Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sigara içinde yeni yama yolda


Umuruk

Öne çıkan mesajlar

Her geçen gün yeni çıkarılan güncellemeler ile mevcut sistem hataları gideriliyor.Hükümetimiz oyuncular için dişini tırnağına takıp gece gündüz çalışıyor hatta öyle çalışıyorlar ki bizim sağlımız için kendi sağlıklarını tehlikeye atıyorlar.İşte eski sistemde ki hataları giderecek yeni güncellemenin detaylarına gelecek olursak

-Fiyatlar %20 artaracak
-Artık güncellemeler otomatik olarak ute sistemiyle 6 ayda bir değişecek
-İnsanlar daha sağlıklı olacak ve elele tutuşup poliyanacılık oynayacaklar

Ve ayrıca yeni gelen güncellemeyle birlikte sistemde anlam verilemeyen hp azalışı giderilecek.Artık oyuncuların hpsi durup dururken azalmayacak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Devletlerin sigara gibi kitle imha silahlarına karşı nüfuslarını koruma girişimleri gayet makul ve çoğu gelişmiş ülkenin yaptığı bir şey zaten.

İçenler de "benim zevkime müdahele" falan demesin. 1 aydır sigarayı bırakmış biri olarak gayet rahat diyebilirim ki çok insanı zehirlemiş, zarar vermişimdir yanlarında sigara içerek.

edit: ha alkole yapılan zam ise tamamen politik ve haksız bir zam.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sigaraya veya alkole yapılan zamların tiryakiliği ve alkol tüketimini azalttığını sanmıyorum. en fazla kayıt altına alınan satın alımları azaltıyordur. Ama insanlar kaçak sigara ve içkiye yöneliyor. Hem ekonomin zarar görüyor vergi alamıyorsun, hem bu ürünleri yasa dışı yollardan temin eden, satan gruplar, örgütler semiriyor (kaçakçılıktan para kazanan PKK gibi), tüketen kesim ciddi zararlar görüyor. İçmeyen adamın "oh zam gelsin az içsinler" demesinin mantıklı ve istatistiki bir dayanağı olduğunu sanmıyorum. Zamn gelmesi dolaylı veya direkt olarak içmeyene de yansıyor kısacası.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Talebin fiyat esnekliği diye bir zamazingo var iktisatta. Fiyat ne kadar değişirse değişsin bazı ürünler için talebin sabit kalacağını söyleyebiliriz. Örneğin ekmek fiyatı düştüğü takdirde gidip daha fazla ekmek yemeğeceğiniz için ekmek tüketimi artmayacaktır. Benzin örneğini vermek gerekirse vergileri ne kadar arttırırsanız arttırın arabasını çalıştırmak için benzine ihtiyaç duyan adam gidip o benzini yine de alacaktır.

sigaraya yapılan zamlar bu bağlamda talebin düşürülmesi üzerinde çok efektif bir etki yapmayacaktır diyebiliriz. Tiryaki adam ya bir alt segmentten sigaraya geçecek ya da kaçak ürün tüketimine yönelecektir. Kaçak ürün tüketiminde yaşanacak bu artış ise devleti vergi kaybına uğratmanın yanı sıra yukarda söylendiği gibi kaçak ürünün ticaretini yapan kayıtdışı kesimlerin zenginleşmesine yol açacaktır.

Temel olarak aslında ötv, kdv vs. gibi dolaylı vergilerdeki artış beklenen vergi gelirlerindeki artışı planlandığı ölçüde karşılamaz. Sorun vergi sistemindeki yapısal bir soruna işaret etmektedir. Bütçe açık verdikçe tüketim üzerinden alınan dolaylı vergilere abanmak hem rahmi koç ile estel anorien'in aynı vergiyi ödemesine yol açarak bir vergi adaletsizliği doğurmakta hem de gelir üzerinden kesilen doğrudan vergilerin düzgün toplanamadığına işaret etmektedir. Vergi sisteminde esas olan vergiyi kişinin geliri üzerinden, doğrudan vergi usulüyle kesmek iken, 80 sonrası dönemde Türkiye'nin de Özal ile birlikte tercih etmiş olduğu kayıtdışı büyüme modeli vergi yükünü dolaylı vergiler ile tüketicinin sırtına yüklemeyi tercih etmektedir.

Son söz olarak diyebiliriz dolaylı vergiler üzerine yapılan bu yükleme kısa vadede rant sağlayabilecek olsa dahi devlet adına uzun vadede vergi gelirlerinde düşüşe yol açacaktır. Çok vergi her daim vergisizliği getirir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...