Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

The Economist'te çıkan Starcraft makalesi, Day9, GSL vs.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
baal'in dediklerini diyecektim, uygun dili bulamadigim ve kimsenin kalbini kirmak istemedigim icin vazgecmistim o yuzden baal+1

sonucta bizim en iyi oynayan oyuncularimiz bile (o ya da bu sebeple) progamer kafasinda degiller. oyle idman yapma strateji gelistirme gibi dertleri yok. haftada iki halisaha maci yapip milli lig kurma kafalarindayiz biz.
Mesaj tarihi:
bu kimsenin sponsor olmamasından dolayı mı bizden mi kaynaklio işte olay o

bence sponsorluk bahane, sponsorum olsa çok ii işler yaparım bahane gibime gelio. lafta kalioruz abi hayatımız bu yani her işte.
Mesaj tarihi:
iyi de abi sponsorluk dediğin "başarı sağlamış kişinin sırtından reklam yapmak" mı,kaldı ki bizde süreyya ayhan bile sponsor bulamadı uzunca süre, gastelere çıkmaya başlayınca oldu bişeyler.
siz kasın GSL de 1. olun sonra sponsor aksın değil yani olay, sponsor bi işe yarasın ki sonra başarı elde eden KATKILARINDAN DOLAYI IMAMOGLU PEYNİRLERİNE TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİM desin. tişörtüyle şapkasıyla gezsin reklam olsun.
yani sponsorun bu nedenle biraz da burs gibi bir havası olması gerek başlarda, gidip rasgele bi insana değil ama başarı şansı olan bi insana yatırım yapmış olacaklar.
ama öyle mi bizde 1000 kişinin izlediği milli maç sponsoru olan adam bile ekranın 1/3'ü kadar reklam istiyor
Mesaj tarihi:
e-sport olmamasının sebebi oyuncular, hiö yatırımcılara suc atmayın. 15 tane pro oyuncuya mı şirketler sıraya girecek?

bi pool olussun pro, competitive ve sürekliliği olan oyunculardan birgün o da olur. O zamana kadar yapılan QQ yersiz.
Mesaj tarihi:
Önce birkaç büyük etkinlik ve ödül lazım oyuncuları progamerlığa itmek için bence. VikingCup gibi her hafta ya da iki haftada olabilecek bir şey ya da TSL gibi ses getirecek bir şey ama daha kısa vadede. Ama şuan TSL dışında hiçbir şey yok o da olsa bile Kasımdan Hazirana kadar sürecek ki uzun bir süre.
Gerekli teşvik sağlandıktan sonra oyuncular zaten kendileri oturup bir şekilde iyi olmaya çalışırlar, practice partnerleri bulup eve kapanırlar. Kişisel sponsorluktan daha önemli olan etkinlik sayısının artması bence. Ciddi ve ödüllü etkinlikler oldukça oyunu ciddiye alıp oynayan, practice partnerleriyle eve kapanan insanlar olacaktır.
Mesaj tarihi:
:d e zaten ikisinden biri diğerini çekebilirse olucak bu iş, çekmezse böyle devam eder.

1 sponsor piyasaya girer 2 düzgün oyuncuya sponsorluk imkan vs saglar , ki bunlar çok büyük masraf değil.
bunu gören diğer sc oyuncuları da gaza gelir piyasa büyür.
ya da çok iyi oyuncular çıkar -> sponsor gelir

ama yok yani ne wow/ne cs/ne q3/ne sc2 dünya seviyesinde olamadıysa hiç bi oyunda bi türk, olmuyo demek ki bu maddi imkan/iş güç/sosyal yaşam baskısı vs ile.
ama bi sponsor olsa arkanda , oyun oynayarak geçinip yaşayabiliyor olsan. hiç de böyle olmaz bu iş.
Mesaj tarihi:
evet abi sponsorluk odur

eğer iyi bi sponsor istiosan o olayın hayrına olmayacağı kesin.

Tabi ki hayrına bi mouse, bi ekran kartı bişey hediye edebilirler ona bişey demiom ama ondan ileri gitmezler

sponsorluk için önce şirket der ki ben parayı veriorum bu adamlara ama bunun bana geri dönüşü nasıl olacak, bu sponsor olduğum insan veya takım benim markamı ne kadar kişiye ulaştıracak. Ne haklara sahip olacam, canlı yayınlanan bi turnuvuda oyuncum üzerinde benim kıyafetlerimi mi giyecek benim mouseumu mu kullanacak, arada yayınlanan reklamlarda benim spotum mu olacak bunlar önemli

o yüzden önce iş yapıcaksın somut bişey çıkaracaksın, belli bi kitlen olacak ondan sonra sponsorlar sana gelecek

öle durup duruken hadi beyler siz kendi aranızda ii sc oynuosunuz pati turnuvalarını kazaniosunuz gelin size sponsorluk verelim size takım kuralım para verelim siz hayatınızı kazanın o sırada sc kasın demez.

yani bir şirket düşün ismi "A Bilgisayar", bu A bilgisayarın sponsorluk anlaşmalarını yapan adam. Patronlarına bir şey sunacak ki bakın bu adamlar böle şu kadar kişiye ulaşio , bizim sponsorluk bize böle yayın hakları, böle merchandiseda reklam, böle avantajlar getirio die sunacak, patronları da ok diecek ki alacak.

yani biz dışardan Koreye bakınca aa adamlar oyun oynamayı sevio oyun oynamayı desteklio vs gibi gözükse de orda ne pis paralar ne irenç çıkarlar dönüodur içine girsek eminim ki aklımız şaşar. orda tuttu para getirio fanlar var bir sürü şey var. Türkiyede bu yok. kolay kolay da olmayacak.

ben de diorum ki eğer cidden iyi oynuosan bişey yapmak istiosan kendi çabalarınla bişeyler becer ondan sonra devamı gelir. Türkiyeden, sponsorlardan başta bişey bekleme.
Mesaj tarihi:
Aslında katılım ücreti olan ve bu ücret ilk 3'e giren oyunculara dağıtılan turnuvalar falan yapılabilir. Magic Türkiye'de benzer şekillerde ayakta durdu yıllarca.

Atıyorum 32 kişilik bir turnuva yapılır, her giren 10 lira koyar, 320 lira turnuva ödülü olarak dağıtılır 150 100 70 şeklinde falan.

Belki sadece para döner ama, para kazanmaya çalışan insanlar daha çok çalışacağından kısa vadede oyunculuk gelişir.
Mesaj tarihi:
Sponsor çekecek ortamın sağlanması lazım ama işte herkes bir firma bana sponsor olsun deli gibi oynarım gözünde bakıyor şuan ama etkinlik ve reklam yapabileceği kitle olmadan niye sponsor olsun ki. Stream edilen maçlarda 1k seyirciye ulaşıldı demek ki ilgilenen var iki haftada bir ödüllü streamlenen turnuva olsun başta ödülü bile ciddi rakam olmasına gerek yok. Ama belli bir düzeni olsun Go4sc2 VikingCup gibi bitiş başlangıç saatleri belli bir turnuva. İlk başta böyle başlanır sonra daha büyük ses getiren etkinlikler yapılır işte MLG olmaz ama onun tadında bir şey olur. İnsanlar oynamasa da izlemeye eğlenmeye gider. Bunlardan sonra anca sponsor desteği televizyon şovu için konuşulur bence.
Mesaj tarihi:
o zor işte, orda Mortis'in dediğine geliyor olay. komünite küçük.
türkiyede pc başında oyun oynamakla hayatını geçiren genç kesmin %90'ı kınayt onlayn oynayan cahil cüheyla kesim. eskinin kahvesi şimdinin internet cafesi tayfası yani.
patide bile oyuncu sayısı belli bizbizeyiz şu bölümde. haliyle turnuvada başarı oranı da düşük, yani hangi turnuvayı yaparsan yap ilk 5 e girecek 10 oyuncu var aşağı yukarı fazlası yok. o yüzden katılım ücretli turnuva da zor. ha katılırız ücret nolacak 3-5 tl diyip tabiki ama haftada bir olmaz o da her hafta bi kaç kişi eksilir.
neyse o zaman yapıcak bişey yok demek ki böyle devam :d
Mesaj tarihi:
Böyle devam etmesine gerek yok bence bir iki ciddi anlamda turnuva yapılsın, bu turnuvalar level oyungezer ve belli başlı internet siteleri ve dergilerde duyurulsun o 15-20 kişilik sayı nasıl da artıyor :). TSL bu anlamda güzel bir etkinlik, sponsorları var ve duyuruldu ama 6 ay sürmesi tek sorun. TSL gibi ama daha kısa sürede sonuçlanacak etkinlikler arttıkça oyuncu sayısı da ilgilenen sayısı da artar bence
Mesaj tarihi:
abi ama işte pro gamerlık verilen ekran kartını almak veya laptopu kazanmaktan çok daha fazlası olmalı.

yani ona bakarsan Finansbak el öpenlerin şok olsun die kampanya yapio 1. ye ipad 2. ye iphone vs verio bizim patideki Mayhem 1. adam kastı alacak bi ipad, yani adam şimid pro-facebook gamerı mı değil

bu ödül için insanlar kasar biter, ödül geldikçe kasarlar biter. yani sırf olay ödül kazanmalı turnuva olmamalı ödülden daha büyük düşünmen gerekio pro gamerlık için o turnuva ödülleri sadece bi motivasyon aracı olur o kadar.

yani o kadar insan sırf ekran kartı alacam die sc kasiosa zaten hiç kasmasın daha iyi .

tabi ki olsun öle turnuvalar ona bişey demiom o 1000kişinin streamden izlediiği turnuva gayet eğlenceliydi , keşke olsa hep öle de yine o yeterli olmuo.

birisinin büyük bi adım atması gerekio insanlara örnek olmak için bi risk alması gerekio atiorum koreye giderek veya MLG ye katılarak vs. ondan sonra gerisi gelecektir ben böle düşünüorum. yoksa 30 kişi tuvnuya girmiş 1. laptop almış 2. ekran kartı almış. öle zor.
Mesaj tarihi:
Bu turnuvalar ama ortamı hazırlayan işte. Sonsuza kadar bu turnuvalar devam etsin işte laptop alalım demiyorum. 2 ay en azından 4 tane başarılı ödüllü turnuva olsun o zaman büyük iyi ses getiren turnuvalar başlar. MLGyi bırak go4sc2 ve CraftCupta yarı final, final oynayan oyuncumuz yok. Bunun nedeni başarısız olduğumuzdan değil antrenmansız olduğumuzdan oturup kimse saatlerce practice partneriyle oynamıyor ya da en basitinden ciddiye alıcak isteği bulamıyor kendinde. Böyle bir ortamda kim ben Koreye gidip GSLe katılcam diyebilir ki?
Mesaj tarihi:
Esnaf said:

TD)Pentagram said:

Şu starcraft gerçeğini türkiye piyasasıda artık görse.Nasıl bukadar kör olabiliyorlar.Bu bir sektör artık.
sadece sc değil artık şu oyun piyasasını görmesi lazım.
diyecem ama görse ne olucak ki?

artık elektronik sporlar federasyonu kurulmalı Türkiye'de de tıpkı yurtdışında olduğu gibi. klüpler kurulmalı artık ciddi bi piyasa haline geldi e-sport Türkiye'de bence.
Mesaj tarihi:
yalnız şöyle birşey de var.Eğer bir sponsor ciddi bir proje ve düzenle gelip bir teklif sunarsa adamlarda buna bağlı olarak belli bir hedef için bu sponsorun çatısı altında pro olabilir.

Yani atıyorum geldi intel dediki gelin size aylık 500 tl maaş.Yurt dışına turnuvalarada götürcez kardeşim.sizde işi gücü bırakcaksınz sc2 kasacaksınız.Yani para gelirisinizi bu adamlar karşılıcak extradan alacağın turnuva gelirleri hariç.Yani bildiğin düzenli para vs karşılığı sc hayatı.

Böyle birşey ile progamer olunur.Bu olmadığından belkide olamıyor tr de kimse.
Mesaj tarihi:
o sponsorluk modeli bir hayal.. mouse tutmayi biliyorsun diye adam sana maas mi baglayacak yani? bir umut turnuva kazanirsin diye??

dunyanin hicbir yerinde hicbir spor bu sekilde gelismemistir, zaten ilk adimi baskasindan bekleyerek de gelismez. ilk adimi sporcu atacak, sonra birileri ona sponsor olacak..
Mesaj tarihi:
gerçekten iyi oyuncularla yarışmak için hayattaki ana hedefinin starcraft olması lazım çünkü iyi oyuncuların öyle. öyle her şeyi sittir edip hardcore antreman yapmak ta pek kolay bir şey değil.
Mesaj tarihi:
dediğim gibi

iyi oynayan adamlar kimseyi umursamadan takmadan, kimseye bel bağlamadan

oturup kasacaklar oynunu stratejisini apmsini hayvan gibi pratik yapacak, internet turnuvalarına katılacak ii işler yapacak , derece alacak,orda baktı ii işler çıkario, insanlara rakip olabilio. ondan sonra direk turnuvaya gidecek vs ondan sonra sponsorluğunu alacak.

başka yolu yok.

bunu da TUNCA'dan bekliyoruz! go tunca.!

ama sürekli STARCRAFT da AFK olmakla olmaz score screende

oynıcaksın AFK olmıcaksın! das
Mesaj tarihi:
SC2 çıkalı Türkiye'de kaç ciddi turnuva oldu ki? Ödül bir yana motivasyon için turnuva lazım aeahe ciddi turnuva olsa motivasyon da olur motivasyon oldukça gerisi de gelir ya basit bu kadar :)
Mesaj tarihi:
Sage said:

SC2 çıkalı Türkiye'de kaç ciddi turnuva oldu ki? Ödül bir yana motivasyon için turnuva lazım aeahe ciddi turnuva olsa motivasyon da olur motivasyon oldukça gerisi de gelir ya basit bu kadar :)

+1 ciddi organizasyon gerekli dedii gibi arkadaşın..
  • Yeni Oluştur...