Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

yakışır oğlumuza!!!

Hagii

Öne çıkan mesajlar

Bir dakika, buraya yazanların çoğunun profili belli oldu, yeni üniversite mezunu, yurtdışı olarak yanlızca Amsterdam'ı görmüş.

Ben de aynen öyleydim, "sen statik okumadın demi" axsdfasdf.

Estel, Dean; niye Küba'da çocuk ölümü az, yazdım. Çocuk az ölüyorsa, tıbbın çok gelişmiş olduğu yargısına nasıl varılır anlayamadım.

Komünizm/sosyalizm savunan arkadaşlara, komünist bir ülke vatandaşının:
1- Arkadaş ben sıkıldım, çalışmayacağım 1-2 ay yatayım,
2- Anne bugün bize güzel bir hindi yap
3- Intel yeni bir işlemci çıkartmış para biriktirip alacağım.
4- Abi çok çalışıp Audi almak istiyorum.
5- Bu yaz tatile Türkiye'ye gideceğim
6- Sit alanı olan bir araziye baraj yapacaklarmış bugün meclis karşısında eylem yapalım

deme hakları yoktur. Gidin 50-60 yaşlarında bir ruslar uzun uzun konuşun.
Sosyal ağlarda paylaş

Trias said:

Bir dakika, buraya yazanların çoğunun profili belli oldu, yeni üniversite mezunu, yurtdışı olarak yanlızca Amsterdam'ı görmüş.

Ben de aynen öyleydim, "sen statik okumadın demi" axsdfasdf.

Estel, Dean; niye Küba'da çocuk ölümü az, yazdım. Çocuk az ölüyorsa, tıbbın çok gelişmiş olduğu yargısına nasıl varılır anlayamadım.

6- Sit alanı olan bir araziye baraj yapacaklarmış bugün meclis karşısında eylem yapalım

o 50-60 yaslarindaki arkadas "zengin" kategorisinde degilse keske eskisi gibi olsa, en azindan her ihtiyacimiz karsilaniyodu der. zenginse simdi daha mutludur tabi.

en azindan benim konustuklarimin hepsi boyle.

edit. bu turkiyeye gitme olayini tekrar okuyunca aklima geldi, o zamanlar hic gidemiyolarmis tatile turkiyeye falan evet.

simdi tek fark zenginler tatile gidiyo turkiyeye, fakirler calismaya.
Sosyal ağlarda paylaş

Trias said:

Şimdi ilk olarak Rusya'da %12 civarı oy alan komünist partinin yaş kitlesini bir araştır. Dediğin yanlış.

1) Öyle bir durum, olay, kısıtlama yok. Lütfen kafanızda var olan bilgisayar oyunlarıyla adapte edilmiş sosyalist düzen kalıplarını yıkın. Bunun bir benzeri de profesörle maden işçisi aynı parayı mı alacak olayıdır. Hayır arkadaşım,hayır. O profesörde zaten bir emekçi oluyor sosyalizmde. Elbet daha fazla alacak. Sadece profesöründe, madencinin de haksız olarak alınıp sermayeyi doğuran artı değeri geri verilecek. Bu da üretim araçlarının ortak mülkiyeti sonucunda doğacak. Dolayısıyla ne öğretmen eskisi gibi ek iş yapacak, ne de madenci aç, yoksul kalacak.

2) Sen ilk olarak bırak Türkiye'yi, şu anda dünya üzerinde et tüketim oranlarını bir araştır, sonra eski sosyalist ülkelerde bu oranları bir araştır, öyle konuşalım.
1989 dünya et tüketim oranları ( kilogram ):

1989 et tüketim oranları (kilogram)

Doğu Almanya 96
ABD 76
Arjantin 73
Fransa 66
SSCB 57
Japonya 27
Brezilya 22
Çin 21
Mısır 12
Hindistan 1

Devamını buradan okuyabilirsiniz : http://haber.sol.org.tr/yazarlar/metin-culhaoglu/reel-sosyalizm-hamburger-ve-sokak-cocuklari-19341

3) Sosyalizm senin parana da karışmaz, aksine sosyalizm senin gasp edilen hakkın için var olmuş bir sistem. Dikkat et, sosyalizm diyorum, komünizm demiyorum. Komünizm sosyalistlerin de ütopyasıdır. Ancak sosyalizm yani marksizm kendi para kuramlarına da sahiptir. Para, ekonomi bunlar olacak yani. Sosyalizm insanların ihtiyaçlarını azaltmak değil, çoğaltmak için var olmuş bir sistem. Gidipte bilmem ne kapitalist düzeni daha yaşamamış üçüncü dünya düzeninde, bilmem kim sosyalizm ile kendi diktatörlüğünü kurduysa bu beni alakadar etmez, çünkü ben ona sosyalizm demiyorum. Kaldı ki bu tarz sosyalist(!) diktatörlüklerin kapitalist büyük güçlerle ciddi silah alışverişi yaptığı da mevcut, CIA bunlarla bağlantı kurmuştur kaç kez.

4) Sen çok çalışıp Audi alabileceğini zannediyorsan ben bir şey demeyeyim zaten :)

5) Kapitalist sistemde toplumun geneli için çok mu mevcut bu durum?

6) Evet genelde yapmazsın, çünkü ilk olarak halk komiteleri mevcuttur, yönetim öyle Stalin gibi bir adamla değil, tabandan tavana doğru bir hiyerarşiyle gerçekleştirilir. Bu hiyerarşi içerisinde kapitalist toplumun hiyerarşisi gibi kopukluklar yoktur. Dolayısıyla senin isteklerin üstlere doğrudan ulaşır, kapitalist ülkelerde ki gibi kendini yere zincirlemek, ölü, zombi taklidi yapmak zorunda kalmazsın. Oda olmadıysa devlet bir baraj yapıyor, seni mahrum bırakmamak zorunda, muakkak ihtiyaçlarını karşılamak durumda. Ha illa yapılması gerek, bilmem ne düzeni olsun, kafasına takan adam yapar bunu bilemeyiz.

Sosyalizme klasik red alert, CoD kalıplarıyla saldırmadan önce oturup araştırmak gerekir bence. İşe ilk olarak halen var olan ( ne hikmetse halen mevcut bu politika ) oyunlarla, filmlerle, dizilerle, popüler kültürle sosyalizme saldıran batının altında fikirlerimizi çekip, iki tarafıda araştırıp okuyarak başlayabiliriz.

Rusya örneğini vermende abez kalmış, ABD'nin füze kalkanına artık pek ses çıkaramayan, kadınları sovyetlerden sonra var olan yoksulluktan dolayı, çeşitli ülkelere hayat kadını olmak için giden, yoksulluğun artmasıyla binalarını bile onaramayan, sosyalizmin az artmasına karşın, faşizmin ve gerici-aşırı dinci slavların oldukça çok arttığı, garip bir Rusya'dan bahsediyor olmamız gerek burada. İşim garip yanı, yenilenemeyen o binaları insanlar sosyalist sistem yüzünden sanıyor :D
Sosyal ağlarda paylaş

@Dean, Rusya'da hangi şehirlerde bulundun? Kaç rus ile bu konuları tartıştın? yoksa yanlızca kitaplardan mı konuşuyoruz.

1- Anlattığımı yanlış anlamışsın bir daha oku
2- Bahsettiğim konu et değil, ne yemek istediğin. Yani markete gidip ben bugün musakka yapacağım bana 2 kilo patlıcan diyemiyorsun.
3- Sosyalizm senin parana komple karışır, nasıl karışmaz. Sosyalizmde ben az/çok çalışıp para kazanacağım kaybetmeyeceğim diye bir sistem yoktur.
4- Sosyalizm le yönetilmeyen her ülkede çok çalışıp yat bile alabilirsin.
5- Kurban bayramı için hemen hemen bütün yurtdışı tatillerinin dolduğunu belirtmek isterim. Sipidan'a dalış a gideyim derseniz, uçak bile dolu :).
6- Yönetim nedense sosyalist sistemlerde birden mükemmel oluyor, tabi uzaydan gelenler yönetiyor değil mi?

Bana sosyalizm i savunanlar hayatta başaramadıklarını sistemi suçlayarak, "aha sosyalizm olsa idi" diyerek kendini rahatlatmaya çalışanlar gibi geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

komünizmi oluştuğu tarih diliminden bağımsız ele alıp dünyanın bazı olaylara bakış açısını değiştirmesi açısından sağladığı katkıları göz ardı etmek paha biçilmez. "komünizm çok rerörö ama sosyal hizmet anlayışlı devletleri seviyorum" diyen arkadaşlar düşünsün komünizm hiç çıkmasaydı bu anlayışın ne kadar geç oluşacağını.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth neye sebep olduğundan bağımsız ele almak gerekiyor ama.

Wright kardeşlerin denemesi olmasa kim bilir uçak yapımı kaç sene gecikecekti, ama bu şu anda elimizin altında Boeingler, F22'ler hatta uzay kapsülleri varken gidip de Wright kardeşlerin aleti ne güzel tekrar onla uçalım demek için bir sebep değil.

Aynı şekilde zamanında görevini yapıp belli başlı yeni kapılar açmış ama açtığı kapıların arkasındakilere kıyasla işlevsiz, vasıfsız, saçma bir sistemi (ya da wright kardeşler örneğinden gidersek makineyi) savunmanın mantığı yok?
Sosyal ağlarda paylaş

Ben&Jerry's said:

yahu adam fakirse para kazanicak bi vasfi olduguna inanmiyosa kendine guvenmiyosa heralde savunur komunizm i

Bu mesajından anladığım kadarıyla tek diyebileceğin de bu zaten..

Trias said:

1- Anlattığımı yanlış anlamışsın bir daha oku
2- Bahsettiğim konu et değil, ne yemek istediğin. Yani markete gidip ben bugün musakka yapacağım bana 2 kilo patlıcan diyemiyorsun.
3- Sosyalizm senin parana komple karışır, nasıl karışmaz. Sosyalizmde ben az/çok çalışıp para kazanacağım kaybetmeyeceğim diye bir sistem yoktur.
4- Sosyalizm le yönetilmeyen her ülkede çok çalışıp yat bile alabilirsin.
5- Kurban bayramı için hemen hemen bütün yurtdışı tatillerinin dolduğunu belirtmek isterim. Sipidan'a dalış a gideyim derseniz, uçak bile dolu smiling smiley.
6- Yönetim nedense sosyalist sistemlerde birden mükemmel oluyor, tabi uzaydan gelenler yönetiyor değil mi?

1) Yanlış anlamadım, sen benim yazdığım birinci maddeyi okursan yazdığın şeyin yani çalışmama özgürlüğünün sosyalist sistemlerde var olduğunu ama bunun tersini birilerinin hurafe gibi savunduğunu belirttim.
2) Diyebiliyorsun, ne demek diyemiyorsun, insanlara ne yiyeceğini emretme sistemi mi, inanılmaz...
3) Sosyalizm senin parana karışmaz, sosyalizm ne emek verdiysen karşılığını verir. Sen onu nasıl harcamak istersen öyle harcarsın, bu kadar basit olay. Kafa karışıklığı yaşamayalım.
4) Her ülkede değil, kapitalist sistemi yaşamamış ufak bir ülkede sosyalist devletin baskın bürokratik sınıfındaysan alabilirsin o yatı, doğal olarak sınıfının bilinci olmadığı için.
5) Dediğini kanıtlar nitelikte bir örnek değil.
6) Uzaydan gelmiyor, olması gerektiği gibi, üretim şekline adapte ediliyor. Üretim nasıl gerçekleştiriyorsa, üreten kim ise yöneten de o oluyor sosyalist sistemlerde. Bu kağıt üstü tabiri. Ancak Stalin'i gelir, bürokratik sınıf ortaya çıkarırsa yine diyorum, bu tartışılır!

Yani söylemek istemiyorum ama lütfen gelip te şuraya, gördükleriniz, duyduklarınızla marksizm kaka diyip, ekonomi politikten bi haber yorumlar içerisinde bulunmayın, ancak "off nasıl koduk komüniste forumda" dersiniz aranızda en fazla, amaç oysa eyvallah zaten.

Kapitalizmin refah seviyesini de iyi öğrenmenizi tavsiye ederim, şayet iki gündür bu forumda refah sahibi olmayı FIFA 11, Audi, yurtdışı tatil ile bir tutuyorlar, sanki kapitalist sistem içerisinde çok mevcutmuş gibi.

Sanki hepiniz orjinal oyun, orjinal müzik albümü alıyorsunuz, sanki hepinizin audi'si var, Burger King sosları paralı yaptı diye sayfalarca tartışan insanlarız, yapmayalım yani abez kaçıyor :)

Dip not: Kafanızda ki şu "amele sistemi" olan sosyalist kalıbını da atın, 21. yy'da valla komik, billa komik :)
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

Wright kardeşlerin denemesi olmasa kim bilir uçak yapımı kaç sene gecikecekti, ama bu şu anda elimizin altında Boeingler, F22'ler hatta uzay kapsülleri varken gidip de Wright kardeşlerin aleti ne güzel tekrar onla uçalım demek için bir sebep değil.

Aynı şekilde zamanında görevini yapıp belli başlı yeni kapılar açmış ama açtığı kapıların arkasındakilere kıyasla işlevsiz, vasıfsız, saçma bir sistemi (ya da wright kardeşler örneğinden gidersek makineyi) savunmanın mantığı yok?

Ama ben şahsen bu durumda iyi ki varmış wright kardeşler, dünya için çok değerli insanlarmış diyorum. burda ise "bugün komünizm yürümez" demek yerine bu fikre karşı açık bir düşmanlık var o üzücü. Komünist rejim yürür yürümez o kadar ekonomi iktisat bilgim vs olmadığı için çok girmiyorum bu konulara. Ama dünya devletlerine bakarsak komünizm de olsa, kapitalizm de olsa dünya insanlarının hepsinin birden ihtiyaçlarına cevap verecek bir yönetim sistemi ya yok ortada ya da insanlar beceremiyor bunları kurmayı.
Sosyal ağlarda paylaş

öte yandan zenginlik hayali içersinde yaşayan insanların komünizme düşman olması çok da şaşırtıcı değil dolayısıyla eğer böyle bir insansanız zaten "komünizm çok rerörö" diye sebep sunmaya çalışıp yormayın kendinizi "ben etrafımdaki insanlardan daha zengin olup kendimi güçlü hissetmek istiyorum" deyin olsun bitsin. benim zengin olmamaya dair tek çekincem ciddi hastalıkların ameliyat vb masraflarının yüksek olması yani tıp hizmeti. küba da bence tıp hizmetini mümkün olduğunca yaygın ve ulaşılabilir yapmakla iyi yapmış.
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

Üretim-Tüketim modellerini tarihsel ve diyalektik yöntemler dışında ele almadan yapılan oldukça yanlış bir yorum.

Teorik olarak wright kardeşlerin uçağı kapitalizm, sonra ki uçak sosyalizm olması gerekir. Sosyalizm, kapitalizme verilen bir cevaptır, kapitalist ekonominin teorisinden daha sonra teorize edilmiştir, yama ve ya zıtlık niteliği taşıyabilir, kapitalizmin eleştirisidir, bu yüzden örneği ters vermişsin.

Vasıfsız, saçma bir sistem demeden önce de neden öyle olduğunu belirtmek gerek...
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

Rewendor said:

Ama ben şahsen bu durumda iyi ki varmış wright kardeşler, dünya için çok değerli insanlarmış diyorum. burda ise "bugün komünizm yürümez" demek yerine bu fikre karşı açık bir düşmanlık var o üzücü. Komünist rejim yürür yürümez o kadar ekonomi iktisat bilgim vs olmadığı için çok girmiyorum bu konulara. Ama dünya devletlerine bakarsak komünizm de olsa, kapitalizm de olsa dünya insanlarının hepsinin birden ihtiyaçlarına cevap verecek bir yönetim sistemi ya yok ortada ya da insanlar beceremiyor bunları kurmayı.

Hah ikisi ayrı şeyler, "iyi ki zamanında olmuş ki yeni kapılar açmış" demek tamam doğal da, "yine olsun" demek hataların tekerrür etmesidir.

Rahmetli dedem askeri ateşe olarak komunizmin en yoğun döneminde polonya'da yıllarca görev almış. Eski anılarını anlatırdı arada, bildiğin james bond filmleri halt etmiş yanında, telefonda dinleme cihazları, casus hizmetçiler, bütün ülkelerin rejime karşı güç oyunları ve ateşelerin birbiri üzerindeki etkileri falan filan. Hani oradaki yaşadıkları baskıyı (üstelik de başka bir ülkenin diplomatik elçisi olarak yaşıyorlar bunu, ülkenin yerel halkını siz düşünün), didik didik edilen hayatlarını, sorguları dinledikçe şimdiki "üniversite solcuları"nın bilmeden taraf oldukları şeyin aslı daha iyi anlaşılıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

sosyal develt kavramini komunizmden cok keynese borcluyuz

adam diyorki bakin gerizekali lasazcilar, simit satmaktan aciz adam simit efendi

halk fakir olursa, fabrikalarda essek gibi calisir evine gidemesse, genc yasta tukenir geberirs o degil sen kaybedersin cunki senin urunleirni uzaylilar tuketmiyor

circular flow diye bisi var salalmadgiiniz diyor

http://www.people.eku.edu/ruppelf/Eco230/circularflow.gif

senin calisanin baska firmalarin tuketicisi, baska firmalarin calisanalri senin tuketicin, bu adamalrin alim gucu ne kadar yukselirse sizde o kadar cok kazanirsiniz, onlar tukettikce sizin akr artar onlara daha cok maas verirseniz bu defa onlar dahada tuketir geri kazaniminiz cook daha fazla olur spiral gibi buyur ekonomiler diyor

klasikciler ise diyorki yok efendim gerek yok ekonomi kendi kendini dengeler karisma sen, eski kafaya iste

kapitalizmin varligi icin sosyal develt gereklidir, vatandasa tuketim gucunu veremez isen firmalar ka-za-na-maz

o yzuden misal su son krizde pek cok hukumet vatandasina hediey ceki gibi para dagitti, japonya misal 200 dolar civari bi odeme yapti vatandas bunu harcadi firmalar vatandastan akzandigi parayi harcadi 200 dolar done done 400 oldu ekonomiye hacim kazandirdi

tabi bunlar karisik seyler, hala lasaz diye gezen adamlarin oldugu forumda filan zor bunlari anlatabilmek
Sosyal ağlarda paylaş

DeaN said:

Rewendor said:

Üretim-Tüketim modellerini tarihsel ve diyalektik yöntemler dışında ele almadan yapılan oldukça yanlış bir yorum.

Teorik olarak wright kardeşlerin uçağı kapitalizm, sonra ki uçak sosyalizm olması gerekir. Sosyalizm, kapitalizme verilen bir cevaptır, kapitalist ekonominin teorisinden daha sonra teorize edilmiştir, yama ve ya zıtlık niteliği taşıyabilir, kapitalizmin eleştirisidir, bu yüzden örneği ters vermişsin.

Vasıfsız, saçma bir sistem demeden önce de neden öyle olduğunu belirtmek gerek...

Hayır örnek doğru, orada amaç neye cevap olarak çıktığı değil çıkması ve sonrasındaki değişimlere göre ne kadar vasıfsız bir yönetim olduğunun ortaya çıkması. İlla her ufak detayı uydurmak istiyorsan kapitalizmin ilk halini zeplin olarak düşünebilirsin.

Vasıfsız ve saçma bir sistem çünkü her şeyden önce başta teori olarak bile insana uygun bir sistem değil, gerek yapısı gerekse insanlara getirdiği koşullarla kendi tekerine çomak sokuyor. Ayrıca teoride tam zıt olsa da pratik uygulanışında (ki insanlara esas etki eden kısım bu) faşist baskıdan daha öte bir sistem değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Kapitalizm yürüyor ama ne pahasına ? Bunuda oturup düşünmek lazım.

Tarihsel sürece bakarsak çok kabaca ele alacağım. Sanayi devrimi ile birlikde ve feodal yapının çökmesi ile toprağa bağlı serfler (yani maraba kısmı) şehirlerde ihtiyaç duyulan ucuz iş gücünü oluşturdular.

Bu insanlar günde 16 saat, sosyal güvenceden yoksun, çok zor şartlarda hayvandan hallice yaşıyorlardı. Bu arada tabi fransada ihtilal çokdan olmuş, bu ihtilalin itici gücü burjuva (yani tüccarlar) ve şehirli aydınalr idi. İhtilal ile güvenceye alınan ilk hakda "mülkiyet güvencesidir" aslında burdan yola çıkarak bu ihtilal ile burjuva esas olarak istediğini elde etmişdir.

Serbest piyasa ekonomisini gerçekleştirmiş ve yasalar ile ekonomik hayat için öngörülebilir bir hukuk sistemi oluşturmuşlardır. Kapitalin yani sermayenin gelişmesi ve güçlenmesi buna bağlıdır. Adamlar kısaca kendi çıkarları için ihtilali yapmış ve kendi çıkarları için sistemi değiştirmişlerdir. Ortaya çıkan devletlerde jandarma devletler olmuşdur. Yani devlet sınırları koruyup, ekonomik hayata müdahale etmez sadece iç ve dış güvenliği sağlar. Ama ekonomik hayatta ise doğa kanunları işler, işine gelirse çalış işine gelirse çalışma der sana işveren dayatır sana kendi isteklerin.

Akabinde sanayi devrimi ve köle olarak kullanılan işçilerde yeter ama diyip yaptıklaır ayaklanmalar ile sistemi kendi lehlerine dönüştürmüşlerdir. Aynen burjuvanın yani sermayederin (kapitalin) fransız ihtilali ile yaptığı gibi. Ne olmuşdur jandarma devlet modellerinden sosyal devlet modellerine geçilmiştir. BAzı ülkelerde sosyalist modele geçmiştir. Daha doğrusu bunu denemiştir mesela SSCB gibi ama onların kurduğu sistemin sosyalizm ile alakası yok. Herşeyden önce baskıcı ve faşist bir yönetim vardı, ve rus milliyetçiliğide ülkede had safhadaydı. Nihayetinde sistem çökdü. Mesela bizde sosyal devlet modelini deniyoruz tam olaral işletemesekde var gibi. En iyi uygulayıcısı iki almanya birleşmeden önceki federal almanya, günümüzde ise isviçre, isveç, norveç gibi ülkeler.

Durum aslında menfaat çatışması, herkes kendi menfaatine yönelik bir çaba sarfeder.

Kapitalist model nihayetnde çökmeye mahkum, hedefi daha çok üret, ihtiyaçları olmasa bile üret, reklam yap ve sat üzerine kurulu. Bu çöküşle birlikte zaten ister iztemez insanlar sosyalist modele, planlı üetime ve ihtiyacın kadar üret ve tükete kayacaklar merak etmeyin. Bu bir süreç sadece.

Bu neoliberal politikalarda sadece, kapitalin ayakta kalması için devlete yaptığı baskılar sonuca ortaya çıkan yeni bir akım. Aydınlar daha çok özgürlük adına destekliyor ama kapital ise piyasalardan devletin elini çektirip daha çok kar elde edebilmenin peşinde.

Çok kabaca anlattım ama durum bu.
Sosyal ağlarda paylaş

iste o son iki paragrafta dedigini kapitalizm kendi icinde cozdu

uretebildigin kadar uret, her arz kendi talebini yaratir, birakiniz yapsinlar birakiniz gecsinler

bunlar gecmiste kaldi
ha hala savunanlar varmi?

var acin chicago okulunu, friendman efendiyi ve amerikadaki neo-conlari okuyun

ama g7 dende g20 dende cikan akrarlar denetimsiz ekonomi olamiycagi yonunde, amerikada krizin cikma sebebi uygulanan liberal ekonomi politikalariydi

%100 devlet konrolu tabiki abes, ancak ekonomiyi %100 ozel sektorun eline teslim etmekte o kadar aptalca bir dusunce

tek bir cozum yok zaten, donemsel sorunlara donemsel cozumler vardir ekonomide, onemli olan ise dengeyi sagliyabilmektir
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...