Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Şike Soruşturması

Sparkcaster

Öne çıkan mesajlar

Grast said:

Yazdığım bir önceki mesaj senin şu yazından sonra senin içinde geçerli. Kim zamanında ne yapmış ne etmiş umrumda bile değil. Fenerbahçe yaptıysa Fenerbahçe'de ceza alsın bunada en ufak lafım yok. Fakat hukukta emsal de oldukça önemli bir kaidedir. Ve olayın Emsallerine baktığımızda Fenerbahçe'nin bu sene adı geçen 2 maçta yaptığı olay gibileri katiyen Küme düşme cezasıyla cezalandırılmamıştır (olayın sonunda) Verilen karar + tahkim sonucunun eğer küme düşme olması durumunda asıl UEFA'nın Devlet yönetiminin spora karışması kuralını ihlal gerekçesiyle men daha ön plandadır. Araştıralım Öğrenelim

Merak etme araştırdım hatta şike konusundan çok önce çevremdeki avukatların fazlalığı dolayısıyla biliyorum ki hukukta emsal çok önemli ve dava sonucunu birebir etkiler. Ancak emsal göstermek dediğiniz şey her şeyden önce bir hukuk terimidir, federasyon kurallarını bağlamaz. Her federasyon hukuken özerktir, ve her birinin kuralları, kaidesi, izin ve yasakları (temel bazı konulardaki uefa direktifleri dışında) kendisine aittir. Haliyle emsal göstereceksen aynı federasyonun aynı kurallarla (arada yasa değişmesi olmadan) verdiği kararlardan gösterebilirsin. Tutup 10 sene önce farklı yönetmeliğe göre verilmiş kararı gösteremezsin. Hele hele bambaşka bir federasyona ait bambaşka bir ülkenin kararını hiç gösteremezsin. İtalya'yı falan örnek göstermek mümkün değil yani. Yoksa zaten UEFA her federasyona kural kitabı dağıtır "alın kardeşim birebir bunu uygulayacaksınız" derdi. Bu arada bir sonraki mesajında "italyadaki kurallar da aynı bizdeki gibi" demişsin, hayır değil. Orada küme düşürmek opsiyonel ceza olarak geçiyor. Bizdeyse verilen ilk ceza.

Aynı şekilde hukukla federasyonu karıştırmamak gerekir. İkisinin yetki alanları farklı ve birbirinden bağımsızdır. Mesela, federasyon hemen bugün "eldeki delillere göre feneri düşündük" diyebilir. Dava 2 sene sonra biter ve fener hukuken suçsuz bulunur. Ama bu federasyonu bağlamaz "bize göre fener suçluydu" derse fenerin hiçbir itirazı yok. Tam tersi şekilde federasyon bugün suçsuz derse ve hukuk suçlu bulursa da aynı durum geçerli. Hapis para cezaları hukuken çekilir, ama federasyon bir ceza vermez mesela. Federasyon kararıyla hukuk kararlarını karıştırmayın.

Kısacası, dediğin gibi: "araştıralım, öğrenelim." Yani bu lafı etmeden önce kendin araştırıp öğrenseydin keşke.
Sosyal ağlarda paylaş

ha meclisten bir karar geçer ve kanunda değişiklik olursa ve değişiklik kapsamına daha önceden soruşturma altına alınan gerçek ve tüzel kişiler de alınırsa iş değişir

zaten şike var mı yok mu kesin değil, federasyonun neye göre karar veceği de belli değil

UEFA gelip "bizim açımızdan sorun yok" derse dava süreci bitene kadar şu anda zan altında olan fb ne ligden düşürülür ne de şl hakkı elidnen alınır

dava süreci tamamlanıp da kulüp suçlu bulunursa bir şampiyonluğu silinir tazminat cezasına çevrilir

kalkıp da şımarık sabi sübyan gibi "fener karşıtları lölölö 17 taım da bize karşı lölölö" demeyin

aziz yıldırım pis bir herif ben fb camiasına yakıştıramıyorum, türk sporuına faydalı olacak tesisleşmelere imza atmıştır hakkı yenmemelidir ama pislik bir herif bu, kulübün başı yanarsa da bu adam yüzünden yanar
Sosyal ağlarda paylaş

Grast said:

Esh said:

Iyi de kimse italyada yapilan dort dortluk bir operasyondu demiyor ki. Sikenin cezasi neyse o cekilecek iste bu kadar net. Milan bile utanmistir lan 15 macta birden sike yapmaya. Ben okurken insanligimdan utaniyorum adam hala son sozum fb diyo ya. Bu nasil bir arsizlik arkadas?
Her yazdığım cevap sonrası tekrar bir saçma mesaj daha görmek ve ona cevap yazmak bana nekadar saçma gelsede hadi yaziyim.

Bakın arkadaşlar kaç gündür Fenerbahçe yönetimi'nin günlerdir Basına yayın yasağı istemesinin sebebi de dün yapılan basın toplantısında yeterince açıklayıcı cevaplar verildi

Delil olarak basına yayılan hiç birşey Emniyetteki kanıtlar arasında bile yer almamakta. Kafasına göre çekilen 2 resmi şike kanıtı olarak basına yayan insanlar mevcut maç toplantılarını bile şike kanıtı olarak basına yaymıştır.

Ve sizler bunları görüp aha valla şike var diyip (inanmak istediğinize inanıyorsunuz) Asıl şike kayıtları vb kati suretle basına yansımamış durumda.

Bahsettiğin 14 maç ise senin bahsettiğin 14 maç değil. Yine kirli basının sizlere inandırmak istediğidir. Bu yüzden bu ülkede AKP %50 alıyor. Çünkü insanları inandırmak istediklerine inandırıyorlar.

Ve bu şekilde bir kafa yapısına sahipseniz sadece koyun olarak kalırsınız kimse kusura bakmasın. Tutuklanan insanları incelediğinde zaten Toplam iddia bazında bile 2 maç yer almakta. Sivasspor ve Eskişehirspor. Biraz mantıklı konuşalım 14 maç diyorsunuz 14 maça dair kimse emniyete bile gelmemiş.

Biraz kendi düşünceniz olsun basına ve insanların yönlendirmesine gelmeyin

Teknik takip yapan adamların son 5 maçı skorlarına değin önceden biliyorduk dediklerinide mi es geçelim?

Delillerin gösterildiği herkesin durum çok vahim dediklerini de es geçelim mi?

Fenerbahçe spor klübü kendi web sitesinde Aziz Yıldırım'ın ifade tutanağının son kısmını yayınlayabilirken tonla gazetecinin o tutanaklara erişemeyeceğinide mi düşünelim? Doğru ya Fener en büyük ifade tutanaklarınıda alır delilleride, gazeteciler de kim oluyor?

Her türlü dalgamızı geçeriz. Rezil bir durumdasınız, ortaya koyduğunuz argümanlarda bunu silmiyor. Şu tavırlarınızla da daha çok dalga geçilmeyi hakediyorsunuz.

Bi tek siz zekisiniz kalanı koyun zaten ahaha laflara gel yea. AKÖPÖ KOFOSO BONLOR
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

BabacumMostors said:
,
türkiyedeki yasa "bir alt lige düşürülür" diyor bir alt lige düşen takımın uluslararası turnuvalara katılma hakkı elinden alınır
böyle birşey yok.

evet, bir alt lige düştüyse alınmaz, ancak şampiyonluğu iptal edilirse (ki öyle gözüküyor) o zaman alınıyor hakkı, daha doğrusu hiç verilmemiş oluyor o bilet şampiyonlukla geldiği için.
Sosyal ağlarda paylaş

uefa en son "takipteyiz" demişti, federasyon son sözü söyleyene kadar karışmama kararı aldılar, sonra karara göre hareket edecekler gördüğüm kadarıyla.

hani küçük çocuğun önce bişeyi yapabiliyo mu diye uzaktan izler kendi başarmasına çalışırsın ya, ama bi yandan da en ufak bi riskte hemen müdahale etmek üzere beklersin arkasında düşüp kafayı gözü yarmasın diye. o hesap.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

BabacumMostors said:
,
türkiyedeki yasa "bir alt lige düşürülür" diyor bir alt lige düşen takımın uluslararası turnuvalara katılma hakkı elinden alınır
böyle birşey yok.

var valla hatta uygulama ile mevzuatın içerğiğ konusu hukuki bakımdan epeyce tartışıldı

artamaya üşeniyorum ki skimden aşşağı kasım paşa hani fenerin düşüp düşmemesi hayatımda çok önemli bir yer edinmeyecek isterse gs da şikeden düşürülsün hani "ehere mehere" derim geçer

burada bu kadar tartışılıyor ben oalblecek olanları yazıyorum
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

Grast said:

Yazdığım bir önceki mesaj senin şu yazından sonra senin içinde geçerli. Kim zamanında ne yapmış ne etmiş umrumda bile değil. Fenerbahçe yaptıysa Fenerbahçe'de ceza alsın bunada en ufak lafım yok. Fakat hukukta emsal de oldukça önemli bir kaidedir. Ve olayın Emsallerine baktığımızda Fenerbahçe'nin bu sene adı geçen 2 maçta yaptığı olay gibileri katiyen Küme düşme cezasıyla cezalandırılmamıştır (olayın sonunda) Verilen karar + tahkim sonucunun eğer küme düşme olması durumunda asıl UEFA'nın Devlet yönetiminin spora karışması kuralını ihlal gerekçesiyle men daha ön plandadır. Araştıralım Öğrenelim

Merak etme araştırdım hatta şike konusundan çok önce çevremdeki avukatların fazlalığı dolayısıyla biliyorum ki hukukta emsal çok önemli ve dava sonucunu birebir etkiler. Ancak emsal göstermek dediğiniz şey her şeyden önce bir hukuk terimidir, federasyon kurallarını bağlamaz. Her federasyon hukuken özerktir, ve her birinin kuralları, kaidesi, izin ve yasakları (temel bazı konulardaki uefa direktifleri dışında) kendisine aittir. Haliyle emsal göstereceksen aynı federasyonun aynı kurallarla (arada yasa değişmesi olmadan) verdiği kararlardan gösterebilirsin. Tutup 10 sene önce farklı yönetmeliğe göre verilmiş kararı gösteremezsin. Hele hele bambaşka bir federasyona ait bambaşka bir ülkenin kararını hiç gösteremezsin. İtalya'yı falan örnek göstermek mümkün değil yani. Yoksa zaten UEFA her federasyona kural kitabı dağıtır "alın kardeşim birebir bunu uygulayacaksınız" derdi.

Aynı şekilde hukukla federasyonu karıştırmamak gerekir. İkisinin yetki alanları farklı ve birbirinden bağımsızdır. Mesela, federasyon hemen bugün "eldeki delillere göre feneri düşündük" diyebilir. Dava 2 sene sonra biter ve fener hukuken suçsuz bulunur. Ama bu federasyonu bağlamaz "bize göre fener suçluydu" derse fenerin hiçbir itirazı yok. Tam tersi şekilde federasyon bugün suçsuz derse ve hukuk suçlu bulursa da aynı durum geçerli. Hapis para cezaları hukuken çekilir, ama federasyon bir ceza vermez mesela. Federasyon kararıyla hukuk kararlarını karıştırmayın.

Kısacası, dediğin gibi: "araştıralım, öğrenelim."
2 gün gece ki mesajlarıma bakarsan uzun uzun bir arkadaşa hukuğun bu konuda işleyişini hukukçularla görüşmelerim hatta bizzat öz dedemin (kendisi eski üsküdar baş savcısıdır) yorumlarını yazmıştım. Senin şu an yazdıkların benim mesajımdan copy paste gibi .. ANCAK birkaç yerde yalnışlıklar var.

Hukukçu arkadaşlarından benim şu an yazdığım herşeyin sağlamasını yaptırabilirsin

Fedarsyon ve Adli sürecin birbiriyle paralel bir iş götürmesi dışında hiç bir bağlantısı yoktur bunu kaç gündür insanlarada açıklamaya çalıştım zaten. Federasyon verilecek kararı kendi iradesine göre vermek zorundadır. Fakat henüz kanıtlanmış bir şey olmamakla beraber Fenerbahçe kulubü hala iddiaları reddetmektedir (sizin gördükleriniz basının çıkardıkları hala bir delil ve kanıt gösterilmedi size)

Bu koşullar altında Federasyonun verecek olduğu karar kesinlikle Tedbir kararı olmalıdır. Ve geri dönüşü olmayacak kararlardan kaçınılmak zorundadır çünkü Hukuğun en temel ilkesi : Bir kişi veya kurumun suçu kesinleşmeden o kişi veya kurum suçsuzdur. Bu kişi veya kuruma verilen ceza kesinlikle tahkim yolu açık verilmek zorundadır. Tahkim kurulunda emsaller göz önünde bulundurulur ki tahkim kararı değiştirme hakkına sahiptir. CAS bundan sonraki süreç olabilir fakat çıkacak kararlar sonrası Fenerbahçe'nin CAS'a başvuracağını zaten düşünmüyorum.

Ha kanunda açık ve net yazmaktadır. Şike yapan kurum küme düşürülür. Federasyon bahsedilen büyüklükte kanıtlar olması durumunda Fenerbahçe Küme düşürülmüştür kararı almalıdır (burda senle hemfikirim)

ANCAK sürecin devamında emsaller göz önünde bulundurulacak. İşte Tahkim kurulundan Asıl karar çıkacaktır. Mevcut süreç içerisindede çıkacak son kararın Fenerbahçe'nin küme düşmesine hukuk izin VERMEMEKTEDİR (bunu geçen gün yazmıştım arkadaşta garipsemişti açıklamıştım o arkadaşa anlamıştı sonra gelinen duruma bakıldığında kanıt yetersizliği ve hala kanıtlanmamış suçlar gerekçesiyle)

Ayrıca demişsin ya Federasyon karar verir sonra dava sonucu aklanır yada suçlu bulunur buna bi itiraz söz konusu değildir diye. Bunu hangi hukukçudan öğrendin yada hangisi sana bunu söyledi gerçekten bilmiyorum fakat. Kendini hukukçu sanan insanlara inanmamanı öneririm. Sebebide şudur ki Hukuğun ya 2. ya 3. sınıfında öğrenilir bu Bir Hukuk fakultesi mezununun bunu nasıl söylediğine dair hala şoktayım.

Fenerbahçe'nin aklanması durumunda. Federasyona, Kulup değeri, Varolmuş olası bir mali kayıp hatta manevi kayıp söz konusu olarak dava açması mümkündür açacaktır ve kazanacaktırda. Bu yüzden federasyon tedbir kararı almalıdır.

PS : Doğru kaynaklardan araştıralım. Doğru şeyler öğrenelim
Sosyal ağlarda paylaş

BabacumMostors said:

fizban said:

BabacumMostors said:
,
böyle birşey yok.

var valla hatta uygulama ile mevzuatın içerğiğ konusu hukuki bakımdan epeyce tartışıldı

artamaya üşeniyorum ki skimden aşşağı kasım paşa hani fenerin düşüp düşmemesi hayatımda çok önemli bir yer edinmeyecek isterse gs da şikeden düşürülsün hani "ehere mehere" derim geçer

burada bu kadar tartışılıyor ben oalblecek olanları yazıyorum
Tekrar açıkliyim.

Şike kesinleşmiş, Mahkeme kararı çıkmış hatta itiraf edilmiş. Bu koşullarda dediğin KÜME DÜŞÜRÜLME kesinlikle haklısın söz konusudur

Fakat mevcut süreç içerisinde Federasyon kararının küme düşürülme olması bir okadar zor olmakla beraber.

Tahkimden çıkacak karar kesinlikle küme düşme olamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

ha benim gönlümde yatan nedir

ortada ceza unusuru teşkil edecek bir şike varsa bunun sorumluları cezalandırılmalı kulüp değil

şampiyonluğu elidnen alınır ikinciye verilir yada şike yapılan maçların puanlamaları değiştirilir ona göre duruma bakılır

fb nin düşmesi yayın gelirlerini de düşüreceğinden ligin genelini olumsuz etkileyecek

de bakalım tff ne karar çıkaracak uefa ne diyecek

kısmet
Sosyal ağlarda paylaş

Benim merak ettiğim konu şu:

Şimdi diyelim ki federasyon fb yi küme düşürttü ama sonra mahkemeden karar çıktı suçlu bulunmadılar filan herkes serbest bırakıldı.
Bu durumda fenerbahçenin "ben süper ligden düştüğüm için şu kadar, mahkeme sürecinde borsada uğradığım zarar için bu kadar, şampiyonlar ligine gitme hakkım elinden alındığı için bu kadar para kaybettim haksız yere zarara uğradım, ödeyin lan bunları!" diye dava açma hakkı olur mu? Ya da açsa sonucu olur mu?
Sosyal ağlarda paylaş

yok sol tarafına felç geliomuş az daha falan filan.Ulan ambulans içinde hiçbirşeyi yok besbelli mavi dosya içinde gazete okuyor adam.Resmen zaman kazanıp miileti isyana sürüklemesi için yalakalrına vermiş talimatı.Koyun olmuş taraftarı isyana sürüklüyor.Hem şike yap hem de milleti birbirine kırdır.Daha atamadılar şu adamı içeri.
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFury said:

Benim merak ettiğim konu şu:

Şimdi diyelim ki federasyon fb yi küme düşürttü ama sonra mahkemeden karar çıktı suçlu bulunmadılar filan herkes serbest bırakıldı.
Bu durumda fenerbahçenin "ben süper ligden düştüğüm için şu kadar, mahkeme sürecinde borsada uğradığım zarar için bu kadar, şampiyonlar ligine gitme hakkım elinden alındığı için bu kadar para kaybettim haksız yere zarara uğradım, ödeyin lan bunları!" diye dava açma hakkı olur mu? Ya da açsa sonucu olur mu?

Federasyon eminim bunu düşünüyordur, ve savcılarla mutlaka defalarca görüşmüştür. Küme düşürürse demekki ciddi birşeyler var ve 3 sene sonra bu kararın geri dönmesi zorsa ancak o zaman bu karar alınır diye düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...