Gimli Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Quantum'la ilgili kafama takılan ufak bi soru var. Bildiğiniz gibi, quantum fiziği, parçacık hareketlerini açıklayan kurallar dizisidir. Bu kuralların ispatı içinse kabaca, birden fazla evrenin varlığı gerekmektedir (Stephen Hawking'in birkaç kitabını karıştırdığımda yanlıs hatırlamıyorsam 13 evrenden basediyordu). Diğer taraftan, bu işin bilim-kurgu boyutunda işlenmiş şekli daha çok, paralel evrenler olarak. Yani anladığım kadarıyla; farklı şekillerde gelişme ihtimali olan bir olayın her farklı sonucu için bir evren bulunmaktadır. Yani, okuldan eve gelirken bakkala uğramayı düşünüp uğrarız. Bu bir evren oluşturur, bakkala uğramayı düşünüp vazgeçip eve gittiğimiz de bir evren vardır vb. (Tabii böyle bakınca, olay sanki partikül fiziğinden günlük yaşayışa çok saçma bir analoji yapmaktan ibaretmiş gibi duruyor. Bu konuya hakim biri varsa aramızda aydınlatırsa çok sevinirim) Sorum şu, aslında quantumdan çok bir mantık/felsefe sorusu; İki kişi var elimizde, biri karşısına gelen her konuda çok bağnaz ve çok kararlı. Karar vermek durumunda kaldığında anlık davranıyor ve öngörülebilir bir davranış sergiliyor. Diğeriyse her konuda kararsız biri. Çoğu zaman karşılaştığı sorunlara çok fazla çözüm düşünmekten çözüm üretemiyor. Başına gelen her olayda birden fazla olasılığı hesaba katıp, her olasılığın da oluşturacağı yeni olasılıkları düşünüyor. Şimdi; Eğer quantum mekaniği, düşündüğümüz her farklı yol/yön için farklı bir evren oluşur diyorsa, hiçbir olayı çözümlendiremeyen kişinin kainattaki etkisi, olayları çözen ve sonuçlar üreten kişiye oranla az mıdır yoksa fazla mıdır? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Leopar Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 ikiside aynidir; her iki eleman icinde sonsuz sayida evren vardir bunun aslinda karakterle pek bir ilgisi yok, mesela diger evrende o kararsiz eleman tamamiyle farkli bir ortamda buyumus olabilir, bu yuzden karar verdigi anda kararini uygulayan bir karakter gelistirmis olabilir bir evrende bakkala giderken dinozor yemis olabilir baska bir evrende sanayi devrimi hic olmamistir elemanimiz bakkala degil tarlasina gider baska bir evende kuba krizi nukleer savasla sonuclanmistir, elemanimiz bu evrende bakkala degil mutant avlamaya cikmis olabilir baska bir evrende hersey bizim evrenimizle aynidir, eleman bakkala gitmemistir, ama deprem olur ev coker hatta bu eleman bazi parelel evrenlerde hic varolmamis olabilir yani o kadar cok o kadar cok ihtimal varki hesaplanmasi hakikaten imkansiz ve isin ilginc yani bunlarin hicbiri bilimkurgu degil, hakiki fizik lan...ha birde butun bu parelel evrenlerin beraber boslukta varoldugu ve arada birbirlerine carptiklari 11. boyut teorisi var ki ona hic girmeyelim sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Gimli said: Şimdi; Eğer quantum mekaniği, düşündüğümüz her farklı yol/yön için farklı bir evren oluşur diyorsa, hiçbir olayı çözümlendiremeyen kişinin kainattaki etkisi, olayları çözen ve sonuçlar üreten kişiye oranla az mıdır yoksa fazla mıdır? bu durumda hangi karakterin nasıl tepki verdiğinin sonuçlarıyla ortaya çıkan evrenleri bilmenin yolu olamaz ki? olsa zaten o kararların anlamı olmaz. seçimin önemi olduğunu sanmıyorum karşılaştırdığında ortaya çıkacak ihtimalleri görebilmen için. bi de ne içtin lan bu saatte yazmışsın :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gimli Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 bi de şöyle thought experimentler var bu konu hakkında: http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger's_cat Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
xunn Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 xunn said: aquila said: abi bosver quantumu, cal oynak biseyler, keyfimiz yerine gelsin. This. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 tavuk yumruta durumu var orda biraz. sen farklı ihtimaalleri göaz onunde bullundurabiliyorsun dite parelel evrenler yok, paralel evrenler olduğu ıcın farklı ihtimallet mümkün falan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 abi quantum böyle bişey değil ya elinde bi diferansiyel denklem var küçük boyuttaki etkileşimlerde parçacıkların dinamiklerini veriyor sana Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 ahahahaha offf... abi adam demek istemişki, bütün ihtimaller kendi paralel evrenlerini simgeliyorsa. kararsız biri kararlı birinden daha cok paralel evrene bulaşmazmı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 quantum eğitim seti die bişi vardı, quantum yoluyla bilmemne böle izlerken bu kadar ciddi insanların nasıl bu kadar saçmalayabileceğine şahid olup gülmüştüm epey. South park çekilir o muabbete, o derece Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 13, 2011 herkesin evreni kendine Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sahasrara Mesaj tarihi: Nisan 14, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2011 Neyse elimizdeki verilere bakalım, şuanda ben bile bunları yazarken elime geçen bilgiyi değerlendirip, manipüle edip geçmiş tecrübelerime, hissetmiş olduklarıma ve sonsuz sayıdaki faktörlere göre karar veriyorum. Kuantum mekaniği parçacıkların dinamiklerini verir, ama davranışlarını veya herhangi bi davranış paternini vermez. Einstein'ın söylediği bi paradoks Ama sonsuz da hiç hesaplanamaz bi sonsuz değil, şuanki teknolojimizle kuantum parçacıklarının hareketlerine "rastgele" denmesinin tek sebebi ölçme ihtimalimizin olmadığını varsaymamız. senin 2 saniye sonra ne düşüneceğinin bi paterni var aslında. Yani karar verme mekanizması rastgele gelişmiyor. OLAYA BİDE BÖYLE BAKIN Birisi birim zamanda ne yapmışsa, nasıl nefes almışsa o an farklı bişey yapmazdı çünkü evrenin o birim zamandaki şartlarına göre o adam böyle düşünecekti. Yani şuanki evren gitmesi gerektiği gibi gidiyor. Ama başka bi evrende olaylar taa big bang'den beri farklı gelişmiş. Kuzeydeki bi yıldız daha hızlı kaymış evrim daha hızlı gelişmiş sanayi devrimi daha erken yapılmış ahmet daha geç doğmuş. O ahmetle bu ahmet "bir bölü sonsuz" kadar küçük bi farkla birbirlerinden farklıdırlar belki. Ama paralel evrenleri yaratan şey o evrenlerin oluşma farklılıkları. Yani hem oluşum hem gelişim süreçlerinde evrendeki herşeyin yarattığı farklılıklar, ahmetin pazartesi günü uyanmaması bunun nedeni değil, sonucu. Onun haricinde indeterminizm diye bişey yok, şuanki evrenin içindeki herşeye determinizmi uygulayabiliriz ama bazı ölçümlere enerji yetmiyor. Yani bu evrende istediğin kediye istediğin deneyi yap, paralellik kedide değil evrende/bilinçte. Kaldı ki bilinç denen şey algılarımızla oluşan bişey yani etrafımızdaki dünyayı bizim bilincimiz yaratıyo ve depresyonun bile bunda büyük etkisi var. Nöroloji gelişedursun, belki de bu evren sadece benim rüyamın bi parçasıdır. Belki de ben sizin rüyanızdaki bi karakterimdir. Rüyadan kastettiğim de sadece gerçeklik olarak baz aldığınız uzay/zamanın tamamen farklı bi bilinçte yer alması. O kadar da uzak bişey değil. Gerisi de şartlanmayla oluşturduğumuz egolara kalmış etraftaki etkileşimlerle. İsmin ahmetse ahmet olduğunu zannediyosun sdfj rezalet Yani determinizmde makroskopik olaylarda bile kuantum belirsizliğini gözardı edebiliriz sayı ne kadar büyük olursa olsun hesaplanması imkansız değil ve klasik mekanik kuramlarıyla herşey ok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Nisan 14, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2011 kedi ölüdür.;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eralph Mesaj tarihi: Nisan 14, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 14, 2011 @Sahasrara Hah, tam böyle bir şey arıyordum çünkü paralel evrenleri yaratan şeylerin insanların kararları olması bana saçma geliyordu sonuçta ben o kararı verdim çünkü beynimdeki 100. elektron sola değil sağa dönüyordu. Her şeyin bir nedeni vardır sonuçta ve insan beyni de bu kuralı bozabilecek kadar üstün değil maalesef :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Hastadam Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 benim burdan çıkardığım; herkes herşey ve herşey hiçbirşey olabilir. of abi gerçekten bunları düşünmenin bir anlamı yok, sade düşünmek en güzeli. insanın doğasında bu yok, insanlar bence kabileler halinde ilkel bir şekilde yaşadığı günlere dönmeli herşeyi unutup. çünkü bizim doğamız bu ve doğamızı değiştirmeye çalıştıkça başımıza daha kötü şeyler gelicek. hepimiz maymunduk amına koyiyim şimdi oturmuş quantum falan konuşuyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 said: insanlar bence kabileler halinde ilkel bir şekilde yaşadığı günlere dönmeli herşeyi unutup.dönecek zaten günün birinde...merak etme:) dünya normal seyrinde 100.000 sene de bir periyodik olarak buzul çağlarına giriyor ve çıkıyor,bu da oyunu restart yaptırıyor zaten de...şuan ki koşulda,iklim değilişikliği bu hızda gittiği ve hiçbir şey yapılmadığı takdirde 50 sene de kasedi başa sararız.;)... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 quantum çok reröre Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 aa resmini değiştirmişsinn msn şeysi değil mi o:)demek bu hale getirdi seni tez;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 yok yav tez iyi tanım-teorem-kanıt ekseninde eğleniyorum. nümerik bilimsel hesaplama beni yoran asıl Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 hahah... ver bana ver bana,ameleye döndüm zaten 326 ve 442 ile,ver yaparım ben :P... şaka tabi şaka Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Gimli said: Quantum'la ilgili kafama takılan ufak bi soru var. This. bence Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 numerik bilimsel hesaplama dediğim moleküler mekanik modelleme programı tek sorunu nümerik olması ama. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 hı..!!! anladım.:S e o zaman quantum çok rererö dyerek konuya kaldığımız yerden devam edelim;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tunca Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 quantum üzerinden felsefi sorular sormak için en temelinden başlamak gerekir, bu şekilde basit parçacık hareketinden hemen yaşam-bilinç gibi kompleks bir kavrama geçince ortada yanlış anlaşılmalar ve kavram çatışmalarının olması kaçınılmaz. benim bildiğim kadarıyla quantumun temeli, çok küçük parçacıkların mekan değiştirirken ki dinamikleri. yani X parçacığının A'dan B'ye nasıl gittiği. örneğin A ile B arasına bir engel koyuyorlar, bu engele iki tane X büyüklüğünde delik açtıklarında fırlatılan X parçacıklarının bir kısmının deliklerin hemen karşısına değil de deliklerin ortasına gittiğini görüyorlar. daha bir sürü şey var da sonuç olarak bu parçacıkların hareket ederken gidebilecekleri tüm yolların olasılıklarına göre o olasılıkların ortalamasına gidebildiklerini görüyorlar. yani bir şekilde, o parçacık fırlatıldığı anda, o parçacık hem o delikten dan geçiyor, hem evrenin öbür köşesinden hem senin masandan vs geçip bu geçişlerin olasılıklarına göre bir hareket sergiliyor. bu olasılıklardan birbirine ters olanlar birbirlerini nötrleyip o olasılığı 0 yapıyorlar. aynı şekilde eşit olasılıklar da birbirinin üzerine biniyor. bu aynı dalgaların birbirini güçlendirmesi ve birbirlerini nötrlemelerine benziyor. bu mantıkla ortaya giden parçacıkların 2 delikten geçme olasılıkları eşit olduğu için ikisinin ortasından(engelden) gidiyorlar, ortada engel olmasına rağmen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
tunca Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 böle =P http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/208031_10150105194062614_687407613_5485504_405687_n.jpg http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/215778_10150105199557614_687407613_5485668_6176731_n.jpg ama tabi bu oalylar sadece küçük parçacıklar için geçerli. bu parçacıklar birleşince bildiğimiz newton kurallarına göre hareket ediyrorlar, ama tabi ki newton ve quantum arasında(yani insan açısından değil de objektif gerçeklik) bizim şu anda farkında olmadığımız kurallar/ilişkiler var ama şu an anlayabildiğimiz veya gözleyebildiğimiz şeyler değiller. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeper Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2011 ee o zaman ben de şunu koyayım,burda da güzel açıklıyor.. http://www.youtube.com/watch?v=ViQoUXu5uK0 devamı da var youtube da 2 diye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar