di Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Selamlar, Yazmayi planladiklarim kotu bir gecmisi anlatiyor ama konunun amaci kotu gecmisi anlatip dert yanmak degil. Sadece durumu anlatabilmem acisindan gerekli oldugunu dusundugumden yaziyorum. Kardesim 17 yasinda. 12 yasindaki beyin ameliyati sebebiyle o zamana kadar ogrendiklerini unuttu. Ameliyatin dogal sonucu olarak baslayan epilepsi krizleri sebebiyle de okulu birakmak zorunda kaldi. Inanilmaz karamsar bir ortamda, inanilmaz bir depresyonla yasiyor. Ne arkadas edinmek istiyor ne insanlarla iletisim kuruyor ne de bir seyler icin cabaliyor. Bombos bir hayat geciriyor anlayacaginiz. Annemin bunda payi cok buyuk. Cok yanlis yaklasip cok agir yukler yukluyor cocuga dertlesme adi altinda, ayni bana yaptigi gibi. Kadini da suclayamiyorum cunku cektigi cilenin haddi hesabi yok senelerdir. Annemle genel aktiviteleri didismek, dertlesmek ve facebook'ta oyun oynamak. Iki kisi iki bilgisayarda sabahtan aksama vakit olduruyorlar genelde. Olaylarin sebebi biraz da bu. Kardesim ile yan yana olsak bir sekilde benden bir seyler ogrenir ve heveslenir diye dusunuyorum ama mumkun olmuyor cunku kardesimi bir kac dakika bile yalniz birakmamak gerekiyor. En son bir kac dakika yalniz kaldiginda kriz gecirip dusmus ve kafasini yarmisti. Baya baya da kan kaybedip korkutmustu velet. Bir de hala tek elini kullanamiyor. Bu da bayagi sikinti yaratiyor hayatini tek basina idame ettirmesi konusunda. Cogu kisi gibi sevdiklerime ve yakinlarima karsi cok sabirli birisi degilim. Hemen anlasin hemen kavrasin istiyorum ama mumkun olmuyor. Yukaridaki sorunlar ve benim dogru yaklasimi bulamayacagim diye korkmam sebebiyle yardim istiyorum. Peki nasil yardim edebilirsiniz ? Bana hizlica okuyup ogrenebilecegim teknikler icin oneride bulunabilirsiniz. "Bak soyle bir yazi vardi surda" diye mesela. Kardesim icin keyif alinabilecek hikayeler ve yazilar gonderebilirsiniz. Mehmet Emin Ari'nin "Bul beni bebek" adli hikayesi ya da herhangi bir bilim adamini ve icatlarini keyifli bir dilden anlatan yazi gibi. Bunlardan her gun bir tanesini gondererek, en azindan genel kulturunu arttirmayi, bilim kurguya ve haliyle bilime ilgisini cekmeyi umuyorum. Benim aklima gelmeyen onerilerinizi sunabilir ve beni yonlendirebilirsiniz. Isteyeniniz kardesim ile iletisime gecip, arkadas olup, onu belli konularda zorlayabilir de diyecegim ama hak verirsiniz ki bu, herkese guvenemeyecegim bir konu. Sagolun varolun simdiden.
sostizm Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Çok zormuş, allah sabır versin valla... Aslında eş dost akraba değil de uzman bir psikolog belki daha doğru yol gösterebilir.
di Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Tesekkur ederim. Bu arada sunu eklemek istiyorum; 12 yasina kadarki ogrenme kaybi daha cok okulda ve sosyal hayatta ogrenilen bilgilerin kaybi. Ben kimim neyim olayi yoktu yani uyandiginda. Bir zeka geriligi durumu da mevcut degil ama ilaclardan dolayi -ya da ameliyatin kendisinden bilemiyorum- fazlasiyla ogrenme guclugu durumu var. Psikolog iyi olabilir aslinda ama kardesimden cok annemin ihtiyaci var gibi psikologa. Seceneklerim arasina ekleyip arastiracagim ama onun oncesinde ben biraz zorlayip alacagim tepkileri gormek istiyorum mumkunse.
Flameoffear Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Di, anlattıklarına bakılırsa hem annenin hem kardeşinin uzman bir psikologa görünmesi gerekiyor. Tek seferlik görüşme değil, sürekli gitmesi gerekir. Bu konuda ben de dahil olmalıyım diyorsan doktorun uygun gördüğü şekilde tedaviye seninde katılman gerekir. Çünkü bu senin de tek başına çözebileceğin bir şey değil. Bu insanların çok kırılgan psikolojik yapıları var. SAbırlı değilim dyorsan öğrenmek zorundasın. Benim kardeşim de işitme engelli. Ayı şeyler değil ama sonuçta ne yaşadağını az çok anlarım. Her ne kadar öyle görünmese de kardeşinin en çok senin yardımına ihtiyacı var. Üstelik ergenlik döneminde olduğu için ep ey sıkıntı çıkaracaktır bu sana.
di Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Abi aramizda 1100 km var. Kendimi cikmazda hissettigim nokta o zaten. Destek olamiyorum bu kadar uzaktan. Varligimi hissettiremiyorum. Kardesim de ben de pic gibi buyuduk tabiri caizde. Haliyle ben degil ama o cocugun baba rolu oynayacak birine ihtiyaci var. Rol modeli yok resmen. Psikolog olayini da arastirayim. Annemle kardesimin herhangi bir geliri yok. Dedemden kalan az bir emekli maaslari var. Elimde avcumda artan bir sey olursa elimden geldigince ben gonderiyorum. Bunlarin arasina maddi olarak sikistirabilecek miyim psikolog olayini bakayim.
goldbären Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 hmm psikolog da hakikaten tuzlu olur sürekli sürekli, ancak belirtildiği gerekli. mutlaka işin uzmanına falan danışmak lazım. bir bilen yönlendirmezse biz ne desek yanlış, eksik ve geçici olur gibi. peki ameliyat zamanı ve sonrasındaki doktorları önermedi mi terapi falan? yani yönlendirmediler mi, mesela psikolog olur, özel eğitim kurumu olur vs bunların hepsi de ateş pahasıdır ama...
di Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Fizik tedavi goruyor eli icin ama o kadar. Onu da devlet karsiliyor yesil kart ile. Tabiki uzman konularinda elinizden bir sey gelmez ama karakterini arayan bir bireyi dogru yonlendirecegini dusundugunuz materyaller sunabilirsiniz mesela. O yuzden buraya yazdim.
deadwoll Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Aslında bir teleskop falan alabilirsin, gökyüzünü rahat gören bir odası varsa, bol resimli kitaplarla falan bayağı ilgisini çekebilir. Özellikle arkadaşı yoksa ya da genellikle yalnız kalıyorsa bilgisayar harici kafa yoracak bir şeyleri olur.
reyou Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 oncelikle cok gecmis olsun, disari ciktigi zaman insanlarla iletisimi falan nasil? yani epilepsi rahatsizligi disinsa konusmakta, yurumekte yemek yerken zorlaniyor mu? normal yasam akisina destek olmadan devam edebiliyorsa, onu resim, muzik tiyatro gibi kurslara dahil etseniz belki ise yarayabilir. tabi epilepsi durumunu onlara bildirirseniz onlarda daha fazla dikkat edeceklerdir.
iarwain Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 22, 2011 inbox n dolu sanırım di ; selam, geçmiş olsun.şu an yanımda bu konu ile alakalı gayet bilgili bir arkadaşım var bir iki tavsiyesi var. öncelikle ''ilgi'' rehabiliteyi etkileyen en büyük faktör.Tabiki devamlı gözlem altında durcak ancak ''özellikle anne ilgisi''vs. onun kendi başına karar verme yetisini köreltiyor.bilgisayarda açıkçası durumu çok iyi yapan bi şey değil.hatta mümkünse bilgisayar olmasın.bir anda malesef kalabalık ortamlara ayak uyduramıyorlar hatta rahatsız olup nobet geçiren cocuklar var.zorlamamk lazım.şu linkteki ürünler onun için gayet ilgi çekici olabilir tobyystore bunun dışında kesinlikle bir çocuk terapistine görünmesini öneririm.izmir veya ankarada iseniz doktorda öneribilirim.geçmiş olsun.
cihant Mesaj tarihi: Eylül 23, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 23, 2011 geçmiş olsun,psikolog en mantıklı çözüm gibi görünüyor.onun dışında kitap okumaya özendirebilirsen,o da olmazsa gündemi takip etmesini,gazete dergi fln okuyup hayatla bağlantı kurmaya çalışmasına yardımcı olmalısın bence.sonrasında yavaş yavaş mahalleyle şehirle etkileşim kurmaya teşvik edersiniz.eğer çocukcağız bu yaşta eve kapanıp yaşamaya alışırsa ileride evden çıkaramazsınız.
RamsesII Mesaj tarihi: Eylül 23, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 23, 2011 Acaba ufak bir ev hayvanı alsanız ilgisini falan onlara yöneltse nasıl olur?Yaşamla bi bağ kurar.
Agmahan Mesaj tarihi: Eylül 27, 2011 Mesaj tarihi: Eylül 27, 2011 Di Allah sabır ve şifa versin,profesyonel yardım alması ve almanız lazım bu tarz insanlara neyi nasıl öğretebilirsiniz şeklinde,ararsanız eminim bulurusunuz
EagleEye Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Çapa tıp ta Öget Öktem var nöropsikoloji üzerine uzman. Gönüllü çalışıyor. Onunla konuşmanızı öneririm, süper bir insanmış kendisi duyduğum kadarıyla. En azından fikir verir yol gösterir.
Nomak Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Allah kolaylık versin dostum bence farklı açıdan konuş annen ile herkes sıkıntısı var hayatta bir noktaya gelene kadar bunu kullanmamak lazım ortadaki konu kardeşinin tedavisi ve hayata bağlanması. bir şekilde kapıyı açmanız lazım dışarıda aktiviteler çok yardımcı olacaktır başka çaresi yok ben söyleyim 4 yıl dedem ile çabaladım 2000 yılı civarlarında,2. kalp krizi atlatmıştı yürüye bildiği halde yürümüyordu bütün gün tv,güneş görmüyordu bile...uzun çabalar sonunda çıkardım dışarı balık tutmaya gidiyorduk yani uzun konu ama bir şekilde kesinlik ile bilgisayardı vs.. uzaklaştırmak lazım. Profesyonele danışmakta fayda var,Bir arkadaşımız var idi ona mesaj attım şimdi Fbden fikir verebilir bu konu hakkında.
DRaGoN_SLaYeR Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 çok geçmiş olsun di, Allah sabır ve şifa versin :/ hatırladığım kadarıyla artık psikolog ücretlerini de karşılıyor sigorta, tabii doktorun "psikologa gitmesi lazım" tarzında bi belge lazım olabilir onun için tam bilmiyorum. ev hayvanı fikri güzel geldi banada, onunla ilgilenir oynar bakar ona felan ne bileyim iyi yönde etkiler heralde.
Akhlaur Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Evet ev hayvanı bu gibi durumlarda bağlayıcı bir etkisi olabiliyor.Ev hayvanından kastım köpek aslında.O sıcaklığı en yi verebilecek hayvan köpek gibi.
di Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Nomak said: Allah kolaylık versin dostum bence farklı açıdan konuş annen ile herkes sıkıntısı var hayatta bir noktaya gelene kadar bunu kullanmamak lazım ortadaki konu kardeşinin tedavisi ve hayata bağlanması. bir şekilde kapıyı açmanız lazım dışarıda aktiviteler çok yardımcı olacaktır başka çaresi yok ben söyleyim 4 yıl dedem ile çabaladım 2000 yılı civarlarında,2. kalp krizi atlatmıştı yürüye bildiği halde yürümüyordu bütün gün tv,güneş görmüyordu bile...uzun çabalar sonunda çıkardım dışarı balık tutmaya gidiyorduk yani uzun konu ama bir şekilde kesinlik ile bilgisayardı vs.. uzaklaştırmak lazım. Profesyonele danışmakta fayda var,Bir arkadaşımız var idi ona mesaj attım şimdi Fbden fikir verebilir bu konu hakkında. abi epeyce kafa.yoruyorum ve denemedim degil ama arada 1000 kusur km olunca cok efektif olmuyor. annem herseyi ama herseyi tersten anliyor. ustelik forumda anlasildigimin aksine gayet yumsak ve ikna edici sekilde.konusuyorum. ses tonu ve vurgularin etkisi cok buyuk oluyor. disari cikip farkli.aktivitelere.kafilma konusunda hemfikirim fakat en son market maceralarinda kardesim dusup kafasini yardi iste. zamanla alisir krizpe bas etmeyi ogrenir derken tam tersi oldu ve sadece kardesim degil hepimiz icin arsici oldu. bir de en alt kattaki alzeimer hastasi ananem.var.tabi. gun icinde bir cok defa kontrol edip mahallede kaybolmadiginiteyit etmek gerekiyor. hatta daha gecen gun kapiyi pencereyi acip uyumus, balkona cikip iceri girmeye calisan hirsizi karsi otoparkin ustasi kovalamis. durum zor yani annem tarafinda. yeterli maddi imkan olsa bakicisiydi terapistiydi gezisiydi halledilir ama o da yok. ne agladim be =) telefondan yazdim bu arada, bolca hata vardir, affola.
di Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 EagleEye said: Çapa tıp ta Öget Öktem var nöropsikoloji üzerine uzman. Gönüllü çalışıyor. Onunla konuşmanızı öneririm, süper bir insanmış kendisi duyduğum kadarıyla. En azından fikir verir yol gösterir. eyv abi arayip sorayim. makbule gecti bu bilgi. gerci istanbulda degiliz ailecek.
di Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ekim 9, 2011 abi ev hayvani makul bir secenek degil. hani kaddesim ufak ama derdi tasasi.bol olan ailelerin cocuklaei daha sorunlu olmakla birlikte bu tip konularda daha olgun oluyorlar. mecburi bir olgunluk ama normal bir insanin ya da kiz.cocugunun gosterecegi ayyy caniim tepkilerini gostermiyor. icinden gelmiyor. haliyle kardesim icin cok bir etkisi olmayacaktir diye tahmin ediyorum.
Öne çıkan mesajlar