Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Japonca zor mudur?

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Programımda JAP 101 alacak yer kaldı ve sadece anime, visual novel, manga ve jrpg sevdasından japonca öğrenmeye başlayayım diyorum. Bir kaç sorum var:

1 - Okuldan aldığım haftada 4 saatlik ders ile ne kadar öğrenebilirim? Kendi kendime çalışarak onun üzerine en azında jrpg oynayacak, raw anime izleyecek hale gelmem ne kadar sürer? Okulda 6 kur veriyorlar.

2 - Zor mudur? Ortamamı 3.50 yapmak istiyorum yandal için. Eğer risk olur japonca diyorsanız girmeyeceğim hiç. 3 kredi ne de olsa. Yok biraz çalışırsan B alırsın diyorsanız üzerine atlarım zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Alt yapıdan kastın arada ne dediklerini anlayabiliyor, cümleleri ve kelimeleri anlamını bilmeden tekrarlayacak kadar anlayabiliyor, birbirine karıştırmıyor demekse; var.

Jrpg zor diyorsan tamam, anime de yeter bana.
Sosyal ağlarda paylaş

En başta "abi Japonca Türkçeye benziyo çok kolay öğreniriz kesin bunu" muhabbeti yalan. Hakikaten farklı bi dil, benzer yanları kadar farklı yanları da olduğu için kesin olarak bi dil ailesine oturtulamamış. En yakın olduğu aile Ural-Altay ailesi olduğu için ona koymuşlar sadece.

Onun dışında, çok zor bi dil diil. Yani animelerden, oyunlardan falan alışkanlığın varsa ve dil öğrenmeye de yatkınlığın varsa rahatça öğrenirsin. Kursa gittiğim dönemde arkadaşla otururken sınıfa yanlışlıkla giren bi Rus Türkçe sınıfının yerini sorduğunda Japonca cevap vermiştik farkında olmadan. Kolay alışılıyo ve çok güzel oturuyo ağza, çok zevkli öğrenmesi.

6 kur toplam kaç saate denk geliyo tam bilemiyorum ama, o sürede yaklaşık 250 kanjilik bi seviyeye gelmiş olursun ve o da sana sözlükten bakarak biraz zorlanarak da olsa JRPG oynama ve raw animelerde cümlelerin tamamını olmasa da yapılarını ve söylenmek istenmiş olabilceklerini anlama şansı tanır.

Kısacası, direk atla :P
Sosyal ağlarda paylaş

Anime izlemek baya bi kulak dolgunluğu kattığı için, derslerde cümle yapılarını öğrenirken "aa bak o kelime ondan böyle olmuş" deyip daha kolay anlamana yardımcı olur. Cümle yapılarını öğrendikçe de anime izlerken söylenenleri özellikle takip edip öğrendiklerinle eşleştirmeye çalışırsın. Böyle böyle desteklerler birbirlerini.

Gramerden sonra kelime öğrenme kısmı var, o kısmı biraz çetrefilli. Kullanılan kelime ve eklerin karşıdakiyle olan yakınlık derecesine göre değişmesi yüzünden. Çünkü animelerde ya herkes karşısındakiyle kankaymış gibi ya da kendileri süper egoistlermiş gibi konuşuyo, arası pek yok. Bunun anime izlemeye faydası olsa da, günlük konuşmayı farklı/yanlış öğrenmene yol açabilir.

Anime açısından bi sıkıntı yok yani. Ama ekstra ilgi ve çalışmayla kısa sürede guru olman işten bile değil sdfs
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi durumumu anlatiim önce ordan gelicem japonca zorluğuna:

Ben de okulda haftada 3-4 saatlik ders alıyordum
toplam da 101-102 basic , 201-202 intermediate 301-302 advanced olmak üzere 6 kur aldım tabi ben bu 6 kuru 1 senede öğrendim 4 kur atladım kendim çalışarak sınavlara girerek.. sonra da 2 ay civarı japonyada eğitim gördüm

kısacası 1 senelik çok yoğun eğitim(yaz ve kış tatilleri dahil) + 2 ay japonya deneyimi ile

Japonca yeterlilik sınavında 3. dereceyi geçtim. %80 civarı bi notla (4 en düşük 1 en yüksek seviye) 2. sınava girsem belki geçerim ucundan bilmiom

şu an birisyile oturup muhabbet ederim, geyik yaparım. Fakat politika tartışamam iş konuşamam vs.(Bunların nedeni kelime eksikliği) Gazete okuyamiorum(kanji eksikliği). Mangaları okuyabiliorum. Animeleri genel hatlarıyla anlıyorum.

Japoncanın dilbilgisi çok kolaydır. 1 sene de tüm cümle yapılarını öğrenebilirsin. (türkçeye benzeyen kısmı burası) Telafuz zaten biliyorsun rahat. Fakat okuma yazma kısmına gelince orda ayrı bi disiplin gerekiyor. Hiraganayı 1 haftada Katakanayı da 1 haftada öğrenirsin. Kanjiye gelince iş ciddiye binio Ben 3 günde bir 100 kanji öğrenip sınava giriyordum. 1200 e yakın kanjiyi öğrendim şu an 300 ünü anca hatırlıyorumdur.(2000 kanji var toplamda kullandıkları) Kanji öğrenme kelime öğrenme hızını çook geliştirir. Çünkü kanjilerin okunuşlarını öğrenince direk yazılı bi metinde kanjinin tek başına olduğu anlamından kelimeyi ilk defa görsen bile çıkarabiliosun o bakımdan büyük bi avantajı var.

Diyelim bunları öğrendin dilbilgisini kaptın, kanjilerin atiorum 900 tanesini biliyorsun gayet yeterlidir çok ciddi akademik olay girmiceksen veya japonyada çalışmıcaksan. Bir hoca gelir senle konuşur formal bir dilde onu anlarsın. bir anons duyarsın anlarsın, Fakat sokakta 2 japon genç arasındaki konuşmayı rahat anlayamayabilrsin. Japoncanın über esnekliği var. Bana universitedeki öğrenciler, bi alt generasyonu tam olarak anlayamadıklarından falan bashediolardı. Her generasyon dili biraz daha deiştirio, çarpıtıo.

Ayrıca, ANIMElerde duyduğun dil japonca değil. Çook kaba ve abartılı versiyonu japoncanın animelerde duyduğun konuşmalar. Sokakta etrafta o şekilde konuşamassın. Bizim Anime/manga japoncası diye dersimiz vardı japonyadaki eğitiminde. One piece den bleachden falan sahneleri alıp ordaki kullanımların ne anlama geldiğini hangi tip karakterlerin ne gibi kelimeler kullandığını insanlara ve başkalarına hitap ederken ne kullandıklarını vs öğrenioduk eğlencesine.

ama dediim gibi normalde öğrendiin japoncadan çok farklı. Yani yanındaki arkaşdaından bahsederken "koitsu" , karşındakine "omae" die hitap edemessin günlük hayatta. Ha geyiine yaparsın arkadaşların da animeci ise de normalde olmaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlış bilmiyorsam Bilkent'te okuyodun(çok yazmayıp okuyan sapıklardanım evet).

Saiko hocadan alırsan az biraz uğraşla en kötü A- alırsın. 93'le A-'de kaldım ben geçen dönem. Ödevlere not vermiyormuş onu öğrendim =) Tüm ödevler yapılı da finalde okuma parçasını okuduktan sonra sorulara uzun uzun cevap vermeye üşenerek aslında kendi ipimi çektim.
Dersleri zevklidir. İlk dersine girersin, ikinci dersi kaçacaksan kadın ikisine de imza at der. İlk ders gelmeyip ikincisinde geldiysen de gene öyle. Yalnız bir ay falan mümkün olduğunca ders asma kend iyiliğin için.
Tek sorunu üşengeç bünyelere, ben, o harfleri yazmak bir süre sonra işkence gibi geliyor.

Ama bu dönem Saiko vermiyor diye biliyorum 101'i. Diğer hoca nasıldır bilemem.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...