Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Aort yırtılması.


huun

Öne çıkan mesajlar

nedir bu olay? son zamanlarda çok kişi bu yüzden hastanelik oldu. lefter, holbrooke (öldü), birisi daha vardı ismini hatırlayamadım ve şimdi de izmir vali yardımcısı bu yüzden hayatını kaybetmiş.

mevsimsel bi etki falan mı var acaba? ödül 400 xp, iyi araştırmalar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim yengem de genç yaşta bundan ölmüştü.

bu olay olduğunda işyerindeydi. ilkbaşta bi yanma hissedip bayıldı, hastahaneye kaldırılırken kalbi durdu, daha sonra tekrar hayata döndürdüler fakat ne olduğu anlaşılana kadar kalbi tekrar durdu.

zaten pek kolay düzeltilebilecek bir durum da değilmiş.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında aort diseksiyonundaki en büyük neden aort anevrizmasıdır. Yani aort un 3mm olması gereken kalınlıktan daha geniş olmasıdır. Bu genişleme bazen bir kola şişesi kadar yani 10 mm'ye kadar çıkabilir. Aslında durum aort damarının elastiki özelliklerini kaybedip iyice genişleyerek incelmesi sonucu aniden yırtılması olayıdır. Yıltıldığı anda müdahale şansı oldukça zayıftır. Genelde 50 yaş üstü insanlarda daha yaygındır ama son zamanlarda 30 yaşa kadar indiği nadir vakalar da görülmektedir. Bir saatli bomba denebilir bu duruma. Önceden müdahale edilmesi şart aslında. Amcamca aort damarı 10 mm'ye kadar ulaşmıştı. Belirtiler normal bir kal ağrısı,mide ağrısi, tansiyon yüksekliği, böbrek ve belde ağrılar şeklinde kendini gösterebilir. Aort biliyorsunuz ki temiz kanın organlara dalığdığı ana merkez olarak nitelendirilebilir. Patladığı anca öncelikle böbrekler olmak üzere birçok organ iflas edecektir. Ola ki anında müdahale edilebilse bile böbreklerin iflası nedeniyle bi süre diyaliz tedavisi öngörülebilir. ayrıca aort damarında basınç yüksektir kanamayı durdurmak oldukça güçtür hatta imkansıza yakındır diyelim. Aslında pek çok teşhis yöntemi var ama sanırım bir takım şüphelerden sonra kesin sonuç ilaçlı tomografi ile anlaşılıyor. Tedavi için ise açık ameliyat süreci var ki çok uzun ve tehlikeli bir süreç. Genişlemiş damar yerine yapay aort damarı takılıyor ancak ilerlemiş yaş ve ağır ameliyat nedeniyle ameliyat sonrası bakımın çok iyi olması lazım ki hastanın kendini toparlaması baya vakit alıyor. Şu anda yeni olarak yapılmakta olan bir operasyon daha var. Kasıktan bacağa doğru açılmış olan yaklaşık 10 cm lik bir kesi ile atardamardan aorta geçiş yapılıp stent yerleştiriliyor. Açık ameliyata göre daha kolay ve kısa süreli bir ameliyat.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

capul said:

Aort yırtılmasında hastanelik olmaktan ziyade ölüyor insan...


bizim doktor arkadaş hastanede yakalandığı için müdahale şansı olmuştu..kendisi de 35 civarı bir adamdı :( neyse ki hastanede meydana gelince tedavi edilebildi. ama dediğim gibi resmen saatli bomba ne zaman patlayacağı belli olmaz ve ayrıca bir belirti vermez..hastanede bile şanslı olunmadığı sürece müdahale edemeyebiliyorlar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...