Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

mmorpg'lerin fazla lineer olması

Bone

Öne çıkan mesajlar

Glatheros said:

single player story i, ayni anda 1 milyon kisi oynamayi mmorpg filan saniyor insanlar.

massively multiplayer online role playing game ile

online gaming i ayirt edememenizden oluyor bu. Sandbox mmorpg eve online developperlarinin kaba etlerinden uydurdugu bir terim, mmorpg dedigin sey zaten serbest birsey kavram olarak. Role playing, belirlenmis bir role burunmek degil, istedigin role burunmek.

Oyunda hikaye olur, elbette bir arka plan olur, fakat oyunun hali hazirdaki hikayesi disinda bir hikaye yaratip mevcut hikayeyi yonlendiremiyorsan o oyun singleplayer bir oyundur. AI ile ugrasiyorsun sadece. milyonlarca adam ayni puzzle i ust uste cozup duruyor bu mmorpg degil. once bunu bir anlayin.

ornek oyun su tanima..?
Sosyal ağlarda paylaş

Kanuni said:

Glatheros said:

single player story i, ayni anda 1 milyon kisi oynamayi mmorpg filan saniyor insanlar.

massively multiplayer online role playing game ile

online gaming i ayirt edememenizden oluyor bu. Sandbox mmorpg eve online developperlarinin kaba etlerinden uydurdugu bir terim, mmorpg dedigin sey zaten serbest birsey kavram olarak. Role playing, belirlenmis bir role burunmek degil, istedigin role burunmek.

Oyunda hikaye olur, elbette bir arka plan olur, fakat oyunun hali hazirdaki hikayesi disinda bir hikaye yaratip mevcut hikayeyi yonlendiremiyorsan o oyun singleplayer bir oyundur. AI ile ugrasiyorsun sadece. milyonlarca adam ayni puzzle i ust uste cozup duruyor bu mmorpg degil. once bunu bir anlayin.

ornek oyun su tanima..?

meridian 59, ultima online, shadowbane, Lineage 2, eve online anarchy online bunlar baya serbest mmorpgler.

sonra farkli bir tur de var. Oyun questlerle yonlendirilmiyor, end game player interractionindan ibaret. Bunun guzel bir ornegi DAOC max lvla ulasmak kolay, ve questlerle olmuyor, end game de pvp kale kusatma, ele gecirme.

illa skill sistemi gerekmiyor serbest bir mmorpg yapmak icin. Quest driven olmasin yeterli.
Sosyal ağlarda paylaş

ya ben tam anlayamadim sanirim, simdi bu ustte verdigin oyunlarin hepsini bir sekilde denedim ya da oynadim.

bir onceki postunda demissin ki, kendi hikayeni yaratip o role burunerek normal oyun dunyasini veya hikayeyi yonlendirebilmelisin. bu oyunlarin hic birinde mevcut degil o yuzden ornek sordum hatta verdigin orneklerde de bu mevcut degil.

cunku verecegin herhangi bir oyun istedigim role burunup oyun dunyasini etkilemem mumkun degil. cunku senin veya oyunun verecegi herhangi serbestiyelik her zaman diger oyuncularin ozgurlugunu kisitlar ve oyun olamaz bu sekilde.

ornegin:

ben kendimi kral olarak gormek istiyorum eyvallah, bunun icin herseyimi verdim ve kral oldum vs, tamam eyvallah ama kral olarak ben dusmanlarimi 2 ay boyunca zindana atmak istedim burada o oyun sicar. ne bana izin verir ne de bana izin verse diger oyuncular o oyunda barinir.

yani oyunlarin en buyuk sikintisi verdikleri serbestligin diger oyuncularin ozgurluklerini kisitlamasindan dolayi kisitli bir halde.

anladigim bu oldu benim yazindan. ya da yanlis anladim cunku gercekten kendi hikayene burunup genel oyun hikayesine etki etmek gibi bir sey hic bir oyunda yok.

mmorpg dedigimiz sey olabildigince ozgur ama bir o kadar da diger oyuncularin ozgurluklerine karistigi anda kisitlanan bir tur ve bu sekilde olmak zorunda. yoksa gercekten olmaz o oyun. olur olmaya ancak absarili olamaz ya da barinamaz. ciddi anlamda zengin olup oyunu yaratip kendi paranla o serveri yonetip keyif benim bu sekilde takilacagiz denirse olur.

bu yuzden dir ki tum oyunlar pvp artik kapali alanlarda ve genel oyun dunyasindan ayri tutulur oldu, cunku level 50 dusman cikip level 5 lere saldirabiliyor ya da turlu iskencelere mazur birakabiliyor. biraz da oyuncu kitlesi ile alakali tabii bu.

bir guild cikiyor tum serveri kapiyor sonrasinda tek basina kaliyor cunku ya millet server degistiriyor ya da onlara katiliyor ardindan o guildde sikiliyor cunku yapacak seyleri kalmiyor.

dusundugumuz ve istedigimiz seyler fazla utopik geliyor bana. hersey serbest olsun, skill sistemi olmasin, kullandikca gelissin, rp yapalim hikaye yaratalim onun ile dunyaya sekil verelim vs vs. bende isterim bunlari ama acikcasi mumkun gormuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

istediğin MMORPG olsun gidersin Korsan(PK) guildi kurarsın. Bütüngün yol kesersin, pusu kurarsın, haraç toplarsın. Yolda bir adam görürsün. Başlarsınız adamı CC ye almaya. Stun edersiniz, fear atarsınız kıpırdatmazsınız. Sonra dersiniz ki adama "git birader guildini çağır tam burda bekliyoruz sizi" sonra salarsınız elemanı yiorsa gelirler kıran kırana kapışırsınız. Filan Fistan. Bu dediğimi Wow'da da yaparsın, Aoc'da da yaparsın, Rift'de de yaparsın, Swtor'da da yaparsın, Darkfall'da da yaparsın. Yani Sandbox olması mühim değil her mmorpgde yapabilirsin zaten mmorpg demek bu demek. ha bunu yanlız tek başına doğru düzgün yapamazsın, ha zaten bu yüzden mmo bu oyunlar, kalabalıkken birlik varken güzel.
Sosyal ağlarda paylaş

iyi bende dogru anlamisim o zaman cunku allah olmasi lazim adamlarin cunku o oyunda elbet bende cikar neden su yok bu yok, niye ben sunu olamiyorum, elbet bir yerlerinden kesin cizgilerle belirlenecek o oyunda.

ornek eve online 2 senemi ne oynadim serbestlik falan eyvallahda yok oyle bir sey aslinda. gene quest git sunu kes onu bul sunu oldur, git su madeni topla sununla birlestir sunu yap.

yani ben madenciyim eyvalla hadi gidelim tamam, ben su maden ile sunu birlestirip sunu yapmak istiyorum en azindan denemek istiyorum yok oyle bir sey, onunda kaliplari belli onunda icersinde kendi hikayene burunup ilerleyemezsin hatta dunyaya etkin olamaz, anca banka acarsin kerizler gelir bankaya para verir sonra sende ceker ve kacarsin ekomonin icine edersin. bu. bununda cezasi yok cunku oyunda boyle bir olay yok. adami goruyorsun, yaninda calmis parayi, sonuc ??? ulen bari geri verseydin ? seni alip hapse atsaydik ? cezasi olmayan serbestlik..
Sosyal ağlarda paylaş

RRa said:

istediğin MMORPG olsun gidersin Korsan(PK) guildi kurarsın. Bütüngün yol kesersin, pusu kurarsın, haraç toplarsın. Yolda bir adam görürsün. Başlarsınız adamı CC ye almaya. Stun edersiniz, fear atarsınız kıpırdatmazsınız. Sonra dersiniz ki adama "git birader guildini çağır tam burda bekliyoruz sizi" sonra salarsınız elemanı yiorsa gelirler kıran kırana kapışırsınız. Filan Fistan. Bu dediğimi Wow'da da yaparsın, Aoc'da da yaparsın, Rift'de de yaparsın, Swtor'da da yaparsın, Darkfall'da da yaparsın. Yani Sandbox olması mühim değil her mmorpgde yapabilirsin zaten mmorpg demek bu demek. ha bunu yanlız tek başına doğru düzgün yapamazsın, ha zaten bu yüzden mmo bu oyunlar, kalabalıkken birlik varken güzel.

budur, herzaman arkasinda oldugum sey oyun terane, mesele icindeki oyuncular. oyunculari ureticiler secmiyor onlar kendileri o oyun ve dunyasini bir sekilde isterlerse istedikleri gibi yontabiliyorlar zaten, ha gormuyorsun belki o etkileri fiziken ama zaten rp hayal etme degilmi ? bunu cok guzel gerceklestiren guildler serverler mevcut o hic olmamis dedigimiz oyunlarda.
Sosyal ağlarda paylaş

biraz daha örnek verelim konu daha da otursun çünkü bazı oyunlarda kale kuşatma var bazılarında yok filan denmiş.

aocda atıyorum dersin ki fields of deathi bundan sonra bilmemkim pk guildi olarak kapatıyoruz. tüm gün pk guildinin acımasız elemanları fod da kimi görürlerse kesicekler. portal girişlerinde bekleyeceksiniz içeri kim girerse girsin kesiceksiniz. bir süre sonra insanlar şunu diyecekler "abi lvllarken fodda lvllama orada bilmemkim pk guildi var" işte sen bunu dedirtirsen o zamanda şimşekleri üstüne çekersin başka pvp sever guildlerde seni o bölgeden atmak için uraşır. canı pvp çeken bilir ki foda gitttiğinde bilmemkim pk guildi elemanları var kapışacak. yani yine bu dediğimi her mmorpg de yapabilirsin oyun seni engellemiyor hiç bir şekilde. bence biz oyunları değiştirmek yerine kafa yapılarımızı, guild yapılarımızı değiştirmeliyiz. o zaman bu oyunlar daha zevkli hale gelirler.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

bütün puzzle türü tetris'ten ibaret değil neyse ki ve puzzle oyuncuları "MÜKEMMELE ERİŞİLDİ 84'TE ARTIK AYNISININ YENİ GRAFİKLİSİ ÇIKSIN SADECE, HİÇ DOKUNMASINLAR BAŞKA BİŞİYE" demiyor.

ha yanı puzzle türünü geliştirmek tetrisi görevi dğeil, ama rtsyi geliştirmek starcraftın görevi. sende teraflı dğeilsin.
Sosyal ağlarda paylaş

RRa said:

Kanuni said:

budur, herzaman arkasinda oldugum sey oyun terane, mesele icindeki oyuncular. oyunculari ureticiler secmiyor onlar kendileri o oyun ve dunyasini bir sekilde isterlerse istedikleri gibi yontabiliyorlar zaten, ha gormuyorsun belki o etkileri fiziken ama zaten rp hayal etme degilmi ? bunu cok guzel gerceklestiren guildler serverler mevcut o hic olmamis dedigimiz oyunlarda.

topicte bahsettiğim mevzu PK olmakla hiç bir alakası yoktu,
ama madem ki böyle bir örnek verdiniz, sormak istiyorum,
o dediğini WoW'da nasıl yapacaksın?
bir faction karşı factionla konuşamıyor ki. dwarf olarak yok kapadın diyelim, "git bana başkanını çağır" dediğinde karşı tarafa gibberish olarak gidiyor o mesaj.

bi de varsayalım ki işte konuştunuz "git guildini getir" dediniz.
wow gibi oyunlar oyuncuları tembelliğe, lineerliğe sevketiyor.
guildine "abi kavga var, acilen adam lazım" dediğinde karşılaşçağın şey,
"lan git deli misin, arena'da pvp kasıyorum ben" ya da "yahu ne diyorsun sen, raid'de boss'u öldürmekle uğraşıyorum" olacaktır.

elbette oyuncuların kendi content'ini yaratabilmesi için illa "sınırsız sandbox" olması gerekmiyor, ama bu content'i yapabilmesi için de bir şekilde açık kapılar olması lazım. hiç bir açık kapı olmadan tamamen oyunun sunduğu content'e bağlı kalıyorsun.

http://www.youtube.com/watch?v=oq2oxt7Nrxo
Sosyal ağlarda paylaş

Vingthor said:

BON Bİ SUS Bİ SUS ARTIK LAN AMMA ÇOK FİKRİN VAR SÖLİCEK ŞEYİN VAR LAN Bİ SUS ARTIK Bİ SUS YA

Vingthor said:

bon gerçekten çok bilgilisin

vingthor canım ciğerim,
hani trolleme çabanı takdirle karşılıyorum, "insanlara laf sokarsam belki birileri de beni sever, beğenir" felan diye düşünüyor olabilirsin,
ama şurda insanlar gayet ilginç fikirler öne sürüp tartışıyorken, dönüp dolaşıp aynı topicte anlamsız laflar sarfediyor olmanın, buz üstüne yazı yazmaktan [1] bir farkı yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone Wow'da RRa'nın dediğini illa konuşarak yapmana gerek yok.Hala yapılıyor (dur) mu bilmiyorum ama zamanında cross roads/tarren mill/stonetalon mountain ve neredeyse bütün major cityler bu iş için kullanılıyordu.
IRC'de ally guildlerle anlaşıp STV arenada guild vs guild pvp yada World bossları kesmeye çalışan guildleri ganklediğimiz zamanları hatırlıyorum.
Bende benzer şeyleri yazmaya gelmiştim aslında ama yazılmışı varken destekliyeyim bari örneğin herhangi bir mmoda ben tam anlamıyla dolandırıcı yada hırsız karakterin varlığına şahit olmadım ama bunu hakkıyla yapan adamlar hep vardı ;)

PS : UO da vardı thief unutmuşum sorry.Ama wow'da yok fakat official forumlarda/trade channelda sürekli görürsün birilerine giydirdiklerini :p
Sosyal ağlarda paylaş

wowda onu yapmak için kasman lazım. Bide sınırlısın, neler yapabileceğin sınırlı.
Yani bişiler yaptığında blizz banlıyodu seni,
scam yasak
şehre ejder getirmek yasak
guard kitelayıp mezarlığa reskill yasak bu tarz şeyler yasaktı.

o tarz oyunları yapımcıların istediği şekilde oynamak zorundasın.

Ama mesela eve 'de istediğin her şeyi yapabilirsin neredeyse,
1-2 kısıtlama var evet, ama onlarıda yapmayıver :p.

Sıkıntı şu,
level sistemi olmayacak bir oyunda
sonra itemlar bu kadar fark yaratamayacak, oyunu çok bilen çok oynayandan iyi oynayacak.Bide oyun evreni biraz elastik olucak, yok o onla konuşamaz yok o onu yapamaz rereöreö.
Class, mantığından çıkamadıktan sonra bi bok olmaz.

Ha eve bunların hepsini aşmış bir oyun o apayrı,oyundan keyif alabilmek için bir şeyler yapıosun ve yaptığn bu şeyler mutlaka birileriyle kesişiyor. Dolayısı ile etkileişime giriosun, tamamen serbest bi biçimde.

o yüzden, sandbox oyunlarla theme parklar arasında uçurum var.Eve in dünyanın en ii mmorpg olmasının önüne geçen şeyde uzayda geçmesi.
WoD la bunu yıkıcaklar işte,
ama esas proje şu;
eve-dust514-Wod u birleştirmek. Düşünsene multiple aspectli bir oyunu? al sana next gen mmo işte ( kimbilir belki blizz bunun peşindedir ). Düşünsene BF3 oynarken aslında kapışma anında sana emir verenin o oyunu RTS olarak oynayan başka bi player olduğunu.
Sosyal ağlarda paylaş

Wow sadece örnekti burada asıl konu oynayanların insan olmasından dolayı kesin hatlarıyla olmaz denilen şeylerin olabilirliği.
Yoksa kalkıp şu saatten sonra wow övecek halim yok hala oynuyorum ama artık bir mecburiyet olmuş benimki yönlendirdiğin topluluk var raidden raide giriyorum o kadar.
Anlatmaya çalıştığım asıl konu insanında oyuna gerçekten birşeyler katabilmesiydi.Yukarıda denildiği gibi belki oyunun mekaniklerinde adınız anılmayacak ama bir kesim için unutulmuyacaksınız iyi yada kötü.
İnsanın neler beklediği neler yaşadığıda hep kişisel aslında Ultima Online oynadığım dönemlerde FPSciler için hep "ne anlar şu çöp adamlar ile oynamaktan..." gibi birşeydi durum.
Aceba her istediğimizi genel (ezici) oyuncu kitlesi de istiyor mu?
Cevap kesinlikle hayır öyle olsaydı bugün çok farklı şeyler oynuyor olurduk yapılamayacağından değil tutmayacağından böyle.
Sosyal ağlarda paylaş

uo uo diyoruz hep dimi? neden diyoruz? uo da adam öldürmek için skill sahibi olmak, item sahibi olmak şart değildi. zeka sahibi olmak yeterliydi. tuzak ve pusu çok atılırdı uo da. peki bu pusu birtek uo da mı atılır? neden bıraktınız wow'da, aoc'da, rift'de pusu atmayı? kündeye getirmeyi?

siz kendiniz bıraktınız bence bu işleri, oyunlarda bir sorun yok
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

RRa said:

Kanuni said:

topicte bahsettiğim mevzu PK olmakla hiç bir alakası yoktu,
ama madem ki böyle bir örnek verdiniz, sormak istiyorum,
o dediğini WoW'da nasıl yapacaksın?
bir faction karşı factionla konuşamıyor ki. dwarf olarak yok kapadın diyelim, "git bana başkanını çağır" dediğinde karşı tarafa gibberish olarak gidiyor o mesaj.

bi de varsayalım ki işte konuştunuz "git guildini getir" dediniz.
wow gibi oyunlar oyuncuları tembelliğe, lineerliğe sevketiyor.
guildine "abi kavga var, acilen adam lazım" dediğinde karşılaşçağın şey,
"lan git deli misin, arena'da pvp kasıyorum ben" ya da "yahu ne diyorsun sen, raid'de boss'u öldürmekle uğraşıyorum" olacaktır.

elbette oyuncuların kendi content'ini yaratabilmesi için illa "sınırsız sandbox" olması gerekmiyor, ama bu content'i yapabilmesi için de bir şekilde açık kapılar olması lazım. hiç bir açık kapı olmadan tamamen oyunun sunduğu content'e bağlı kalıyorsun.

http://www.youtube.com/watch?v=oq2oxt7Nrxo

anlattigin sey bizim oyuncu kitlesi dedigimiz sey. kendin ornekliyorsun iste oyuncu gelirmi, guild gelirmi, onlar bunu yaparmi, iletisim kurulabilirmi, forumdan bir post acip veya ortak TS den konusup bunlari ayarlamak zor olmasa gerek, sonucta bir posta 4 dakika sen 3 dakika sonra ben mesaj atiyoruz.

hersey oyuncuda bitiyor kendin ornekliyorsun bunu.
Sosyal ağlarda paylaş

abi kime nası atıcaksın wow da pusu?

adam ya instance ta, ya şehirlerde bg bekliyor lol.
Hani eskiden outdoor pvp die bişi vardı evet, o zamanlar biraz vardı böle işler ama meh.

Bi kere saldıramadığın insanlar var oyunda aynı factiondan, ha bi zamanlar ben bile outdoor pvp raidi lead etmiştim, reslenip reslenip kapışıoduk.
Wow gibi oyunalrda bunun için çaba göstermen lazım baya baya. Mesela, pvp serverında olsa bile adam kendi zone unda saldırılamaz olabiliyor. adamın şehrine gidiosun nanik çekio sana,
e nerde pusu.

wowda, ölmek istemeyen adamı öldürememek gibi bir durumun var oyun esnek değil, bu yüzden oyuncularda bundan uzaklaşıyorlar.

bide konumuz sadece adam öldürmek değil,unutmamak lazım ki wow exploration olayını cezalandıran bi oyun. Ve seni herkesin yaptığı biçimde, sığ bi şekilde oynatan bi oyun.

oyun oynarken, yaratık kesmeden veya quest yapmadan level atlamanın bir yolu var mı?Herkes bunları yapmaya mecbur.
Sosyal ağlarda paylaş

@kanuni

ya iyi de, imkan olmayan bi oyunda ne kadar çok şey yapabilirsin ki?
çok basit bi örnek ya,
wow da kütüphane kurdu bi mage olabilir misin? hiç dışarı çıkmamış, kendi halinde takılan?
veya bi çiftçi olabilir misin?

daha ilerleteyim bu gibi oyunlarda,
gidip stormwindi işgal edip burası benim diyebilir misin?
kralı öldürsen nasolsa respawn olacak sonunda? kendini kral ilan edebilir misin?
Bi şebeke yaratıp gerçekten oyunculara zarar verebilir misin? (öldürmekten bahsetmiyorum, paralarını çalmak, itemlarını almak oyunu istedikleri biçimde oynamalarına engel olmak ).

wowda yapabileceklerin, karşı factiona mindcontrol atıp sonra ona stamina buff basmaktan ileriye gidemiyor maalesef.

mese aionda, ben kanatlı amca olmasak istemiorm diosan oyunu oynayamıosun resmen, mecbursun onlardan olmaya.
Sosyal ağlarda paylaş

konu neden wow a takili kaliyor tek mmorpg oymus gibi ?

bir baska ornek ver herhangi bir oyun bende sana yapamayacagimiz onlarca sey yazayim. bu neyi ispat edecek anlamiyorum. bu oyun turu bu icindeki oyuncu kitlesi ne kadar zenginse o kadar degisik seyler yapabilirsin.

hadi bir ornek oyun bekliyorum senden.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...