Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

kopan kabloyla ilgili resmi bilgi!!!(DAOC alan yetkilisi Thalion'a teşekkürler)


Afterdeep

Öne çıkan mesajlar

Kaynak = turk.internet.com
URL : turk.internet


Cezayir depremi tüm İnternet dünyasının gündemine oturdu. İnternet’teki sorunlar ile ilgili şikayet yüzlerce elektronik posta alıyoruz. Ancak kamu kesiminden sorun ve çözümü ile ilgili pek bir cevap alamıyoruz.

İhtiyacımız olan bilgi yine özel sektörden geldi. Krizden oluşumundan beri sorunun çözümü için aktif olarak çalışan Bnet ekibi önemli bilgiler edindi ve çözümler oluşturdu.

Bilgilerden ilki Singapur Telekom ile ilgili. Malum Akdeniz'den geçen SMW3 hattı, Singapur Telekom'a ait. Bnet ekibi Singapur Telekom ile ilişkiye geçerek basına yansıyan ilk resmi bilgiyi turk.internet.com'a ulaştırdı. Bu bilgiye göre tamiratı yapacak olan CS R Croze adlı gemi, bugün (28 Mayıs 2003) gerekli parçaları yükleyerek yola çıkıyor. Ayrıca açıklamada SMW-3 dışında FLAG, SMW2, Columbus 2 ve Palma – Algerie adlı 4 kabloda daha sorun olduğu ve ITUR E1’in de zaten bakımda olduğu belirtiliyor.

Buna ek olarak Bnet, sorunun giderilmesi için bir çözüm önererek, bu çözümün hayata geçmesi için Türk Telekom yetkililerine bilgi ulaştırmış durumda. Depremden sonraki gün Bnet Genel Müdürü Hakan Akan Yunanistan’daki durumu anlayabilmek için Ote’nin (Yunan Telekom Şirketi) uluslararası işlerini yapan OteGlobe firmasının bir yetkilisine ulaşmış. Onların da aynı sorundan etkilendiğini öğrenince nasıl çözdüklerini anlamaya çalışmış. OteGlobe yetkilisi trafiklerini İtalya üzerine çevirmeye çalıştıklarını anlatınca Türkiye'nin de aynı çözümü kullanabileceğini düşünerek, bu fikri Türk Telekom yetkililerine aktarmışlar. Çeşitli verilere göre Türkiye ile Yunanistan arasında 622 MBit bir kapasite mevcut ve eğer OteGlobe İtalya üzerinden İnternet çıkışı sağlayabilirse kısa sürede bu kapasite Türkiye’deki sorunu çözebilir. Aldığımız bilgilere göre Türk Telekom, Ote ile ilişkiye geçerek bu yolu zorluyor.

Dileriz bu çözüm hem İnternet dünyasına hem de iki ülkenin ilişkilerine bahar havası getirir.

Bildiğiniz ve dünkü yazımızda da ilettiğimiz gibi birkaç uluslararası işletmeci Türkiye’ye yeni fiber kapasitesi sağlamak için yıllardır izin almaya çalışıyor, ama bugüne kadar başarılı olamadı.


Konuyla ilgili bize ulaşan yazısma asagidaki gibi:


-----Original Message-----
From: Teo ..
Sent: 26 Mayıs 2003 Pazartesi 13:18
To: 'UndisclosedRecipient (E-mail) ' (E-mail)
Cc: ..; Foo.., Gabriel ..
Subject: SMW-3 ,S8 Failed On 21 May 03 - Report 3

Dear All,
Based on the latest information received, CS R Croze has been requested for the SMW-3 S8 repair. Hence, the CS R Croze is currently engaged for ITUR E1 repair work. According to last information, CS R Croze is scheduled to load SMW-3 spare parts in Catania on 28 May 03.
Please see attached for the detailed S8 bearers restoration report.
<>
More updates to follow, once they are made available.
Thanks and Best Regards,
For SMW-3 ORLO
-----Original Message-----
From: Teo ..
Sent: Thursday, May 22, 2003 4:30 PM
To: 'UndisclosedRecipient (E-mail) ' (E-mail)
Cc: Foo ..; Gabriel ..
Subject: SMW-3 ,S8 Failed On 21 May 03 - Report 2
Dear All,
Please be advised that the SMW-3,S8(Alexandria-Sesimbra) failure is caused by the deadly quake which hit northern Algeria today. After performing a thorough investigation, Mazara cable station has localized at least 2 faults on the fiber pair Mazara-Tetouan between BU4 & BU5 into Section 843-842 & Section 844-845. At the same time, FLAG(Italy-UK), SMW2(Algeria branch), COLUMBUS 2 and Palma-Algeri are also at fault and ITUR E1 is under repair.
Restoration is still in progress and the additional bearers restored are as follows:-
Step VC4 Bearer Restored Date/ Time
2.1 ALEX-SBRA VC4S2 22 May 03 / 0730UTC
2.2 ALEX-SBRA VC4S4 22 May 03 / 0200UTC
2.3 ALEX-SBRA VC4S6 22 May 03 / 0200UTC
13.1 MZRA-SBRA VC4S1 22 May 03 / 0550UTC
13.2 MZRA-SBRA VC4S4 22 May 03 / 0610UTC
17.1 COCH-PENM VC4S1
(PAR_PAS-SDR VC4S1)[UFR]22 May 03 / 0715UTC
More updates to follow, once they become available.
Best regards,
For SMW-3 ORLO[hline]Sungur - Scout of Hun (LvL 50)
Necrocks - Necromancer of Hun (LvL 44)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
_-Sturm-_, 29 May 2003 18:50 tarihinde demiş ki:
Allah'ın yunanlısı düşünüyor İtalya üzerinden geçirmeyi, biz düşünemiyoruz :-p[hline]

Ne alaka canım allahın Yunanlısı adamlar şuan Türkiye'den çok daha iyi durumdalar (hemen hemen herşeyle).Yalan mı?[hline]Gilthoniel A Elbereth!
A Elbereth Glithoniel
o menel palan-diriel
le nallon si di'nguruthos!
A tiro nin,Fanuilos!
Arian Elwing


[Bu mesaj kawa tarafından 29 May 2003 20:39 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bi dakka tam anlamadım şu an kopuk kablo fas üzerinden geçmiyo mu??? eğer italyadan da geçersek (yunanistan üzerinden dimi?) çift çıkışımız mı olcak?[hline]Everyway that I can
I'll try to make you love me again
Everyway that I can
I'll give you all my love and then
Everyway that I can
I'll cry, I'll die
Make you mine again

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eskiden Avrupa üzerindendi zaten çıkış o zaman ki ping leri hatırlayın...

Yani boşu boşuna geçilmemiştir herhalde amerika üzerinden bağlantıya. Hem zaten genelde bütün oyun sunucuları Amerikada olduğu için varolandan daha iyi olması pek mantıklıda değil yani bütün avrupayı gezip ordan amerikaya çıkmak pingleri iice beter hale sokucak.

O yüzden şu kopan hatlar düzeldi düzeldi yoksa 2-3 sene önceki halimize döner 550-750 pingle oynamaya alışmak durumunda kalırız...[hline]Blackicer Clan MA-Iceforcer Clan Enforcer-Lilluu Clan Fixer

I'm not a man of too many faces...
The mask I wear is one...


[Bu mesaj Blackice tarafından 30 May 2003 12:18 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Normalde zaten TTnet'in çıkışlarından birisi direk fransa üzerinden diğeri Amerika üzerinden..

Aslında yansıtılan'dan biraz farklı bir yapı var ortada...

Zaman zaman TTNet yapılan routing settingleri ile bazı lokasyonlara Avrupa üzerinden çıkıyorduk, o zamanlar yaptığım trace'lerde burdan direk fransa ip'lerine %70'e varan loss'lar yaşıyorduk ki çıkış direk fiber üzerinden fransaya idi..

TTNet yetkilileri ile konuşarak bu hattı bypass ettirip tekrar US üzerine döndürmüştüm o zaman fransaya gitmek için önce US'e sonra Ingiltereye ordan Danimarka ordan Fransaya giden bir route'a aldılar.. Loss %2-5 arası değişiyor, Ping 400-500 arası.. Direk fransaya giderken ping 600-700 arası idi..

TTNet'in bazı hatları gerçekten çok rezil durumda, kendileri farkında değiller, onlar için sayfaların açılması yeterli, ama network üzerinde ciddi bir monitoring yaptığın zaman pekçok sorunu görebiliyorsun..
TTNet'deki teknik eleman bana sormuştu neden böyle oluyor diye..
Cevabı çok basit, hop tabir ettiğimiz router'lar dan geçiş sırasında loss denilen olay meydana gelmekte, veya iki router arasındaki bağlantıdan kaynaklanan sorunlardan, sonuçta ciddi bir trace çektiğiniz zaman 2 router arasında veya router üzerinde meydana gelen kayıplar rahatlıkla görülebiliyor, bu durumda TTNet'in yapması gereken ilgili router'ın sahibi olan firma ile irtibata geçmesi ve router istatistiklerini kontrol etmelerini talep etmesi lazım..

Router'ları üzerinde işlem yükü fazla olduğu zaman router ısındığı vs. zaman kayıplar başlar, kuvvetle muhtemel bu hatlar üzerinde bulunan bazı router'ların sahibi olan firmalar gerekli kontrolleri yapmıyor veya yükü fazla olan router'lara destek olmak için ek router'lar koymuyorlar..

Aynı şet TT için de geçerli, koca bir şeyrin tek bir router üzerinden çıktığı oluyor, bu durumda bakıyorsunuz daha ilk ulaştığınız router'da loss yaşanıyor.. Bunlar personelin eğitimsizliğinden kaynaklanan sorunlar, performans'a yönelik settingler değil, optimum sadece çalışmasına yönelik settingler ile iş yapmaya çalışıyorlar.. Kriz politikaları vs. hiçbirşey yok..
Aslında bu hat kesilmesi TR için büyük bir ders oldu.. Şu güne kadar backup hat almayan firmalar, TTNet vs. bir sorun anında neler yaşayabileceklerini gördüler.. Umarım bundan sonra daha ciddi birtakım yaklaşımlar görürüz, gerek ISP'lerde gerekse TTNet'de.. Sonuçta kendi backbone'unu kurmak yasak ama Kendi uydu çıkışını almanın yasal bir engeli yok..

Tabii şu anda firmalar ISP'ler uydu çıkışlarına yönlenemiyorlar çünkü Avrupa üzerinde hizmet veren uydu sağlayıcılar ciddi anlamda kriz'den faydalanıyor ve fiyarlarını katlıyorlar, ama kriz geçtikten ve fiyatlar normale döndükten sonra birşeyler yapılabilir..

Kullanıcıya bir yansıması olmaz özellikle de kablo kullanıcılarına ama kurumsal anlamda internet üzerinden iş yapan firmalar için güzel değişiklikler olabilir.[hline]
IT Geek, NooBi C# Developer, Network Associate, System Admin, VoIP Technician, Ex Online Gamer.. Addicted to Paticik..

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...