Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilkent Üniversitesi hakkında


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Beyler bayanlar bir durum var. Yardımcı olursanız sevinirim. Hayat memat meselesi önemli yani.

Şimdi iki seçenek var

1- Bilkent bilgisayar veya bilkent elektrik elektronik burssuz okumak.

2- Bilkent, Boğaziçi veya Koçta tam burslu, parasız fizik okumak.

Hangisini yazarsam yazayım kesin tutar.

Alt taraflara doğru baya hikaye yazacağım vakti olan okusun, vakti olmayan bir sonraki paragrafı veya sadece kalınla geçtiğim yerleri okuyup yorum yapsa yeterli olur.

İlk seçenek olursa ailem kesinlikle okulu uzatmama veya yaz okuluna filan kalmama izin vermiyor, kalırsan okulunu dondurup kaldığın senenin parasını kendin kazanırsın diyor. Günde düzenli 5 saatlik çalışmayla bu problemi aşabilir miyim? 5 saatten sonrasına garanti veremiyorum, çünkü ölümüne asosyal olmak istemiyorum maalesef. Kendimi geliştirdiğim alanlar var. (gitar ve boks tabi karı,kız alkol içinde biraz vakit ayırmam lazım) Hedefimde üniversiteyi adam gibi okumak var, ortalamamı 3.0'ın altına düşürmek istemiyorum genelde ama çok hayalci davranmakta istemiyorum. Risk almaya değer mi? Çünkü zeki biri olabilirim ama psikolojik açıdan zayıfım. Baskı altına girdiğimde dağılıyorum genelde. Okulu uzatmama baskısı ağır olabilir, tecrübe etmedim ne yaşayacağımı kestiremiyorum Sene kaybetmeden bilkent bilgisayardan 3.0+ ortalamayla mezun olmak ne kadar zordur? Buradaki yorumlara göre başaramayacağıma kanaat getirirsem fizik seçeceğim. Türkiye de yaşamayı düşünmüyorum gelecekte, yüksek lisanstan sonra gittiğim ülkede kalacağım. Hangi seçeneği tercih etmeliyim şu şartlarda?

İlk seçeneği daha çok istiyorum ama baya bir para tutuyor, ailemi zorlayacak bir durum. Olur da sınıfta kalırsam mahvolurum laf yemeyi hiç sevmem ailemin yüzüne bakamam. Daha önceleri prof. web siteleri yaptığımdan ve iyi derecede php, mysql, photoshop, flash az biraz asp ve ekstra olarak c++ bildiğimden bilgisayar mühendisliğinde daha başarılı olacağımı düşünüyorum o yüzden puanı daha düşük olmasına rağmen ilk tercihim bu olucak. Hatta hiç okumasam bile şuan ki referanslarımla iyi paralar kazanabilirim. Daha 12 yaşlarımdan beri ücretsiz hostingler ve domainlerle kıytırık siteler yaparak bu işlere başladım. Ondan sonra basit flash uygulamalarıyla devam etti actionscriptle belli yerlere geldik. çok komplike olmasa bile zamanında baya basit oyun ve video hazırlamışlığım vardır. Sonlara bilgi ve yaş arttıkça daha profesyonel uygulamalarla uğraşmaya başladım. Daha 16 yaşındayken 10bin üyeli sitem vardı hiç pc başından kalkmadan siteye script koyucam diye bozduğum dbleri 20 saat pc başından kalkmadan düzeltmeye çalıştığımı bilirim. Tabi yazları filan bu işlerden baya para kazandığımı da bilirim, eniştem bilişim sektöründe baya yer edinmiş biridir yoğunluktan kabul edemediği siteleri, poster kartvizit logo vs tasarımlarını ben yapardım baya da elime para geçerdi. Yani küçüklükten beri hobi bende bilgisayarla ilgilenmek. Aynı şekilde İngilizce seviyem de baya iyi bunda ortaokulu yurt dışında okumamın etkisi büyük, aynı şekilde yurtdışında okuduğum için sistem farkından dolayı vatana döndükten sonra sene kaybı yaşadım. Geçen ay 20 yaşıma girdim 92 doğumluyum, yani artık sene kaybedecek pozisyonda değilim ve bu alacağım karar önemli. Şuan da ise 3 aylık çalışmayla paticiğin forumunu tasarımıyla beraber kodlayabilecek seviyedeyim diyebilirim. Bilgisayar mühendisliğinin programlamadan ibaret olmadığını biliyorum, sadece bu konuda ilgim olduğunu belirtmek için yazdım.

Bunun dışında fizik ve matematiğe de aşığım diyebilirim. Bilgisayar benim için neyse bu 2si de o. Tubitak'ın fizikle ilgili çoğu kitabını sırf zevkine okumuş biriyim, hatta okurken anlayamadığım çoğu noktayı tam anlayabilmek için üniversite kitaplarını saatlerce inceleyerek geçirdiğimde oldu. bilgi düzeyim fizik için konuşursam normal lise müfredatına göre oldukça yüksek zaten sınavda da tüm fizik sorularını kolaylıkla yaptım. Zaten fulleyebildiğim tek kısımda fizik oldu. Özellikle teorik fizik çok ilgimi çekiyor. Fizik okursam üzerimde maddi baskı olmayacağından açıkçası bilkent fiziğe gidip 3.5 üzeri ortalama ve güzel proje çalışmalarıyla mit gibi üniversitelere kabul alıp bilim adamlığına doğru yol alabileceğimi düşünüyorum. Beni tek endişelendiren şey üzerimde baskı olunca potansiyelimin çok çok altına düşmem. Mesela geçen senelerde 480 taban puanlı bir liseden mezun oldum, türkiye çapındaki dersane denemelerinde derece yapmama rağmen gerçek sınavda hep psikolojik olarak yenik düşüp potansiyelimin çok çok altında sonuçlar aldım. Bugune kadar hiç dersaneye gitmedim, o yüzden çok denemeye girmedim belki de tecrübesizliktir bilmiyorum. 2. kez denedim yine aynı şey, sınavda heyecanlanıp optik formun üstüne kustum çok sıkıntı oldu. İlk seçeneği tercih edersem okulu uzatmamam baskısı altında aynı şeyleri yaşamaktan korkuyorum. Ne yapayım bir yol gösterin tavsiye verin lütfen.

Bir de bilkentin hazırlığını cope ile kolayca atlayabileceğimi düşünüyorum, ilk seçeneği tercih edersem direk atlasam mı yoksa hazırlık okumak faydalı olur mu?
Mesaj tarihi:
ilkini seç. ailen ne derse desin sende çalışma azmini görürlerse yardımı kesmezler. şirket değil bu aile sonuçta.

fizik gibi bölümler idealist insanların bölümleri.

ha fiziğe aşıkmışsın, o zaman ikiyi seç. hem kafan rahat etsin, hem de sevdiğin işi yap.
Mesaj tarihi:
Bu dönem Bilkent bilgisayardan mezun oldum(Burslu girdim 2.71 ortalamayla mezun oldum. Hatta burada bitirme projeme B alırsın dediler A aldım :p). Kız arkadaşımda elektronikten mezun(burssuz girip başarı bursu aldı, 3.53 ile mezun oldu). Tecrübelerimle anlatıyım sana.

Bilgisayar mühendisliğinde 1. sınıftan 3. sınıfa doğru doğrusal artan bir baskı+yoğunluk+sinir harbi yaşarsın. 4. sınıfta da etrafında proje yapabileceğin iyi bir arkadaş tayfası varsa 3. sınıfla aynı gider ya da baskıyı biraz düşürebilirsin(aksi durumunda 4. sınıfta sıkıntı).

Öncelikle geçmişte bildiğin çoğu şey bir yere kadar senin işine yarayacak. Kodlama konusunda iyi olman, projelerde sana maksimum proje notunun %10'u ile %50'si arası bir puan getirir. Geri kalan puanlar ise projeye dair yazacağın raporlar ve yapacağın sunumlardan gelecek. Ki emin ol 4. sınıfta yazdığım kadar raporu, 4 senede kod olarak yazmak zorunda kalmadım(250 A4 sayfası rapordan bahsediyorum).

Günde 5 saat çalışmak seni bir yere kadar götürür ama notuna etkisi maksimum bir harf notu olur. Çünkü bazı dersler ciddi anlamda sınıfına düştüğün hocaya bakar(ingilizce, türkçe, tarih, humanity). O yüzden bu dersleri alırken üst sınıflardan hocalar hakkında bilgi alarak hedefine bir adım daha yaklaşabilirsin. Hoca konusunu geçtikten sonra diğer önemli kısım, dersin projesi varsa ve proje gruplarını siz belirleyebiliyorsanız; iş yapacağına güvendiğin kişilerle birlikte yap. Kimi derslerde bunu yapmazsam benim başıma gelen şey gelir sana da. Projenin tüm raporlarını yazarsın(grup 4 kişidir bir de) ve diğer 3'ünün projenin kodunu+sunumunu yazmasını istersin. Raporlar yazılır, 2 kişi kodu yazar ve son kişi oyun oynadığı için sunum yapmayıp onu da senin üstüne atar(hunharca notunu düşürdüm orası ayrı =)).

Ödev/Quiz vs. için günlük çalışmaların yeterli olur. Zaten kimi derslerden her hafta quize giriceksin(ama strese girmeye gerek yok onlar içinde =)). Yalnız kopya işine(kopya alma/verme) mümkün mertebe ya hiç girme, giriyosan da arkanda hiç bir iz bırakmayacak şekilde gir. Çünkü okulda belki de kopya konusuna en hayvani takıntısı olan bölümdür(Kopyanın k'sını çekmediğim bir derste, disipline verilmişliğim var. Suçsuz olduğumu ispatlayan belgeyi çerçeveletip mezun olduğum gün ilgili hocaya teslim ettim o ayrı =)).

Bilgisayar Mühendisliği, Elektroniğe göre daha zordur. Çünkü ciddi anlamda sınırlarını zorlamanı beklerler. Aynı gün/hafta içinde kaç quiz/ödev/proje/sınav olduğu hiç bir hocayı ilgilendirmez. Kendine ait bir görev olmayan her gün hocalara uygundur. Yani ciddi ciddi baskıyı bir yerlerinde hissedeceğini bil bu bölümü istiyorsan. Baskıyı hafifletmek istiyorsan da kesinlikle birinci sınıftan adam akıllı bir olası proje arkadaşı listesi oluştur. Ayrıca kimi derslere günde 5 değil 25 saat çalışsan yapamayabilirsin. O zaman da kafanı çok yorma, çünkü büyük ihtimal çok büyük sıçışlara girmediğin müddetçe dersi geçersin(ama yüksek bir notla mı orası senin o ders için ne yapabildiğine bakar =))

Elektronik konusunda kız arkadaşımdan gözlemlediğim kadarıyla ölümcül kolay. Günlük 5 saat çalışmayla, özellikle matematiğe yeteneğinde varsa o bölümde +3,50 ortalama yaparsın. Yani benim onlarca işim olduğu haftalarda bir tane ödev teslim edip, sonra "hadi dışarı çıkalım" demişliği çok =) Ama şu var ki elektroniğin bitirme projelerinden su altı radyosu yapmalı olan(2 proje yapıyolar) ciddi anlamda sinirlerini bozmuştu. Hatta 4 senelik okul hayatında o bitirme projesinden daha çok uğraşıp emek verdiği ve emeğinin karşılığını tam olarak alamadığı derstir.

İkisini eğitim ve mezun olduktan sonra sana kazandıracakları açısından karşılaştırmak gerekirse:

- CS'te 1. sınıftan 4. sınıfa kadar her sene en az 1 proje yaparsın. Bu yaptığın projeleri hakkıyla yapıp kıyıda köşede sakla. Sonra da CV'ne yaz. Elektronikte bu kadar sık proje yapılmıyor(saydığımız kadarıyla 6 tane proje yapmış toplamda).

- Elektroniğin projelerinde kendinden bir şey katabilme imkanın yok. Sana bir proje kağıdı veriyolar. Orda ne isteniyosa aynen onu yapıyorsun. Bilgisayarda kimi derslerde aynı mantıkla proje yapsan da çoğu zaman konuyu sana bırakıyolar(Çok uçmanı engellemek için sınırlandırabilirler tabi =))

- CS'te Çoğu zaman, dersler işin teorisini öğrenmek üzerine kurulu. Eğer dersin bir de lab kısmı varsa aynı zamanda pratiğini de öğretiyorlar. Ama lab'ı yoksa pratiğini büyük ihtimal ödev ya da proje olarak sen öğrenmek zorunda kalırsın. Kısaca bu bölümde hiç bir şeyi hocalardan beklemeyeceksin(Özet olarak derste kod göstermez, ama ödev/projesinde kod isterler). Elektronikte çoğu dersin yanında ekstra labı da oluyor. Teorisini öğretip, pratiğini öğrenmen için ortam sağlıyor.

- CS'te alacağın hiç bir matematik dersini ileriki derslerde kullanmayacaksın. Kullanacaksan da o dersin %1lik bir kısmına tekabül eder. Yine de matematik derslerinin çoğu 4 kredidir. Otur çalış. Gelecekte belki işine yarar =) Elektronikte ise hayatın matematikle geçiyor.

- Diğer okulları çok bilemem ama bitirme projesi konusunda Bilkent Bilgisayar öğrencilerine özgürlük tanır. Yani kimi okullarda sadece hocaların verdiği projeleri yapman beklenir senden. Ama Bilkent'te hocalardan proje konusu alabileceğin gibi hocalarla konuşup kendi projeni yapabilirsin. Elektronikte ise 2 bitirme projesi yapıyorsun ve konusu sabit. Herkes aynı projeyi yapıyor(Su altı telsizi ve elektrik santrallerine dair bir nane).

- Bir projeden yüksek not almak istiyorsan, sürekli hocanın yanına gidip soru sor =) Öncesinde asistana gidip salakça hatalar mevcutsa onları tespit edip düzeltmen ama daha iyi olur =) Elektronik asistanları CS asistanlarına göre daha anlayışlıdır daha insandır. Kimi CS asistanlarını dövmemek için sabrının limitlerini zorlayacaksın.

- UĞUR GÜDÜKBAY(CS'te) isimli hocadan uzak dur. Minimum 60-70 arası bir not alacağın kağıda 30 puan verir. İtiraz edersen puanını düşürüp, sınıfta bırakmakla tehdit eder.

- Her iki bölümünde hocaları iyidir. En az iki hocayla aranı iyi tut. Eğer yüksek lisans yapmak istersen bu o hocaların kapısını vurursun =)

Yazdıklarımı ikinci kez okuma huyum yoktur da nokta atışı sorular sorarsan cevap vermeye çalışırım.

Fizik konusunda da YAPMA-ETME derim. Her 3.5 ortalama MIT giremiyor önce onu aklında tut. Ve fizik bölümünün iyi hocalarından birinin gözüne girersen de o hocalar seni yurt dışına göndermek yerine kendi yanlarında çalıştırmak için ikna eder =)(İki tane nanoteknoloji grubu var okulun. Biri NANOTAM diğerinin adını da unuttum valla. Ama başlarındaki hocalar kavgalı =))
Mesaj tarihi:
kami said:

İlk seçenek olursa ailem kesinlikle okulu uzatmama veya yaz okuluna filan kalmama izin vermiyor, kalırsan okulunu dondurup kaldığın senenin parasını kendin kazanırsın diyor.


külliyen yalan, yaz okuluna da kalsan okulu da uzatsan paşa paşa öderler o parayı

kami said:

Günde düzenli 5 saatlik çalışmayla


dünyanın en büyük yalanı

ne seviyorsan onu seç işte, pc'ci olmak istiyorsan bilgisayar seç, yok olm fizik mizik pek zevkli akademisyen olcam ben diyorsan fizik seç.
Mesaj tarihi:
amaç lisanstan sonra yurtdışına gitmekse ve para bok değilse kesinlikle trdeyken devlet üniv. seç paranı tr'de lisans için boşa harcama.

paranı saklayıp lisanstan sonra amerikaya kapağı atmak için orada master yapabilirsin mesela. iyi okullar okul ücreti + yaşam masrafı derken master $35k-40k'yı bulur çünkü.

yok para gani gani hem trde lisans hem de yurtdışına gitmek istersem de para bulurum diyorsan bilemem.
Mesaj tarihi:
Bilkent'in paralısını yazmayı düşünen biri de gerçekten yurtdışına öğrenci gönderme konusunda iyi bir devlet okuluna girebilir. Çok iyi düşünmüşsün =)

Üstteki mesajı bir kenara atarsak, OP en başta belirttiği gibi çalışırım, asarım keserim diyorsa; Bilkent'te de gayet burs kazanabilir. Ondan sonra da yurt dışına burslu kapak atabilir.
Mesaj tarihi:
kami said:

Fizik okursam üzerimde maddi baskı olmayacağından açıkçası bilkent fiziğe gidip 3.5 üzeri ortalama ve güzel proje çalışmalarıyla mit gibi üniversitelere kabul alıp bilim adamlığına doğru yol alabileceğimi düşünüyorum.

hedefin olması güzel ama kendini böyle tek bir okula şartlama.

asıl baskı bu yüzden olur. çünkü çook erken, şimdiden MIT'ye gidicem demek çok çok iddialı. bunun yerine iyi bir okula giricem de zamanı gelincede ya MIT olur stanford olur, UCLA olur artık hangisiyse.

bu halinle "MIT'ye girmezse ölecek" gibi duruyorsun, bu çok yıpratıcı olur.
Mesaj tarihi:
NiccoloMachiavelli said:

dünyada CS'e çok zor deyip elektrik-elektroniğe ölümcül kolay diyen ilk insanı da gördüm çok şükür. hehe

kız arkadaşı elektronikçi olduğu için ve ondan yüksek ortalamayla bitirdiği için böyle bir yargıya vardı herhalde? :D


Sen de işletme bitirdin heralde ahkam kesiyosun =)

Bilkent'in CS'i elektroniğinden zordur. Zorluğu da derslerin kendisinden değil derslerle beraber gelen haftalık quiz, ödev, proje, püsürüyle alakalı. Ben okulu bitirdiğimde elimde 10'dan fazla raporuyla ve varsa koduyla proje birikmişken, elektronik mezununda sadece 6 tane proje olması bence biraz düşündürtmeliydi seni =) Ha elektronik hocalarından birisi(Network ve Wireless dersi aldım kendisinden), elektronik bölümünün bu anlayaşına ölümüne atarlıydı onu da not olarak düşüyüm. Teori öğretiyoruz pratiği ya yaptırmıyoruz ya az yaptırıyoruz diyodu.
Mesaj tarihi:
Phoenixlin said:

Sen de işletme bitirdin heralde ahkam kesiyosun =)

ee'ciyim.

Phoenixlin said:

Bilkent'in CS'i elektroniğinden zordur. Zorluğu da derslerin kendisinden değil derslerle beraber gelen haftalık quiz, ödev, proje, püsürüyle alakalı. Ben okulu bitirdiğimde elimde 10'dan fazla raporuyla ve varsa koduyla proje birikmişken, elektronik mezununda sadece 6 tane proje olması bence biraz düşündürtmeliydi seni =)

zordur demişsin sonra ödev sayılarıyla kodla böyle bir zorluğa varmak biraz garip olmuş.

EE en math heavy bölüm bir kere ve çoğu dersinin zaten physics based olması bunu daha da zorlaştırıyor. analog dünyasından bahsetmiyorum bile. ödevler ve projeler de buna göre oluyor tabi.

burada forumda çok cs'ci var gibi ve eminim onların çoğunun nefret ettiği dersler elektronikle ilgilidir çoğu zaman. nedeni zor gelmesi tabiki.

bilkent ee ve cs'in de ne olup olmadığını gayet iyi biliyorum ama inan bana senin okulundaki biri bile çıkıp "cs çok zor ee ölümcül kolay" diye bir cümle kurmaz. böyle bir şeyi amerikadaki, çindeki, almanyadaki bir öğrenci bile demez.

senin olay biraz senin CS olup 2,70 ile kız arkadaşının ise EE olup 3,50+ ile mezun olmasın kaynaklanmış galiba? :) tamam anlıyorum bir erkek olarak aksini söylemek herkes için zor olabilir ama tercih yapan birini aydınlatırken bunları söylerken dikkatli olalım.

ya bu arkadaş senin "ee ölümcül kolay" lafına inanıp testisleri yayıp mezun olurum düşüncesiyle gidip EE yazsa olan ona olacak? :D sonuç koca bir sürpriz, 7 senede biten okul, vasat bir ortalama?

yanlış anlama kendi alanım olduğu için değil insanların bazı şeyleri bilerek tercih yapması için bunları yazıyorum, yani biraz olsun neyle karşılaşacaklarını bilsinler istiyorum. "cs çok zor ee ölümcül kolay" cümlesi burada çok yanıltıcı kalıyordu.

tabi tercih yapacak biri biraz araştırma ile de bunlara ulaşılabilir zor değil.
Mesaj tarihi:
said:
zordur demişsin sonra ödev sayılarıyla kodla böyle bir zorluğa varmak biraz garip olmuş.


Yazdıklarımda özellikle iki bölümün Bilkent'te ders yükü yoğunluğu üstünden gitmemin sebebi, OP'un baskıya gelemediğini belirtmesindendir.
CS yaz ya da EE yazma demiyorum. Ben bölümümden memnundum ama o yoğunluk yüzünden bırakmayı çok düşündüm okulu. Sonra burstan gelen parayı çektim bankamatikten =)

Bir dönemde 5-6 tane ders alıp bunların hepsinin iki haftada bir ödevi, her hafta quizi ve dönemin en yoğun günlerinin ortasında projeye dair teslim edilecek bir şey olur CS'te. Sınavlar zaten fix.
Elektronikte ise 4. sınıfta açılan ve tüm elektronikçilerin ağladığı(bitirme projesi hariç) Telecommunication dersinin ise sadece 5 tane ödevi(kitaptan sorular. Doğal olarak solution manual) ve 3 tane sınavı vardı.

Ha bu noktada "ölümcül kolay" kısmı yanlış olabilir, haklısın. Onun yerine EE, CS'e göre daha az yoğun ve bunaltıcı diyebilirdim. Zaten karşılaştırma yaparken bölümlerin sunduğu olanaklardan ya da hocaların kalitesinden çok bahsetmedim. CS seçtiği taktirde her bir ders ve hocasına dair fikirlerimi özel olarak aktarabilirim =)

said:
EE en math heavy bölüm bir kere ve çoğu dersinin zaten physics based olması bunu daha da zorlaştırıyor. analog dünyasından bahsetmiyorum bile. ödevler ve projeler de buna göre oluyor tabi.


Ben demedim ki matematiği fiziği yok EE'nin =) Ama zaten OP belirtmiş matematik ve fizikten zevk alıyorum diye.
Analog konusunda bir şey diyemem; ama ynaılmıyorsam Bilkent'te 2. sınıfta o dersi alıyolar ve yapılan projelerden biri de o derse ait.

said:
burada forumda çok cs'ci var gibi ve eminim onların çoğunun nefret ettiği dersler elektronikle ilgilidir çoğu zaman. nedeni zor gelmesi tabiki.


CSçiyim ve iki elektronik dersi aldım. Sinyalden nefret ederim çünkü dersin hocası, olmayan bir kopya olayını bizi dinlemeden fakülteye havale etti. Bende suçsuzluğumun belgesini çerçeveletip kendisine hediye ettim zaten. O dersin ilk sınavından 75 alıp finalinden 18 aldıysam da kadına atarımdan midterm sonrası derse dair herhangi bir aktivitede bulunmamamdır(geçtim mi? geçtim). Ders yoğunluğu olarak bakarsak da habersiz quizleri vardı(dersine kime gitmez o ayrı). Haberli yaptığı 3 quiz vardı. 3 tane ödev. 2 tane sınav. Yaptığım ödevler ve girdiğim quizlerde öyle vakit alan türden değildi ki dersine gidip dinleyince yüksek alınabiliyordu.

Diğer derste microprocessor dersi idi. Onu da nefret etmeden geçtim. Zor bir ders miydi? Cık. Ödevi yoktu, quizi yoktu. Sadece dönem boyunca 3 tane labı ve bir projesi vardı. Ki dersi elektronikçilerle beraber alınıyor. Assembly kod yazmak biz CSçilere zor mu? Hayır. Devreyi de önünde devrenin yapılışını anlatan kağıdı okuya okuya yapamayanı dövüyolar zaten.

said:
bilkent ee ve cs'in de ne olup olmadığını gayet iyi biliyorum ama inan bana senin okulundaki biri bile çıkıp "cs çok zor ee ölümcül kolay" diye bir cümle kurmaz. böyle bir şeyi amerikadaki, çindeki, almanyadaki bir öğrenci bile demez.


CS'e göre daha az yoğun ve bundan kaynaklı bir kolaylığı var çünkü. İki bölümde 1. senede eşit zorlukla başlıyor olabilir. 2. Sınıfta zorlukları artıyor olabilir, ama elektronikte 2. sınıftaki çalışma temponu son 2 senende devam ettirsen bile hatrı sayılır bir ortalama yapabilirsin. CS'te öyle bir şey yaparsan, en iyi ihtimal bir yaz okuluna kadar yolu var.

said:
senin olay biraz senin CS olup 2,70 ile kız arkadaşının ise EE olup 3,50+ ile mezun olmasın kaynaklanmış galiba? smiling smiley tamam anlıyorum bir erkek olarak aksini söylemek herkes için zor olabilir ama tercih yapan birini aydınlatırken bunları söylerken dikkatli olalım.


Benim ortalama kasmak için bir amacım yoktu. Burslu girdim, burslu çıktım =) Genel olarak sınavlarda çok epik sıçışlar yaşadım; ama grup projelerinin falan hepsini olabildiğince hakkıyla yapıp(kendi kısımlarını ve yeri gelince başkalarınınkini de) teslim ettim. Sınav konusunda da ÖSS sonrası kendimi hiç sıkamadım. Yani CS'in ders zorluğu bakımından en testisli derslerinin finaline bile 1 günden fazla çalışabilmişliğim nadirdir(ilk 3 senem için geçerli bu =)).
Ha açık konuşmak gerekirse, geçmişe gitsem geçmişteki benim ağzına vururdum. Salaklaşma adam akıllı bir ortalama yap gelecekte rahat et diye. Çünkü yüksek lisans başvurularımda yusuf yusuf ettirdi o ortalama; ama istediğim üniversiteye girmeme engel olmadı(Koç Üniversitesi) çünkü yaptığım projeler, yapamadığım sınavlardan bana daha çok şey kazandırdı(ve yüksek lisans mülakatında da bunu gösterdim karşımdaki hocalara)

Not olarak, eğer kız arkadaşımın benden yüksek not alması beni rahatsız ediyor olsaydı zaten bundan bahsetmezdim zaten(mantık =)). O benden fazla çalıştı ve hak ederek başarı bursunu aldı.

Olayı en özet haliyle ilk mesajımda belirttiğim üzere, benim onlarca yetişmesi gereken işim varken; kendisi bir elektronikçi olarak haftada bir ya da iki ödev bitirmesi gerekiyordu. O bölümün belki de en zor dönemininde su altı telsizi yapılan dönem olduğunu da ekstradan belirttim zaten. Ama elektronikteki o tek dönemi, csçiler her dönem yaşıyor emin ol =)(kimi zaman bir proje raporunu son güne bırakmak paşa gönlümden değil zorunluluktan gerçekleşti).

said:
ya bu arkadaş senin "ee ölümcül kolay" lafına inanıp testisleri yayıp mezun olurum düşüncesiyle gidip EE yazsa olan ona olacak? grinning smiley sonuç koca bir sürpriz, 7 senede biten okul, vasat bir ortalama?

yanlış anlama kendi alanım olduğu için değil insanların bazı şeyleri bilerek tercih yapması için bunları yazıyorum, yani biraz olsun neyle karşılaşacaklarını bilsinler istiyorum. "cs çok zor ee ölümcül kolay" cümlesi burada çok yanıltıcı kalıyordu.

tabi tercih yapacak biri biraz araştırma ile de bunlara ulaşılabilir zor değil.


Vasat ortalama ya da 7 senelik okul tecrübesi kişide biter en nihayetinde bölümde değil. Kişi çalışırsa ortalamasını yapar ve 4 senede bitirir. Sosyalliğe vurursa kendini, ona göre sonuçlarına katlanır.

Ekstra not: Bu dönem EE'nin bölüm birincisi 4.00 ortalama yaptı(bazı ee'ciler o kadar not dilensem ben de yapardım dese de =)). CS birincisi ise 3.87 ile mezun oldu. Ki bölüm derslerinin hepsinin A olduğunu ve notunu düşüren derslerin bölüm dışı dersler olduğunu belirtmek isterim.
Gelmek istediğim şey, bölümlerin kendi derslerinin yanında diğer derslerde problem(özellikle tekrar belirtiyim o dersleri ola ki bilkent'e kayıt yaptırırsa diye: ingilizce, türkçe, tarih, humanity). Onlarda iyi hoca seçememesi bile not ortalamasını etkiliyor.
Mesaj tarihi:
Fikir isteyen genç dimaanın fikri olsun işte kötü mü =)

Şimdi aklıma geldi okul uzatmaya dair bir bilgi daha ekleyeyim.
Geçen seneye kadar CS bölümünde kimi dersler sadece 1 dönem açılırdı ve sonrasında gelen kimi zorunlu dersleri de bağladığı için; o dersten kaldığında kesin 1 sene kaybın oluyordu. Bu saçmalığı ama yavaş yavaş yok etmeye başladılar. Çoğu zaman her ders her dönem açılmaya başlandı(İlkbahar ve Bahar, bazı dersler de ekstradan Yaz).

EE'de de durum aynı diye biliyorum. Bir dersten kaldığı için(bitirme projesi de dahil) okul uzatmak zorunda değilsin.
Mesaj tarihi:
senko said:

adamlar ciddi ciddi bolum kapistiriyor hey allam...

haha yok yauu valla işletmeci misin demeseydi gerekmedikçe alanımı söylemeyecektim.


@Phoenixlin
microprocessorleri liseliye de 1 ayda öğretirsin 2 ay sonra chief designer bilmemne diye de çalıştırabilirsin. kod yazmanın ne zorluğu var? hiç tabiki de.

şurada bir tek zor diyebileceğim ders sinyaldir o da intro zaten.
https://stars.bilkent.edu.tr/homepage/curriculum.php?DEPT=C
digital design zaten çocuk oyuncağı
OS öğrenmek ne kadar zor olabilir?
OOP var.
algorithms
database fln bunlar cidden rocket science mı geliyor cidden?

abi bunlara zor diyen EE'nin voodoo, black magic denen yanına hiç bulaşmasın, ne bileyim EM, RF, analog, antenna labina uğramasın valla. tercih yapacaklara tavsiyem. :D


CS'ci tanıdıklarım zorluk olarak teoriden şikayetçi, bu kadar teoriyi sıkıcı buluyorlarmış. Gerisi kodlama zaten.
×
×
  • Yeni Oluştur...