roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Hürriyet said: İTÜ, dünyadaki bir uygulamayı Türkiye'de başlatıyor. İTÜ'lü öğrenciler, dünyanın en iyi ilk 3 üniversitesi arasında yer alan MIT, Harvard, Princeton gibi üniversitelerin mezunlarıyla 'imza yetkili yetkin mühendis' sıfatıyla diploma eşitliği ve yurtdışında eşit iş fırsatına kavuşuyor. Bu durumda Yetkin Mühendislik Belgesi olmayanların artık Türkiye'de de büyük projelerde iş bulması güçleşecek. Endüstri, elektrik-elektronik, jeoloji, makina, inşaat, gıda gibi tüm mühendislik alanlarında 'Yetkin Mühendislik' belgesi olanlar uluslararası iş bulabileceği gibi ulusal projelerde de öncelikli aranan isimler olacak. Mühendislik eğitimi böylece ilk kez uluslararası denetime açılmış olacak. Bu belgeyi almak için İTÜ uzun zamandır uğraş verdiği çalışmasını sonuçlandırdı. Dünya çapında yapılan sınavla mühendislik mezunlarına, 'Yetkin Mühendislik Belgesi' veren Amerika'daki ABET (Mühendislik Teknolojileri Akreditasyon Kurumu) yaptığı incelemeler sonucunda NCEES (Mühendisler ve Araştırmacılar İçin Ulusal Sınav) yetkisini Türkiye'de yalnızca İTÜ'ye verdi. Artık, "Yetkin Mühendisler" etkili olacak İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, "Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke olmasına rağmen İTÜ'den çıkan bir inşaat mühendisi ile Anadolu'da iki hocası olmayan üniversiteyi bitiren mühendis aynı imza yetkisine sahip. Bu sınav Türkiye için çok önemli. Öğrenci, eğitiminin son yılında bu sınava girip geçerli not alırsa, 4 yıl endüstride çalıştıktan sonra ancak 'Yetkin Mühendislik' unvanı alabilecek. Endüstri, elektrik-elektronik, jeoloji, makina, inşaat, gıda başta olmak üzere tüm mühendislik alanlarını kapsayacak" dedi. Rektör Prof.Dr. Şahin, "Amerika'da mühendislik bölümü mezunu her öğrencinin girdiği ve sınava girmeyenlerin mühendis dahi kabul edilmeyerek, hiçbir projede imza yetkisi vermediği 'Yetkin Mühendislik Sistemi'ni Türkiye’ye getirdik. 23 mühendislik programıyla dünyada en fazla mühendislik programını akredite eden tek üniversite olma özelliği taşıyan İTÜ’nün öğrencileri, tüm dünyayla birlikte artık 'yetkin mühendislik belgesi' almak için sınava girecek" dedi. Amerika'yla yaşanan akreditasyon sürecini ve sistemin ayrıntılarını İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin şöyle anlattı: "Üniversitelerin yetiştirdiği mühendislerin kalitesinin sınıflandırılmasıyla ilgili üniversite olarak sorumluluk aldık. Washington'da 1 yıl temasta bulunduk. İTÜ'nün, yetkin mühendislik sınavında Türkiye'deki merkez olmak istediğini bildirdik. Full Akreditasyon süreci başladı. 30-31 Mart 2011 tarihlerinde NCEES(National Council of Examiners for Enginerring and Surveyıho) yani Mühendisler ve Araştırmacılar İçin Ulusal Sınav Konseyi Başkanı Jerry T.Carter ve ekibi üniversitemize geldi. Laboratuvarlardan dersliklere kadar incelediler. Altyapımızı uygun buldular. NCEES'den 2 hafta önce İTÜ'ye bu yetkinin verilmesi için tavsiye kararı alındı. Ağustos ayında da kesinleşmiş karar bize iletilecek." MIT ile aynı sınavda yarışacaklar "İTÜ mezunu öğrenciler Harvard, MIT, Princeton Üniversitesi mezunu öğrenci hangi sınava girecekse, onlar da aynı sınava girecek" diyen Rektör Şahin, "Amerika'da hangi sınav yapılıyorsa, Türkiye'de de aynı sorularla aynı sınav yapılacak. Öğrencilerimizin, MIT mezunu mühendislerle yetkinlik sınavındaki başarılarını karşılaştırma şansımız olacak. Mühendislikte her bölümün ortalama 10 alt bölümü var. Bu bölümlerin başarısını da göreceğiz. Üniversiteler, Türkiye'ye ve dünyaya imza yetkisi olan kalitesi tescillenmiş mühendisler yetiştirmek zorunda kalacak. Ulusal ve uluslararası şirketler, yetkin mühendislik belgesi olanları işe alacak. Zamanla bu belgeye sahip olmayanların dünyada olduğu gibi hiçbir projede imza yetkisi de olmayacak" dedi. Şahin, "Türkiye'de hızlı bir şekilde vakıf ya da devlet yeni üniversiteleri kuruldu. 167 üniversite oldu ve kaliteyi tartışıyoruz. Üniversiteden çıkan mühendislerimizin kalitesinden emin miyiz? Türkiye’de şu an her üniversitenin yetiştirdiği mühendis aynı imza yetkisine sahip. Bu sınav Türkiye için çok önemli. Öğrenci, eğitiminin son yılında bu sınava girip geçerli not alıp 4 yıl endüstri de çalıştıktan sonra ancak 'Yetkin Mühendislik' unvanı alabilecek. Endüstri, elektrik-elektronik, jeoloji, makina, inşaat, gıda gibi tüm mühendislik alanlarını kapsayacak" dedi. Türk mühendisler de Avrupa'da imza yetkisi alacak Türk mühendislerin de artık Amerika başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde önemli mühendislik projelerinde imza yetkisine kavuşacağını anlatan Rektör Şahin şunları söyledi: "Sınava, şimdilik sadece İTÜ öğrencileri alınacak. Bu önemli bir ayrıcalık yaratacak. Türk mühendisler için artık Amerika'da ve dünyada çok önemli projelerde iş bulmak gibi bir sorun olmayacak. Türkiye'deki tüm üniversitelere sınavı açmak istediğimizi ABD'ye bildirdik. Onlar da öğrencisinin bu sınava girmesini isteyen üniversitelerin öncelikli olarak merkeze akredite olup denetlenmeyi kabul etmesi gerektiğini bildirdi. Üniversiteler, denetlenmeyi kabul etse de sınav merkezi yine İTÜ olacak. Üniversiteler kabul ederse, Anadolu'daki bir üniversitede mühendislik okuyan öğrenci ile İTÜ'de okuyan öğrenci de fırsat eşitliği yakalayacak. Türkiye'de isteyen tüm üniversiteler hatta mühendislik mezunları İTÜ'ye başvurarak sınava girebilecek. Sınavda başarı gösteren Türkiye'nin en doğusu ile en batısındaki üniversitelerde okuyan öğrenciler arasında eşitlik sağlanacak"dedi. /discuss Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Selam dün mezun olmuş birisi olarak bi sieeeeeeeee Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Yorum: Zannedersem tek eksiğimiz yetkin mühendislikti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
df Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 uluslararası çalışmak isteyenler için çok önemli bir adım ama ulusal şirketler için farketmez. yetkinlik yokken de itü öncelikliydi zaten =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Birde utanmadan şimdilik sadece itü öğrencileri girebilecek diyor arkadaşım sen diyorsun ki bu imza yetkisine sahip olmayan gidip projede yaptığı iş onaylanmıcak sonrada gidiyorsun bu sınava giremezsin önce kendi adamlarımızı alacaz ashdahsdha ulan dk bir anında türk formülü akreditasyonunuzu yiyim size birşey olmasın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Sınav merkezi yine İTÜ olacakmış, yani herkes İTÜ'ye gidip sınava mı girecek bunun için? Ve bunu diyen adam bu ülkenin sayılı üniversitelerinden birinin rektörü? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 amerikada FE/EIT sonrasında PE sonrasında 3tane SE sınavına giriyorsun yalnız.. öle bi error var Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 bi de şuanda girmek isterseniz kahire'den girebiliyorsunuz. ama girdiğiniz yerde prof eng. alıyor olmanız lazım. amerika'da state bile önemli se ve pe'de misal cali falan se3 testyapıyor. onun hedesi ile ny'da iş yapamıyorsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 neymis o? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 said: İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, "Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke olmasına rağmen İTÜ'den çıkan bir inşaat mühendisi ile Anadolu'da iki hocası olmayan üniversiteyi bitiren mühendis aynı imza yetkisine sahip. Bu sınav Türkiye için çok önemli. Öğrenci, eğitiminin son yılında bu sınava girip geçerli not alırsa, 4 yıl endüstride çalıştıktan sonra ancak 'Yetkin Mühendislik' unvanı alabilecek. Endüstri, elektrik-elektronik, jeoloji, makina, inşaat, gıda başta olmak üzere tüm mühendislik alanlarını kapsayacak" dedi. aaaaaahhh yeahh şu kısım işte klasik ücretli köleliğin beyaz yakalılara da uygulanması olayı. tepki fln olmadan aradan kaydıracaklar sanırım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Birebir amerikan sistemi işte Calimero'nun dediği. Amerikan geleneğine her anlamda uzak olmamıza rağmen neden ısrarla Amerikan eğitim sistemini dayatmaya çalışıyoruz onu çözemiyorum. Hele ki AB uyum yasaları çerçevesinde Bologna sürecini çoktan başlatmışken. Amaç nedir ben onu anlamıyorum. Elimizde Türk eğitim sistemi var. Aldık Bologna süreci ile kestik biçtik ingilizceye çevirdik Avrupa ile uyumlu hale getirdik. Şimdi yetkin blabla çıkıyor, bir de Amerika ile uyumlu hale getiriyoruz. Daha çok sınav yükü getirmesi dışında bir mantık göremedim ben. Zaten mezun olup işini iyi yapamayanlar gayet güzel eleniyorlar iş dünyasında. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Bu arada birkaç yıl öncede yok muydu bunun muhabbeti Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 o başkaydı onu da kaldırdılar zaten bu tr sınırları içinde bi yetkinlik olmaz abi. usa yetkinlik kriteri olarak geçer ama bakmak lazım sınırlarına. ben kahireden alayım dediğimde usa'da geçmez o demişlerdi. gitmedim sınavına falan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 said: İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, "Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke olmasına rağmen İTÜ'den çıkan bir inşaat mühendisi ile Anadolu'da iki hocası olmayan üniversiteyi bitiren mühendis aynı imza yetkisine sahip. Bu sınav Türkiye için çok önemli. Öğrenci, eğitiminin son yılında bu sınava girip geçerli not alırsa, 4 yıl endüstride çalıştıktan sonra ancak 'Yetkin Mühendislik' unvanı alabilecek. Endüstri, elektrik-elektronik, jeoloji, makina, inşaat, gıda başta olmak üzere tüm mühendislik alanlarını kapsayacak" dedi. tekrar alıntılıyorum... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 sinava girmek zorunda degilsin, herkesin yetkin muhendsi olmasi gerekmiyo, olanlarin hepsi de zaten farkli bisey yamicak olamayanlardan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Çok afedersinizde trde ITUye mi kalmıs başka üniden mühendis çıkmaz biz veririz yetkiyi sınavı diye.Neyin yetkisine dayanarak söylüyorlar bunu.Paşalar gibi atar millet imzasını onaylanır itüye mi kalmış birtek bu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 ben bunun turkiyeye etkisini anlamadim. yasal olarak yetkin muhendis imzasi olmayan projeler kabul edilmez gibi bisey olmicaksa, sadece yurtdisinda is yapabilirden farki yok, ama zannetmiyorum ituden aldigin belgeyle gelip burda imzanin kabul gorucegini. boyle, biz dedik olduyla gelmeyin, karsilikli anlasmalar, sozlesmeler varsa onlari koysunlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Dasaanın dediği gibi o bahsettiği sınavlardandır o yetkiyi işte artık türkiyede de alabilecezdir belki haberin doğrusu diğer türlüsü saçma anlamsız Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 ha yasal bi durum olmicak ama gene sacma bi title olucak, alanlar daha on planda olucak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
NolaxThensbane Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Daha ortada olmamasına rağmen şimdiden buram buram adam kayırma insana sınıfa göre muamele var ortada birde çıkınca binlerce kişi başvurduğunda neler olacağını siz düşünün. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 NolaxThensbane said: Birde utanmadan şimdilik sadece itü öğrencileri girebilecek diyor arkadaşım sen diyorsun ki bu imza yetkisine sahip olmayan gidip projede yaptığı iş onaylanmıcak sonrada gidiyorsun bu sınava giremezsin önce kendi adamlarımızı alacaz ashdahsdha ulan dk bir anında türk formülü akreditasyonunuzu yiyim size birşey olmasın. +1 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 toefl sınavının tr'de yapılması gibi bişi işte. ama amerikada pe'ler eyaletler arasında bile eşlenik değildi diye dumuşum ben Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 bana uyar ben zaten yetkin mühendisim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SenariouS Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 yüksek lisansı itüde mi yapsam hmmphs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 23, 2011 sinava girmeden yetkinim abi ben tomas bana komas Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar