Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Usenet nedir, nasıl kullanılır?

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Usenet şudur: İnternetin en eski paylasim seklidir. hali hazirda cok bilinen yontemlerle indirip icinde 70-80 adet .rar dosyasi cikip birlestirdiginiz bir suru dosya buyuk ihtimal usenetten inmistir. sebebi ise usenet in dosya paylasim seklidir, her bi program onlarca parcaya bolunur ve bu parcalar txt haline donusturulur. ardindan gerekli programlarla birlestirilir ve istenen full dosya olusturulur. kavramasi, kullanmasi, bahsedildigi uzere ayiklanmasi zahmetli ve zaman alicidir (gerci bunu artik kolaylastirarak yapan tum binaryleri listeyen programlar var artik).

gunumuzde .torrent protokolu, onlarca paylasim sistemi varken kullanimi yuksek oranlarda degildir. bir ev kullanicisinin gerekli oldugu herseye .torrent ya da paylasim sistemlerinden ulasabildigi dusunulurse neden bu kadar az bilindigi az cok anlasilmaktadir.

//eksisözlük'ten aldım.

Eklersem: herşeyi asla takip edilmeden, güvenli bir şekilde indirmenizi sağlar. Herşeyi diyorum çünkü tüm film ripleyen, albüm ripleyen, kitap tarayan gruplar ya da kişiler paylaşımlarını ilk Usenet'e koyar, torrent'e ya da rapid'e oradan geçer.

Kendim kullanma rehberi vereyim bir de:

Ben çok fazla indirme yapmıyorum. Ana torrent tracker olarak kullandığım Demonoid'de (4 yıldan fazladır üyeyim) sadece 390.58 GB indirmem var. Usenet'i de kullanıyorum. Bu nedenle benim için en iyi yöntemi GB satın almak. Bunu en iyi Usenet sunucusu olduğunu düşündüğüm AstraWeb ile yapıyorum. Astraweb en ucuzu, ve paylaşılan dosyaları 900 gün kadar sunucularında tutuyor. 3 yıl az demeyin, eğer dosyanın ne olduğunu hatırlayanlar varsa tekrar paylaşılır, sürekli yenilenen arşiv kıvamında sunucular da var yani.

Fiyatlar:

Unlimited $10/Month
Unlimited High Speed $15/Month
25 GB $10
180 GB $25

25 GB'lik bana birkaç ay yetiyor. GB aldığında hız limit de yok. Oyun indirmiyorum, müzik çok az indiriyorum (satın almayı tercih diyorum genelde, buradan sadece lossless çekiyorum) kitap zaten yer kaplayan bir şey değil. Film indiriyorum ağırlıklı olarak ama arşivcilik yapmadığım (sadece izleceksem indiriyorum) ve yeni filmler için torrent'e yöneldiğim için 25 GB bana fazlasıyla yetiyor. Ben daha çok indiririm ama 3 ayda 180 GB indiremem diyen 180 GB alsın, ötekiler ayda $10'a sınırsız bağlantı alsın. 180 GB'yi gerek görmediğimden almadım. 25 GB zaten 3 ay yetiyor rahat. Ama 25 GB'm bittiğinde alacağım.

Ama bu aldığınız şey sadece Usenet sunucularına bağlantı sağlıyor. Dosya bulmayı ve indirmeyi başka yollarla yapacaksınız. Hepsi beleş.

Dosya indirmek için bu programı kullanıyorum: http://www.shemes.com/ Ücretli arama da veriyor ama almayın, çok iyi beleş servisler var o iş için. İndirin, yükleyin, nbz dosları için default program olmasına izin verin. Programı ilk açtığınızda server adı ve kullanıcı adı/şifresi isteyecek. Girin onları tamam. Programın beleş araması da var ama kapsamlı değil. SSL ayarlarını default servere sağ tıklayıp özellikleri şeçerek açmanız lazım. Unutmayın.

Dosya bulmanın farklı yolları var. İki temel site var benim kullandığım. En çok bunu kullanıyorum: http://www.nzbclub.com/ Kafama eserse de bunu: http://www.binsearch.info/

Ücretli, ücretsi bir sürü site var. Buradan bakın: http://www.nzbsites.com/

Arama sitelerinden nbz dosyasını indirin, dosyayı Grapit ile açın ve Grapit'i Astraweb hesabınıza bağlayıp indirin. Bu kadar.

Özelleşmiş sitelerde var. Bu TV için mesela: http://www.nzbtvseeker.com/ Ama diğer ikisi TV için de daha iyi. Onlar herkese yeter.

Denemek için şuradan bir trial alın: http://www.giganews.com/ ya da AstraWeb'den 25 GB alın.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Pluton said:

http://forum.animanga.gen.tr/index.php?topic=334.0

Şurda baya geniş bir anlatım varmış. NewsBin'den daha güzel program bilen varsa yazarsa sevinirim =) Çokda güzel oldu pekde güzel oldu bu iş valla sevdim UseNet'i

Bunu sakın ola satın almadan kullanmayın. SSL yok korsan versiyonlarında.
Sosyal ağlarda paylaş

neden takip edilemiyor ki? txt dosyası olarak indiği için mi ne indirdiğin anlaşılamıyor? senin indirdiğin dosyayı yasal kurumlarda indirip ne indirdiğini anlayamaz mı?

bide madem bu kadar kontrolsüz bir sistem yasal kurumlar neden kapatmıyor, çok göze battığında kapatmazlar mı?
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Sunuculara SSL ile bağlandığın için kimin bağlandığını göremiyorlar. Torrent gibi ip numaraları açıkta değil. İndirdiğin nbz dosyasından da bir şey olmaz. Ne indirdiğini, hatta indirip, indirmediğini göremiyor kimse.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
fixmen said:

Program için SABnzbd şiddetle önerilir (tu).
Index için nzbmatrix.com uzun süredir kullandığım.

Bu programı kullanmadım ben. Tüm özelliklerinin yazdığı bir yer bulamadım. Grapit iyi bence; nbz'yi alıyor, indiriyor, rar'lardan çıkartıyor otomatik.

Bunun ne gibi özellikleri var?
Sosyal ağlarda paylaş

Browser based, CPU ve ram kullanımı kullandığım diğer programlara göre çok düşük, Open Source ve free, fix, extract, klasörleme, tanımlı index sitelerine bağlanıp otomatik indirme, program açıkken başka bir pcden bağlanabilme, iPhone ve androidden bağlanabilme, Add-onlar vs. 3 senede 2 milyon kez indirilmiş.
Benim hoşuma giden PC'yi kastırmaması, diğerlerinin ücretli verdiklerini bunun bedava vermesi. Tabi diğer ıvır zıvırlarda var. Kısaca memnunum, 2-3 yıl Newsleecher kullanmıştım, ona verdiğim parayı bunlara donate yapsaymışım :).
Sosyal ağlarda paylaş

Pluton said:

nzbmatrix.com içinde para istiyor bunlar ya 11$ mış yoksa indirtmiyo dosyayı

Tek seferlik bağış gibi veriyorsun, ömür boyu bir daha bişi ödemiyorsun. Ben dosyayı kendim ararım, tararım diyorsan çok sayıda ücretsiz search sitesi mevcut. Paralı indexlerin özelliği, torrent trackerları gibi dosyalar kategorilendirilmiş, indirenler yorum fln yapabiliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Yazmayı unutmuşum, GrapIt'i Windows Firewall'a kendiniz eklemelisiniz. Kendi kendine eklenmiyor bazen. Ve port değiştirdiğinizde portladı firewall'da da tekrar açmalısınız. upnp yapmıyor.

Ama client olarak çalışan en iyi programdır kendisi. Fixman'in söylediği web server tipindeki program da iyiymiş ama.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Ben hep açtım. Kullandığın firewall'a göre ya da programlarının upnp (programın otomatik port açması) destekleyip desteklememesine göre değişir. Port'un açık olması gerek yoksa. Çoğu güvenliksiz sistemde (bkz. Windows) firewall'da izin vermek yeter programın istediği port'a erişmesi için. Maksimum güvenlikli sistemlerde ise port için router'a bile girmen gerekir.

Pluton said:

Port açma işlerinden baya geri kaldık. Firewall'a izin verdim ama bişey değişmedi. Şuan 8mbit bağlantım var 400KB ile çekiyor. Port açarsam yararı ne oluyor ?

Yavaş hıza karşı yapılabilecek bir kaç şey var:

Port kapalı olsaydı hiç bağlanmazdı, port sorunun yok.

Bağlatı sayısını arttır. Astraweb 50 bağlantı veriyor bana. 6-7 bağlantı kullanırsan yavaş olabilir serverden uzaklaştıkça. Grapit kullanıyorsan (hang programı kullanıyorsun?) server'in üzerine sağ tıklayıp özeliklerden yaparsın. Grapit 32 bağlantıya kadar çıkabiliyor.

SSL daha hızlı olabiliyor bazen ama ISP ile ilgili o, TTNET'un öyle bir olayı var mı bilmiyorum

Avrupa sunucusunu kullanıyorsun, değil mi?

Paralı newsreaderlar bağlantıyı sınırlıyor genelde para vermezsen.

TCP overhead diyedeğim ama o olsa olsa 650-700 yapar.

Yine yavaşsa, TTNET diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Yuha oleyyyy =) Bağlantı sayısını 32'ye çıkardım 800'e çıktı direk süpermiş bu ya ahaha

not: bissürüüü oyun film falan indircem

Bu arada bağlantı 20'de kalması daha sağlıklı sanırım astraweb en fazla 20 bağlantı veriyor. Diğer 12 bağlantı hata veriyor zaten 20'i geçerse
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...