Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

linux'dan anlayan

Seele

Öne çıkan mesajlar

chmod olacak o.

Sistemdeki tum user'lara sistemdeki tum dosya ve dizinler icin yazma ve calistirma izni vermis oluyorsun o komutla. Haliyle fena.

SSH'taki acik dosyadan kastin nedir ? Bir calistirilamaz bir dosyayi bir yazilim ile acip acik birakirsan (bir metin dosyasi ya da ppt sunumu mesela) en fazla kaynak bloke etmis olursun. Ama calistirilabilir bir dosya ise sonuclari daha vahim olabilir pek tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
ReiserFS büyük dosyalarda epey kötü performans sergiliyor, doğru. Ama /var 200MB boyutunda, içinde 30.000 dosya var ve sürekli read/write oluyor (paket cache'sini yeni temizledim bir snapshot alıp). Binlerce minik dosya olunca sürekli işlem halinde ReiserFS en iyi performansı sağlıyor. Üzerine paketler de birikince... Bazı durumlarda iki katı geçiyor hatta performans kazancı. Depoları güncellerken rahatça görülür bir kazanç var örneğin.

/var özel bir durum yani, öteki durumlarda ext4 go go go! /boot için de hep ext2 kullanırım bu arada journaling filan gerekmediğinden. 3 dosya sistemi ile kullanıyorum işte.
Sosyal ağlarda paylaş

chmod -R 777 /

yapmamalisin, ne olursa olsun. /dev ve /proc da bir suru sacmalamaya yol acar. Ek olarak o makina uzerinde calisan servislerdeki herhangi bir problemde cok ciddi guvenlik ve stabilite sorunlari yasayabilirsin. Ek olarak bazi servisler bundan hic hoslanmaz. Hele ki remote bir mountpoint kullanmissan ya da cluster olarak calisiyorsa cok sikinti yasarsin.

Muhtemelen direk fence edebilir zaten kendini.

Performans ariyorsaniz XFS e bir goz gezdirin. Ozellikle sunucunuzda bol RAM varsa ve kucuk dosyalarla ugrasiyorsaniz.

Keske ZFS i duzgun portlayabilseler de kullanabilsek.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben biraz daha acayım olayı :)
arkasındaki mantık rakamların arasında gizli.

chmod -R 777 /

kullanıcının
kendisi = 4
grubu = 2
diğerleri = 1

r-w-x = yazma - okuma - çalıştırma

777 = herkez okur yazar çalıştırabilir
666 = kullanıcı ve grubu okur, yazar ve çalıştırabilir
444 = sadece kullanıcı okur, yazar ve çalıştırabilir.

yani genelde sen onu

chmod 744 dosyaadı.xxx

filan yap.

cok zaman oldu dogru yazmısımdır inşallah , hava atcaz diye rezil olmayalım :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Benim bildiğim küçük dosyalarda XFS'nin korkunç olduğu. Yüksek ram sahibi bir sunucuda durumu bilmiyorum ama masaüstü için böyle. XFS ayrıca defragmentation istemiyor mu masaüstü kullanımında? XFS büyük dosyalarda iyi performans gösteriyor.

ReiserFS en iyi çözüm bence zilyon tane küçük dosya varsa bir masaüstü için. Sunucu için olmayabilir ama tabii. Bu arada bir türlü içim rahat kullanamıyorum ben de ReiserFS'yi. Hans Reiser abi çok pis bir adam yahu. Eskiden yazdığı şeyler, sonra yaptığı şeyler, adamın tavrı... Taammüden adam öldürmeden içeri girmeden önce (karısını öldürdü hem de herif) yazdığı şeyler hep ego dolu, küçük dünyaları ben yarattım ama kernelciler beni çekemediğinden Reiser4'ü kernele almıyorlar tarzından gidiyordu. Zaten bir adam niye dosya sistemine kendi adını verir ki?

Rant oldu farkına varmadan =) Adama karşı hiç iyi duygular beslemiyorum, gözle görülür bir kazanç olmasa anında sistemini bırakırım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Abi, snapshot dediğim package cache'yi (şurada duruyor bende: /var/cache/pacman/pkg) yedeklemek sadece temizlemeden önce sorun olduğunda downgrade etmek için. Rolling release'lerde şart bunu yapmak. Yenisini aldığımda sistem düzgün çalışırken eskisini siliyorum. Disk klonlaması değil yani. Disk klonları CLonezilla ile ama epeydir yapmıyorum neredeyse %100 cloud'a geçtiğimden beri. Müzik, video, kitap, kendi dökümanlarım, hiç bir şey yok alette yedeklemek gereken.
Sosyal ağlarda paylaş

bugün patron geldi yavrum sana yeni server alayim tasi linux serveri oraya dedi. (adamin aldigi en ucuz server makine 6k euro). gerci ayar konusunda abartiyorum yeni makineye gececekler apache2/sql datenbase/ postfix/ docevot/ amavis/.
Debian spam yakalamada vs cok iyimis taktir ettim kendinisi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...