Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çift Kol ve Çift Bacak Naklinde Üzücü Son

throine

Öne çıkan mesajlar

Evet evet, ben karıştırmışım. Ard arda iki yüz nakli yapılmış demek ki. Paylaştığım videodaki yüz nakli neden yapılmış olarak düzeltelim öyleyse. Hakkaten merak ediyorum bunu. Uğur Acar'ınki çok ayrı zaten gayet belli yani.

de işte böyle yazdıkça hiç bilmediği bi konuyu tartışan cahil bi insanmışım gibi hissediyorum kendimi. Nedense doktorlara karşı böyle bi yargım var, onlar bilirler hacı sen kafanı yorma diyorum kendi kendime.
Sosyal ağlarda paylaş

Hacettepenin yaptığı yüz nakilden bahsediyoruz. Roketin verdiği videoda var. Ölen hasta ile aynı anda yapılan nakil. Yani bu adama yüz nakli yapmak nasıl bir mantığın ürünüdür.

Edit: Hacettepe bu çok iyi filan diyebilirsiniz, benim kardeşim orda yıllarca tedavi gördü kulağından, bir halta yaramadığı gibi yarım işiten kulağını da %100 kaybettiler. S.Ü. de 1 ayda sağır ettikleri kulağıda iyileştirdiler %100 duymayan sorunlu kulağıda %80 e indirebildiler. Ha diyebilirsiniz tek bir örnek diye de öyle ahım şahım bi yer de değil Hacettepe artık.

Sosyal ağlarda paylaş

yakasından tutup sokmuyorlar ameliyata insanları farkındasınız di mi ? hasta ne talep etti, doktorla hasta arasında neler yaşandı, fiziki görünüm dışında bu tarz bi operasyonu gerektirecek başka tıbbi sorunlar var mı yok bilmiyoruz ortada bir bilgi yok.

Ayrıca bu tarz uzuv ve yüz nakilleri değil aylar günler öncesinden bile belli olmuyor. Belki yoğun bakımda bir hasta varsa ve öleceği tahmin ediliyorsa o durumda organlar, uzuvlar işlevini kaybetmeden aile karar verip bu şekilde organ nakil listesinde kim en üst sıradaysa onla irtibata geçiliyor.

Herşey ihtimal dahilinde. Belki bir hırs uğruna belki değil ama bu şekilde insanları direk suçlayıp hüküm vermek ayıp oluyor biraz. Bu insanlar kolay yetişmiyor, bu operasyonlar öyle kolay yapılmıyor. Bırakın maddi imkanları bu operasyonları yapmak tabi güven ister, cesaret ister, bilgi ister. Toplumsal baskıyı, hasta baskısını, vicdanı , hukuksal sorumluluklar derken bu işe kalkışan insanların üzerinde çok büyük yükler var. Ben zannetmiyorum o doktor kahrolmamıştır, rahat bi uyku çekiyordur şu anda. En az evladını kaybeden aile kadar kahroluyordur.
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle, hastanın kaybından dolayı gerçekten üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Keşke durum farklı olsaydı, ve keşke burada bir ilk'i kutluyor olsaydık. Ancak, tutumunuz yanlış. bu insanlar, doktorlar cesaretlerinden dolayı takdir edilmeli ve tesvik edilmeli. belki bu seferlik başarısız oldular, ama umuyorumki bir sonraki seferi denerler, ve umarım onda başarılı olurlar.

hastanın ölümü bir çok sıkıntılı durum oluşturacak. belki insanlar denemekten korkacak, belki umuyorum ki olmaz doktorlar denemekten korkacak.

Bu gelişime dünyanın ihtiyacı var, show yapmak bencillik değil bu. her insanın içerisinde bir parça bencillik vardır, operasyon başarılı olsaydı belki isimlerini tıp tarihine yazdıracaklardı. ama en önemlisi bir insanın yaşam kalitesini yükselteceklerdi.

Dilerim bu operasyonun başarıya ulaştığı günü görürüz, siz de bu cesaret gerektiren deneme için "show" demeyi bırakın. bu dünya üzerinde bazı insanlar fark yaratmak için uğraşıyor, sizin ise tek yaptığınız klavye başında densizleşmek.

sıradan bir hastahanede çalışan, ismi ailesinden başkasına bir şey ifade etmeyen bir doktor olmaktansa o ekibin içinde olup "fark yaratmak istiyoruz" diyen insan olmayı tercih ederim, siz de edin. hayatınız anlam kazansın.
Sosyal ağlarda paylaş

Universite ve araştırma hastehaneleri bunlar yani tıbbın ilerlemesi için deney niteliğinde çalışmalar da yapılıyor. Burda tahmin edilen risk beklediklerini aşmış ve hasta kaybedilmiş. Onların riskleri hepimizden çok daha iyi bildiklerine itirazı olan yoktur herhalde. Bundan sonraki nakilde 4 organı aynı anda denememeleri gerektiğini görmüş oldular ama bunu denemeden bilmezlerdi. Ölen hastanın da bu risklerin hepsinden haberi vardır elbette.
Bu arada AKdenizi Hacettepe kurdu ve hep destekledi yani aralarında rekabet falan yok. Akdeniz organ naklinde Türkiye hatta dünyada sayılı merkezlerden biri bu destek sayesinde.
Sosyal ağlarda paylaş

Hasta istiyor diye sağlıklı adamı deney mahiyetinde öldürsün doktorlar. Biz de ortada bir sorun yokmuş gibi " ya arada olur o öyle" diyelim.

Tıbbi Gereklilikler Dışında Müdahale Yasağı

Madde 12- Teşhis, tedavi veya korunma maksadı olmaksızın, ölüme veya hayati tehlikeye yol açabilecek veya vücut bütünlüğünü ihlal edebilecek veya akli veya bedeni mukavemeti azaltabilecek hiçbir şey yapılamaz ve talep de edilemez

Yani şu madde bile "ama hasta istiyor" olayını komple çöpe atmaya yetiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ben çok kısaca şunu belirtmek istemiyorum,

yaka paça silah zoruyla götürüp yapılmıyo bu işlemler???
savunması çok göreceli. Öyle yapılmadığını biliyoruz fakat durumun ciddiyetini herkes aynı şekilde kavramaz, benim bir yakınım olsa böyle bir duruma asla getirmezdim mesela.

dolayısıyla karşıdakinin bilinçliliğine ve seviyesine göre doktorların insiyatif kullanması gerek. burada aksi olmuş bana sorarsanız.

zaten basın açıklamaları bile gördüğünüz üzere tamamen kendi alanlarının jargonunu içeriyor. Yakınlara da yapılan bu açıklamalar hele ki öyle bir psikolojide olayın ciddiyetini anlatmaya yetmeyecektir diye düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Açıkçası hayatı boyunca kolları bacakları olmadan yaşamış bir insanın bu konuda sağlıklı bir karar verebileceğini sanmıyorum. Birazcık ümit verseler gözü kapalı atlar zaten, bu yüzden ameliyatın risk ve sorumluluklarına karşı doktorların daha temkinli olması lazım. "hadi 2 bacak 2 kolu aynı anda takalım bakalım noolcak" kafasıyla çalışıyorlarsa işi şova dönüştürmelerinden bile beter bence.
Sosyal ağlarda paylaş

eğer risklerin hesaplanmasında bir ihmal varsa o ortaya çıkar bir şekilde diye düşünüyorum bizim burda atıp tutmamızla ortaya çıkacak bir şey değil o. Sadece doktoraların kendi söyledikleri bazı sorular uyandırıyor insanda. Kendi yaptıkları röportajda söylemişler zaten vücudun kendi hacmi kadar bir nakil yapılmış adama nerdeyse ve bunu kalbin kaldırması oldukça zor diye. Dolayısıyla burdan neden hepsini birden nakletmeye çalıştılar o zaman gibi bir soru var. Bu sorunun cevabı mantıklıysa sorun yok ama yine de eğer hastanın kabul etmesine rağmen ortada çok büyük bir risk olduğu biliniyorsa ve daha az riskli fakat daha uzun zaman zarfında izlenebilecek alternatif yollar varsa burda doktorların suçu olabilir dendi sadece. ben şahsen konu hakkında teknik bilgiye sahip olmadığım için direk doktorları suçlamıyorum, sorduğum soruların gayet mantıklı cevapları olabilir. Sadece basitçe bir mantık yürütüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Hasta yakınının açıklaması:

Gazetecilere açıklama yapan Şevket Çavdar'ın dayısı ve Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar, ''Operasyon başarısız oldu diye üniversiteye haksızlık etmek gerekmiyor. Büyük emekler harcandı, terler döküldü. Bunu da söylemek lazım. Ülkemizin başı sağ olsun. Emek verenlerden Allah razı olsun'' dedi.

Ülkenin her yerinden telefonlar geldiğini ve herkesin üzüntülerini paylaştığını belirten Çavdar, şöyle devam etti:

''Herkes üzüntülü. Hasta bizimdi ama yapılan müdahale Türkiye adınaydı, tıp adınaydı. Başarılı olsa daha iyi olurdu. Nakil bildiğimiz kadarıyla başarılıydı fakat kan dolaşımı yetersiz kaldı. Vücuda büyük bir parça eklendi, kalp ise dolaşımı sağlayamadı. Bununla ilgili yorumlar yapanlar oluyor. Bunun tartışmasını ve kararını bilim adamlarına bırakmak gerekiyor diye düşünüyorum. Dün akşam bizim akrabalar, basın mensuplarıyla tartışma yaşamışlar. Özellikle yakınlarım adına özür diliyorum, yanlış bir şey oldu. Bu hadise acıyla ve anlık ortaya çıkan bir konu. Basın mensubu arkadaşlarımızın affedeceklerini düşünüyorum.''

sonuçları üzücü bir ameliyat oldu Allah rahmet eylesin, geride kalanlara sabır versin.

şurda biyolojiyi en son lisede görmüş bir adam bile kalp yetmezliğini öngörebiliyorsa eminim tr'nin en büyük hocalarından oluşan hacettepe doktorları da bunu öngörmüştür. buna göre önlemlerini de almıştır ama tıpta 2+2 4 değil. bu olayın doktorlara veya hacettepe üniversitesine yüklenmek için bahane edilmesi hoş değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Flameoffear said:

Hacettepenin yaptığı yüz nakilden bahsediyoruz. Roketin verdiği videoda var. Ölen hasta ile aynı anda yapılan nakil. Yani bu adama yüz nakli yapmak nasıl bir mantığın ürünüdür.

Edit: Hacettepe bu çok iyi filan diyebilirsiniz, benim kardeşim orda yıllarca tedavi gördü kulağından, bir halta yaramadığı gibi yarım işiten kulağını da %100 kaybettiler. S.Ü. de 1 ayda sağır ettikleri kulağıda iyileştirdiler %100 duymayan sorunlu kulağıda %80 e indirebildiler. Ha diyebilirsiniz tek bir örnek diye de öyle ahım şahım bi yer de değil Hacettepe artık.

abi tam demek istediğim de bu. tamam hacettepe iyidir güzeldir buna bir şey dediğimiz yok. Böyle diye de her istediğini yapacak eleştirilmeyecek diye bir şey yok.

Burada bazı kimseler gerek meslektaş olduklarından gerekse okulları olduğundan başlıktan bile rahatsızlık duymuşlar. Çift Kol ve Çift Bacak Nakli Fiyaskosu diye başlık yazmıştım herhalde fiyasko kelimesi bile birileri rahatsız olmuş Abso'da kıramamış galiba değiştirmiş. kimin istediğini az çok tahmin ediyorum ama neyse. Yine de böyle bir şeyin yapılmaması gerekiyordu, gayet normal olan bir başlık keyfi yere birileri istediği için değiştiriliyor. En kısa zamanda mod kanka yapmak farz oldu artık. :)

Akdeniz Üniversitesinde yüz nakli yapılmasaydı Hacettepe'nin böyle bir yüz nakline de kalkışacağını da hiç sanmıyorum. Böyle başladı en son bir sidik yarışına kurban gitti bu son hasta işte.

Kimse burada yapmasın demiyor, biz de gayet haberdarız tıp'ta simülasyonun olmadığının. Benim eleştirdiğim nokta bunu bir "yarış" haline çevrilmesi ve umutsuz, çaresiz hastaların buna kurban edilmesi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...