Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Linux'e geçmek ve yaşanabilecek sorunlar

Pluton

Öne çıkan mesajlar

Selamlar 1-2 saattir GERGE'nin konularını okuyoru wotlar falanda vardı ama hep bilen konuştugu için pek anlatılmamış.

Öncelikle windows 7'yi bilgisayarımdan komple kaldırıp tamamen beyaz bir sayfa açmak istiyorum ancak aklımda deli sorular var.

[list=1]
[*] Sürekli Gnome, KDE falan fistan denmiş bunlar nedir?
[*] WAMP kullanıyorum normalde ama apache, mysql ve php'yi ayrı ayrıda kurabilirim. Linux sürümü LAMP'dı sanırım. LAMP kullanan var mıdır ?
[*] Adobe programlarını (özellikle dreamweaver, photoshop, firework) çok sık kullanıyorum. Bunları hatasız olarak çalıştırır mı dersiniz?
[*] Kullandığım birçok abidik gubidik program var (mesela heidisql) bunların linux versiyonları yoksa veda mı edicez yoksa "windows gibi çalıştır" gibi zımbırtıları oluyor mu?
[/list]
Mesela burda GERGE'ni yazdıgı başlıkda Mandriva nedir ? Birde orada SS vermiş o çok iyiymiş hakketten.

Önemli olan hızlı, stabil olması ilk aşamada amacım artık windows'dan kopup sürekli linux ile çalışmak ama işte tırsmıyorda değilim. Karşılaşılacak sorunları bilmediğim için aklımda bir sürü soru var.

Mesela driverları kendisi buluyor mu ?
Yada driver sorunu çeken var mı?
Ne gibi sorunlar olabiliyor nasıl çözümleniyor ?

İngilizce forumlarada baktım birisi çok sorunlu internete bile balanamıyorum demiş diğeri muhteşem bence herkes kullanmalı demiş. Benimde kafam karıştı haliyle
Sosyal ağlarda paylaş

driver konusunda büyük sıkıntılar yaşarsın. ben de zamanında wireless driverı konusunda sıkıntı yaşamıştım fazla dayanamadım kaldırdım. öyle bir sorun ki diğer donanımların driverlarına bakmaya ne vakit bıraktı ne de cesaret. stabilite falan hak getire zaten.

özetle;

bir insanın elinin altında windows 7 varken gidip linux kullanmasına anlam veremiyorum. iş ve özel amaç için olmazsa olmazın değilse hiç bulaşma.
kendine sor ben neden linux kullanıcam, özellikle kullanmak zorunda mıyım sorunusunu sor. Bu soruya cevabın hayır ise hiç bulaşma.
Sosyal ağlarda paylaş

1-Bahsi geçen isimler linux için masaüstü ortamları kişisel olarak Gnome öneririm.
2-Bu iş için tonla tutorial var nette ister tek tek kurup birbirlerine etkileşimi sen yaparsın istersen toplu hazır şekilde kurarsın.
3-Wine ile çalıştırabiliyorlar fakat performans tüm özelliklerin kullanımı gibi sorularını cevaplayamam çünkü denemedim lakin hepsinin alternatifleri mevcut.Özellikle photoshopu hangi amaçla kullanıyorsun bilmiyorum ama böyle button header footer gibi basit tasarımlar için kullanıyorsan Gimp ile altından kalkarsın o işlerin.DW alternatifi çok yazılım mevcut fireworks hiç kullanmadığım için birşey söyliyemicem hakkında.
4-Kimi yazılımların direk linux versionları olsa da birçoğunun linux versionu mevcut değil bu yüzden genelde sen alternatif bakınacaksın.

Driver kısmı ise geçmişe bakacak olursak inanılmaz gelişti.Büyük bir ihtimal (Ubuntu gibi bir distro) hemen herşeyini tanıyacaktır.Tanımasa dahi internet ortamına eriştiğin takdirde how to tutoları ile tüm donanımları biraz araştırarak sisteme tanıtabilirsin.İlk kez deneyeceksen başta bayağı bir farklı ve zorlu gelebilir fakat esnekliğine alışınca vazgeçilmez olacaktır diye düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
not: evden çıkıyorum şimdi, 2 saat sonra cevap verebilirim ancak ayrıntılı. şurayı clarify et diye sor. Genel bilgi verdim.

Sürücü sorunu hiç yaşamadım ama donanım alırken kontrol ediyorum Linux uyumunu. Senin için nasıl olur bilmiyorum. Ekran kartını, ses kartını ve wireless şeyini söyle, sorun çıkarsa bunlarda çıkar. Bir de öyle standart masaüstü PC'de bulunmayan bir şey varsa söyle. Sürücüleri genelde kendi buluyor. Benim şimdiye kadar elle yüklediğim tek sürücü ATI Catalyst, onu da paket yöneticisi ile yüklediğim için otomatik güncel kalıyor.

Gnome, KDE filan masaüstü sistemleri. Arayüz ve text editor, image viewer, archive manager gibi entegre araçlar. Gnome kararlı değil bu aralar, yeni çıktı yeni sürümü zaten; onu geç. KDE çok bloated ama güzel çalışıyor. Xfce kullanıyorum ben, minimalizm ile fonksiyonellik arasındaki dengeyi en iyi kurmuş sistem bence.

Dağıtım olarak bakınca Mandriva batıyor, onu geç. İyiydi ama son bir yılda batma seviyesine geldi. Firma mali olarak batıyor yani, geleceği belli değil. Eğer kararlılık istiyorsan en iyi (açık ara en iyi masaüstü makineye yüklenecek) dağıtım Scientific Linux. Onun hakkında çok bilgili değilim ama, Arch kullanıcısıyım ben. Arch kullanma ama, kararlılık sorunları çıkartabilir Linux'ü iyi bilmeyen biri için, hatta çıkartır. Scientific Linux ama güncel değildir, geriden izler Linux dünyasını. RedHat üzerinden hazırlanmış bir dağıtım olduğu için ama işine daha çok yarayabilir, RedHat bilgisi de kazanırsın. Profesyonel Linux dünyasında en geçerli şey RedHat. Scientific kur yani.ş Gnome 2 ile geliyor o, bu kararsız dediğim Gnome'un bir önceki ve 10 yıldır geliştirilmiş kararlılıkda zirveye çıkmış sürümü.

LAMP'ı bilmiyorum ama Linux hakkındaki en iyi kaynak bence Arch Linux wikisi. Arch tüm paketleri değişiklik yapmadan sıfır kullandığı için (Debian mesela çoğu pakete kendi yamalarını yazar) her dağıtımda kullanılabilir. LAMP için sayfası var: https://wiki.archlinux.org/index.php/LAMP Ubuntu'da filan tüm bu ayarlar otomatik yapılıyor olabilir ama, Arch'ın wikisinin iyiliği dağıtımın her şeyi elle yaptırmasından geliyor.

HeidiSQL Wine ile (Linux'de Windows programları çalıştırmaya yarıyor bu) çalışıyormuş ama o tarz programların Linux'da denkleri vardır kesin.

Adobe programları için fazla umutlanma. Profesyonel seviyede (son noktasına kadar yani) kullanmıyorsan Inkspace, GIMP gibi programlar yeterli ama Wine üzerinden genelde hit-or-miss modunda çalışıyorlar. Dreamweaver CS5 biraz yavaş ama çalışıyor mesela consensus.

Programların Wine durumunu şuradan kontrol edebilirsin: http://appdb.winehq.org/
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
throine said:
bir insanın elinin altında windows 7 varken gidip linux kullanmasına anlam veremiyorum.

Bu bile bir neden. Kullanımı daha kolay, daha az sorun çıkartıyor, programları daha iyi bence, istediğin zaman istediğin programı kaynak kodundan özelleştirebiliyorsun...

Daha iyi bence masaüstü için. Ben de gidip Windows kullanmaya anlam veremiyorum Adobe programları (pro seviyede o da sadece) ya da oyun değilse mesele.
Sosyal ağlarda paylaş

o postum senin için geçerli değil. :D

windows'ta 1 dk'da halledilecek sorunlar için linux'da 1-2 saat harcamaktan çekinmem diyen adam kullanır ancak. bu adam ben değilim.

ortada bir zorunluluk olmadıkça (özle performans beklentisi, iş amaçlı vs.) elinin altında win7 kullanma imkanı varken linux kullanmak macera olur ancak. gereksiz vakit kaybı, sinir harbi..
Sosyal ağlarda paylaş

linuxun emüle ettiği wow aynı grafiklerle windowstan daha stabil çalışıyordu benim bilgisayarımda (ie.çökme kokma yok), şu tek örneğe göre gidersek de windows kullanmak saçmalık oluyor

stabiliteyi daha spesifik bir alana indirgemekte fayda var

misal en son neyle uğraştın ?
sinir harbi olduğu doğrudur da osx'te bile küfürler savurduğum oluyor, karşılaştığın probleme bağlı.
Sosyal ağlarda paylaş

1. Gnome, KDE, Xfce bunlar önyüz gibi düşünebilirsin. Arka planda çalışan sistemle bunu sana gösteren sistem farklıdır. Bu nedenle arkada çalışan x sistemi de olsa, önde sen alışık olduğun önyüzü kullanabilirsin.
2. LAMP kullanabilirsin tabi. Söz konusu iş yapmak olunca, senin için ne çalışıyorsa onu kullan... LAMP yerine tek tek de kurulum yapabilirsin ki tahminim LAMP da bu türlü bir iş çeviriyor.
3. Adobe programları Windows için tasarlanmıştı bildiğim kadarıyla. Bunları Linux'ta kullanabilmek için ya emulatör ya da emulatör olmadığını iddia eden programlar kullanman gerekli. Ya da sanal makina kurup onun üzerinde çalışabilirsin.
4. Bu abidik gubidik programları da yukarıdaki gibi çalıştırabilirsin.

Bu emulatör olmadığını iddia eden programlar bazı bilindik şeyleri çok rahat çalıştırabilirken bazılarında soruna neden olabiliyor.

Driver'ları genelde kendisi bulur.
Sistemlerin desteklemediği belli başlı parçalar olabiliyor. Özellikle laptop'larda. Workaround'lar bulunuyor çoğu zaman. Bu konuda google'da araman gerek; bazı sitelerde hangi distribution'ın hangi laptop'ın hardware'lerinde sorun çıkardığını gösteriyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Photoshop kullanmaya bagimli adamin Linux kurmasi ve is icin kullanmasi mantikli degil.

Gimp ve turevleri var gayet guzel ama PSD formatini duzgun okuyamadiklari icin ise yaramiyor.

Ben cok ugrastim isim icin vindoz kullanmayayim diye, kod yazarken de gayet akiyorum linux ile zira ne FTP ne de vindoz altinda calismayan extension'larla ugrasmamis oluyorum fakat emule edilemeyen fotosop isi bozuyor baya baya.

Boyle bir zorunlulugun yoksa hic dusunme gec. Oyun oynaman gerekiyorsa da cift isletim sistemi vindoz + linux tamamdir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
throine said:
windows'ta 1 dk'da halledilecek sorunlar için linux'da 1-2 saat harcamaktan çekinmem diyen adam kullanır ancak. bu adam ben değilim.

ortada bir zorunluluk olmadıkça (özle performans beklentisi, iş amaçlı vs.) elinin altında win7 kullanma imkanı varken linux kullanmak macera olur ancak. gereksiz vakit kaybı, sinir harbi..

Bu dediğin bilgi ile ilgili tamamen. Linux üzerinde yaşadığım sorunları genelde 1-2 dakikade çözen ben Windows kullanırsan tek bir sorun için saatlerce debeleniyorum, bazen çözemeyip format atıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

di said:

Photoshop kullanmaya bagimli adamin Linux kurmasi ve is icin kullanmasi mantikli degil.

Gimp ve turevleri var gayet guzel ama PSD formatini duzgun okuyamadiklari icin ise yaramiyor.

Ben cok ugrastim isim icin vindoz kullanmayayim diye, kod yazarken de gayet akiyorum linux ile zira ne FTP ne de vindoz altinda calismayan extension'larla ugrasmamis oluyorum fakat emule edilemeyen fotosop isi bozuyor baya baya.

Boyle bir zorunlulugun yoksa hic dusunme gec. Oyun oynaman gerekiyorsa da cift isletim sistemi vindoz + linux tamamdir.

HTML ve CSS'e aktarırken çok lazım oluyor bu sorunu araştırayım aşabilen varsa geçmeyi düşünüyorum.

Dreamweaver özellikle çok fazla kullanıyorum ve otomatik tamamlama olaylarına çok alıştım. Linux 'de dw'ye benzer otomatk tamamlamalı falan IDE var mıdır ?
Sosyal ağlarda paylaş

IDE'den bol sey yok lakin diger sorunu pek asilacak gibi degil zira sorunun ozu diger uygulamalarin photoshop'un layer style'lerini o layer ustune uygulayamamasindan kaynakli. Cozmek icin bu efektleri birebir uygulamaya dahil etmeleri gerekiyor ama onun da kolayca yapilabilecegini, yapilabilse bile telif kisminin asilabilecegini sanmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

AfterShot/Lightroom ile Photoshop ayri amaclar icin uretilmis yazilimlar ne yazikki. Lightroom ile yaptigin her isi Photoshop ile de yapabiliyorsun -dunyanin fotografini yonetme olayi haric- lakin tam tersi mevcut degil.

Bir de tasarimci olmayan kisi icin fotosop ile ugrasmak yeterince iskence zaten. Baska bir yazilimi ogrenip, aradaki farkliliklari elimine etmeye ugrasmak ayri bir iskence. Hic bulasilacak is degil developer icin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...