Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

westernizationa kaldıysan batı cephesini kaybetmişsinidr coktan (otto için dedigini farz ettim, rusya için şart fln diyenler vardı) , bu eu4 te böyle en azından. western yaparken -3 stabilityden 10 yıllık kalkınmadan sag cıkıyosn ıkına sıkına fakat aradaki teknoloji farkı kapanmıyor. 8 den 10 a fln cıkarıyolar. ideaları sakince alırsan %125 costla bile lider oluyorsun herzaman.

bu portekizi vassal yada PU yaptıgımızda saga sola coloni olayına giriyormu AI kendi ? yoksa çükim gibi duruyormu orda. ispanyayla hre deniycem ama bu portekiz iberian weding olayından kurtulmam lazım bi şekilde
Sosyal ağlarda paylaş

Nigger_of_the_sand said:

Sam said:

osmanlı viyana kuşatmasını kaybettikten sonra 15 yıl filan savaş devam etti, osmanlı tekrar tekrar yeni ordu gönderdi. birkaç ayrı muharebe kaybedildi barış yapılmadan önce. bizim tarih kitaplarımız pek anlatmaz yenilgilerimizi anlatmayı sevmediğimiz için. :p

sen de rusları kovalıyorsun, kaçıyorlar işte. "ya bu muharebeyi kaybettik, hadi toptan teslim olalım" diye bir olayı fransızlar 2. dünya savaşında veya afrika kabileleri filan yapıyor ancak son 500 yılda. kimse yapmaz.

Osmanlı Viyana Kuşatması'nı kaybettikten sonra yaptığı savaşların çoğu savunma savaşı, düşmanın başkentini almak üzereyken toprak kaybetmeye başlıyor adamlar. Oyunda ise savaş kaybetmenin götürüleri gerçekte olduğu gibi değil, ben Macaristan olarak Avusturya ile olan 4 yıllık savaşımda gerçekteki 16 yıllık Great Turkish War'dan daha fazla muharebeye girmişim ve HEPSİNİ kazandım, adamların 1 bölgesi benim elimde onların elinde ise hiç bölge yok ama ne hikmetse hala savunmadayım, war scorum 17%, adamlar white peace bile yapmıyor.

Ruslar ben kovaladığım için kaçmıyor işte, ben kovalamasam da kaçacak adamlar ebesinin nikahına kadar. Tamam orduların kaçmasını gerçekçi yapmışlar eyvallah da o zaman savaş kazanma ve kaybetmenin getiri-götürüsünü de gerçekçi yapsınlar, sırf parası ve manpowerı var diye 50 kere gelip durmasın. Daha fazla prestij kaybetsinler, legitimacy kaybetsin, war exhaustion daha fazla artsın, parası bitsin, zora girsin yani adam.

3 ay süren meydan savaşı mı olur bir kere? Adam muharebeyi kaybedeceğini anlıyor 300 kilometredeki ötedeki kuşatmasını kaldırıp savaşa sürüyor. Savaş dediğin max 1 günde biter abi bu ne böyle?

Sam said:

ikinci paragrafta dediğini ben yapıyorum, çok da iyi oluyor. :p

Oyunda kimse yapmıyor demedim zaten, oyunun gerçek dışı yönlerinden bahsediyorum.

Ruslar tarih boyunca stratejik geri çekilerek çok buyuk geri donusler yaptı :). Bu yüzden rusya örneği oyun içinde istisnadır gerçek hayatta olduğu gibi.

Osmanlı, Napolyon, Hitle ve diğerler.

Oyunun açılış ekranındakiş tavsiyeye uysan hiç bu kadar yazı yazılmaycak :). Never start a land war in Russia :).
Sosyal ağlarda paylaş

2. viyana kuşatması. destek ordusu gelene kadar açık alanda savaşmayan avusturya ordusu avrupa ve kırımdan gelen orduları bekler ve viyanayı osmanlının kuşatmasına izin verir.

ikinci örnek de tam doğru olmasa bile oyuna yansıması açısından doğu cephesinde staningrada kadar tek tük arkada kalan rus askerlerini temizleyerek gelen alman ordularına hiç direniş yapılmadı. arada stalingrada vurkaç yapıldı sibirydan gelen ordular beklendi. doğu cephesinin hepsi değil ama stalingrad muhabereleri routinge örnek olarak tam olmasa da verilebilir. en azından o olay oyuna bu şekilde yansımıştır. %100 gerçeği mi yansıtmayabilir, efektif olmayabilir ama eu3teki tek province kaçma olayından daha mantıklı olduğu kesin
Sosyal ağlarda paylaş

Osmanlı için westernization şart gibi biryerden sonra 1 vs 2 yaspman gerekiyor. Osmanlı tipi ordularla devam olmuyor.

Ya bu para nasil yapıyorsunuz, 1K'nın üstünü görmedim daha.

Oyundaki en beter olay 1600'lerden felan sonra Tax'e göre core yapma olayı götte patlıyor resmen. 10 administration point ile core yaptığım yerler 40'a felan yapılmaya başlıyor. Üstüne salak salak bonusları varsa aristokrasi italian nobility gibi felan 200'e felan çıkıyor. Core yapma olayını değiştirmeleri lazım biraz.
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

2. viyana kuşatması. destek ordusu gelene kadar açık alanda savaşmayan avusturya ordusu avrupa ve kırımdan gelen orduları bekler ve viyanayı osmanlının kuşatmasına izin verir.

ikinci örnek de tam doğru olmasa bile oyuna yansıması açısından doğu cephesinde staningrada kadar tek tük arkada kalan rus askerlerini temizleyerek gelen alman ordularına hiç direniş yapılmadı. arada stalingrada vurkaç yapıldı sibirydan gelen ordular beklendi. doğu cephesinin hepsi değil ama stalingrad muhabereleri routinge örnek olarak tam olmasa da verilebilir. en azından o olay oyuna bu şekilde yansımıştır. %100 gerçeği mi yansıtmayabilir, efektif olmayabilir ama eu3teki tek province kaçma olayından daha mantıklı olduğu kesin

Abi ne diyorsun allah aşkına? Yani taktınız bi şekilde cevap vermeye 1821 yılında biten oyuna WW2'den Mother Russia örnekleri veriyosunuz. Stalingrad Savaşı'nın yansıtılacağı oyun EU4 değil ki oyuna öyle yansıtılmış olsun? Bana niye tactical retreating örnekleri veriyorsunuz ayrıca, ben tarihte tactical retreating diye birşey yok mu dedim? Yenilen Rus orduları kovalanmadıkları halde Kamçatka'ya kadar kaçsaydı o zaman elle tutulur bir örneğin olurdu ama bu örneklerin hiçbiri benim dediklerimi karşılamıyor. Ayrıca diğer mesajlarımı okursan yeni routing sisteminin EU3'ten daha saçma olduğunu düşünmediğimi anlarsın, sadece tek bir kısmı realistik yapınca sırıtıyor ve tatsız hale getiriyor benim dediğim şey bu. Yağmurlu havada okçuların ya da arquebusierlerin ateş edememesi gibi birşey görmeyi beklemiyorsak meydan savaşlarının 3 ay olduğu bir oyunda bazı realiteleri de görmeyi beklemiyor insan. Çünkü realistik olmayan bir sistemde realizm adı altında başka dengesizlikler doğuruyor. Diğerlerini de fixlesinler o zaman eyvallah.
Sosyal ağlarda paylaş

tactical retreat filan değil, bozguna uğrayan ordular düşmandan olabildiğince uzağa kaçıyor işte regrouping için. rusya da büyük, yapacak birşey yok. savunma savaşı yapacaksın. puan yetmiyorsa komşu province'leri işgal edersin ruslar kamçatka'dan geri dönene kadar, illa yoketmene gerek yok. white peace olur eninde sonunda.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bırakin kamcatkaya kaçsın :) Arada providence götürürsünüz 1-2.

Bu pagan devletlerin coalitona katılmaması lazım. Çok şaçma sapan olaylar döüyor. Gidip adamların orduyu yıkıyorum adamları kesiyorum deli gibi warscore geliyor.

Birde HR'den providence satamıyoruz sağa sola çok üzüldüm resmen :) Bradenburgu köpeiğim yapıcaktım.

Bu arada Osmanlı veya daha kötü gruplarla world conquest yapmak imkansız gibi. PU yokken, Core yapmak bu kadar zorken.

Ben gerçekten para yapamiyorum. Deli gibi harcıyorum. 1728 500gold saf income var, bina basmaktan para kalmıyo... nasil para topluyorsunuz hayret.

Bu arada rebeller efsane güzel olmuş. Goverment type felan değiştiriyorlar. Ama legit veya goverment tradition yiyorlar. Hatta 6-6-6 adam getirebiliyorlar ülkenin başına. Dikkat etmek lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Abi olaya gel.

Savoy la başladım.1470-80lerdeyim.işte isviçreye provence'e milandan toprak aldım biraz.milanı küçültünce vassalladım.Neyse Savoyun heir baya zikko olduğundan general yaptım ölür mölür belki yeni heir gelir diye.Adam ölmedi,ölmedi tam benim kral 60 yaşındayken heir öldü.Aha sıçtık Fransayla pu oluyoruz derken ainin hep bana yaptığını ben aiye yaptım.işte çocuk evlat edinme eventi geldi,aldım çocuğu weak claimde olsa fransayla pu dan iyidir diye.Ardındanda benim kral ertesi sene gg zaten.

Bu sırada burdungy kralı öldü Avusturya-Fransa kapışırken.Sanırım ondan dolayı benle arası iyi ve rm olduğu için topraklar direk bana kaldı ssdf.şimdi 15 sene regency var legitimacy 10.Stability -3e inmişti.Bastım bütün ad pointleri nötrledim.Bi ara Aragonla saçmasapan bi savaşa giriştim guarentee yüzünden diyede manpower zıçışlarda.

Herkesede agressive expansion vermişim burgundy topraklarını inheritleyince nası işse.Çatır çatır coaliation kuruldu.Hollanda tarafında isyan çıkıncada kimse military access vermediği için cog yapıp ordumu götürdüm o tarafa ki fransa daldı buseferde.(Nası olduysa fransayıda bizim aile yönetmeye başlamış buarada)Avusturya hiç sallamadı bile hre allianceını.sdfs böyle saçma sapan başladı campaign yani.

edit:Alakasız palatinate daldı punitive war ne bilmiyorum.Onla birlikte allyı avusturyada girişti.sdfsf aldığım gibi vericem heralde burgundy topraklarını.Hırs yapmış ai mk
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...