Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Su bir insan hakkı degil, özelleştirilmelidir"

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Cuce said:

yok suyu bedavaya alıyoruz, suyun tasıma, getirilme, sağlık vs için kontrol gibi hizmetlere para veriyoruz

yani ben mesela nestle'nin su çıkarttığı kaynağa gitsem elimde bidonla, kimse bana karışmaz çünkü onlara masraf çıkartmıyor olurum?
Mesaj tarihi:
link altındaki yorumlar da güzel

How does a tree or an animal pay for a bottle of water? It’s not just a human right…it is the basic right of every living being!
Mesaj tarihi:
Dworgian said:

yani ben mesela nestle'nin su çıkarttığı kaynağa gitsem elimde bidonla, kimse bana karışmaz çünkü onlara masraf çıkartmıyor olurum?

evet bedavaya alırsın. 2-3 bidonla git, 1 hafta idare etsin.
Mesaj tarihi:
o zaman dövlete para vermek zorunda kalırsın tankerle gidersen. Kafana göre kullanamıyorsun tabi doğal kaynakları. Kuyu açmak bile izne tabi. belli miktar üzeri para ödüyorsun.
Mesaj tarihi:
yok abı kafamıza gore kullanıyoruz.
kimse neden su ıctın o dereden diyemiyo.

kuyu acmanın bin türlü tefaruatı var riski var elbette kontrol edilecek
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Yok abi, kaynak sularina sahip olabiliyorsun. Medeni Kanun'da boyle:

Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsar. Bu mülkiyetin kapsamına, yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere yapılar, bitkiler ve kaynaklar da girer.

Dorek mulkiyetin kapsami bu. Hatta zorunlu kullanmak zorundaysan bile para veriyorsun, ama adam kullanama diyemiyor. Paran yoksa tabii...

Evi, arazisi veya işletmesi için gerekli sudan yoksun olup, bunu aşırı zahmet ve gidere katlanmaksızın başka yoldan sağlayamayan taşınmaz maliki, komşusundan, onun ihtiyacından fazla olan suyu tam bir bedel karşılığında almasını sağlayacak bir irtifak kurulmasını isteyebilir. Zorunlu su irtifakının kurulmasında öncelikle kaynak sahibinin menfaati gözetilir.

Pekala su parali yani.

Hazine'ye ait bir dereyi kullanabilirsin ama. Onlarin ozel mulkiyete konu olmasi da yasak ama tam nasil bilmiyorum, satiliyor da cunku sartlar oldugunda. Lisans seviyesinin ustu biraz o konu.
Mesaj tarihi:
Suya ulaşım zorlaştıkça hak mak kalmaz ortada. Şu an hak savunulabilir ama ilerde zor. Alakalı işler yapan şirketin CEO'su herhangi bir durumda "bence herkese beleş olmalı" demez zaten.
  • Yeni Oluştur...