Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

9800 pro yu XT ye çevirmek ?= o da ne ?

Arkansis

Öne çıkan mesajlar

http://forum.donanimhaber.com

http://forum.donanimhaber.com/m_866227/tm.htm

burada yazan yazıya göre kartın XT olması gerekiyor.

siteyi açmak istemeyenlere yazanları direk paste ediyorum.

-------------------------

Arkadaşlar Bu yazıyı tahrikmili arkadşımız hazırlamıstır. Kendisine Teşekkür ederiz..

Sapphire 9800PRO'nuzu 9800XT'ye Çevirin!

Biraz Arkaplan Bilgisi

Nisan 2003 tarihinden itibaren ATi 9800PRO'larda kullandığı R350 GPU'larının üretimini durdurdu. Ancak OEM üreticiler, kaydığı üst-orta pazarda çok iyi satan 9800PRO'ları üretmeye devam etmek istediğinden bir çözüm gerekiyordu. Bu noktada yield'leri son derece iyi olan 9800PRO GPU'su R360'ın 9800PRO kartlarında kullanılmasına başlandı. Sonuç olarak piyasaya bol miktarda R360 çekirdekli 9800PRO girdi. Bu kartların hepsi 9800PRO PCB'u üzerine kuruluydu ve bellekleri Samsung'du. Piyasadaki 9800XT'lerin PCB'u farklı ve RAM'leri Hynix olduğundan kartında R360 GPU'su olduğunu farkeden kullanıcıların 9800XT BIOS'una flashlama çabaları başarısız oldu.

Yakın zamana kadar.. Çünkü Sapphire'ın piyasaya sürdüğü Lite Retail Edition 9800PRO'lar 9800XT PCB'u üzerine 9800PRO GPU'su kurarak üretilmişti! Üstelik üzeridne 2.8ns Hynix RAM vardı. Bu da eldeki kartın aslında PRO BIOS'lu bir XT olduğu manasına geliyordu. Bunu öğrenince ilk iş elimdeki PRO'ya softmodlanan 9800SE'yi satarak bir Sapphire 9800PRO aldım ve eve geldim. Ardından olanlar mı? Artık bir 9800XT'm var. Bakın nasıl..

İşin Teorisi

Kartımızın resmi aşağıda..

9800XT PCB'u ile yapılmış bir 9800PRO.. Ne kadar şirin değil mi?

Kartınızın üzerinde 2.8ns Hynix RAM olması şart..

Bir de RadLinker ile BIOS'una bakalım, acaba ne çıkacak..

R360 Hynix! Altın madeni bulduk..

Mantık olarak eğer bu kartın çekirdeği de bir R360 ise XT olarak kullanabilmesi gerekir. Ancak önemli bir sorun var. Piyasadaki bütün 9800XT'ler 256MB'tı ve 9800XT PCB'u uzerinde gelen 9800PRO'lar 128MB. Doğal olarak BIOS'lar uyuşmuyor. Ve şimdi esas bomba geliyor: Sapphire 9800XT 128MB!

Fark goremiyorum, ya siz? Siz de mi? Güzel. Artık nereye varmaya calIşığımı anlamışsınızdır ;) Simdi biraz uyarıda bulunayım:

!!! Elinizdeki kartIn 9800XT PCB'una yapılmış olması çekirdeğinin 9800XT (R360) olduğunu garantilemez. Soğutucuyu söküp kontrol etmeniz ve R360 olduğundan emin olmanız gerekli !!!

!!! BIOS'un Sapphire'dan başka üreticilerin kartlarinda çalışma garantisi yoktur, özellikle Samsung RAM veya 9800PRO PCB'u kullanan kartlarda çalışmayacağını ben garanti edebilirim !!!

Eğer çekirdek gerçekten 9800XT çekirdeği ise, bu da elimizdeki kartın bir 9800XT olduğu manasına gelir. Peki bundan nasıl emin olacağız? 2 yolu var. Birincisi ve en garanti olanı, kartınızın soğutucusunu kaldırarak direk çekirdeğin üstünü okumak. İkincisi ve daha kolay ancak biraz riskli olanı, kartın üzerindeki etiketten Part Number'a bakmak. Kesin olarak XT'lenebildiğini bildiğim P/N'lar 102-A18812-10-AT ve 109-A18800-10-AT. Benim kartım ANDROMEDA BILGISAYAR'dan alınma ve 102-A18812-10-AT.

O Zaman Gelsin 9800XT

Tamam dedim, bu kartın XT BIOS'unu bulalım, aradIm ve buldum. Buyurun:128MB Hynix Sapphire 9800XT BIOS Artık denememizi yapmamızı engelleyecek hiçbirşey kalmadı sayılır. Tek eksiğimiz flashrom, onu da buradan indirebilirsiniz.

BIOS'u flashlamadan once ATI TOOL ile standart PRO BIOS'unu DUMP BIOS seçeneğini kullanarak backup'lamayI KESİNLİKLE unutmuyoruz!

Bu dosyaları bir boot disketine atIp, BIOS'tan şu ayarları yapıp:

Halt On: No Errors
Video BIOS Cacheable: Disabled
Video BIOS Shadowing: Disabled
AGP Fast Writes: Disabled

Boot disketi ile sistemi açIyoruz.. ve işimize başlıyoruz. Garanti olması için sisteme ek bir PCI ekran kartı takIp sistemi PCI ekran kartı ile açmanızı öneririm. BIOS flash sIrasında bir sorun olursa tekrar denemek için ihtiyacımız olabileceğinden PCI ekran kartları bizim en iyi dostlarımızdan biridir.

A:> flashrom -p 0 a:bios.bin -f

Eğer ek PCI kart kullanmadıysanIz monitörde sinyal birkaç saniyeliğine gidecek, sonra geri gelecek korkmayın. Sonra reboot, ve BIOS ayarlarınIzı normale getiriyorsunuz, Windows açılınca sürücünüzü remove edip tekrar kuruyorsunuz ve artık 128 MB bir Sapphire XT'niz var.

Şimdi ATi Tool aracılığı ile kartımızı deneyelim. Evet, 412/365MHz bir 9800XT'miz (R360) var artIk. Hayırlı olsun, güle güle kullanalım. Üstelik işlemcinin sıcaklığını bile görebiliyoruz:

412/365MHz ve 75 Derece Celcius - Termal Diotumuz bile var!

Cici R360, cici R360..

Peki ya sonuç?

Sıra geldi benchmark'a. Test Sistemim:

AOpen H600B12
FSP 300-60ATV(PF)
EPoX 8KRAI Rev 1.1
Athlon XP 2500+@3200+(1.7V)
Kingston 512MB PC2700@P
Sosyal ağlarda paylaş

umarım bu yazıyı buraya paste lememden bu yazıyı yazan kişi rahatsız olmaz

kendisine teşekkürler..

----

Şahsen denedim ve başarıya ulaştım.
Prom bir XT artık[signature][hline]www.scuniverse.com
www.scuniverse.com/forum
Ayrton Senna is not dead

[Bu mesaj Arkansis tarafından 21 Temmuz 2004 11:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Arkansis. Bios değiştirmekte overclocka girer.[signature][hline][a.k.a: Sage, Bloodyblade, Gilquaril,Firebat,[Fire]Sage, [SCKF]Firebat, [SoFD]Firebat, Fire-M@n]
Bonus 05 February 2004 20:02 tarihinde demiş ki:

Siz bir de çırpıya para mı veriyorsunuz?
*casts spell:Summon iyi çırpı*
Tamam cinsiyet konusunda gravityyi kandırdım...Çünkü kız karakterler çok tatlı ^^
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyle anlatayım
altında Ferrari var , şanzıman 6 ileri iken 3 ileri olarak sınırlandırılmış.

Sen fabrikadan parçayı alıp arabanın beynini resetleyip 6 vitese döndürüyorsun.

Ama bu yaptığın ayar modifiye edilmiş araba kategorisine sokmuyor elindeki aracı.

Bundada aynı şekilde diye düşünüyorum.
Ha çünki saat çalışma frekansının altında çalışıyordu kart , şimdi orjinal değerlerine geldi. Birde bunu bi 60 mhz daha o/c edebilirim.

ki o sitede bi kaç kişi bunu kasıyorlardı , kendilerine sorduğumda , yetmiyormu XT olduk daha ne böyle o/c dedim ? sapına kadar mantığıyla o/c a devam cevabını aldım.

Saat frekansını değiştirsem haklısın.

Kartın çipi R 360 fakat kendisini 350 sanan bir bios onu kısıtlı kullanıyor. ...[signature][hline]www.scuniverse.com
www.scuniverse.com/forum
Ayrton Senna is not dead
Sosyal ağlarda paylaş

Andromeda bu kartın XT olan model olduğunu söyledi. Zira sitelerindede XT olabilen sürüm olarak göstermişler.
Zaten ramlerin markasından ve seri numarsından + işlemcinin üzerindeki fanı sökerekte R 360 olup olmadığını anlayarak rahatlıkla işlemini yapabilirsin .[signature][hline]www.scuniverse.com
www.scuniverse.com/forum
Ayrton Senna is not dead
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 ay sonra ...
bunu bir çok firma kendi flash'layıp bile satıyor. firmalar öyle satacak kadar kendine güveniyorsa çok da tehlikeli bir şey olmasa gerek. darkhardware ve başka bir forumda bunu yaptığını iddia eden zilyon kişi var. bi de oralara yazarsan sorun falan varsa daha iyi cevap alırsın.[signature][hline]"Ben bir şeyi iki kere demeeeeem, iki kere demeeeeem." Sezai Gündoğdu
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada o karta gore cok dusuk skorlar ya.
en az 8000-9000 yapiliyor 9800 xt ile
ben 6800 gt ile 13400 normal 6800 ile 12000 x800xt pe ile 17500 puan aliyorum 2003 de[signature][hline]Amd Athlon 64 @ 2500mhz = Epox 8KDA+ Mainboard = 1024 MB 500 Mhz Ram @ 4.2.2.2 = Nvidia 6800 GT @ 525-1150Mhz = Coolermaster Aquagate = Tagan 480 Watt Power supply = Sata Raid 0 with 160 GB 7200.7
Sosyal ağlarda paylaş

ya ne uğraşıyosunuz gidin alın bitane MSI 9800pro@xt
adamlar modlayıp satıyo..ama vga silencer şart[signature][hline]diablotg, 01 Kasım 2004 19:21 tarihinde demiş ki:
birşey sormak istiyorum şu an bu etkenlerin hiçbirinin olmadığı bir zamana geri dönelim başlangıca insanların ömrü ne kadarmış
300-400 sene peki şimdi 60-70 neden düştü ????

Sosyal ağlarda paylaş

yada alin bi x800xtpe kurtulun dertlerinizden dolarlarinizdan[signature][hline]Amd Athlon 64 @ 2500mhz = Epox 8KDA+ Mainboard = 1024 MB 500 Mhz Ram @ 4.2.2.2 = Nvidia 6800 GT @ 525-1150Mhz = Coolermaster Aquagate = Tagan 480 Watt Power supply = Sata Raid 0 with 160 GB 7200.7
Sosyal ağlarda paylaş

dolarlarımızı da modlayıp geri veriyorlar mı peki urza? :-p[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...