Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

türkiyede eğitim ?!

escape

Öne çıkan mesajlar

"roket adam" said:

ÖSS ya da LYS her neyse, meraklı olduğun alanla ilgili bilgini ölçebilen bir sınav değil. Kişi coğrafya'da iyi olmayabilir, fen'i çok iyi değildir, ama çok iyi bir programcı olabilir. Dolayısıyla "şart değil ama olsa daha iyi olur"culardanım ben de. İşveren olsam, işimi görüyor mu bu kişi diye bakarım "AMA" üniversite mezunu daha çok işime gelir zira daha çok görmüş geçirmiş, okumuş önyargısı bende de var evet.

Doğru değil, ancak senin meraklı olduğun alan için gerekli olacak ön bilgiyi ve sana o ana kadar verilen eğitimde olan başarına göre bunu kaldırıp kaldıramayacağını az çok ölçüyor.

Ha adam boğaziçi bilgisayar müh. kazanamaz ama başka bir okuldan bilg. müh kazanır yine o kadar istiyorsa.

Üstelik büyük firmalar yetenek testleri yapıyor ayrıca işe alırken bunu da değerlendiriyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

@rew mühendisliği bilgisayar mühendisliğiyle kıyaslamadım, o verdiğim sadece bi örnekti.

yani sonuç olarak 2007'ye kadar üniversite mezunu bile(bırakmasayımış =p ) olmayan bi adam microsoft'un başındaydı. hea bilemem mühendislik mi değil mi, kendimi bilgisayar mühendisliği mühendislik değildir diyecek kadar bilgili görmüyorum açıkçası dsfds.

ha onu bunu geçtim ben de işe alacak olsam birisini üniversite mezununu tercih ederim, yalan yok. ama bu öbür insanın daha iyi olabileceği ihtimalini ortadan kaldırmaz.

ya da ne bileyim mezun olmayana daha az ücret öneririm en azından.
Sosyal ağlarda paylaş

e zaten ben de deildir demedim, tartışmalar var dedim. Yoksa ben de en başta bilg. müh. okumuş adam değilim hiç konuşmak haddime değil o konuda.

Ama dediğim gibi, diğer adam daha iyi programcı olabilir ama bu mühendislikle aynı şey değil. ha daha iyi "mühendis" de olabilir okumadan, ama o da milyarda bir falan olasılık.
Sosyal ağlarda paylaş

bogaziçi mezunu olup pazarcılık yapanda var.şehir efsanesi değil adam kuzenin komşusu.

universite bitirdim iyi okul bitirdim yerim garanti diye rahat olunmuyor yani :)

eski nesillerde universite daha zor okumak daha zor birşeymiş.ne bilim baba göndermez ana göndermez yada cok fakirlikten herkes okuyamıyormuş.o yuzden bizim ana baba neslimizin okul bitirmeden bir yerler daha rahat gelmeleri normal
ama devir nesil degişti.universite okumamak bence yeni nesil için mal bir tercih olur.istersen 1 milyar dolar serveti olsun babanın.

ama dediğim gibi 2 senelik meslek alanları okumak çok zor değil.kazanamamak imkansız yani

bir sürü alan var.ve en azından diploma/sertifika veriyorlar.hani bir meslek adına iş için bir giriş fırsatı.

ve çaba ile kendini geliştirme ile çokta iyi seviyelere gelebilir insan istedikten sonra
Sosyal ağlarda paylaş

e yerin hazır olmuyor evet de işte daha bi ihtimali yükseltmiş oluyosun.

yoksa ben de taksiye bindim 30lu yaşlarda adam kullanıyodu kadıköyde. okuldan falan muhabbet açıldı, adam "odtü elektronik mezunuyum" dedi. başta sıkıyo sandım ama bayağı bildiğin odtüyü anlattı. hadi gezmiş görmüştür diyodum cüzdanından mini diplomayı (odtüde ayrıca her mezuna cüzdana sığacak boyutta mini bi diploma verilir) çıkardı gösterdi.

e abi neden taksicilik dedim

uğraşamadım öyle şirketle mirketle falan bunda hem gelirim daha fazla, ayda 2-2.5 milyar gelirim var (3-4 sene öncesi falan) buradan. arada serbest olarak proje falan da yapıyorum elektrik elektronik işlerinden oradan da 300 500 bişiler geliyo firmaya girsem ne kadar kazanıcam ki dedi bana.
Sosyal ağlarda paylaş

4 senedir iş hayatında olan ve buna ek olarak örgün öğretimdeki adamla aynı müfredatı görmüş hem okuyup hem çalışmış iki işi bir arada götürmüş bir adam değil de sadece müfredat görmüş iş tecrübesi 0 olan adam sırf össyi kazanıp yerleşti diye daha üstün olacak? Kaldı ki açık öğretim elbette teknik eğitim veremez. Dolayısıyla teknik branşları ayrı bir yere koyalım.

Açık öğretim okurken iş tecrübesi edinme fırsatı var bu bir + dır örgün öğretimdeki öğrenciye göre. Teknik bir öğrenim görmeyecek kişinin örgün öğretime girmek için 2-3 senesini dershanelerde heba etmesine hiç gerek yok bence olmuyorsa vakit kaybından ve dershaneleri zengin etmekten başka birşey değildir.

Olaya + ve - leri ile bakmak gerek :

- Açık öğretimde okuyan bir öğrencinin fakültesine gidip dersleri takip etmeye hakkı vardır. Fakat zaten çoğu çalıştığı için bu imkandan zaten yararlanamıyorlar. Dolayısıyla müfredatına çalışırken takıldığı bir yer olsa sorununu giderecek kişi yanında yok. Örgün öğretimde bu şans var.
- Açık öğretimde geçme notu 50 ise 49 aldığında öğretmenlerine memleketten hiçbirşey getiremezsin. Öğretmenlere yağ çekme rüşvet verme yalakalık yapma vb hakkın yoktur. Örgün öğretimde bu şans var.
- Öğrenci adına sosyalleşmek için kampüsler çok daha uygunken açık öğretim okuyup çalışan bir kişinin muhatapları çok daha farklı.
- Açık öğretim öğrencisinin iş tecrübesi edinme şansı var.
- Açık öğretim öğrencisinin genel toplum görüşünde sınıfta kalma hakkı yoktur. Zaten açık öğretimdir başarısızdır sınıfta kalırsa daha kötüdür fakat örgün öğretimin en kötü bölümünde okuyan bir kişi bile 1-2 sene kaybetse sorun değildir, toplum hoşgörü ile karşılar.
- Açık öğretim de okuyan kişi bir yandan işiyle bir yandan dersleriyle tüm bunlar yetmezmiş gibi toplumsal baskılar ile boğuşur okuduğu okulun boş beleş olduğu fikri bile büyük bir baskıdır öğrenci için. Örgün öğrencisinin ise tek kaygısı dersleridir.

Sonuç olarak açık öğretim öğrencisi de örgün öğretim öğrencisi de farklı yollardan gelip aynı diplomayı alırlar. Açık öğretim öğrencisinin yanına kar kalacak olan iş tecrübesidir. Örgün öğretim öğrencisinin edinebileceği iş tecrübesi yaz ayları ile sınırlıdır. Örgün öğretim öğrencisi toplumdan saygı ve hoşgörü görürken açık öğretim öğrencisi hep horlanır bu - durum ise ona iş tecrübesi elde ederek döner. Eğer örgün öğretimdeki öğrenci toplumdan gördüğü saygı ve hoşgörü balonunu anne karnı sanarsa ki çoğu öğrenci böyle. Durum o zaman "Üniversite mezunuyum işsizim!" e doğru gider.

İşin esas noktası össyi kazanmak için çalışmış üniversiteye girip çalışmış bir adam ile össye çalışmamış bir adamın üniversiteye girip hem derslerine çalışması arzu edersede herhangi bir işte çalışıp iş tecrübesi elde etmesi ve bu 4 yılın sonunda da örgün öğretimdeki öğrenci ile eşit diplomaya sahip olmasının sindirilememesinden dolayı açık öğretim aşağı görülüyor.

İş hayatı ile ilgili yorum yapamayacağım ama teorik olarak iş dünyasında herkesin altın semerinden çok taşıdığı yük önemlidir gibi geliyor bana. Bir noktada altın semer taşıyabileceğimiz yükü gösteren bir barkod olsa bile biz canlıyız madde değiliz bizden başka kimse kapasitemizi belirleyemez. Dolayısıyla bu semerler sadece ön fikir verir sonucu değil.

Herşeyden öte örgütlenme önemlidir. Hepimiz eşek olmaya mahkum edildikten sonra ve buna çözüm üretilemedikçe sen altın semerli eşeksin ben normal eşeğim ve sen ben altın semerliyim senden üstünüm demeye devam ettikçe eşeklikten kurtulma şansımız pek yok gibi görünüyor :)
Sosyal ağlarda paylaş

öyle bir yazmışsın ki, insanlar salak zaten, boşa üniversite snavına çalışıp üni.lerde okuyorlar oysa açık öğretim daha iyi :)

açık öğretimin hor görülmesinin sebeplerini yazdım işte uzun uzun, yoksa zaten diplomasının da eşit olduğu yok. Yani bir Boğaziçi diplomasıyla bir Okan Üniversitesi diploması eşit mi? Değil. İkisi de üni diploması diyebilirsin ama hiçbir işveren eşit kabul etmez. Bu sıralamada da doğal olarak açık öğretim en aşağıda.

Açık öğretimin üniversite yaşamına göre öğrenciye kaybettirdiği çok şey var, ayrıca öğrenci hakkında belirttiği çok olumsuz da bir etiket var. Bunların bir kısmından soyutlanmak, bunu bi şekilde telafi etmek için o sürede çalışıyorlar insanlar da, tamamını telafi etmek pek mümkün değil yani.

İş çalışarak okumaksa zaten İTÜ'de elektrik müh. okuyup bi yandan çalışan tanıdığım da var. Açık öğretime özel bir durum değil bu.
Sosyal ağlarda paylaş

yani şartlar gerçekten çok kötüyse ve çok erken calısmaya başlandıysa 17-18 li yaşlarda açıkögretimle beraber calısmak mantıklı

ama imkanın varsa kendi seçiminse mantıksız.hani en kötü 2 senelik okunmalı bana göre.

hatta 2 senelik 2 universite bitiriceksin iki ayrı alandan yada birbirine yardımcı olacak alanlardan :)

ben mesela 2 senelik bir seltifikam var.sonra 4 senelik bir bölüme girdim sonra bıraktım okulu şimdi tekrar 4 senelik bir yere giriyorum

sonra bide master patlattım mı tamamım :)
Sosyal ağlarda paylaş

yav normal şartlarda össyi bile kazanamayıp "para kazanayım bari yoksa benden adam olmayacak" diye zoraki iş tecrübesi yaşamaya başlıyor bu çoğu aöf'cü. Sonra biraz da akıllı, bilmişse (ya da öyle geçiniyorsa ((Lafım meclisten dışarı, başka forumlarda falan da denk geldim hep böyle bir tutum var aöf okuyanlarda) gelip "ben örgünde okuyan adamdan daha az imkanla daha çok iş yaptım, ben daha iyiyim aslında" diye ahkam kesmeye çalışıyor. Pek doğru değil bence.

Diploma dediğimiz kağıt parçası. Bu kağıda fazla takan örgün veya aöf varsa vah yazık.

Nitekim örgün okuyup aöflüler de bu diplomayı alıyor diye hayıflanan ben henüz hiç görmedim.

Öte yandan aöf diplomasını kabul etmeyen bir dolu kurum, iş yeri var. (Staja başvuramıyosun mesela ya da kurumun sınavına giremiyorsun cart curt)

Aöflüler de bilakis bundan dolayı şikayetçi "biz de aynı diplomayı alıyoruz ama blabla".. değil demek ki.

Bunlar bir yana söylediklerinin çoğunda çok haklısın Soris. Bence bu aöflüyüm ama adam oldum gururunu bırakıp dalgana baksan daha iyi bence senin için :)
Sosyal ağlarda paylaş

Açık öğretim diploması özel sektör dışında heryerde eşit. Özel sektörde ise adam o işe başvuruna kadar yaptığın çalışmalara bakar. İyi bir okuldan mezun olmak da başardığın bir çalışmadır fakat bazı insanların başarılı olmak için üniversite okumaya ihtiyacı bile yoktur. Bu gibi insanlar zaten sınırlı sayıdadır. Genelden konuşmak gerekirse branş ile alakalı tamamen. Örnek olarak yazılım için okul kesinlikle zorunlu değil seçmeli bir durum. Çünkü yazılımcının ihtiyacı olan güncel bilgiyi veren zaten özel sektör, okul değil. Ama başka bir branş için bu konu tamamen farklı olabilir. Bunu da ele alınacak konuda eğitim gören arkadaşlar daha detaylı anlatabilir. Üniversite etiketini sizin elde etmeniz gerekli üniversite etiketi prestiji ile sizi elde ederse o zaman başarıdan söz etmek zor. Genelde prestijli üniversitelerden mezun olup da güzel bir işe yerleşenler üniversite etiketini kendileri elde eden kişiler. İşin referans noktası kendisi olduğu için bu öğrenciler okuldan mezun olduktan sonra sıradaki hedef olarak iş dünyasında kendilerini geliştirme gerekliliğini fark ediyorlar tıpkı üniversite prestijini elde etme gerekliliğini fark ettikleri gibi. Bu arkadaşların başarılı olma sebepleri de bu. Okuduğu okulun etiketi altında ezilenlerin ise iş bulma şansı çok az.

Sonuçta çok iyi bir üniversite bitirmek iyi bir iş bulma aşamasında yardımcı olabilir insanlara ki oluyor. Ama bana göre elzem değildir. Tercih meselesidir. Herkes iyi üniversiteyi tercih ettiğinden dolayı bu tek doğru olmak zorunda değildir. Başka birisi sıradan bir üniversite mezunu olarak aynı noktaya gelebilir. Önemli olan dolu bir CV .Fakat şöyle de bir şey var:

Türkiyenin en prestijli ünilerinden mezun olan bir adamda kendini sıradan bir üni mezunu kadar geliştiriyorsa tabiki o daha önde olacaktır herşey kişiye bağlı bu noktada. Tıpkı sıradan bir üni mezununun en prestijli üni mezununun önüne geçme şansının yine kendisinin elinde bulunduğu gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Rewendor said:

orc_lord said:

Rewendor said:

Bilkent tek başına liderdi eskiden özellerde, ama ankarada olması sıkıntıydı, haliyle istanbulda da bir sağlam özel lazımken koçla sabancı kıyasıya kapıştı, gördüğüm kadarıyla da Sabancı ezdi geçti sonunda.

Sabancı neye göre yada daha doğrusu hangi alana göre ezip geçmiş Koç'u? İktisadi ve idari bilimler konusunda Koç'un tartışılamaz bir üstünlüğü olduğu açık. MBA programları Financal Times tarafından 60. seçilmişti ki bırakın Türkiye'yi bu civarlarda o kadar derece yapabilen bir okulun böyle bir programı yok..

Yazının muhtelif yerlerinde sayısal bölümler diye defalarca belirttim bana mba diyosun iktisat diyosun hala eşit ağırlıkla geliyosuın, olmuyo :(

hehe, ben sanırım yazının bir parçasını kesip çarpıcı hale getirmişim. yoksa haklısın ama bu bilgiyi sonradan açıkladığın için mba'den falan bahsederek yazmışım :)
Sosyal ağlarda paylaş

acikogretim konusunda su var

isletme bitirmis, 4 senesini calisip is tecrubesi edinip kendini gelsitirerek, 2. dil ile ek sertifika almis adam orgunden cikmis bri isletme mezununu ezer, heleki isletmede hangi okulu bitirdiginden cok is tecruben ek qualifikasyonlarin her zaman daha onemlidir cunki ortada bos gezen onbinlerce isletme mezunu var

konu isletme olunca dunya capinda zaten acikogretim bu yuzden benimseniyor, ha bunu bilmiyen dolu patron avr turkiyede cunki turkiyede profesyonel yonetim anlayisi yerlesmemis daha, turkieydeki patronalrin cogu yonetim konusunda egitim almamis buyuk ortaklar, isletmeyi sahibi yonetir anlayisi terk edilmediginden dunyadan bihaber adamin eline dusersiniz

konu kamu ise zaten hangi okuldan mezun oldugun onemli degil, direk KPSS ye giricen, devlet hangi okuldan mezun oldugunu sallamaz, torpiline bakar yerlestirirken, yurtdisinda en prestijli okulda oku, master yap, gel KPSS ve kaymakamlik sinavalrinda tam puan cek, parti torpilin yoksa gg olursun, bunun yaninda aciktan dusuk ortalama ile kamu yonetimi okumus vasat kpssli badem biyikli isi kapar

ben basindan beri kamu yonetimi okumak istiyordum, gidip alakasiz bir bolumde "aman canim universite iste, bolum ne farkeder" modunda girip zerre haz ve merak duymadigim bir yerde debelenicegime, bunyesinde 2 profesor barindiran bir anadolu okulunda okiycagima veya semih universitesine milyarlar bayicagima girdim, bitirdim, mezun oldum, kendime ayiricak bolbolda zamanim oldu mis direk, diploma konusundada hicbir sorunum olmadi ama "nedne acikogretim sectin" sorusuna verdigim cevapla karsimdakini tatmin edebiliyorum

rasyonel dusunup ona gore hariket etmek cok onemli, acikogretime "puan yetmiyor, ozele para yok bari buruya giriiim" diyip giriyor, bos beles 4 sene geciriyorsaniz ve okudugunuz alan ustune ek calisma yapmiyorsaniz hicbir halta yaramaz o diploma, ancak plan yaparak girip bitirdiyseniz bariz acikogretim daha avantajlidir bir yoentici adayi icin

sozel bolumlerden bahsediyoruz burda birde, muhendislik veya tip gibi "know-how" istemiyen, hocanin mufredata ek olarak size genelde
birsey gosteremedigi bolumler, dunyanin heryerinde isletme asagi yukari ayni dersler, ogrenmek icin universiteye gitmenize bile gerek yok, mesleginiz olan isletme yoneticiligini yapmak icinde diplomaya ihtiyaciniz yok bir doktor, avukat, muhendis gibi

aha iste benim tarih diplomam yok, ortalikta tarihciyim diye gezeni doverim tarih bilgimle
turkiyenin en unlu tarihcisi murat bardakci efendi iste, iktisatci adam ama ortalama bir tarihciden daha cok eseri var

sayisal icin universite cok onemli ama sozel bilimlirde ki ozellikle konu yoneticilik ise kisisel gelisim daima diplomadan ondedir, ozeller ve dunyadaki cesitli universiteler bosuna acikogretim formatinda internetten e-MBA vermek icin popolarini yirtmiyor

ama sozel bilimlerle ilgili en yakindigim seyde bu yukarda yazdigimdan, az fikirsahibi olman icin uni mezunu olman gerekmediginden bole bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmus muhendisler filan cikip gak guk ediyorlar, kendi gordukleri egitimle ve kendi meslek dallariyla kiyasliyip yanlis bilgilerle ego bosaltiyorlar
Sosyal ağlarda paylaş

Soris said:

Açık öğretim diploması özel sektör dışında heryerde eşit. Özel sektörde ise adam o işe başvuruna kadar yaptığın çalışmalara bakar. İyi bir okuldan mezun olmak da başardığın bir çalışmadır fakat bazı insanların başarılı olmak için üniversite okumaya ihtiyacı bile yoktur. Bu gibi insanlar zaten sınırlı sayıdadır. Genelden konuşmak gerekirse branş ile alakalı tamamen. Örnek olarak yazılım için okul kesinlikle zorunlu değil seçmeli bir durum. Çünkü yazılımcının ihtiyacı olan güncel bilgiyi veren zaten özel sektör, okul değil. Ama başka bir branş için bu konu tamamen farklı olabilir. Bunu da ele alınacak konuda eğitim gören arkadaşlar daha detaylı anlatabilir. Üniversite etiketini sizin elde etmeniz gerekli üniversite etiketi prestiji ile sizi elde ederse o zaman başarıdan söz etmek zor. Genelde prestijli üniversitelerden mezun olup da güzel bir işe yerleşenler üniversite etiketini kendileri elde eden kişiler. İşin referans noktası kendisi olduğu için bu öğrenciler okuldan mezun olduktan sonra sıradaki hedef olarak iş dünyasında kendilerini geliştirme gerekliliğini fark ediyorlar tıpkı üniversite prestijini elde etme gerekliliğini fark ettikleri gibi. Bu arkadaşların başarılı olma sebepleri de bu. Okuduğu okulun etiketi altında ezilenlerin ise iş bulma şansı çok az.

Sonuçta çok iyi bir üniversite bitirmek iyi bir iş bulma aşamasında yardımcı olabilir insanlara ki oluyor. Ama bana göre elzem değildir. Tercih meselesidir. Herkes iyi üniversiteyi tercih ettiğinden dolayı bu tek doğru olmak zorunda değildir. Başka birisi sıradan bir üniversite mezunu olarak aynı noktaya gelebilir. Önemli olan dolu bir CV .Fakat şöyle de bir şey var:

Türkiyenin en prestijli ünilerinden mezun olan bir adamda kendini sıradan bir üni mezunu kadar geliştiriyorsa tabiki o daha önde olacaktır herşey kişiye bağlı bu noktada. Tıpkı sıradan bir üni mezununun en prestijli üni mezununun önüne geçme şansının yine kendisinin elinde bulunduğu gibi.

Özel sektörde eşit değil

Akademisyenlikte eşit değil

Devletin önemli arge yatırımlarında eşit değil.

Kısaca yaptığın işin önemsendiği bir yerde, devlet kurumu hariç hiçbir yerde eşit değil o iki diploma.

Ha gidip devlette memur olacaksan 9-5 çalışıp memur hayatı süreceksen orada eşit bak, ama zaten iyi üni. mezunu adam da orayı pek tercih etmiyor haliyle.

hala yazılımcılıkla bilgisayar mühendisliğini aynı şey zannediyorsunuz. Değil. Çok iyi yazılımcı olabilirsin ama bilg. müh olamazsın.

Tekniker/Teknisyen olabilirsin ama makine müh. olamazsın.

Üni okumadan da parlak bir insan olabilirsin ama potansyeline ulaşmamışsındır, bir şeylerin eksik kalmıştır.

Bugün bir İntel'e, Mercedes'e, Ford'a, Google'a git bakalım kaç tane üni mezunu olmayan adam çalıştırıyorlar?

Ha mühendislik gibi çok geniş vizyon ve altyapı gerektirmeyen bölümlerde Viktor'un dediği gibi iş tecrübesi daha ön plana çıkar.
Sosyal ağlarda paylaş

bill gates universite mezunu degil
steve jobs universite mezunu degil
wozniak universite mezunu degildi (sonradan gidip bitirdi paraya para demeyince)
nintendonun dahi cocugu miyamato vasat bir universietden mezun, mariodan tut zeldaya, gameboydan SNES e Wii ye kadar senelerdir yaratan ve yetistiren bu adamin "bugun mezun olsaydim nintentoda ise giremezdim" demesi zaten su anki sistemin carpikligini anlatiyor

bu adamlara vizyon ve altyapilari noksan diyorsan hangi kulenin tepesinden dunyaya baktigini merak ediyorum :p

universite onemli ama abartmayin, hele turkiye gibi dunyada ilk 500 e 2 universite sokabilen bir ulkede bosuna kasmayin yani, cidden o kadar onemli ise neden burda vasat bir universitede okumak yerine ilk 100 e girmis bir yere gitmediniz, bence tembellik aptallik veya vurdumduymazliktan baska bisey degil :D:D:D:D:D:D

ha bu arada potansiyeline ulasamamis eksik adam stiv jobs senin omrunde kazanicagin toplam paranin 10 katini bir haftada kazaniyor, yazik adamcagiza

http://www.blogsdna.com/wp-content/uploads/2010/07/money1.jpg

said:
"If I had never dropped in on that single course in college, the Mac would have never had multiple typefaces or proportionally spaced fonts"

gerci keske universiteyi bitirseymiste vasatin alti apple urunleri piyasayi copluge dondurmeseymis, zaman makinam olsa ilk isim stivi okulda kalmaya ikna etmek olurdu, apple fanboyalrindan kurdulurduk boylece
Sosyal ağlarda paylaş

Ha bak burda çok ciddi bir yanlış anlaşılma var Viktor.
Üniversite, insana meslek kazandırmaz, $$ demek değildir üniversite.
Hayat zaten $$ değildir. Steve abimiz benden istediği kadar fazla kazanabilir, mutludur
Ama ben de,"nasıl" ı bildiğim için mutluyum.

Ayrıca Steve abimizin hayat hikayesini dinlersen, Üninin kendine kattıklarıyla birşey yapabilmiştir, ha bu rastlantıdır ama böyle birşey vardır.

Steve jobs
Bill gates
osman x
belki dünyanın en zengin insanları, benim için birşey ifade etmiyor, o adamların ismi tesla,faraday olmadıkça.

Neden dışarıda okumadık?
Dışarıda okumak çok kolay ki? Daha ucuz hatta avrupanın bir çok yerinde ki üniversiteler. Ama işte, "beni türk hekimlerine emanet ediniz" demiş birisi, bizde onu izleyelim dedik.

Neden Devlet'te okumadın?
Çünkü kazanamadım :)
doğru düzgün çalışmak neymiş ünide öğrendim ben zaten.
Ha şansım varmış parası vardı ailemin, destek oldular sağolsunlar. Iyiki de böyle olmuş diyorum şimdi.

Hayat $$ değil, hatta hayat $$ olmayınca çok daha güzel, bunu ben rahatlıkla ( yani zirveden dibe düşmüş bir insan olarak ) söyleyebilirim.
Üniversite'nin insana kattığı çooook fazla şey var,herşeyi geçtim
hayatının en güzel 4 senesini geçiriyorsun daha ne :).
Sosyal ağlarda paylaş

Bahsettiklerin bizden 1 jenerasyon öncesi Viktor, dünya bu son 30 yılda çok değişti.

Üstelik saydığın insanların hepsi bilgisayar sektöründeki adamlar. Kısaca 30 sene önce dünyada (genel kullanıcı için) bulunmayan, yepyeni gelişen sıfırdan oluşan bir sektörün öncüleriydiler. Kısaca milyonda bir ellerine geçecek bir şansı kullandılar onlar. Bugün öyle bir teknoloji alanı bulabiliyorsan elbette öncülük edebilirsin üniversite falan diye uğraşmak yerine.

Ama o çok özel ekstrem bir durumdu. Yeni yeni temelleri atılmakta olmayan normal oturmuş bir sektörde (ki bugün bilgisayar sektörü de dahil hemen her sektör bu düzeyde) yapabiliyor musun aynısını?
Sosyal ağlarda paylaş

alakasi yo iste, sektor filan anlatma simdi sen gelip universite bitirmemis insan vizyon noksanidir, eksiktir filan dersen bende sana bu ornegi gosteririm

universite oyunu kuralina gore oyniyanalr icindir, sisteme bir sekil normal yollardan dahil olup ust kattaki carklardan birine yerlesmek istiyen icindir

sisteme meydan okumak veya kurallari kendi yazmak istiyen insanalr icin ise universite zaman kaybidir, kendi oyununu kendi kurar, kendi oynar ve oynatir

gercek isi ise sistemin carki olmak icin yetisen o prestijli universiteleri bitirmis olanlar yapar daima, kendilerinin 10 da 1 i kadar bilmiyen insanalrin altinda calisip onlarin kazandiginin 1000 de birine tav olurlar, risksizdir

tepedeki adam ise daha universiteyi birakmakla ilk riski almistir ve absairli oldugu icin nice riskleri alip altindan kalkarak o pozisyona gelmistir

tamam unievrsite cok onemlide abartmayin yani, sizden daha akilli oldugu icin okulu birakip is hayatian atilmis, insanliga sizin reankarnasyonla 6 kusak katamiyicaginiz kadar birseyler katmis bugun milyar doalrlarla oyniyan adamlara "vizyonsuz" "eksik" filan demeyin yani, hikayenin ana fikri ve mesaji o ama bunu bile ego filtresinden geciremiyorsaniz isimiz var ehueheu
Sosyal ağlarda paylaş

bu konular çok defa tartışıldı bir çok yerde. aöf mezunu olan ve kendini ciddi anlamda geliştiren insanların çok iyi yerlerde olduğu gün gibi ortada. sırf benim bildiğim ve tanıdığım en az 10 kişi var süper makamlarda olan.. Kuzenlerim,arkadaşlarım,akrabalarımdan v.s... ayrıca bu ülkede aöf mezunu prof.lar var bunlardan bir tanesi de şu an zonguldak karaelmas üni. de görevine devam etmektedir.. bırakın bu saçmalıkları artık. Kendini geliştiren her insan istediği yere geliyor. Hele ki iş tecrübesi olan aöf mezunu bunun üstüne bi de master çaktıysa tadından yenmez.. Kuzenlerimden birşmşu an öyle yapıyor ve herkezin çalışmak için can atacağı büyük firmalardan birinde finans direktörü.. Lütfen arkadaşlar!
Sosyal ağlarda paylaş

E diyorum ya bilgisayar gibi bahsettiğin dönemde tamamen yepyeni ve öncülerini arayan bir sektör dışında da örnek ver o zaman o kendi kurallarını yazanlara? Bugünkü bilgisayar sektöründe ya da herhangi başka bir sektörde benzer örnek sun?

Bulabileceğini sanmıyorum, çünkü dediğim gibi oturmuş bir sektörde, yani günümüz dünyasındaki her iş alanında öyle vahiy gelmiş gibi hiç okul okumadan zirveye çıkamazsın.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

Lise öğrencilerinin yazdıkları ufak kodlar ve muhteşem fikirleriyle milyon dolarlar kazandığı bir dünyadayız Rewendor bilmem farkında mısın. Ve bir, iki üç beş de değil yani, binlerce adam var böyle. Okulda mı öğrendi bunun altyapısını?

E işin içinde çoook fazla değişken var?

Bu şey gibi ya, edisonun ampulu bulup bundan para kazanması gibi.
Tırt buluş, ama şans + fırsatçılık vs vs = $$

Bide okumayan kaç adam $$ yapmış
okuyan kaç adam $$ yapmış bi oranlasak, sonuç ne olur acaba?

Şu okuma olayını paraya indirgemeyin arkadaşlar :), para nedir yani.

Birde, Girişimcilikle okumanın bir alakası yok. Rewendor'un dediği gibi, oturmuş bir sektöre o şekilde giriş yapamazsın. Ancak olmayan birşey olacak, ne bileyim Iddia'yı çıkaran adam gibi.
okumanın veya okumamanın girişimcilikle alakası yok, sadece görmüşlükle alakası var.

Yani defaulttan okumayan adam girişimci olur diye birşey yok. Kandırmayalım kendimizi
Sosyal ağlarda paylaş

ben tartışmaktan vazgeçiyorum.

programcılıkla bilgisyar mühendisliğini aynı kefeye koyan, örnek vere vere bilgisayar mühendisliğinden (ve hatta ondan da değil programcılıktan) örnek veren, başka hiçbir konuda örnek veremeyen insanlara laf anlatmaktan yoruldum çünkü. Hani diyorum ya vizyon vizyon diye, birazcık şu vizyondan edinmiş olsaydınız zaten koskoca meslek ve eğitim sisteminde ancak bilgisayara tıkılı kalmazdınız.

Madem öyle, bi anlamı yok, aptal mısınız arkadaşım neden üniversite okuyosunuz? Demek ki içten içe siz de biliyosunuz haksız olduğunuzu.

Kim var öyle günümüzde milyonlarca dolar kazanan lise öğrencisi, hani nerede o 1 değil 3-5 değil binlerce olanı?

Kaldı ki bu işin inşaat mühendisliği var, makinası var, çevre mühendisliği var, maden mühendisliği var, havacılık müh. var, kimya müh. var... Var oğlu var yani. Herkes mi programcı?

Ama gelmiş hala "abi program yazıyosun oluyo" diyosunuz. Bilgisayar sektörünün emekleme döneminde sırf dönemine doğru denk geldiği için ortaya çıkmış 3-5 şanslı öncüden başka örnek gösteremiyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...