Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

boş oy hakkında bir soru

BramStoker

Öne çıkan mesajlar

Aslına bakarsanız boş oy, dolu oy kadar siyasi bir karardır. Boş oy atana, yani kendisini temsile yetkili parti veya siyasi kimlik bulamayan vatandaşa "malmısın slk" demek ve maalesef %10 barajı yüzünden vekil çıkarması çok güç partilere sırf bu yüzden oy ver(dir)memek benim için siyasi kültür noksanlığının bir göstergesidir.
Sosyal ağlarda paylaş

7thBreath said:

hiç okumadım ama boş oylar sandık görevlileri tarafından gayet rahat bir şekilde dolduruluyor hiç merak etmeyin, geçen seçimlerde sandıklarda görev yapan arkadaşım da aynı şeyi söyledi seneler önce sandık görevlisi olan babamın anlattıkları da aynıydı, Türkiye gerçeği gibi bir şey.

Arkadaş nerede yaşıyorsunuz siz hakikaten merak ediyorum. Sandık görevi yaptım,hatta bizimkiler emekli onlar da senelerce seçimlerde görevli oldu 1 kere bile böyle birşeyi görmedim,duymadım şahsen.
Orada 1 tane görevli yok ki, partilerin temsilcileri vs var,nasıl yapıyorlarmış o boş oyları doldurma işini?
Sosyal ağlarda paylaş

cacodemon said:

Aslına bakarsanız boş oy, dolu oy kadar siyasi bir karardır. Boş oy atana, yani kendisini temsile yetkili parti veya siyasi kimlik bulamayan vatandaşa "malmısın slk" demek ve maalesef %10 barajı yüzünden vekil çıkarması çok güç partilere sırf bu yüzden oy ver(dir)memek benim için siyasi kültür noksanlığının bir göstergesidir.

10% baraji gibi sacma sapan seyler olmasa cok dogrusun. ama vericegin oyun hicbir ise yaramiyacagini bile bile siyasi kultur siyasi kararim bu diye atiyosan da "malmisin slk" denir kusura bakma.

oy vermek icin harcadigin enerjiye yazik
Sosyal ağlarda paylaş

cacodemon said:

boş oy atmak, demokrasisi oturmuş ülkelerde ancak mümkündür.
bizim gibi akp ve bdp gibi ülkeyi bölmeye çalışan partilerin olduğu bir ülkede, bu konulardan en ufak bir rahatsızlığı olan vatandaşın görevi, meclise girmesi mümkün olan partilere oy vermektir.

hani evet ben de istiyorum, seçim barajı %2 olsun, insanlar istediği siyasi akımı destekleyebilsin, doğa partisi, korsan partisi, neoliberal partisi, ressamlar partisi gibi değişik partilerimiz olsun, bunlar mecliste değişik problemleri tartışıp çözüm geliştirsin felan...
ama başta akp gibi sultancı bir parti varken bunlar çok zor.

o zamana kadar "siyasi kimlik bulamayan vatandaş" olma lüksümüz yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone +1

cacodemon said:

Boş oy vermenin siyasi bir sonucu yok, barajı geçen diğer partilere dağıtılıyo işte. Oyunun yaklaşık 4/7 si akpye, 2/7 si chpye, 1/7 si mhpye gitti diye düşünebilirsin yani.

-veya oy bölünmez, kalan oylar toplu halde dağıtılıyor dersen istatistiksel olarak %57 ihtimalle akp seçmeni, %28 ihtimalle chp seçmeni, %14 ihtimalle mhp seçmeni olduğunu da varsayabilirsin, aynı şey. Sadece ne seçmeni olduğunu seçimlerden sonra istatistiksel varsayımlara bağlı olarak öğreniyosun tek farkı o :P
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...