Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yüksek Lisans, Akedemisyen ve Sınavlar

Baluu

Öne çıkan mesajlar

Şimdi hepsi hakkında hep kulaktan dolma bilgilerim var, ya böyle güzel bir internet sitesi adresi, ya da artık böyle wall of text dedikleri tarzda bir açıklamaya ihtiyacım var.

Genel Sorular;

Nasıl akedemisyen olunulur ?
Hangi sınavlara girmek lazım ?
Aynı zamanda akedemisyen olunup yüksek lisans yapılır mı ?
yüksek lisansa kabul için kriterler ?
akademisyen olabilmek için kriterler ?

Böyle detaylı mı detaylı uzun mu uzun net mi net bilgilere ihtiyacım var.

Siz en iyisi bana böyle sağlam bir site önerin :D
Sosyal ağlarda paylaş

Baluu said:

Şimdi hepsi hakkında hep kulaktan dolma bilgilerim var, ya böyle güzel bir internet sitesi adresi, ya da artık böyle wall of text dedikleri tarzda bir açıklamaya ihtiyacım var.

Genel Sorular;

Nasıl akedemisyen olunulur ?
Hangi sınavlara girmek lazım ?
Aynı zamanda akedemisyen olunup yüksek lisans yapılır mı ?
yüksek lisansa kabul için kriterler ?
akademisyen olabilmek için kriterler ?

Böyle detaylı mı detaylı uzun mu uzun net mi net bilgilere ihtiyacım var.

Siz en iyisi bana böyle sağlam bir site önerin :D

Akademisyenlik dediğimiz kariyer, lisans eğitiminden sonra yüksek lisans+doktora ya da direk doktora eğitimi ile başlıyor. Ondan sonra branşına göre oturup post-doc yapıp ya da yapmadan fakülte pozisyonları için başvuruyorsun üniversitelere. Orada da genelde senin yayınlarına, yayınlarının kalitesine, doktora tezine, genelde türkiyede doktora yaptığın yere falan bakıyorlar. Seni kabul ederlerse, hayatının bol bol ders + araştırma olacağı bir junior facultylik dönemin geçiyor. Okul ve sisteme göre, tenure aldığın zaman assoc. prof. oluyorsun (doçent). Ve ömrüne aynı şekilde ders + araştırma şeklinde devam ediyorsun. Her akademik titr için gerçekleştirmen gerekenler dizisi var. Onları takip ediyorsun, sonunda full professor olup nirvanaya varıyosun :)

Yüksek lisans için, gideceğin ülkeye ve alanına bağlı olmak üzere, GMAT, GRE, LSAT, ALES sınavlarının isimlerini duyabilirsin. Ve dil için TOEFL, IELTS, ÜDS falan gibi sınavları duyabilirsin. Kriterlere gelince, lisans not ortalaman, istedikleri sınavlarda gösterdiğin başarı, referansların ve lisans hayatında yaptıkların (akademik çalışman varsa süper mesela).

Akademisyenlik dediğin şey bu yüksek lisans, doktora eğitiminin devamında olan şeyler, eğer yukarıda denilen gibi bir Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'nda değilsen. Yani zaten yüksek lisansın olmadan akademisyen olamazsın. Yüksek lisansın olduktan sonra da Öğretim Görevlisi olabilirsin ancak üniversitelerde, yine Öğretim Üyesi almazlar seni. O yüzden doktora şart. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programlarından birindeysen zaten işin biraz daha kolay. Yüksek lisans, doktoranı yaptıktan sonra nerede öğretim üyesi falan olacağın belli oluyor. MEB gönderiyo mesela yurtdışına, bi sınav açıyo, sınava giriyosun, dönünce hangi üniversiteye gideceğini tercihle seçiyosun. Veriyo bursu, dönünce de kapatıyo seni o üniversiteye. En büyük kriter, deli gibi çalışma motivasyonu ve para kazanmayı biraz ertelebilmek için araştırmaya gerçekten değer vermen gerekiyor :)

Bilmiyorum çok detaylı cevaplar veremedim, ben henüz yüksek lisans aşamasına yeni geçen bi insanım :) Mutlaka daha güzel cevaplayacak patiler vardır da, yardımım dokunursa ne ala.

Ha son not, türkiyede üniversitede asistan kalma olayını hiç ama hiç bilmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Verdiğin sınavların isimlerini az çok duyuyoruz sürekli sağdan soldan ama sanırım anladığım kadarı ile her üniversite kendi bölümü için farklı sınavları kriter alıyor sanırım.

Ama bu öğretim üyesi yetiştirme programını ilk kez duyuyorum biraz açar mısın nedir ne değildir ?
Sosyal ağlarda paylaş

ÖYP - Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı denilen bir şey icat ettiler son bir kaç yılda; aslında başlangıçta çok mantıklı ve iyiydi, anadoludaki üniversitelere ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul, Marmara gibi üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapmış, program sürecinde ingilizceyi çok iyi şekilde öğrenmiş kalifiye akademisyen yerleştirmek gibi bir amacı vardı programın ama artık Türkiye'deki tüm üniversitelere yaydılar ve şu şekilde işliyor;

ALES %50
Ortalama %35
ÜDS %15

Ağırlığıyla bu üçünün ortalamasını alıyorlar, sana bir ÖYP puanı veriyorlar ve sen seninle ilgili kadrolar içersinden aynı ÖSS gibi tercih yapıyorsun, puanın nereye yetiyorsa oraya atıyorlar sonra da.

5 sene sonra falan Türkiye'de tüm akademisyenler böyle yerleştiriliyor olacak ve sıkıntılı bir sistem. Neden dersen ALES zaten kolay bir sınav herkes 90+ alıyor, ÜDS'nin ağırlığı çok düşük 60 alanla 90-100 alan arasında çok büyük bir fark olmuyor.

Özetle tek etken ortalama haline geliyor ve her üniversitenin puanlama sistemi farklı mesela senin okulunda geçme notu 75'se ve 75 CC'yse (ODTÜ'de vardı sanırım böyle bir şey) sen 75 ortalamayla 2.00'la puanlamaya girerken geçme notu 50 olup 75 ortalamayla 3.00'la puanlamaya giren adamın gerisine düşüyorsun çünkü YÖK saçma sapan bir not çeviri sistemi kullanıyor. Ayrıca fason üniversitelerde not almakla iyi üniversitelerde not almak arasındaki farkları anlatmaya da gerek yok sanırım.

Dolayısıyla not ortalaması yüksek olan herkes, yeterliliklerine bakılmadan akademisyen olma şansı elde ediyor ve üniversiteler de akademisyen olmasını istedikleri ama not ortalaması çok da yüksek olmayan kendi istedikleri insanları alamıyorlar kadrolara.

Son olarak ÖYP ile bir okula yerleştirildiğinde yüksek lisans ve doktora yaptığın sene kadar zorunlu hizmet şartın var ve sana 300bin lira civarında bir kontrat imzalatıyorlar; yl veya doktorada atılırsan ya da yapamıyorum ben Hakkari'de dersen o parayı senden alıyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Mesela Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nde kadroya girdin diyelim (var böyle bir üniversite) orada yüsek lisans ve doktora programları olmadığından (en yüksek ünvanlı adam muhtemelen yar. doç. falan oluyor bölümlerde) seni programların olduğu üniversitelere yolluyorlar, yl ve doktora bitene kadar orada görevlendiriliyorsun; daha sonra da üniversitene geri döndürüyorlar işte dışarıda kaldığın süre kadar zorunlu çalışmak koşuluyla.

Bu arada eğer yurtdışına da gidersen (öyle bir imkan da) o zaman yurtdışında kaldığın zaman x3 kadar yıl zorunlu hizmetin var gibi bir şeydi sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

ÖYP'de ÖSS gibi tercih yapıyorsun, kazanıyorsun. Oraya gidiyorsun kayıt oluyorsun, sonra seni y.lisans ve doktora yapacağın anlaşmalı üniye göderiyorlar. ( sen ayarlıyorsun hangisi olacağını ) 6 sene sonra doktoran elinde geri gidiyorsun ve hoca oluyorsun. Sistem bu. ALES, Lisans Diploması ve bir yabancı dil puanı lazım ( hepsi geçerli ) 3 ünün belli ağırlıkları ile bir puanın ortaya çıkıyor bu puanla tercih yapıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

ombakkombak said:

ÖYP'de ÖSS gibi tercih yapıyorsun, kazanıyorsun. Oraya gidiyorsun kayıt oluyorsun, sonra seni y.lisans ve doktora yapacağın anlaşmalı üniye göderiyorlar. ( sen ayarlıyorsun hangisi olacağını ) 6 sene sonra doktoran elinde geri gidiyorsun ve hoca oluyorsun. Sistem bu. ALES, Lisans Diploması ve bir yabancı dil puanı lazım ( hepsi geçerli ) 3 ünün belli ağırlıkları ile bir puanın ortaya çıkıyor bu puanla tercih yapıyorsun.

yabancı dil puanı olmayan basvuramıyor mu ?
Sosyal ağlarda paylaş

ÖYP'yi diyorsan temmuz ayı içerisinde oldu bitti o iş gelecek seneyi beklemen lazım. Ama diğer türlü Öyp harici kadroları fakülteler genelde Eylül-Ekim ya da Haziran-Temmuz gibi açıyorlar. YÖK' ün sitesinde Akademik Kadro İlanları diye bi link var orayı sürekli takip et dediğim aralıktan farklı zamanlarda kadro açan bölümlerde olabiliyor bazen. Bölümün ihtiyacına bağlı.
Sosyal ağlarda paylaş

St_Dreamer said:

ÖYP'yi diyorsan temmuz ayı içerisinde oldu bitti o iş gelecek seneyi beklemen lazım. Ama diğer türlü Öyp harici kadroları fakülteler genelde Eylül-Ekim ya da Haziran-Temmuz gibi açıyorlar. YÖK' ün sitesinde Akademik Kadro İlanları diye bi link var orayı sürekli takip et dediğim aralıktan farklı zamanlarda kadro açan bölümlerde olabiliyor bazen. Bölümün ihtiyacına bağlı.

e bundan sonra sadece öyp ile alım olmayacak mı ? öyp harici alım nasıl oluyor ?
Sosyal ağlarda paylaş

"nutella yerim" said:

St_Dreamer said:

e bundan sonra sadece öyp ile alım olmayacak mı ? öyp harici alım nasıl oluyor ?
öyp yeni bi sistem işte bunu haricinde fakülteler ihtiyaç duydukları alanda yetiştirmek üzere araştırma görevlisi almaya devam ediyorlar belirli dönemlerde. Dediğim gibi onu yökün sitesinden takp edebiirsin. işte yök şimdi bu sistemi kaldırıp kendisi merkezi olarak araştırma görevlilerini atamayı düşünüyor. Ama henüz kalkmadı eski sistem
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...