Baluu Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2011 Şimdi hepsi hakkında hep kulaktan dolma bilgilerim var, ya böyle güzel bir internet sitesi adresi, ya da artık böyle wall of text dedikleri tarzda bir açıklamaya ihtiyacım var. Genel Sorular; Nasıl akedemisyen olunulur ? Hangi sınavlara girmek lazım ? Aynı zamanda akedemisyen olunup yüksek lisans yapılır mı ? yüksek lisansa kabul için kriterler ? akademisyen olabilmek için kriterler ? Böyle detaylı mı detaylı uzun mu uzun net mi net bilgilere ihtiyacım var. Siz en iyisi bana böyle sağlam bir site önerin :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SPectre88 Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2011 takipteyim genel olarak tecrübeli birilerinden wall of text'e benimde ihtiyacım var. birde bu öyp zımbırtısı nedir artık okula başvurup yüksek yaparken 2 yıl boyunca asistan olarak okulda kalma olayı yalan mı oldu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 7, 2011 Baluu said: Şimdi hepsi hakkında hep kulaktan dolma bilgilerim var, ya böyle güzel bir internet sitesi adresi, ya da artık böyle wall of text dedikleri tarzda bir açıklamaya ihtiyacım var. Genel Sorular; Nasıl akedemisyen olunulur ? Hangi sınavlara girmek lazım ? Aynı zamanda akedemisyen olunup yüksek lisans yapılır mı ? yüksek lisansa kabul için kriterler ? akademisyen olabilmek için kriterler ? Böyle detaylı mı detaylı uzun mu uzun net mi net bilgilere ihtiyacım var. Siz en iyisi bana böyle sağlam bir site önerin :D Akademisyenlik dediğimiz kariyer, lisans eğitiminden sonra yüksek lisans+doktora ya da direk doktora eğitimi ile başlıyor. Ondan sonra branşına göre oturup post-doc yapıp ya da yapmadan fakülte pozisyonları için başvuruyorsun üniversitelere. Orada da genelde senin yayınlarına, yayınlarının kalitesine, doktora tezine, genelde türkiyede doktora yaptığın yere falan bakıyorlar. Seni kabul ederlerse, hayatının bol bol ders + araştırma olacağı bir junior facultylik dönemin geçiyor. Okul ve sisteme göre, tenure aldığın zaman assoc. prof. oluyorsun (doçent). Ve ömrüne aynı şekilde ders + araştırma şeklinde devam ediyorsun. Her akademik titr için gerçekleştirmen gerekenler dizisi var. Onları takip ediyorsun, sonunda full professor olup nirvanaya varıyosun :) Yüksek lisans için, gideceğin ülkeye ve alanına bağlı olmak üzere, GMAT, GRE, LSAT, ALES sınavlarının isimlerini duyabilirsin. Ve dil için TOEFL, IELTS, ÜDS falan gibi sınavları duyabilirsin. Kriterlere gelince, lisans not ortalaman, istedikleri sınavlarda gösterdiğin başarı, referansların ve lisans hayatında yaptıkların (akademik çalışman varsa süper mesela). Akademisyenlik dediğin şey bu yüksek lisans, doktora eğitiminin devamında olan şeyler, eğer yukarıda denilen gibi bir Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nda değilsen. Yani zaten yüksek lisansın olmadan akademisyen olamazsın. Yüksek lisansın olduktan sonra da Öğretim Görevlisi olabilirsin ancak üniversitelerde, yine Öğretim Üyesi almazlar seni. O yüzden doktora şart. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programlarından birindeysen zaten işin biraz daha kolay. Yüksek lisans, doktoranı yaptıktan sonra nerede öğretim üyesi falan olacağın belli oluyor. MEB gönderiyo mesela yurtdışına, bi sınav açıyo, sınava giriyosun, dönünce hangi üniversiteye gideceğini tercihle seçiyosun. Veriyo bursu, dönünce de kapatıyo seni o üniversiteye. En büyük kriter, deli gibi çalışma motivasyonu ve para kazanmayı biraz ertelebilmek için araştırmaya gerçekten değer vermen gerekiyor :) Bilmiyorum çok detaylı cevaplar veremedim, ben henüz yüksek lisans aşamasına yeni geçen bi insanım :) Mutlaka daha güzel cevaplayacak patiler vardır da, yardımım dokunursa ne ala. Ha son not, türkiyede üniversitede asistan kalma olayını hiç ama hiç bilmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Ağustos 8, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 8, 2011 Verdiğin sınavların isimlerini az çok duyuyoruz sürekli sağdan soldan ama sanırım anladığım kadarı ile her üniversite kendi bölümü için farklı sınavları kriter alıyor sanırım. Ama bu öğretim üyesi yetiştirme programını ilk kez duyuyorum biraz açar mısın nedir ne değildir ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Ağustos 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 8, 2011 ÖYP - Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı denilen bir şey icat ettiler son bir kaç yılda; aslında başlangıçta çok mantıklı ve iyiydi, anadoludaki üniversitelere ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul, Marmara gibi üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapmış, program sürecinde ingilizceyi çok iyi şekilde öğrenmiş kalifiye akademisyen yerleştirmek gibi bir amacı vardı programın ama artık Türkiye'deki tüm üniversitelere yaydılar ve şu şekilde işliyor; ALES %50 Ortalama %35 ÜDS %15 Ağırlığıyla bu üçünün ortalamasını alıyorlar, sana bir ÖYP puanı veriyorlar ve sen seninle ilgili kadrolar içersinden aynı ÖSS gibi tercih yapıyorsun, puanın nereye yetiyorsa oraya atıyorlar sonra da. 5 sene sonra falan Türkiye'de tüm akademisyenler böyle yerleştiriliyor olacak ve sıkıntılı bir sistem. Neden dersen ALES zaten kolay bir sınav herkes 90+ alıyor, ÜDS'nin ağırlığı çok düşük 60 alanla 90-100 alan arasında çok büyük bir fark olmuyor. Özetle tek etken ortalama haline geliyor ve her üniversitenin puanlama sistemi farklı mesela senin okulunda geçme notu 75'se ve 75 CC'yse (ODTÜ'de vardı sanırım böyle bir şey) sen 75 ortalamayla 2.00'la puanlamaya girerken geçme notu 50 olup 75 ortalamayla 3.00'la puanlamaya giren adamın gerisine düşüyorsun çünkü YÖK saçma sapan bir not çeviri sistemi kullanıyor. Ayrıca fason üniversitelerde not almakla iyi üniversitelerde not almak arasındaki farkları anlatmaya da gerek yok sanırım. Dolayısıyla not ortalaması yüksek olan herkes, yeterliliklerine bakılmadan akademisyen olma şansı elde ediyor ve üniversiteler de akademisyen olmasını istedikleri ama not ortalaması çok da yüksek olmayan kendi istedikleri insanları alamıyorlar kadrolara. Son olarak ÖYP ile bir okula yerleştirildiğinde yüksek lisans ve doktora yaptığın sene kadar zorunlu hizmet şartın var ve sana 300bin lira civarında bir kontrat imzalatıyorlar; yl veya doktorada atılırsan ya da yapamıyorum ben Hakkari'de dersen o parayı senden alıyorlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Ağustos 8, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 8, 2011 Yl ve Doktora yaptığım yıl kadar zorunlu hizmet şartı derken ? Şark hizmeti mi ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Mesela Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nde kadroya girdin diyelim (var böyle bir üniversite) orada yüsek lisans ve doktora programları olmadığından (en yüksek ünvanlı adam muhtemelen yar. doç. falan oluyor bölümlerde) seni programların olduğu üniversitelere yolluyorlar, yl ve doktora bitene kadar orada görevlendiriliyorsun; daha sonra da üniversitene geri döndürüyorlar işte dışarıda kaldığın süre kadar zorunlu çalışmak koşuluyla. Bu arada eğer yurtdışına da gidersen (öyle bir imkan da) o zaman yurtdışında kaldığın zaman x3 kadar yıl zorunlu hizmetin var gibi bir şeydi sanırım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SPectre88 Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 ama sonuç olarak hangi üniversitede zorunlu hizmet yapacağını tercih olarak baştan seçiyorsun değil mi? sen doktoranı yaptın hadi Elazığ'a hoca olarak git diyorlarsa babalara gelme durumu mevcut. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Baluu said: Nasıl akedemisyen olunulur ? dalkavuklukla. net. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Yok anladığım kadarı ile kadro açılıyor, tercih yapıyorsun, tercih sıralamana göre yerleştirme yapılıyor. İyi güzel hoşta, artık hep bu sistem mi söz konusu, yeni mi bu :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 9, 2011 Hep dediğin? ÖYP siz de öğretim üyesi olursun ona şüphen olmasın. ÖYP sadece ihtiyaç olan üniversitelerde öğretim üyesi açığını kapamak için geliştirilmiş bi program. Öğretim Üyesi olmak isteyen ÖYPden olmak zorunda diye bişey yok yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 10, 2011 ÖYP öyleydi de yavaş yavaş zorunlu hale getiriyorlar, cari sistemi vardı mesela ÖYP'nin sınavlı alıyorlardı isteyen okullar, onu kaldırdılar bu sene. Ayrıca İÜ, ODTÜ falan bu sene yanlış bilmiyorsam ilk kez ÖYP ile akademisyen aldılar. ÖYP'yi tek geçerli sistem yapalım diye kasıyorlar şu an. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ombakkombak Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 11, 2011 ÖYP'de ÖSS gibi tercih yapıyorsun, kazanıyorsun. Oraya gidiyorsun kayıt oluyorsun, sonra seni y.lisans ve doktora yapacağın anlaşmalı üniye göderiyorlar. ( sen ayarlıyorsun hangisi olacağını ) 6 sene sonra doktoran elinde geri gidiyorsun ve hoca oluyorsun. Sistem bu. ALES, Lisans Diploması ve bir yabancı dil puanı lazım ( hepsi geçerli ) 3 ünün belli ağırlıkları ile bir puanın ortaya çıkıyor bu puanla tercih yapıyorsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2011 ombakkombak said: ÖYP'de ÖSS gibi tercih yapıyorsun, kazanıyorsun. Oraya gidiyorsun kayıt oluyorsun, sonra seni y.lisans ve doktora yapacağın anlaşmalı üniye göderiyorlar. ( sen ayarlıyorsun hangisi olacağını ) 6 sene sonra doktoran elinde geri gidiyorsun ve hoca oluyorsun. Sistem bu. ALES, Lisans Diploması ve bir yabancı dil puanı lazım ( hepsi geçerli ) 3 ünün belli ağırlıkları ile bir puanın ortaya çıkıyor bu puanla tercih yapıyorsun. yabancı dil puanı olmayan basvuramıyor mu ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 12, 2011 üds veya kpds gibi herhangi bir sınava girmedim,ne yapabilirim basvuramıyor muyum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baluu Mesaj tarihi: Ağustos 13, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 13, 2011 Bu tercih olayını ne zaman yapıyoruz ? Formu nerden alıyoruz felan fistan ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
St_Dreamer Mesaj tarihi: Ağustos 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 13, 2011 ÖYP'yi diyorsan temmuz ayı içerisinde oldu bitti o iş gelecek seneyi beklemen lazım. Ama diğer türlü Öyp harici kadroları fakülteler genelde Eylül-Ekim ya da Haziran-Temmuz gibi açıyorlar. YÖK' ün sitesinde Akademik Kadro İlanları diye bi link var orayı sürekli takip et dediğim aralıktan farklı zamanlarda kadro açan bölümlerde olabiliyor bazen. Bölümün ihtiyacına bağlı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2011 St_Dreamer said: ÖYP'yi diyorsan temmuz ayı içerisinde oldu bitti o iş gelecek seneyi beklemen lazım. Ama diğer türlü Öyp harici kadroları fakülteler genelde Eylül-Ekim ya da Haziran-Temmuz gibi açıyorlar. YÖK' ün sitesinde Akademik Kadro İlanları diye bi link var orayı sürekli takip et dediğim aralıktan farklı zamanlarda kadro açan bölümlerde olabiliyor bazen. Bölümün ihtiyacına bağlı. e bundan sonra sadece öyp ile alım olmayacak mı ? öyp harici alım nasıl oluyor ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2011 Baluu said: Nasıl akedemisyen olunulur ? Okulda verilen dersler dışında başka konular merak edip boş zamanlarında onları araştırarak/çalıştırarak. ya da çalıştığın alana yönelik öğrenme işini okuldan bağımsız yapmaya başlayarak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
St_Dreamer Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2011 "nutella yerim" said: St_Dreamer said: ÖYP'yi diyorsan temmuz ayı içerisinde oldu bitti o iş gelecek seneyi beklemen lazım. Ama diğer türlü Öyp harici kadroları fakülteler genelde Eylül-Ekim ya da Haziran-Temmuz gibi açıyorlar. YÖK' ün sitesinde Akademik Kadro İlanları diye bi link var orayı sürekli takip et dediğim aralıktan farklı zamanlarda kadro açan bölümlerde olabiliyor bazen. Bölümün ihtiyacına bağlı. e bundan sonra sadece öyp ile alım olmayacak mı ? öyp harici alım nasıl oluyor ?öyp yeni bi sistem işte bunu haricinde fakülteler ihtiyaç duydukları alanda yetiştirmek üzere araştırma görevlisi almaya devam ediyorlar belirli dönemlerde. Dediğim gibi onu yökün sitesinden takp edebiirsin. işte yök şimdi bu sistemi kaldırıp kendisi merkezi olarak araştırma görevlilerini atamayı düşünüyor. Ama henüz kalkmadı eski sistem Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar