Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

mehmet ali erbilden müthiş gaf

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Nilepin ahlakı, lawın ahlakı olmaz. Ahlak kuralı bir "toplumda" yapılması ve yapılmaması gereken davranışdır. Buna göre senin benim kafamda kurduğum doğru veya yanlışlar en fazla seni beni bağlar. SOkapa çıkınca topluma karışınca zaten anlıyorsun neyin ahlak kuralı olup lmaıdğını o toplum içinde yaşıyorsan. Ve ayrıca yine ahlak kuralı kavramı toplum yaşantısı içeriisnde önem arz eder. Toplum içinde bir davranış yada düşünce kabul görüyorsa toplumun geneli tarafından ancak o zaman ahlak kuralından bahsedebiliriz ve ancak o noktadan sonra bir eylemi ahlaki ve ahlaksız oalrak tartışabiliriz kendi içinde.

BEnce bu ahlaksız bir davrnış diyemessin, bence dediğin anda o senin kişisel göürüşündür. Ama çinden geliyorsundur oha bu ahlaksızlıkdır dersin anlarım eğer orda akraba evliliği ahlaksızlık oalrak nitelendiriliyorsa.

Zorlamaya gerek yok :).
Mesaj tarihi:
Kendisinde ya da ailesinde akraba evliliği/ilişkisi olmayan (ve bundan dolayı durumu savunmak için objektiflikten uzaklaşmayan) hiçkimse sağlıklı bulmaz kuzen evliliğini, sorry. :/

insanların küçük yerleşim merkezlerinde bu durumu kendi çevresinde sık gördüğü için kabullenmiş ve alışmış olması durumu daha normal yapmıyor.
Mesaj tarihi:
Evet sen kavramı alıp çarpıtıyorsun ve ona ahlak kuralı diuyorsun ama ahlak kuralı tanımı zaten yüzlerce yıl önce yapılmış.

Sen başka birşey demek istiyorsun ama onunda ahlak kuralı ile ilgisi yok. Ahlak kuralının tek tanımı vardır ama toplumdam toplumada değişir içeriği. Kişilerin ahlak kuralı olmaz toplumların ahlak kuralı olur. Kişisel kanaatin bu noktada senin prensiplerin olur, bu prensiplerinide topluam dikte ettirirsen ahlak kuralı olur.

@Rewendor

İşte aksine bencede olmaması gerekn bir hadise ve yanlış ama toplum içinde normal görülüyor. Bu toplum için akraba evlilikleri gayet normal ve ahlaksızlık olarak nitelendirilmiyor.
Mesaj tarihi:
E iyi de yıllarca doğru kabul edilen kavramın doğru olması şart değildir.

Kurallar uyulması gereken şeylerdir, adı üzerinde yani kural, ancak kimse kendi ahlak anlayışını başkasına dikte edemez. En azından kanunen durum bu. Toplumun genelinin benimsediği bir ahlak anlayışı var deriz ama ahlak kuralları sadece onları benimseyenler için geçerli olduğundan benimsemeyen birinin o kurallara aykırı bir yorumu yapmasında bir yanlışlık yoktur.
Mesaj tarihi:
Şöyle anlatayım o zaman.

Bizzat bildiğim bir ülkeden yola çıkayım, Mısır'da tecavüz gayet normal bir olay, insanlar tecavüz duyunca şaşırmıyor. Bu ülkeye gidenlere bizzat mısırlı tur rehberleri bile uyarıda bulunuyor tecavüz vakalarına karşı.

E demek ki mısırlıların ahlakında tecavüz ahlaklı bir şey mi?
Mesaj tarihi:
Yok zaten bende diyorum yanlış akraba evlilikleri. Ama tutupda bu "bence" ahlaksızlık diyemem. Hani bu sanki suç olmayan bir fiil için benim tutup bence bu "suç" demem gibi abes olur.
Mesaj tarihi:
Rewendor said:

Şöyle anlatayım o zaman.

Bizzat bildiğim bir ülkeden yola çıkayım, Mısır'da tecavüz gayet normal bir olay, insanlar tecavüz duyunca şaşırmıyor. Bu ülkeye gidenlere bizzat mısırlı tur rehberleri bile uyarıda bulunuyor tecavüz vakalarına karşı.

E demek ki mısırlıların ahlakında tecavüz ahlaklı bir şey mi?

Bilmiyorum onu mısırlılara sor. Ben birine tecavüz etmeyi uygun bulmuyorum.
Mesaj tarihi:
dasaaa said:

millet bu mum söndü geyiğinden baymadı mı?

baymadıysa nasıl baymadı bir de?

çingenesin ne kızarsın, çingene değilsin ne kızarsın? diye bişi var ya.. bu kadar üstünde durmasalar ya da adam gibi bir şekilde konuya eğilseler sadece köpürmek yerine daha bi işe yarardı sanki.

alevi derneklerinin başka uğraşacağı şey yok işte sorun orda.

mehmet ali erbil ağzından "mumsöndü" lafını kaçırdığında bunu abartıp, adam özür dilemesine rağmen devam etmeselerdi, şimdi o birliklerin, derneklerin adını duymayacaktık.

iyi reklam oldu onlar için.
Mesaj tarihi:
Rewendor said:

e toplumda normal karşılanıyorsa ahlaki sana göre ama?

Onu mısırlılara sor ben ne bilieyim hayatımda mısıra gitmedim ve orada tecavüzün normal olduğunu sen söylüyorsun.

Bence çok saçma bir örnek, senin aklın veya burdan bir kişinin aklı alıyor mu bunu ?

Şunu demek istedin herhalde orada tecavüz vakaları çok yüksek bundan dolayı isannalr durumu kanıksamış ve artık eskisi gibi tepki vermiyorlar böyle bir ahber alınca. Ama bu durum hiç bir şekilde tecavüze onay verdikleri gibi çıakrıma gelmez ve ahlaki olduğunada.
Mesaj tarihi:
Bone said:

nedense mumsöndü lafı dışında alevi birliklerini göremiyoruz.
şu yarışma sunucularına gösterdikleri tavrı ülkenin gündemine de gösterebilseler keşke.

çarkıfelek'i kapattılar, büyük başarı.
mehmet ali erbil sevmeyenler piyasaya çıkar artık "ya ya ya şa şa şa alevi alevi çok yaşa" gibi şeyler.

onun dışında bir işe yaramıyacak.

düşünüyorum da, şu madımak oteli halen müze yapılamadı di mi. büyük başarı :)

SpiderS_DangeR said:

ben de bilmiyorum

http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=mums%C3%B6nd%C3%BC

"Cem ayinlerindeki çerağ dinlendirmenin maksatlı olarak yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkarılan bir safsata."

http://www.seslisozluk.com/?word=mums%C3%B6nd%C3%BC#mums%C3%B6nd%C3%BC

"Cem ayinlerinde aydınlatmak için kullanılan mumum tören bitiminde söndürülmesinin yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkmış bir inanış"

e göremezsin tabi. güncel, medyatik bir olay olmadan alevilik ve alevilerin sorunları hakkında yayın organlarında konuyla alakalı hiçbir tartışma programı yapılmamıştır. he aleviler seslerini duyurmaya gayret ediyorlar buda ancak CemTv gibi kendi televizyon kanallarında oluyor.

he devlet alevileri takmaz pek. çünkü aleviler sivas olaylarına, maraşta yapılan katliamlara ve senelerdir edilen hakaretlere rağmen dağa çıkmamıştır, ne olursa olsun memlekete düşman kesilmemiştir.

haliyle hükümetlerde toplumun diğer kesimleride alevilerin sorunlarını dinlemez zira memlekette tehdit oluşturmadıkça sorun çıkarmadıkça ne durumda olduğunun önemi yoktur.

madımak oteli müze olacak. he muhtemelen seçim zamanında olur, AKP yapar. gelecekteki hükümetlerde herhalde yapıcaklarsa dahi ne yapar eder seçim zamanını tuttururlar. buna alevilerin Atatürk'ün partisi diyip senelerdir sahip çıktığı CHP de dahildir.

nitekim CHP li beşiktaş belediye başkanı İsmail Ünal seçim zamanı verilen o kadar söze rağmen seçim sonrası tekrar seçilince 'ya arazi yok bakacaz...' diyerek alevilerin sorunlarına yaklaşımını göstermiş oldu.

toplumun alevi olmayan kesimide alevilerin sorunlarını tınlamaz çünkü aleviler malesef yeterince çağdaş davranıp toplumda yara açmadığı için toplumun kanayan yarası olamamışlardır.

RTE 'ALEVİ AÇILIMI YAPACAZ' diye ortaya atlayıp daha sonra kalkıp 'yargıtayda dedelerin(bariz bir şekilde alevileri kastediyor) üstünlüğü var bunu kıracağız' demiş bir TÜRKİYE CUMHURİYETİ(!) Başbakanıdır.

sen söyle Bone şimdi aleviler ne yapsın?

bu böyle gidecekse yapılabileceklerin başında örgüt kurup elinde tüfekle dağa çıkmak geliyor.

he yine sağduyulu davranmak gerekirse en basitinden tüm alevi stk, birliklerinin ortak karar alıp 'madem bizi yok sayıyorsunuz biz yokuz' diyip alevilerin vergi vermesini önlemesi lazım.

sorry for WoT
Mesaj tarihi:

Anı var

Orta 2'de alevi bi arkadaşa "mumsöndücü" diye seslenen bi çocuk "gözlerimiz anneni aradı dün akşam" cevabını almıştı. Bu da böyle bi anımdır.

Mesaj tarihi:
said:
e göremezsin tabi. güncel, medyatik bir olay olmadan alevilik ve alevilerin sorunları hakkında yayın organlarında konuyla alakalı hiçbir tartışma programı yapılmamıştır. he aleviler seslerini duyurmaya gayret ediyorlar buda ancak CemTv gibi kendi televizyon kanallarında oluyor.

alevi çalıştayı dedikleri konu ilk gündeme geldiğinde epeyce medyada yer buldu. ilk aşamada alevi kuruluşların kendi aralarındaki fikir ayrılıkları tartışıldı. ikinci aşamada hükümet ve diğer bazı kuruluşlar bir çalışmayı sonlandırıyorlar.

akdamar kilisesi, ruhban okulu uzun zamandır gündemdeki tartışmalar.

sıradan bir gazete okuyucusu olarak bunları söyleyebilirim.
Mesaj tarihi:
alevi nufusunun ciddi bir çoğunluğu zaten cem vakfı bünyesinde. bir kaç ciddi oluşum daha var ve temelde aynı şeyi savunuyorlar farklılıklar varsa da çok az.

he şimdi yeni nesil alevi kuruluşları devşiriliyor onlarda şu linkte verdiğim çizgide.

http://odatv.com/n.php?n=iste-akpnin-cakma-alevi-girisimi-2109101200

özet olarak Reha Çamuroğlu aleviliği.
Mesaj tarihi:
Law said:

Rewendor said:

e toplumda normal karşılanıyorsa ahlaki sana göre ama?

Onu mısırlılara sor ben ne bilieyim hayatımda mısıra gitmedim ve orada tecavüzün normal olduğunu sen söylüyorsun.

Bence çok saçma bir örnek, senin aklın veya burdan bir kişinin aklı alıyor mu bunu ?

Şunu demek istedin herhalde orada tecavüz vakaları çok yüksek bundan dolayı isannalr durumu kanıksamış ve artık eskisi gibi tepki vermiyorlar böyle bir ahber alınca. Ama bu durum hiç bir şekilde tecavüze onay verdikleri gibi çıakrıma gelmez ve ahlaki olduğunada.

hah işte bak göstermek istediğim noktaya gelmişsin, aynısı burada da geçerli, akraba evliliğinin çok fazla olması onay verildiği anlamına gelmiyo
Mesaj tarihi:
insanların bunu kanıksaması, ses çıkarmaması bunu meşrulaştırmaz ki. sadece o toplum içinde artık 3. sayfa haberi olmuştur o tecavüz olayı ve toplum 'yine mi...' kıvamına gelmiştir.

aynı örneği bizde var bknz: şehit haberleri
Mesaj tarihi:
@Rewendor

Ben kısaca şunu tekrarlayayımda esas konudan sapmayalım. Türkiyede akraba evliliği ahlaksızlık olarak kabul edilmez. Evet yanlış bir hadise olarak kabul edilir ama ahlaksızlık olarak nitelendirilmez.
  • Yeni Oluştur...