Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Niye e-kitap daha iyidir ya da değil midir?


GERGE

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Konusu var ama sırf e-kitap olayını konuşabiliriz belki aletlere odaklanmadan.

E-kitap'ları savunan epey iyi bir yazı okudum şimdi. Konuda okuduğum en iyi şey. İlk amacım bunu paylaşmaktı (konu açma fikrini o çıkardı, öteki konuya sadece e-kitap okuyucuyu olanlar giriyor gibi zaten): http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2012/feb/15/ebooks-cant-burn/

Adama tamamen katılıyorum ben de. Kitap zihinsel bir şey sadece, elektronik ya da basılmış fark etmiyor.

Ne düşünüyorsunuz merak ediyorum ama. Takıldığım tek specific bir konuyla ilgilenmeyen online ortam olan burada soruyorum:

Ne düşünüyorsunuz? E-kitap okuyucuları iyice olgunlaştı, 200TL'ye de alınabiliyorlar ki bir okuyucu için 15 kitap parası bu. Pahalı demez kimse.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şahsen zevk olarak kitabı tercih ediyorum. Dokunmadır koklamadır vs. kitap çok daha hoş ve keyifli geliyor bana. Ama ebook reader alıp üstüne ebookları direk piratelıyorsanız tabii uzun vadede inanılmaz bir para tasarrufu sağlıyor.

edit: ha evet birde şöyle bi kitaplığın karşısına geçip bakma olayı ayrı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Adam demiş:

It’s true that our owning the object—War and Peace or Moby Dick—and
organizing these and other classics according to chronology and nation
of origin will give us an illusion of control: as if we had now
“acquired” and “digested” and “placed” a piece of culture. Perhaps that
is what people are attached to. But in fact we all know that once the
sequence of words is over and the book closed what actually remains in
our possession is very difficult, wonderfully difficult to pin down,
a richness (or sometimes irritation) that has nothing to do with the
heavy block of paper on our shelves.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zevkle işi burada ayırıyor herkes. İş gereği okumam gereken materyali pdf olarak okumak hoşuma gidiyor ama aynı şekilde sırf zevk için okudugum kitaplar asla ama asla pdf halinde okumam zevk meselesi. Denilen gibi kitaplıgımda olan kitapları dizip ben bunları okudum eheheh şeklinde dolanmak insana huzur ve zevk veriyor. Oturup pdf halinde okusam ne dicem 80gb kitap okudum mu?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben de kitap almaya, rafa dizmeyi, düzenlemeyi vesaire seviyorum ama e-book'una ulaşabiliyorken basılı kitap almayı tercih etmiyorum artık.

Neden derseniz, e-book'u 5-6 dolar/euro'ya alırken (hadi taş çatlasın 15 euro olsun) basılı kitaplar 50 60 liradan daha ucuz değil artık. Ben de çok fazla kitap okuyan bir insanım, örnek vermek gerekirse şu an 3 kitap birden okuyorum.

Şimdi e-book'um olmasa o 3 kitaba ortalama 100-120 lira arası bir meblağ ödemem ve yanımda kalın kalın kitapları taşımam gerekecek. Hatta bazen bir kitabı okurken öncekilere de dönüp referans kontrol etmeyi sevdiğimden bir çantayı kitaba ayırmam gerekecek.

Benim gibi seyahat etmek zorunda olan birisi için bu imkansız. Ayrıca şu an Almanya'dayım mesela e-book'lar olmasaydı, Türkçe ve İngilizce kaynaklara erişimim fazlasıyla sınırlı olacaktı. Ama şu anda istediğim her kitabı nette bulabiliyorum aşağı yukarı.

Öte yandan e-book'uma bakarsak, içinde 20'ye yakın kitap, bayağı bir makale var, büyüklüğü elim kadar ama elimden daha ince. Çantamın kullanmadığım bir gözüne atıyorum, istediğim her yere gidebiliyorum. Aldığım kitapları bavulumun neresine sokacağım derdim yok. İçindeki kitapların bazıları amazon'da bedavaydı, diğerlerine de 30 euro civarı bir para verdim sanırım. Makalelerin dijital ortamda olması, beni çıktı çöplüğünden kurtardı. (eskiden her yerden fotokopi fışkırıyordu evimde)

E-book'lar bu kadar avantajlıyken, rafta güzel duruyor, kitap kokusu çok romantik gibi duygusal nedenlerle basılı kitap almaya elim gitmiyor ne yazık ki.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aldığım kitapları kitaplıkta saklamak isterdim ancak amazon vs kindle kolaylığı priceless direk.

ben e-book varsa tek tıkla indiriyorum, yoksa yada daha visual içerikli bi kitapsa sipariş veriyorum amazondan.

maddi açıdan e-bookun bir noktaya kadar getirisi olabilir ama ben bir kitaba para verirken hiç düşünmedim neyse parası veriyorum, lüksüm kitap olacaksa olsun diyerekten.

benim için kriter ulaşılabilirlik yani, hangisi daha kolay, çabuk elime ulaşıcaksa onu seçiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kötü bir alışkanlık diyebiliriz yani aslında eski usul kitap okumaya çünkü pdf olarak okumak kıyaslayınca daha ucuz ve yer kaplamayan bir şekil ama d&d rulebookları bile pdfden okuyamadığımdan alan bir insan olduğum için anca okuldu işti vs gibi şeyler için pdf kitap ebook vs kullanabiliyorum bende.

kitabın ağırlığı, tuttuğun zamanki hissi, kokusu ve kitaplık oluşturma zevki vs bence e book ile kıyaslanamaz ama e book'unda taşınabilirliği (ebooka 100 kitap atıp tatile gitmek misal) ve ucuzluğu da normal kitap ile kıyaslanamaz. o yüzden e reader kullanmayı pek düşünmüyor olsam da kullananları da anlayabiliyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bence readerla alakalı tamamen. adam gibi bi e book reader da okursan, e-inkli falan fena değil.

böyle telefonda falan uğraşırsan işe yaramaz bence e book.

bir de autoscroll açsan bi türlü açmasan bi türlü. açsan koştura koştura okuyormuşsun gibi oluyor veya bazen yavaş kalıyor. açmasan ekran ufak kaldığından bir bok anlaşılmıyor.

kindle gibi bi ebook reader olmadan e-booka bulaşmamak lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

E-book'la pdf'i karıştırmayın yalnız. E-book'tan kitap okumakla, pdf'ten kitap okumak çok alakasız.

E-ink denilen şey, bildiğiniz kitap sayfası haline getiriyor cihazın ekranını, gayet sayfa çevirme hissi veriyor ayrıca tuşlar. Scroll'la falan uğraşmıyorsunuz.

E-book bambaşka bir deneyim, eğer sadece pdf'ten/telefondan/tabletten falan kitap okuduysanız pek sağlıklı olmaz e-book'lar hakkında yorum yapmanız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

E-book'un iki olayi var. Biri tasinabilirlik, digeri israf edilen kadigin -dolayisiyla kesilen agacin/ormanin- azalmasina katkida bulunmak. Esas olayi bu.

Ek olarak kitap icinde arama yapabilme gibi kolayliklari var tabi. Kagidin/agacin ziyan olduguna inanmasam kagittan sasmayacagim, hamalligina katlanacagim ama maalesef icim el vermiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bizim okulda var bu insanlardan ya.

rengi kokusu hissi ufff ne güzeldir bütün gün sürtünürüm vs modunda takılarak ebook'un gelişmesinin engellenmesine, library.nu'nun kapatılmasına, e-ink'e ilgi gösterilmemesine sebep olan herkesin yanarak ölmesini istiyorum üzgünüm.

olm, hasta mısınız lan, daha yüzyılın başında yüzlerce liraya yapıcağım iletişimi resmen bedava yapıyorum, 20km uzaktaki adama 10 sayfa yazı yollamak için 1 hafta beklemiyorsun, fax da ne güzel ölüp gitti bak sadece tek bir iş yapan makina da almamız gerekmiyor, bu değişimlerin kitaplara da olmasını engellemek nasıl bir bencilliktir ya,

kutulu oyun saçmalığından da ufak ufak kurtulduk bakın ne güzel lan, anca kırk yılda bir saçma sapan mağazalar insan gelsin diye indirimli zararına falan satıyor onun dışında alan yok mantıklı insanlar olanlardan. Şimdi ne arada ithalatcı var, ne kargo var, ne gümrük vergisi var, ne rüşver verilen saçma adamlar var, ne mağaza masrafları var, ne mehmet abinin gümrük müşavir dayısının aldığı ücret var, direk üreticiden alıyoruz çata diye, aradan para kesen bi banka var o da bişey değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

en güzeli ikisini de kullanmak aslında.
ben de zaten yüzdeyüz karşıt değilim ebook olayına.

ama call of cthulhu okuyacaksam da ebook yerine deri kaplı Lovecraft kitabından okumayı yeğlerim. Kitabın fontları bile adamı havaya sokmaya yetiyor :)

bide ders kitabı fln diyorsak pdf direk yalan, çünkü devamlı arka sayfalara bakmak başka yerine gitmek gerekiyor.

ama mesela popüler kitaplar oluyor bul onların korsanlarını oku ebooktan sonra sil gitsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ayrıca ders kitaplarından da ölümüne nefret ediyorum, düzenlerini gördükçe fenalık geliyor, acele bi iş yaparken sıkıştığın anda aradığın içerik her zaman diğer kitaplarda da bulunan duplicate içerik arasına random serpiştirilmiş şekilde duruyor, benim bildiğim konular bilmediğim konular umrunda değil arkadaşın herşeyi üstüme kusuyor, 50 sayfa gerideki bir içeriği kullanarak bişey anlatmaya çalışıyorsa yandın, her gün internette arayüz olarak yapılan inovasyondan zerre pay çıkarmamış kendine, pdf versiyonu aynı şekilde çekilmez oluyor.

Yok, komple kurtulmamız lazım basılı ders kitaplarından.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nasıl yok, kaç ayda geliyor bir kitap, türkiyede kitap yok be roman dışında, meslek kitabı bulacam diye ne canım çıkmıştı amerikalardan,

http://www.amazon.com/Woodworking-Crafts-Hobbies-Books/b?ie=UTF8&node=5189

bunlardan yok ülkemizde mesela, bunun kadar ince bir konunun ithalatcı-gümrükçü-kargocu-mağazacı zincirinden tamamen çıkması gerekiyor.

fax öldü revive etmeye çalışmayın lütfen, geçen gün turksat bi sorun için fax çekmemi istedi diye adamlarla dalga geçtim, 56k modemi takıp ariyim isterseniz falan diye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o tür mesleki şeyler için negzel library.nu vardı işte
dediğin gibi keşke türkiye de olsa da alsak ama pdf indiriyordum gereken yerleri basıyordum ben.
ama yine de mesleiğimle ilgili bir kitabı ne ebooktan ne pdf'ten okumak istemem, basılı olarak önümde olmasını isterim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sparkcaster said:

elmalarla armutlar, emaille kitap okumanın ne alakası var, birinde zamandan tasarruf var en önemlisi, ebookta böyle bi tasarruf yok


zamandan tasarruf nasıl yok yabancı dilde bi kitap alacaksın diyelim, yada aradığın kitap trde yok siparişti vs en az 3-4 gün sürer eline geçmesi

hepsini geçtim atıyorum fiyatı 10 dolar olan bir kitap için istanbulda trafiğe girmeye değmez en kötü 3 vasıta değiştirsin 6-7 lira yol parası artı harcağın zaman
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...