Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

boş oy hakkında bir soru


BramStoker

Öne çıkan mesajlar

boş oy atınca seçimi nasıl etkilemiş oluyor bir seçmen? bütün partilerin oyunu bir tek oy azaltmış mı oluyor boş oy attığından? yoksa seçimi birinci kazanan partinin ekmeğine yağ mı sürmüş oluyor? i.e. akp'nin %35 oy aldığı seçimde meclis genelinde yüzde olarak daha çok sandalyeye sahip olması gibi mi oluyor ekmeğe yağ sürme meselesi?

bunu bilen biri açıklarsa sevinirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fizik hocam zamanında "abartabildiğin kadar abart" derdi. burada da küçültebildiğin kadar küçült. diyelim ki ülkede 11 seçmen var. 110 tane de sandalye var. a partisi 5 oy almış olsun ve sen başka bir partiye oy atmış ol.
5 oyu alan bu parti meclisteki sandalyenin 5/11ini alır(tr için seçime giren tüm partilerin, bence saçma olan %10 barajını geçtiğini sayıyoruz tabii).yani 50 sandalye.
yok sen boş oy atarsan(geçersiz sayılan oy dikkate alınmaz) aynı parti meclisteki sandalyenin 5/10 unu alır. yani 55 sandalye. bu kadar işte.
aynı mantıkla arkadaş arasında kurulup barajı geçemeyen partiye geçerli oy atmak da pek mantıklı değil.
edit: pati 2012 faili yapmamışımdır umarım, emin olarak yazdığım bir post değil, böyle biliyorum sadece :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hiç okumadım ama boş oylar sandık görevlileri tarafından gayet rahat bir şekilde dolduruluyor hiç merak etmeyin, geçen seçimlerde sandıklarda görev yapan arkadaşım da aynı şeyi söyledi seneler önce sandık görevlisi olan babamın anlattıkları da aynıydı, Türkiye gerçeği gibi bir şey.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...