Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

boğaziçi tezsiz yüksek lisans ?

erucalavera

Öne çıkan mesajlar

Rewendor said:

deadwoll said:

Bizdeki de post-grad olacaktı hesapta ama sonra üniversitelere epic bir gelir kapısı olduğundan yök tezsiz yapanların doktora yapabilmesinin önünü açtı programları daha cazip hale getirmek için.

Şu an bence bazı idealleri olmayan/bütçesi yeten insanların tezli yüksek yapmakla uğraşması salaklık. Saçma sapan danışmanlarla, bir yandan hayatını kazanmaya çalışırken tez yazmak cidden kolay iş değil ve doktora yapayım dediğin zaman hiç bir şey farketmiyor neredeyse.

Tezli yüksek lisansın çok daha zorlayıcı olduğu doğru. Ancak "salaklık" olarak kabul edilmesi çok ironik olmuş, ava giderken avlanmak misali.

Akademik açıdan aralarında dağlar kadar fark var. Teoride tezsiz yüksek lisansın da doktoraya kabul edilmesi pratkte de aynı şeyi getirmiyor. İyi bir okula girerken doktorada tek baktıkları diploma ya da ALES değil, mülakatlar ve CV. Tezli yüksek lisans kat kat öne geçiyor. Doktora için yurtdışına gitmeyi düşünüyorsanız tezsiz y.lisansa zaten çoğu iyi okul bir tarafıyla gülüyor. Ve ileride doktora sonrası bir üni.ye kapağı atmak için de kritik. Hele hele şu anda köklü devlet üni.lerinin genelde kendi öğrencilerini kadroya aldığı, iyi para kazanmak için tercih edilen özel üniversitelerinse CV'yi didik didik edip çok adam elediği şartlarda aradaki fark tüm akademik kariyeri etkileyebilir.

Akademik değil özel sektör düşünüyorsanız durum farklı. Çok uç noktadaki birkaç yer dışında yapacağınız mastırın size neredeyse hiçbir direkt iş açısından katkısı olmayacak. Çevre mevre açısından belki düşünülebilir. Türkiye'de kendi ARGE'sini yapan şirket 2 elin parmaklarını geçmez, iş hayatının %80iyse üniversite 2 bilgisinin ötesini pek kullanmıyor. Maddi olarak da size aman bu mastır yaptı 2 kat maaş vereyim diye bir şey sunmayacak asla, çok az şirkette fark var, onlar da kısıtlı miktar. MS diplomasının genelde iki anlamı var, birincisi diplomayla cv güzelleştirip dikkat çekmek, ikincisi de belki ileride yükselirken öne geçerim diye. İşe başvururken mastırlı eleman tercihi de ihtiyacın o yönde olmasından değil, Türkiye'deki aşırı işsizlik ve burada rekabet sonucu gereksiz sertifikasyon eğiliminden dolayı. Bunda maalesef yapacak çok bir şey yok. Ama özellikle ikincisinde de yaptığınız işte ne kadar iyi olduğunuz diplomayı ezip geçiyor. Yandaki adam şirkete senden çok katkı veriyorsa "Ya ama ben mastır yapmıştım" demene gülerler.

O açıdan çalışan için Mastır bayağı gereksiz. Yapacaksanız MBA falan yapın diyeceğim ama o da para tuzağı, insanlıkdışı ücretler istiyorlar, şöyle bir teraziye koyup o verdiğim parayı getirdiği karla kaç senede telafi ederim dediğinizde içiniz sıkılıyor. Daha ucuza mühendislik yönetimi vb programları var. Yok illa mühendislikte kalacağım diyorsanız tezsiz yapın, bahsettiğim ARGE'ye yönelik 3-5 şirketten birinde değilseniz tezli mastıra bulaşmayın.

Abi ben de tezli yüksek lisans yapıyorum, ona rağmen salaklık diyorum; tezsiz yapan arkadaşım doktorasına başladı iyi bir üniversitede, yine başka bir arkadaşım yurtdışında iyi bir okula geçti tezsizde yaptığı bitirme projesini göstererek vs.

Bir de benim argümanım piyasada ne kadar işe yaradığı ya da hangi okulun nasıl araştırma görevlisi/doktora öğrencisi aldığı değil; YÖK'ün hali hazırdaki sistemiyle pratikten hiç bir esprisinin kalmayışı tezli yüksek lisansın.

Yoksa evet ben de iki programın sundukları arasındaki farkları, piyasanın master programlarına bakış açısını vesaire ilk elden biliyorum ve sonuna kadar haklısın söylediklerinde.
Sosyal ağlarda paylaş

Quadrophenia said:

Doktora tezlerinin (ve bir noktaya kadar tezli YL tezlerinin) o tezsiz YL projeleri ya da bachelor tezleri ile alakası yok. İsim olarak aynı olsa bile amaç, içerik ve kalite açısından çok farklılar ve öyle olmalılar.

Arada fark olduğu kesin doktoradan bahsetmiyorum zaten.Bana saçma gelen lisans yada yüksek lisans tezlerinin gereksiz yada işe yaramaz görülmesi.Tezin sonuçta hangi konuda ufakta olsa bi araştırma yaptın ilgi alanlarını neler fln bunları gösteriyo.Iş veren içinde eğer sen onun sektöründe bi konuya yoğunlaşmıssan ve alakalı iyi bi araştırma yaptıysan iş alımlarında bile büyük rol oynuyo en azından avrupada öyle.Ama belirtildiği gibi Tr de pratikte işe pek yaramıyo sakatlıkta burda zaten.Doktora yapıcaksan zaten ayrı bi önem kazanması lazım mantıken
Sosyal ağlarda paylaş

ben hala şunu merak ediyorum: tezsiz yüksek lisans yapıp avrupa'da bir şirkete başvurduğunu düşünelim. MSc olarak kabul ediliyor mu bu, yani olay sadece tezde ne yaptın, tez yazmadım bizim ülke böyle demeye mi kalıyor? Yoksa farklı adı varsa ne?

Avrupa'da da var çünkü paralı yüksek lisans programları, tezsiz değil ama gariptir. Hem para veriyorsun hem tez yazıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

yok ya öyle şey olur mu? nereden mezun olduğun elbette önemlidir her konu da, her alanda da....Asıl kabul alınımda en öenmli etken senin mülakatındır bence...
Kendini asıl orda tanıtırsın,yaptıklarını yapmak istdiklerini düşüncelerini 2 cv bir diploma senin kadar iyi anlatamaz....

;)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...