reyou Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Lutfen siyasete kaymadan adam akilli konusalim tartisalim, eksik bisiyler kalirsa modlar ekleyebilir, sadece devlet icin harcanacak paraniz olsa ilk nerden baslarsiniz?
Pickles Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 ordunun başına geçer zorunlu askerliği kaldırırdım
vaperon Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Adam gibi yönetilen ve kar elde edilecek devlet yatırımları yapar, bu şekilde iş imkanı ve düzenli gelir imkanı yaratırdım. Çoğunlukla da AR-GE üzerinde olurdu büyük ihtimalle.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 İlk başta eğitim en güzel seçenek olarak gözükse de eğitim diyenler biraz yanılıyor. Şu anda Türkiye'de eğitim evet gayet kötü. Ancak bunun tek sebebi sistemin kötülüğü değil. 1- İş hayatında yer alabilmek için hemen herkes üni. okumak zorunda gibi bir durum var 2- Öğretmen açığı çok fazla. 3- Liselerde can güvenliği bile olmayan yerler var vs vs. örnekler gider. Ancak Direkt olarak eğitime harcama yapmak eldeki parayı boşa harcamak olur, çünkü eğitime yatırım yaparak bu sorunu düzeltmek için çok daha fazla bütçe gerekiyor. Bunun yerine; O parayla iş sahasına yatırım yapılarak öncelikle devletin yatırımlarıyla geleceğe yönelik plan yapılır. Bu iş sahası pek çok yeni iş imkanı sağlayacak, haliyle işsizlik sorunu çözülecek. İşsizlik sorunu çözülünce herkes üni. bitirmek zorunda kalmayacak, hani fabrikaya şoför arayan ya da oduncu arayan bile üni. mezunu şartı koşmayacak. Haliyle üniversiteye sadece gerçekten isteyen gidecek, geri kalanlar iş hayatına direkt atılabilecek. Öğrenci sayısı azalınca özellikle yüksek öğretimde kalite çok hızlı şekilde artacak, eğitim seviyesi yükselecek. Aynı şekilde doğudaki sorunlar bile azalacak, çünkü iş güç sahibi olup hayatını geçimini sağlayabilen adam dağa çıkmayacak isyan etmeyecek. Ülke kalkınması açısından geleceğe yönelik yatırımlar ileride para getirerek hem dış borcu hem de öğretmen maaşlarını karşılayabilecek, daha cazip öğretmenlik de daha büyük eğitim katkısı sağlayacak. Evet, Türkiye'nin en önemli sorunu eğitim, ama çözüm eğitimden önce işsizliği kaldırmaktan (ya da azaltmaktan) geçiyor bana göre.
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Şu anda iş sahası yaratırdım. Rew iyi açıklamış eğitimin önce gelmesinin aslında iyi olmadığını bu şartlarda ayrıca.
ShadowFury Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Eğitim şart! Rewendor a kısmen katılıyorum ama eğitim tekdüze bir "ortaokul->lise->üniversite" çizgisinde değil(türkiyede öyle de, doğrusu bu değil). Mesela Türkiyede hayvanlar gibi ara eleman eksiği var, ama dediğin üniversite saplantısı yüzünden insanlar sırf diploma almış olmak için tırt tırt üniversitelere kapak atmaya kasıyolar, meslek liselerine vs. burun kıvırıyolar. Bence bu bir istihdam sorunu olduğu kadar eğitim sorunu da. Eğitim sisteminin içi bu kadar boş olmasa işsizlik bu kadar büyük bir sorun olmazdı. Bence en büyük eksiğimiz insanları mesleki olarak yönlendirecek ve değerlendirecek bir eğitim sisteminin olmaması.
Cairne Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 bu devlete vermezdim indirirler çünkü
dasaaa Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 ar-ge + farklı disiplinlerden özel bilgi gerektiren, özellikle her türlü bilişim ve savunma sanayii sektörlerine yüklü destek ve yatırımlar. altyapı ve şehirleşme de iyidir tabii.
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 ShadowFury said: Eğitim şart! Rewendor a kısmen katılıyorum ama eğitim tekdüze bir "ortaokul->lise->üniversite" çizgisinde değil(türkiyede öyle de, doğrusu bu değil). Mesela Türkiyede hayvanlar gibi ara eleman eksiği var, ama dediğin üniversite saplantısı yüzünden insanlar sırf diploma almış olmak için tırt tırt üniversitelere kapak atmaya kasıyolar, meslek liselerine vs. burun kıvırıyolar. Bence bu bir istihdam sorunu olduğu kadar eğitim sorunu da. Eğitim sisteminin içi bu kadar boş olmasa işsizlik bu kadar büyük bir sorun olmazdı. Bence en büyük eksiğimiz insanları mesleki olarak yönlendirecek ve değerlendirecek bir eğitim sisteminin olmaması. bu artık değişmeye başladı. Adam gibi eğitim veren meslek liselerine çok önem veriyor artık işverenler. Millet de farkına varmaya başladı.
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Savunma diyen kim la daha ne vericen askeri harcama için sdf
Rock Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Okadar çok eksiğimiz varki sadece tek birini seçmek yada 1-2'sine ortak yapalım demek yetersiz kalıyor. O listedeki her şeye yatırım yapılmalı. Vergisinin çoğu ordusuna giden bir ülke için acı bir gerçek ama orduya bile. PKK'nın karşısında düştüğümüz rezil durumlar(danışıklı döğüş değilse tabi) bunun en büyük kanıtı. Tabi bir de yatırımlar konusunda başka bir Türkiye gerçeği var. Yapılan yatırımların çoğu birilerine peşkeş çekmek için kullanılıyor. Öncelikle bunun önüne geçirilmesi lazım. Yoksa nekadar para harcarsanız harcayın bir yararı olmuyor.
Burax Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 eğitim şart, eğitim en önemlisi, her şey eğitimle başlar.
reyou Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 bence olay is sahasi yaratmaktan geciyor, ortalik issiz mezun kayniyo, adam 3 kere oss ye giriyo yer kapatiyo, ne bilim 2 uni bitiriyo, ve cok fazla beyin gocu oluyo. bunu durdurmak icin, acikcasi universite acilmasi yerine fabrika acilmasini yeglerim sanayilesme $art.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 eğitime yatırım yapmak ancak 3 nesil sonrasında hafif hafif kıpırdanma yaratır, oysa ekonomiyle çok daha hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Eğitimde öğretmen maaşlarını ve çalışmalarını düzenlersiniz, böylece eğitim cazipleşir, ilk nesilde kaliteli ve çok sayıda öğretmen yetişir, ikinci nesil bunlardan faydalanır, 3. nesil geldiğinde ikinci nesilin mimarı olduğu yeniliklerin tadını çıkarır. Ayrıca çok daha masraflı ve kontrolü zor bir sistem olur. Dediğim gibi önce ekonomiye yatırım yaparsanız daha 1 nesil bile beklemeden ekonomi canlanır, birinci nesil daha bilinçli kariyer seçimiyle canlandırmayı güçlendirir, bu arada da öğrenci sayısı düzenlenir, ve ikindci nesile hem iyi ekonomi hem de eğitim reformu başlangıcı yakalamış olursunuz. Sağlık da çok önemli tabii, ama şu anda ekonomi ve eğitimin gerisinde kalıyor. Hani her şeyi geçtim tamamen materyalist bakarsak zaten şu nüfus çoğunluğuyla sağlığa büyük harcama yapmak lüks (tabii hümanizmi sıfırlıyoruz bu tespit sırasında). Daha sonradan ikincil olarak ilgilenilebilir. Kısaca totalde çok daha hızlı bir gelişim için ekonomi. Ve tabii şu da var, eğitim daha kötüyse eğitimsiz adam da çalışarak ekonomiye katkı sağlayabilir (ve yaptığı katkıyla milli gelir arttırıp eğitimi düzeltebilir), ama ekonomi kötüyse her eğitimli adam çalışamaz, haliyle boş yere kalifiye insan yetiştirmiş olursunuz. İş bulamadığı için evinde oturan süper eğitimli adamın da ülkeye de kendi hayatına da pek katkısı olmaz. Ülkedeki üni. mezunu işsizlere bakarsanız durumun daha basit bir halini (herkes süper eğitimli değil tabii eğitim sistemimiz de çok parlak olmadığından, ama zayıf da olsa bir örnek işte) görebilirsiniz.
Crysis Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 ben de oyumu iş sahası yaratmaya verdim ama odtü elektronik mezunu bi tanıdığımdan üniversitede bugün celeron-pentium-pentium2-3-4-çift çekirdek-dörtlü çekirdek çıktığı halde celerondan önceki bir işlemci modelinin yapımının öğretildiğini duymuştum, eğer durum buysa hiç değilse üniversitelerin teknik adam yetiştiren bölümlerine de bi ayar lazım
yav Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 önce eğitim diye atlayayazdım sonra dur bi ya dedim iş sahası dedim ama oturup daha detaylı bir analiz yapacak olsam dış borçları kapatmak da diyebilirdim heralde zaten ilk nerden başlarsın diye değil de, yüzde hesabına kafa yormak daha akılcı olur gibi ama o zaman da anket olmazdı :P
Crysis Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 paranın miktarıyla da alakalı dış borcun tamamını ödeyip üstüne yatırım yapılabilecek bi para kalıyosa dış borcu kapatırsın da 30-40 milyar dolar bi parayı dış borca yatırmak anlamsız, gene ödeyemeyeceksin gene faizlerle eski düzeyine gelecek o borç
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Crysis said: ben de oyumu iş sahası yaratmaya verdim ama odtü elektronik mezunu bi tanıdığımdan üniversitede bugün celeron-pentium-pentium2-3-4-çift çekirdek-dörtlü çekirdek çıktığı halde celerondan önceki bir işlemci modelinin yapımının öğretildiğini duymuştum, eğer durum buysa hiç değilse üniversitelerin teknik adam yetiştiren bölümlerine de bi ayar lazım E zaten Türkiye'yi geçtim dünyada kaç ülkede üniversitede lisans öğrencisine pentium 4 yapımı öğretiliyor ki? Bunu hiçkimse lisans eğitiminde almaz. Lisans eğitimi size meslekle ilgili temel bilgiyi verir, ilerisini de nasıl araştırıp kendinizi geliştireceğinizi öğretir. Gerisini kendiniz yaparsınız. Makine mühendisi de sıfırdan araba yapacak şekilde mezun olmuyor sonuçta. Gayet doğal basit işlemci görmeleri, ilerisini şirkete girdiğinde ya da kendi şirketini kuracaksa araştırmayla argeyle öğreniyor.
yav Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 paranın miktarıyla elbette alakalı, eksik olmuş işte anket ama neyse kimsenin detaylı analiz yazacağı yok zaten öyle bi kamu yoklaması gibi olmuş akıllardan ilk ne geçiyor diye hani mantığa abanmanın alemi yok onu diyorum
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Viktor haricinde askeri yatırım diyen ikinci kim :P
BabacumMostors Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2010 tam "kahve" anketi olmuş lol!
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Eylül 11, 2010 Genel Yönetici Mesaj tarihi: Eylül 11, 2010 alt yapıda da çok iyi para var..
Laurelin Mesaj tarihi: Eylül 11, 2010 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2010 http://img259.imageshack.us/img259/7069/keynesskidelsky.gif
Öne çıkan mesajlar