Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İngiltere Planları ve Eğitim Kredisi


Mortis

Öne çıkan mesajlar

Halo gençler,

Şöle bir şeyler aklımdan geçiyor sizle de paylaşıyım da bana yol gösterin dedim:

Yaklaşık 7-8 aydır Pazarlama İletişimi sektöründe çalışıyorum. Boğaziçi Sosyoloji mezunuyum. Hep kafamda management ya da marketing masterı yapmak vardı fakat nerde nasıl hiç bir fikrim yoktu. Kesinlikle bir süre yurt dışında yaşama isteği var bende son zamanlarda ciddi bi şekilde. 24 yaşındayım, daha geç kalırsam kolay kolay ülke değiştiremem gibi geliyor , kariyerdir ailedir vs nedenlerinden dolayı. Bu yüzden İngiltere'de master yapmak istediğime karar verdim. Ayrıca master programlarının 1 sene olması da benim avantajıma çünkü kariyerime geç başlamak istemiorum daha fazla eğitimi uzatıp.

Asıl problem , maddi sıkıntı, yani ingilterede 1 senelik master programı 9000 pound ortalama, o da yaklaşık 20.000TL bakınca türkiyede de boğaziçidir, koçtur sabancıdır bilgidir bu civarlarda para istiyor hatta daha bile pahalı olabilir. Fakat ingilterede kalma masrafı yaşama masrafı derken çok daha yük biniyor. Onun için de şöle bir çözüm ortaya çıktı: Annemin kuzeni 30 yıldır ingilterede yaşıyor Cambridge'de , orda bi cafesi mi restoranı mı ne var. Kendisiyle en son orta okuldayken görüşmüştüm çocuklarını karısını vs. . Annem, benim için "yurt dışında master düşünüyor" dediinde, ingiltereye gelecek olursa , yemek, kalmak benden diye bir laf atmış. Zaten bunu duyunca ben bu planlara başladım.

Gidebilirsem 1 yıl sonra eylül döneminde gitmeyi planlıyorum. Önümde 1 sene zaman var. Hem zaten 2011 aralığında tecilim de bitmiş olacak. Yani o zaman gittim gittim yoksa askere gidecem. Aldığım maaştan biriktirebildiim kadarını biriktiriyorum. Tabi çok bir miktar değil çünkü aileme de yardım ediyorum bi yandan. Ailem büyük ihtimalle bana yardım edemicek bu konuda belki ablam biraz ama sanmıyorum onlara da bel bağlamak istemiorum. O yüzden geri kalan yıllık ücreti de eğitim kredisi alarak vermeyi planlıyorum. yine de Tahminen 15k-20k arası bi para kredi alıp bu şekilde mastera gitmeyi düşünüyorum. Haftada 20 saatlik de çalışma izni verdikleri için yurt dışından gelenlere, boş zamanlarda da böle bir part time işle , kafede orda burda harçlığımı çıkarırım diye düşünüyorum.

Fakat bu planın downsideı şunlar:

1) İşimden ayrılıp, aileye vs yardımcı olup hem de kendime bakabiliyorken birden bunlardan vazgeçmem gerekicek. Tekrar öğrenciliğe dönücem. Çok da yakın olmadığım akrabalarımın yanında yaşayacam 1 sene, ve yük olma hissi vs olacak..

2) 15-20k lık bir borcum olacak. Mezun olduğum gibi çalışıp bunu ödemeye başlamam gerekecek. 2 sene veya ne kadar vadeli aldıysam bu süre boyunca maaşımdan kesilcek.

3) Annemin kuzeni , Cambridge'de olduğu için Londra'da deil de her türlü cambridge'de bir üniversiteye gitmem gerekicek. Orda da 2 tane universite var. Biri Cambridge universitesi(içersinde 30-40 tane college olsa da hepsi aynı prestijde yaklaşık) Diğer de Anglia Ruskin. Cambridge universitesine girme şansım yok kesinlikle. 2.66 ortalamam var, Anglia Ruskine başvurmak zorundayım, yani seçme şansım yok ingiltereye gidip hangi universitede master yapacağımı. Anglia Ruskin universitesi de ingilteredeki çok sayıda universiteden herhangi biri diye biliyorum. Çok bir olayı yok. Yani normalde londrada çok daha iyi universitelere girebilme şansım var.


Karşılığında ise İngilterede bir universiteden master degreem olacak yapmam istediğim iş konusunda. Her türlü etiketi olacaktır hangi universite olursa olsun. Ayrıca minimum 1 sene yurt dışında yaşama deneyimine sahip olacam. Belki de ingilterede bir iş bulacam girecem çok az bir ihtimal de olsa çünkü master öğrencilerine 1 sene zaman veriolar fulltime çalışabilmeleri için. Şu an çalıştığım şirketin headquarterı da Londra'da . Yani böyle opsiyonlarım da var ihtimali düşük olsa da.


Yani bu riski almaya, bu yükün altına girmeye değer mi bunu düşünüyorum son zamanlarda. Çok istiyorum ingilterede master ama bi yandan da bu gerçekler vuruyor suratıma. Kredi alabilir miyim onu bile bilmiyorum işi bırakıp.

Var mıdır Patilerden böyle bişeye kalkışmış, Yurt dışına bu şekilde gitmiş kredi alarak vs.

Böle bir plan başarılı olur mu yoksa fazla mı optimist düşünüyorum. Tavsiye edeceğiniz/uyaracağınız şeyler var mı?

Uzun oldu biraz ama teşekkürler şimdiden cevaplayanlara.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İngiltere dışında istemiorum açıkcası onu da düşünmüştüm de hani ana dili ingilizce olan bir ülke istiyorum. Amerika uzak geliyor 2 sene vs çok daha pahalıya gelir orda hayat. Avrupada da ingiltere var bana uygun. Güney ülkelerini istemiorum. İsveç almanya vs düşünmüştüm de orda da kalkmış zaten öle bedava universite muhabbeti

kısacası öle bişey düşünmüyorum olursa ingiltere olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

master sonrası iş izni 2 sene.

londra tarzı biryerde kabul alırsan ev arkadaşı bulup (ucuz kiralı yerler var fakat normalde konaklama pahalı) nanny tarzı işler (aile sinemaya gittiğinde çocuğa bakma) saati ortalama 8 pound yapabilirsin. orada iş bulursan minimum derecede harcama yaparsan biriktirebilirsin aslında.(kredi için)

kredi için de borcun yoksa ve bordronu gösterirsen alırsın diye umuyorum.onu bi öğrenip yazarım.

bi de birileriyle ev tutamam kesin olarak cambridge'de kalırım diyorsan -anlıyorum seni ben de çok rahatsız olurdum su alırken bile çekinirdim- fakat bir sene dişini sıkıp bu kazandığın işten de biraz katkı yaparsan hem kendini rahatlatırsın hem de kiradan daha uygun olur senin için.
zaten öğrenci olacağın için ve kadının kendisi teklif ettiği için rahatsız olacağını sanmıyorum.

ya bi de londra'da kazanabilirdim diyorsun ya, maddi yön bir bakıma daha önemli şu noktada. eğer yakın şehirler yerine orayı seçersen konaklamanın üstüne bir de yaşam masraflarının pahalılığı binecek.

son olarak buna değer mi? sorusuna cevap veremedim. ben de ikilemde kaldım. artıları ve eksileri teraziye koyduğunda hangisi daha fazla profit sağlayacak bilemedim.hani çok istediğin birşeyi gerçekleştirmiş olacaksın + farklı bir tecrübe olacak + yeni çevre belki iş imkanı doğacak + hangi üni olursa olsun ing'de master yapmış olacaksın.
ama diğer taraftan da kredinin ödeme kısmında çok zorluk çekeceksin ve işten ayrılınca aileye yaptığın yardım kesilecek bilemedim cidden. eğer gelince daha iyi bir iş ve maaş bulup kredide zorlanmam diyorsan go go go!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

saol bellacım cevabın için

gönül tabi ki londra ister arkadaşlarım falan da hep londrada da çok pahalıya patlar o zaman.

kredi için maaş bordromu götürürüm ok de sonra işi bırakio olacam yani universiteye gittiğim için o maaş bordrosu pek bi işe yaramaz herhalde :)

bir de eğitim kredisi alınırken 1 sene sonra ödemeye başlıcam diebiliorum herhalde di mi, yoksa direk aldıın gibi aylık ödemeye mi başliosun?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bende kafaya koydum master olayını. Tek farkımız benim hala mezun olmamış olmam ve yaş 25.

Şekerbank'ta gördüm eğitim kredi inceleme fırsatım olmadı ama bir sor istersen çok uygun faiz oranlarıyla veriyorlarmış.
Bende finans üzerine master yapmak istiyorum ancak londra ciddi anlamda pahalı ve benim kalacak yer sorunumda var :(
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sinad said:

Bende kafaya koydum master olayını. Tek farkımız benim hala mezun olmamış olmam ve yaş 25.

Şekerbank'ta gördüm eğitim kredi inceleme fırsatım olmadı ama bir sor istersen çok uygun faiz oranlarıyla veriyorlarmış.
Bende finans üzerine master yapmak istiyorum ancak londra ciddi anlamda pahalı ve benim kalacak yer sorunumda var :(


gel ingilterede iki devlet memuru olarak eve çıkalım :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haftada 20 saat calisirsan 7 pounddan 140 pound eder buda ayda 560 pound civari bir paraya geliyor, ev kirani ve yasam masraflarini karsilayabilirsin (tabii kisisel hercamana bakar bu). benim tavsiyem nottingham. ogrenci sehri, ev fiyatlari londra gibi kazik degil, duzgun bir yerde yasarsin,yasam masraflarida yuksek degil heryerde ogrenci indirimi var. menagementtada nobel odullu hoca var. dandik bir uniye gidiceksen hic gitme daha iyi parana yazik. nottingham hem ilk 10 da olan bir uni hemde pahali bir sehirde degil. kredi konusundada bankalarla konusman lazim ama yurtdisina cikma yasagi oyle hadi diyince konulan birsey degil. kredi sozlesmendeki sartlari yerine getirememen lazim ve hukuki olarak borcu odiyemiyecegini bankanin kanitlamasi lazim buda nerden baksan 6 ay 1 yillik bir hukuki surectir. krediyle beraber yurtdisi yasagi konmaz. londrada da lse disindaki unilerde menagement cok iyi degil,is bulma olayi da yas orda, nottingham ogrenci sehri oldugu icin is bulma imkaganin daha fazla. sadece nandosda calisip ev kirasi ve yasam masraflarini karsilayan tanidiklarim vardi. birde 20 saatten fazla da calisabilirsin pek iplemiyorlar o kurali nottinghamda ama londrada filan boyle bir imkaganin olacagini sanmiyorum. daha fazla sorun olursa 27sinden sonra daha detayli bilgi verebilirim sezginden msnimi alabilirsin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Londra'da bir universiteye gidebilirsin. Ogrenci vizene haftalık 10 saat calısma izni veriliyor. Eskiden 20'ydi bu. Ama calısmaya basladıgın zaman goreceksin ki cok daha fazla sure veriyorlar sana. Bir anlamda kacak calısıyosun ama Londra'da zaten herkes aynı sekilde. Haftada 250£ gibi bir kazanc elde edebilirsin restoranda calısarak. Ama bu kazanc dusebilir cunku okuluna gidip geleceksin, saatlerin dusebilir. Hafta sonları calısabilirsin, sosyal hayattan biraz uzak kalabilirsin. Bir de cok yorulacaksın tabi ki, hic kolay bir is degil restoranda calısmak.

Kazandıgın para ile odanı odersin, geri kalanı ile de ulasım ve eglence masrafını karsılarsın. Geriye cok bisey kalmıyor ama yasamını gecindirmeye yeter. Yemeklerini de zaten restoranda yiyosun :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yalnız 2 çeşit vize var.

öğrenci vizesi yani 10 saat çalışma izni olanda 28 gün süreyle hesabında (annenin babanın da olabilir) (burda birşey daha vardı)+ay x 800 (londra için)/600pound para bulunması gerekiyor.
bi de intermediate olman lazım en az.

diğer vizede max 6 ay alabiliyorsun.
uzatamazsın.çalışma izni yok.turist vizesi bu. evrakları çok ama para gösterme zorunluluğu yok.

hangisi uyuyorsa onu seçersin gidersen, isminin turist olduğuna bakma.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haftalık 10 saate mi düşmüş çalışma :(

o universitenin sitesine bakmıştım anglia ruskinin de international öğrenciler 20 saat çalışabilme hakkı var okurken vs diodu


bu arada Deniz saol tavsiyeler için fakat notthingam a kabul olamama ihtimalim var 2.66 ortalama ile

bir de management veya marketing düşünüyorum kesin management değil zaten.

Bi edcona gidip aslında danışma şirketine öğrenmem lazım işin aslını iice danışıp edip herşeyi anlatıp

ama çalışıp rahat geçinen insanlar olması beni sevindirdi.

Kredi alırken de oşekilde konuşurum zaten eğitim kredisi aliorum başta sorarım ingiltereye gidecem 1 sene vs tadında o şekilde veriolar mı die. Vermiolarsa başka türlü edinmeye bakacam

Bu arada Bella, dediğin gibi bankanda bi süreliğine para olması gerekio evet onu artık borç harç bi 1 aylığına alıp geri verdirtirim babama falan. Başka türlü o kadar parayı barındıramam tahminen.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence Türkiye'de çalışmayı düşünüyorsan ve işinden memnunsan/maaşın iyiyse hiç macera arama. Çünkü Türkiye'de anladığım kadarıyla insanlar master yapmış falan olmandan çok deneyimine bakıyorlar.

Şu an çalıştığın alanda kendini geliştirmeyi düşünüyorsan çalıştığın yerde kalmaya devam et, askere gitmeden paranı biriktirir Boğaziçi, Sabancı, Koç'ta falan MBA yaparsın askerden gelince de. Ki Türkiye'de çalışacaksan eğer gayet iyi alternatifler bunlar yurtdışına.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

işte türkiye'de kalmak istemeyebilirim şu an ki işimde kalacağımdan da emin deilim yani marketing vs istiorum ama şu an daha çok medya ile ilgiliyim burda devam eder miyim onu bilmiyorum o yüzden deneyip görmek istiyorum bi de yurt dışında yaşama deneyimi istiorum kesinlikle

yoksa ben de başta öle düşünüodum koç mba vs fakat düşününce sabancı koç bilgi boğaziçi vs hepsinin parası gayet fazla hani 25k civarı hep. Bir de koç dışındakilerin hepsi 2 sene, 2 sene olsun istemiorum o yüzden ingiltere cazip gelio 1 senelik olduğu için master programları
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

2.66 ile nottinghama girersin hemde uskudar mezunusun. Edcona pek inanma bana kesinlikle giremezsin nottinghama, foundationla belki filan demislerdi, unconditional offer geldi.

nottinghamin menagement ve FAM (finance accounting and menagement) bolumleri cok cok iyi. nobel odullu herif var zaten daha ne olsun. krediyi alirken yurtdisinda okuycam filan deme vermiyebilirler. Sen Turkiyede bir uninin masterinada basvur gerekirse hangi okulu dusunuyorsunuza onu yazarsin. zaten kesinlesmemis birsey icin beyanname verdigin icin daha sonra fikir deistirirsen seni zan altinda tutamazlar.
Eklemek isterim ki kacak calismak bir risktir, hic birsey olmaz diye birsey yok baya deport edilenler var bu sebepten oturu, ozellikle londra manchester leeds birmingham gibi buyuk sehirlerde bunun kontrolu dahada siki. O yuzden tekrar ediyorum nottingham bu konuda daha avantajli, ogrenci sehri herkes izin verilenden uzun calisiliyor, fiyatlarda ogrencilere gore heryerde. Birde sanirim o calisma iznini yasal yollardan uzatabiliyorsun basvurup. Burs konusuna gelince cok asiri bir akademik basarin yoksa (ki 2.66 bu kategoride degil) burs alman zor. Ama maddi durumdan alabilirsin bunu arastir. bu konuda edcon durust olacaktir ama sen genede okullari ara yada mail at sor. ha eklemek isterim restoranda garsonluk yaparak saglam bir unide master zor (nandos gibi daha cok self servis olan yerlerde gene bi derece ama). ama burda barlarda calisan arkadaslarimda vardi, gun icinde okuldan aksatmiyorsun bu bir avantaj barlar aksamlari aciliyor, ve yaptigin is genelde yer supurmek yada sigara icmeye cikanlarin koluna damga basmak& damgalari kontrol etmek.

o sebepten anglika manglika bosver, bir kere master yapacaksin iyi bir uniyi sec, sectigin unininde maddi acidan uygun bir sehirde olmasina dikkat et derim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...