Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1982 Fransa - Veçhe deneyi


reddiye

Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
İngilizce adını verirsen bakarım kütüphanemizde ya da online kaynaklarımızda bir şey var mı?

O tarihte Fransa'da sadece Aspect'in yaptığı bir Bell deneyi biliyorum ben. O mu yoksa sorduğun? O da buralarda: http://prl.aps.org/abstract/PRL/v49/i2/p91_1 http://prl.aps.org/abstract/PRL/v49/i25/p1804_1
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ingilizce de bir şey bulamadım :/
echkart tolle' ın kitabının girişinde geçiyor. kitapta geçtiğine göre şöyle:
"1982 de Fransa da yapılan Veçhe deneyi iki birleşik kuantum parçacığının , birbirlerinden büyük mesafelerde ayrıldıklarında bile birbirlerine bağlı kaldıklarını göstermiştir. Eğer bir parçacık değişirse diğeri de anın da değişiyordu.Bilim adamları bu ışık hızından hızlı iletişimin nasıl vuku bulduğunu açıklayamamışlardır. Ancak bazı teorisyenler, bu bağlantının yüksek boyutların giriş kapıları yoluyla gerçekleştiğini ileri sürmektedirler.
Böylece, geleneksel paradigmayı destekleyenlerin düşüncelerinin tersine konuştuğum etkili , öncü bireyler bizim henüz insan tekamülünün en yüksek noktasına erişmediğimizi, bizim tüm yaşamdan ayrı olmadığımızı, birbirimize bağlı olduğumuzu ve tüm bilinç tayfının hem fiziksel hem de fiziksel olmayan realite boyutunu kapsadığını düşünmektedirler."
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

konu ilgisini çelenlere;

bu deney herhalde "quantum entanglement" denen meselesinin alanına giriyor. sanırım bu mesele ölçüm teorisi ve bilgi aktarımı ile ilgili teorileri de hesaba katmak gerekiyor. yani sen bir nevi parçacıktan farklı yönlerde hareket eden iki parçacık yaratıyorsun. mesela sallıyorum iki parçacıktan birinin spin'inin ölçeceksin ama ölçüm yapana kadar iki parçacığın da spini belli değil sadece olasıkları veren bir dağılımın var (ona dalga fonksiyonu deniyor). bir parçacığın spinin ölçtüğün an o dalga fonksiyonu bir nevi tek bir değere çöküyor. Ama bu durumda otomatikman korunum yasalarından diğer parçacığın spinini bulmuş oluyorsun (mu?). sanırım işin teorisi bu noktadan sonra başlıyor ama ben de çok bilmiyorum. yine de entanglement diye aratılırsa bulunabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

neyin kalibrasyonu anlamadım biraz daha açar mısın

ama amaç burda bir parçacık hakkında el ettiğin bilgi sayesinde diğerinden bir anda bilgi elde etmek. ama bunu aktarmak gibi sorunlar da var tabi. yani bu parçacığı tek bir duruma çökertince (dalga fonksiyonunu tek bir duruma çökertme yani), bilgisi ona bağlı olanı da çöktürmüş oluyor musun? gibi sorular var cevapları da var muhtemelen de ben bilmiyorum. bilen bi arkadaşa sordum cevap gelince yazarım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...