Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Asal sayı testi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
herhangi bir dilde sunu yaz iste; c gibin yazdim.

int main() {
int i, num = 432141;
for (i = 2; i < sqrt(num); i++) {
if (num % i == 0) {
printf("%d is not primen",num);
return 0;
}
}
printf("%d is primen",num);
return 0;
}
Mesaj tarihi:
fizban said:

herhangi bir dilde sunu yaz iste; c gibin yazdim.

int main() {
int i, num = 432141;
for (i = 2; i < sqrt(num); i++) {
if (num % i == 0) {
printf("%d is not primen",num);
return 0;
}
}
printf("%d is primen",num);
return 0;
}

NERD
Mesaj tarihi:
hmm kendinden önceki sayılara böldür dicektim uzayabilir,

önce bi 2-3-5 e böldür, bölünmüyosa bunların katları olmayan sırada ki her sayıya böldür.
ama dur ya onları hesaplatırken de kastırır.

sen hacı 2-3-5 e böldür, bölünmüyosa saldırsın 7 den itibaren başlasın o sayıya kadar bölmeye. gelmedi bişi aklıma ama vardır burda bilen denemiş olan

fizbanınkıne baktım sımdı, güzelmiş o.

2-3-5 e böldür, bölünmüyosa karekök aldır, alınmıyosa ok herhalde.
Mesaj tarihi:
once 2'ye boldur, sonra dongu yap 3'ten baslayarak 2'ser 2'ser arttir kok n'e kadar.

hatta wikiye bakarsan orda yaziodur, asallar 6k+i mi oyle bir seyde oluyor. bunu da hesaba katarsan normalden cok daha hizli bulursun.
Mesaj tarihi:
sayinin buyuklugune gore degisik metodlar kullanilabilir tabi de; amac sonucta boyle bir kod yazmaksa en basidi yukarida benim yazdigim. syntax hatasi olabilir gerci dikkat etmedim.

once 2'ye boldurup, 3 ten itibaren incrementleri 2 seklinde yapmak daha mantikli, ve sadece bir satir degistiriyor gerci.
Mesaj tarihi:
büyük derken 1000, 10000 basamaklı falan.Bunlar hesaplayamıyor.Mesela ben 10000 bas. bi sayı yazıcam o başlıycak işte o her sayıyı bölcek sırayla.Bildiğim bi program yok ve yazılan bulamadım
Mesaj tarihi:
bazi dillerde(e.g. java, python) bignumber class'i var. onlari kullancaksin o kadar buyuk sayilar icin. yoksa kendin yazicaksin o yapiyi.

algoritma ayni olur iste sadece veri yapisi degisicek. daha efektif algoritmalar da vardir belki bilmiorm.
Mesaj tarihi:
Deacon said:

bazi dillerde(e.g. java, python) bignumber class'i var. onlari kullancaksin o kadar buyuk sayilar icin. yoksa kendin yazicaksin o yapiyi.

algoritma ayni olur iste sadece veri yapisi degisicek. daha efektif algoritmalar da vardir belki bilmiorm.

Cevap burda.
Mesaj tarihi:
şu an bulunan en büyük asal sayı 10.000.000 küsür basamaklıydı galiba.bankacılıkta vs. şifrelemede kullanılıyor, sanırım rsa şifrelemesinin de temelinde asal sayılar var.büyük bas. asal sayı bulanlara da para ödülleri var.
asal sayıları bulmak için dünya çapında araştırmalar var, insanlar bu araştırma ağlarına katılabiliyor.Ama bunlar sırayla her sayıyı deniyor-5456....2, 9982...5 vs. değil- diye biliyorum.
  • Yeni Oluştur...