Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Star haberin namaz sıkıntısı

Turkceplease

Öne çıkan mesajlar

Myshkin said:

Ardeth said:

sir said:

inançla alkol-uyuşturucu vs bambaşka şeyler..

değil hepsi yeterince bilgi ve zihinsel olgunluğa ulaşmış bir insanın kendi karar vermesi gereken şeyler, yani ne kadar alkol alacağı, hangi partiye oy atacağı, hangi dine inanıp inanmayacağı.

örf-adet için ne diyorsun? yada kültür için?

ben küçükken daha örf-adet ve kültürden bağımsız evrensel şeylerin öğrenilmesinden yanayım (bkz: empati, insan hakları vb). ama tabi kültür din gibi değil çok daha fazla hayatın içinde dolayısıyla direk olarak din gibi öğretilmese bile bir toplum içersinde yaşayan bir çocuk o toplumun örf ve adetlerini veya kültürünü öğrenir. ama en azından dine kıyasla bunu kendi tecrübeleriyle öğrenir, rol model aldığı ailesinin dayatmasıyla değil.
Sosyal ağlarda paylaş

olitere said:

liberal said:

sir said:

cevabı verilmişti.

http://img152.imageshack.us/img152/6665/aaaaav.png
bunu hangi anlamda dediğini sen de dahil çoğu kişi yanlış anlar.Aynı Karl Marx din kalpsiz dünyanın kalbidir de demiştir hemen ardından.

liseli gençlerin ekmeklerini ellerinden alma olitere
Sosyal ağlarda paylaş

olitere said:

liberal said:

sir said:

cevabı verilmişti.

bunu hangi anlamda dediğini sen de dahil çoğu kişi yanlış anlar.Aynı Karl Marx din kalpsiz dünyanın kalbidir de demiştir hemen ardından.

onun hemen ardında da "gerçek mutluluğa ulaşabilmek için dinin yapay mutluluğunu yok etmek lazımdır" diyor.

e sende tam anlamamışsın.

kalpsizliğin kalbi,ruhsuzluğun ruhu,ortada yapay birşeylerin olduğunu belirtmek için,sistemi eleştirmek için söylenen,övücü değil yerici şeyler.
Sosyal ağlarda paylaş

ehah opiate olsa bile yine de opiate as such değil, yani toplum "off abi bugün çok dertliyim aç bi kur'an okuyalım" diye dine yönelmiyo, dolayısıyla bi insanın içkiye başlamasıyla bir dine inanmaya başlaması, ya da bir toplumda dinin yayılması bambaşka süreçler..bunda hala diretecek misiniz? gittikçe saçmalaşıyo çünkü ehue
Sosyal ağlarda paylaş

DoGMeaT said:

olitere said:

liberal said:

sir said:

cevabı verilmişti.

onun hemen ardında da "gerçek mutluluğa ulaşabilmek için dinin yapay mutluluğunu yok etmek lazımdır" diyor.

e sende tam anlamamışsın.

kalpsizliğin kalbi,ruhsuzluğun ruhu,ortada yapay birşeylerin olduğunu belirtmek için,sistemi eleştirmek için söylenen,övücü değil yerici şeyler.
sen de anlamamışsın o dönem de o madde yapay mutluluk veren , antidepresan gibi bir şey olarak kullanılıyor ve biliniyor.Yani insanların kendilerini rahatlatmak için sığındıkları bir kapı olarak görüyor dini ve bunun bir süre gerekli olduğunu düşünüyor
Sosyal ağlarda paylaş

Çocukları dinle meşgul etmenin hiçbir bahanesi olamaz saçmalık bu bunun izahı yok ki..

Bu gibi durumlarda George Carlin'i anmamak olmaz.

http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

Reformlar sayesinde batı dinlerin etkisini azaltmayı, insan yaşamında her daim dinin egemen olmasını engellemeyi başardı. İslam dünyası için böyle birşey bir rüyadan ibaret. Onlar, hristiyanların daha önce uzun süre boyunca yaşadığı karanlık günleri yaşamaktan kurtulamayacağı gibi daha kötüsünü yaşamaları da çok olası.

Din insanlık önünde çok büyük bir engel, insanlar ancak dinlerin çöküşüyle beraber gerçek barışı, zihinsel özgürlüğü ve aydınlığı bulabilecek. İnsanlık tarihine bakarak bu analizi yapmak pek zor değil.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

bilgi ve zihinsel olgunlukla inancın alakasını net olarak ortaya koymuyosunuz ama..bitane doğru inanç yok, öyle olsa her olgunlaşan kişi aynı inancı seçerdi.

E aynen öyle zaten. Yok ve sen bir inancı bir çocuğa ne kadar erken yaşta empoze etmeye başlarsan, çocuk belki kendine daha uygun olacak başka bir inançtan o kadar uzaklaşır ve onu seçme ihtimali azalır. Budistken daha mutlu olup olmayacağını 12 yaşında mı anlayacaksın? Ancak o insan karakteri olgunlaşıp da yavaş yavaş oturmaya başladığında, dinler hakkında şöyle böyle bir bilgi sahip olup kendi karakterine en uygun olanı seçerse daha doğru bir hareket sergilenmiş olur. Hatta tam tersine ilkokuldaki bir çocuğu bir dine yönlendirmek tam olarak "benim dinim doğru dindir" hareketidir, tam olarak senin söylediğin şey yani.

sir said:

her olgun kişi sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bilir mesela. ama sigara içmeyi tercih edebilir buna rağmen. inançta böyle bi tercih yok, çünkü zaten inanç tam olarak "bilmeyi" içermiyo, ve dünyadak bütün bilgileri sıraya da dizseniz bazı insanlar inanmaya başladıkları şeye ölene kadar inanmaya devam edebilirler.

dolayısıyla "benim inancım doğru" demenin de bi yaşı yok, bilgi-olgunlukla alakası yok.

Seçim yapılan her noktada (inanmak inanmamak, müslümanlık hristiyanlık) kişinin o seçini yapacak seviyede olgunluğa ulaşması ve bilgi sahibi olması gerekir. sen ilkokuldaki bir çocuğun "müslüman olmayı seçtiğini" savunabilir misin? bence savunamazsın çünkü böyle bir mevzuda bir seçim yapabilecek kadar hayat tecrübesi ve bilgisi yok. bu kadar basit bir mevzu. aynısı alkol ve uyuşturucu için de geçerli. belirli bir yaş aralığına gelene kadar bir insan uyuşturucu ve alkol hakkında seçim yapacak kadar hayat tecrübesine sahip değil. Yani hala bir insanın dinini olgunlaşınca kendi seçmesini değil de ilkokul çağlarında tekrar ve zorlama ile kabul ettirilmesini nerden nasıl savunuyorsun anlamış değilim. Argümanların hep "o öyle olmaz ki ama" yoluna çıkıyor bence çünkü savunulacak bir tarafı yok bunun.
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de şimdi empoze etmek de çok yuvarlak bi kavram. bi çocuğun bi inanca "maruz kalması", o inançla tanışması ile bi inancın empoze edilmesi arasında nası bi fark olduğunu ortaya koymak gerekiyo. ayriyeten din sadece kişisel olsaydı belki dediğin kadar kolay olurdu, ama aynı zamanda toplumsal bi olay, burda aidiyet, cemaat ilişkileri, dil paylaşımı gibi bisürü öğe var. kimse kendi küçük adacığında yaşamıyo çünkü.

bu sebeplerden ötürü, ben sadece gençlerin değil, çoğu insanın kendi dinini dediğin şekilde seçtiğini (bilgi edineyim de bilinçli tercih yapayım) düşünmüyorum..ama bu zaten inancın biçimsel bi özelliği, bilgiye de bilince de direnebilen bi yanı var inancın.

sen bir toplumun içine doğduğun anda zaten dil yoluyla, eğitim yoluyla, medya yoluyla, toplumun gelenek/örf/adetleri yoluyla, aile ve geçmişinle binlerce şeye maruz kalıyosun. bunlar sana empoze ediliyo da diyebilirsin bi bakıma. fakat olgunlaşmak demek, bütün bunlardan kurtulabilmek değil, zaten kurtulmana da imkan yok. olgunlaşmak, bu inançları başkasına empoze etme ihtiyacı duymamak demek olabilir en fazla, ama başka bi inancı seçiyosan, bunu salt bilgi/bilinç düzeyiyle yapmazsın. öyle yapıyosan ona zaten inanç demek çok zor.

buradaki söz konusu haberde de hala tekrar ve zorlama yoluyla mı bu gençlere bişeylerin empoze edildiği, yoksa öğrencilerin inançları gereği, kendi içlerinden gelerek namaz kılıp kılmadıkları belli değil. hesaba katacak çok fazla şey var, kestirme cevaplar ve atomize birey anlayışıyla veremeyiz bu sorunun cevabını.
Sosyal ağlarda paylaş

Turkceplease said:

Öğrencilerin herhangi bir zaman diliminde ' kendi kararı ile ' namaz kılmasını yanlış diyebilirmisiniz?

Öğrtencilerden bir kısmı herhangi bir zaman diliminde kendi kararları ile "satanist ayin" düzenleseler ordaki adamlar aynı hoşgörüyü ve yardımı gösterirler mi diyorsun?
Sosyal ağlarda paylaş

Turkceplease said:

dasaaa said:

Turkceplease said:

Öğrencilerin herhangi bir zaman diliminde ' kendi kararı ile ' namaz kılmasını yanlış diyebilirmisiniz?

okulda kılması ve "herhangi bi zaman dilimi"nin derse gelmesi yanlış..

bir de mısınız kısmı ayrı yazılmalı. orası da yanlış olmuş.

ders araları,tenefüsler de öğrencilerin ' şunları şunları yapacaksın' diye bir kanun maddesi söyleyebilirmisin?

Disiplin yönetmeliği var evet
Sosyal ağlarda paylaş

Napolyonn said:

yemişim yönetmeliğini.. yıllar önce lisede okurken öğle aralarında ben hep namaza giden öğrenciler görürdüm kimsede huzursuz olmazdı. isteyen gider yemeğini yerdi, isteyen namazına giderdi işler gayet doğaldı noluyoda birilerine batıyo bu özgürlük?

Batmaya başladı evet.Çünkü o özgürlüğü kullanarak kendi inançlarına sahip olmayanları ezmeye başladılar.Ayrıca konu öğrencilerin gitmesi değil bu işin organize ve teşvik edilmesi.Yani Laik olduğunu idda eden devlet aleni olarak bir dinin yaygınlaşmasında rol oynuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Napolyonn said:

öyle bişey oynamıyor o sizin kafanızda. bende aynı ülkede yaşıyorum hiç öyle bişey görmüyorum az rahat olsanız paranoyalardan kurtulsanız sizde hülyalardan kurtulcaksınız.

iyi ki de yok lisede din dersinde hocam bu kuran'ı muhammet sıkmış olmasın sakın dedim de sanki vatan hainliği yapmış gibi tepki gördüm
Sosyal ağlarda paylaş

ne bekliyordun ki dediğin laf saçma çünkü "evet evladım bizde bazen öyle düşünoyurz valla çokhaklısın " gibi bişey mi bekliyodun. saçmalarsan öyle cevap alırsın bu türkiyedeki ateist mantalitesinin sıkıştığı nokta burası inanmıyo olabilirsin de inanan adamı gıcık edecek laf söylersen on misli gıcık karşılık almanda hakkındır işte.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...