinir zaman evreninde bu anti enerji uygulandıkça zamanın tersinir akışı yavaşlasın bu şekilde. ve bu eğri yine zamanın bizim evrenimizdeki akış şekline doğru yaklaşıyor olsun. böyle bir şey düşünüyorum.

mümkün müdür?
Mesaj tarihi:

çok komik alakasız bir şey

hohohahahahaha konuyu araştırırken ne buldum.
adam zaman makinası çizimi yaparken elektron plazması bobin falan demiş, sonra ok çıkartmış köşedeki çizgide de kapı yazıyor.
ilgili url

Mesaj tarihi:

aynı arkadaşın bir dergi ile yaptığı söyleşi (ekşi sözlükten alıntı)

"dikkatli olun,özellikle tarihi yerleri gezerken, siz de iki ingiliz ögretmen gibi bir zaman çukuruna düşebilir ve yüzlerce yıl öncesine geri dönebilirsiniz, yada inanılmaz bir geleceğe..." gibi ve kendisine ait derya misâli 'zamandayolculuk.com' adlı sitede nice benzeri bilgilere rastlayabileceğiniz kişi. kendisi zamanda yolculuk, ufo ve daha bir çok konuya ilgi duyuyor. azmi ve inancı konusunda kendisini takdir ediyor, bunun dışında bir yorum yapmak istemiyorum. kendisiyle haftalık dergisi'nin 185.sayısında yapılmış bir şöyleşiden alıntıdır:

=====================================================================================

+ peki deney yapabileceğiniz bir laboratuarınız olmadı mı hiç ?
- oldu tabii. önce meslek lisesindeyken yaptım, sonra orada aksilikler olunca arkadaşın yeri vardı orada devam ettim.

+ arkadaşınızınki ne yeriydi ?
- elektrikçiydi o arkadaş. onun iş yerinde laboratuvar ortamı kurduk. ama o da aşırı dindar bir insandı; ya kardeşim, anlatamadım pozitif bilimi ona. sonuçta orası da olmadı.

+ başka laboratuvar kurmadınız mı ?
- evin üst katı boş, apartmanın ortak kullanımındaki yer. orayı yaptım laboratuvar zamanında ama orayı da boşaltmak zorunda kaldım çevreden gelen tepkilerden.

+ neden geldi bu tepkiler, bir şey mi oldu ?
- tabii bazı patlamalar oldu. * sonra laboratuvarı kapatıp yerine bir pinpon masası aldım. ondan da rahatsız oldular, onu da kaldırdım. ya bizim toplum bir tuhaf, bir enteresan.

+ peki şimdi yukarı kata tekrar bir şey yapma durumunuz var mı ?
- yok; duvar ördüler oraya *(?!). artık geçilemiyor. neyse, ben başka yerde kurmayı düşünüyorum. yer olmadan, maddi imkan olmadan, laboratuvar olmadan zor bu işler.

+ etrafta gördüğümüz ufo ya da şöyle diyelim zaman makinesi prototiplerini kendiniz mi yaptınız ?
- marangoza yaptırdım. tahta bunlar * bunları baktığımda bana fikir versinler diye yaptırdım. çizdim, ölçüleri verdim yaptılar. bir yerlerden başlamak, düşünmek lâzım.

+ bir de "üstat" dediğiniz biri var. kim bu üstat, ne ile uğraşır ? *
- üstat kırtasiye işi ile uğraşıyor (?!). onun asıl konusu tasavvuftur. derneği var, parapsikoloji üzerine. onun da felsefi olarak bu konuya bir hayli ilgisi var. üstat zamanda yolculuk yaptığını açıkça söylemiyor ancak imalarda bulunuyor tabii. `:!`

arkadaş efsaneymiş, ama konu dağılmasın.
tersine zaman akar mı bunu soruyordum.
Mesaj tarihi:
yıllar önce bilgisayarımın başındayken bi fotoğrafımla oynuyordum yanına OHA yazmıştım ama neden fotoğrafımın yanına Oha yazdığımı anlamaksızın o an.

O vakitler dairesel zaman olayı üzerine kafa yoruyordum. zaman koridorları ve kapılar üzerine birşeyler okumuştum ve bunun için bir meditasyon deneyine hazırlandım.

Gerekli herşeyi hazırladım ve sonrasında dairesel zaman deneyimi için niyette bulunup çalışmaya başladım.

Gözlerim açıktı ve koltukta otuyordum. Birden göğüs kafesimden beynime doğru bir yanma hissettim. Evet bir kaç saniye sonra çok şiddetli birşeyler olucaktı.. derken bedenimi daha fazla taşıyamadım ve sırtım otomatikman arkaya yapışım başım geriye gitti ve artık bir beden değildim , insan değildim turuncu bir enerji topuna dönüşüp şiştikçe şiştim sonra git gide ufalarak çok sıkı bir hale aldım ve akmaya başladım.

tuhaf binaların olduğu ama mimarilerin hiç de dünyaya ait olmadığının çok belli olduğu bir boyuttaydım. otomatik bir şekilde akarcasına ilerliyordum . etrafta tuhaf kapılar vardı bir tanesine doğru kendiliğinden yönelip içinden geçercesine geçtim .

Sonra birden 3 yıl önce bilgisayarımın başında durduğum halimi gördüm ve OHA geçmişe gittim dedim. Sonra bilgisayarımın başında oturan Noyan halim fotoğrafımın yanına OHA yazdı.

Garip bir sevinç kapladı içimi kontrolsüzce de olsa geçmişime müdehale etmiştim çok saçma sapan bir şekilde olsa bile.

Sonra çalışmalarıma devam ettim ve bu kapıları zorlayarak random olarak nerelere çıkıcam diyerek deneylere devam ettim.

Geleceği merak ediyordum. tuhaf ve anlatmaya kasamayacağım kadar karışık bir takım olaylardan sonra bilgi üniversitesinin yetenek sınavlarında gördüm kendimi. bir hafta sonra izmirde kitap alırken istanbuldan bir arkadaşımla kitapçıda karşılaştım sonra oturup sohbet ettik. Bizim okula gelsene tam senlik bir bölüm var falan performans sanatları diye. şok oldum ve sonra sınava girdim kazandım falan ama kafam çok karışmıştı zaman mekan ne oluyor derken =)

Sonra uzun uzun bir sürü şey daha var ama şimdilik bu kadar testis konusu yeterli sanırım . İlginçliklerin adamı olarak değil zaman ve zamanın akış yönü konusu takıntılı olduğum bir konu ve kendi deneyimlerimden saçma da olsa birşeyler paylaşmak istedim o kadar =)
Mesaj tarihi:
anladığım kadarı ile yaşadığın tecrübe ile zamanın gerisine 3 yıl öncesine yolculuk etmişsin noyanım. %99.99 ihtimalle sanrı ya da troll tabi ama yine de tebrik ederim. :)

ama benim merak ettiğim vücuttan ya da zihinden ziyade farklı sebeplerden ötürü evrenin belirli bir bölümünün tamamında zamanın akış yönünün tersinir olması ile ilgili. yani doğrusal ama ters yönlü bir akış. tasavvur edemedim ben de gerçi nasıl olurdu diye ama, tatmin edici bir cevap alana kadar araştırmaya devam edeceğim.
Mesaj tarihi:
anlayış ve kavrayış kelimelerle olmaz. sana bir ara bir bardak su ikram edeyim. eğer gerçekten zamanı normal şartlar altında hiç olmayabilecek bir şekilde bir bardak su içerek deneyimlemek istersen aradığın cevapları belki daha kolay ulaşırsın.

benimle bir bardak su içer misin ? ;D

zaman'ı internet gibi kullanmak çok ilginç bir deneyim =)
Mesaj tarihi:
Noyzura said:

yıllar önce bilgisayarımın başındayken bi fotoğrafımla oynuyordum yanına OHA yazmıştım ama neden fotoğrafımın yanına Oha yazdığımı anlamaksızın o an.

O vakitler dairesel zaman olayı üzerine kafa yoruyordum. zaman koridorları ve kapılar üzerine birşeyler okumuştum ve bunun için bir meditasyon deneyine hazırlandım.

Gerekli herşeyi hazırladım ve sonrasında dairesel zaman deneyimi için niyette bulunup çalışmaya başladım.

Gözlerim açıktı ve koltukta otuyordum. Birden göğüs kafesimden beynime doğru bir yanma hissettim. Evet bir kaç saniye sonra çok şiddetli birşeyler olucaktı.. derken bedenimi daha fazla taşıyamadım ve sırtım otomatikman arkaya yapışım başım geriye gitti ve artık bir beden değildim , insan değildim turuncu bir enerji topuna dönüşüp şiştikçe şiştim sonra git gide ufalarak çok sıkı bir hale aldım ve akmaya başladım.

tuhaf binaların olduğu ama mimarilerin hiç de dünyaya ait olmadığının çok belli olduğu bir boyuttaydım. otomatik bir şekilde akarcasına ilerliyordum . etrafta tuhaf kapılar vardı bir tanesine doğru kendiliğinden yönelip içinden geçercesine geçtim .

Sonra birden 3 yıl önce bilgisayarımın başında durduğum halimi gördüm ve OHA geçmişe gittim dedim. Sonra bilgisayarımın başında oturan Noyan halim fotoğrafımın yanına OHA yazdı.

Garip bir sevinç kapladı içimi kontrolsüzce de olsa geçmişime müdehale etmiştim çok saçma sapan bir şekilde olsa bile.

Sonra çalışmalarıma devam ettim ve bu kapıları zorlayarak random olarak nerelere çıkıcam diyerek deneylere devam ettim.

Geleceği merak ediyordum. tuhaf ve anlatmaya kasamayacağım kadar karışık bir takım olaylardan sonra bilgi üniversitesinin yetenek sınavlarında gördüm kendimi. bir hafta sonra izmirde kitap alırken istanbuldan bir arkadaşımla kitapçıda karşılaştım sonra oturup sohbet ettik. Bizim okula gelsene tam senlik bir bölüm var falan performans sanatları diye. şok oldum ve sonra sınava girdim kazandım falan ama kafam çok karışmıştı zaman mekan ne oluyor derken =)

Sonra uzun uzun bir sürü şey daha var ama şimdilik bu kadar testis konusu yeterli sanırım . İlginçliklerin adamı olarak değil zaman ve zamanın akış yönü konusu takıntılı olduğum bir konu ve kendi deneyimlerimden saçma da olsa birşeyler paylaşmak istedim o kadar =)

OHA
  • Yeni Oluştur...