Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

hazır oyun motorları neden kullanılır ?

Artariel

Öne çıkan mesajlar

bu soruyu herhangi bir aşağılama amacıyla falan sormadım tabi. hani unity olsun, udk vs. türlü türlü motorlar mevcut. bu motorlar profesyonel şirket ve oyunlara mı hitap ediyor, "siz oyun yapmanın mantığını anlayın, ilerde öğrenince c++ falan kasarsınız daha pro şeyler çıkarırsınız" mı diyor ? oyun programlama uğraşlarım boyunca motorlarla falan uğraşmadım, tabi game maker'ı oyun motoru saymazsak. bana çok şeyi öğretti her ne kadar hazır olsa da. 2d ile başlayıp c++ kasıp biraz da onun üstünde dx kasıp 2d motorlar falan geliştirmeye çalıştım. şimdi düşününce hata mı ettim acep falan diyorum kendi kendime. her şeyden yarım yamalak öğrenmiş gibi oldum, bu daha da can sıkıcı. tek bir alanda kasmak istersem motorlara mı yöneleyim yoksa ben yolumda devam mı edeyim ? şöyle bir düşüncem de yok değil hani, motorlar bana hep hazır gelmiştir. oyunu sen yapmışın hissi veremiyor veya ne bileyim motorun sdksında bug mug çıkar düzeltemezsin.. akıl verin biraz
Sosyal ağlarda paylaş

Simdi oncelikle;

=)

Diger yandan tekerlegi yeniden kesfetmiyorsun ve zaten deneyimli ellerden cikmis ve mantigi oturtulmus bir sistem kullanmis oluyorsun. Haliyle sac bas yolmadan, fazlasiyla zaman kazanarak hizlica ugrasini bir urun haline getirmeye yogunlasabiliyorsun framework'ler/engine'ler ile.

Ama bu demek degil ki sen bir framework kullaninca ogrenmekten geri kaliyorsun. Her zaman icin daha derine, daha low-level'a inip kurcalayabilirsin tabi.

Son gunlerde ImpactJS ustune dusunup duruyorum mesela. 99 dolar vereyim mi yoksa oturup kendim mi ugrasayim diye. Ama oturup adamlarin dokumanlarini kurcalayinca anladim ki benim tek basima en asagi 3 ayda yapacagim isin sonucunu satiyorlar adamlar 99 dolara. Ve gercekten iyi bir urun cikardiklarini dusunuyorum. Haliyle biraz daha okuyup sonrasinda satin almaya niyetliyim.

Sosyal ağlarda paylaş

hazır oyun motorundan ziyade kendin yapmak çok uzun, yorucu, zahmetli ve ekip gerektiren bir iş.

2d oyun motoru yapmak 3d'ye kıyasla çok daha kolay. x ve y'yi hesapla, sprite grafikleri desteklesin, al sana oyun motoru. (gerçi construct gibi motorlar yapmak biraz daha uğraştırıcı ve bilgi gerektirici oluyor).

öte yandan 3d motor beraberinde çok daha fazla sorunu da getiriyor. x-y-z koordinatlarını hesaplayacağın için daha komplike matematik bilmen gerekiyor. gölgeydi, ışıklandırmaydı o tip grafik işlemlerini yapmayı ekleyeceksin. başka yazılımlarla entegrasyonu sağlayacaksın, ölme eşeğim ölme.

ha iyi programlama ve grafik bilen bi ekiple oturup 1-2 yıl uğraşıp oyun motoru yazabilirsin, ama daha iyisi varken neden ondan yararlanmayacaksın ki?

youtube'dan bazı kişilerin oyun motoru geliştirmesini takip ediyorum, sürekli update ediyorlar, yeni özellikler ekliyorlar felan, ama tamamlamaktan uzaklar.
o gördüğüm özellikleri eklemek için bile efor sarfedip bi de onları yapabilecek bilgi düzeyinde olman gerekiyor.

mesela troika'nın eski bir oyun motoru denemesi olmuş (bitmemiş ama),
şu an oturup uğraşıp 1 bilemedin 2 yıl sonra şöyle bir oyun motoru çıkartabilirsin:

http://www.youtube.com/watch?v=xzYmQyHl2bc

öte yandan UDK sana şunu sunuyor:

http://www.youtube.com/watch?v=HpTSK9aBP1c
Sosyal ağlarda paylaş

Hobby ile olacak is degil, oyun motoru yazmak la (physics dahil) uzaya roket atmak ayni derecede mesakatli. Az tecrubem var ama yorum benden degil, Carmack abi den gelme.

Tabi ornek olarak verilen Epic UE piyasadaki en iyi engine, hem son kullanici acisindan (potensiyel) hemde yazilimci icin.
Sosyal ağlarda paylaş

oyun yapımında gereken donanımla motor yapımındaki farklı.
ekip farklı.

derdi oyun yapmak olanb i studyonun sonucunun iyimi kötümü ihtiyacları olan sey olup olmayacğaını bilmeden adam gibi bir oyun motorunun (ki günümüz grafik standartlarıyla cok estetize edilmiş bişi yapmıyosanız cok zor) yapımına, masrafına, harcanıcak süreye bulaşması cok anlamsız.

alıyosun canavar gibi ut3'ü daha ucuza geliyo.
Sosyal ağlarda paylaş

eğer ilerde ilgili firmaların engine departmanında calışmak gibi bir hedefin yoksa bence çok derine inme , saç baş yoldurtur , oyun motoru deil doktora fizik problemleri cozersin :P (pun intended). eger oyle bir hedefin varsa go ahead ama daha high level bir yer hedefliyorsan / cryengine udk unity gibi editorlere yönel. ha canını sakın sıkma ama o asıl buyuk hata , herzaman pozitif dusun , sen oyun motorlarıyla ugrasırken millet oyun oynuyordu sonuçta , sen kendine bişeyler kattın elalem vaktini öldürürken. Bol şans !
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...