Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

uzaydaki ayna


Fistan

Öne çıkan mesajlar

Giovanni said:

2 yil beklemek lazim. Peki soru: Big bangi gorebilmek icin nereden bakmamiz lazim? :)


Big Bang'in ışıklarının henüz ulaşmadığı bir yere ışık hızından hızlı bir şekilde gidip durman lazım, bir de baya kaliteli bir teleskopa ihtiyacın var sanırım. Türkiye boyutlarında bir şey yeterli olur sanırım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bir bilimsel teoriye gore, zaman makinesi icat edildigi andan itibaren daha geriye gidilemeyecek. Yani en fazla zamani yavaslatabilecegiz, boylelikle gecmise gitmis olacaksin bir anlamda, fakat daha gerisine gidemeyeceksin.Bunuda bilimsel ve fiziksel seylere dayandiriyorlardi. Oldukca mantikli gelmisti bana acikladiklari sey.

O zaman, eger wormhole denen naneyi yapabilirsek, ustunede ultra guclu teleskop yapsak, 500 milyon isik yili uzaktaki toplu igneyi gosterebilecek bir teknoloji gelistirsek(ki wormhole yapmaktan daha kolay geliyor bu bana) , o zaman wormhole acip 500 milyon isik yili ileri gitsek, ve sonra bu teleskoptan baksak, muhtemelen tum dunyayi izleyebilirdik. Olaylara mudahale edemezdik, fakat Dunya'da neler oluyo bitiyo, dinazorlari, kita olusumlarini herseyi gozlemleyebiliriz. Dunya'mizin gecmisi ile ilgili herseyi ispatlayabiliriz.

Yani zaman makinesi yapamasakta, gecmisi gozlemleyebiliriz o zaman.

Birde simdi aklima geldi. Wormhole acsak bile o kadar uzaga ha diye gidemeyiz heralde. Cunku su an teleskoptan , gidecegin alan bos bile gozukse orada bir gezegen gunes olusuyor olabilir. Hatta buyuk bir goktasi geciyor olabilir. Hic kimsede riske etmez muhtemelen goktasinin icine ziplamayi, ya da muhtemel bir carpismayi. Muhmelen yuzlerce kucuk ziplama yapilir uzun yerlere gitmek icin, en fazla bir kac on veya yuz isik yili gidilir heralde. 1 milyon isik yili bile zor.

edit: bu arada simdi aklima geldi. otomatige baglanabilir. yine kucuk ziplamalar yapar, ama makine saliseler icinde bu hesaplamalari yapip ziplayabilir. Tabii yine cok uzaklara gitmek zorlasabilir ama boylesi daha iyi.

ya da observer denen aletler yapariz, 1 milyon isik yili ileri konur, etrafini gozler, goktasindan kacar vs. ziplama noktasi olusturur. Bilgileride yine isik hiziyla iletemeyecegi icin, kucuk wormhole'lar acip Dunya'ya iletir.

Sci-fi filmi cikti. o teknoloji yapsak, muhtemelen bunlar sorun olmaz gerci.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Zamanın yavaşlaması olan bir şey de şu an ki teknolojiyle ciddiye almaya değmez. Ama bir de yeterli hıza çıkmak için yeterli teknoloji olsa bile o hıza nasıl çıkılacağı konusu var. O hıza çıkmak ne kadar sürecek, çıkınca o hızda devam edilebilecek mi, hıza çıkmak için ne kadar ivme gerekecek, o ivmeye canlı dayanabilecek mi vs.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya ben zaten parçacıklar için zamanı yavaşlatmaktan bahsediyorum sdf.

yani zaman yavaşlaması bir teknoloji değil fiziksel ve doğal bir olay aslında yani dünyada taşı bıraktığın zaman taşın düşmesi kadar doğal (sadece yer çekimi gibi hissedilebilir veya tecrübe edilebilir bir şey olmadığı için doğal gelmiyor). ama o doğal olayı ortaya çıkarmak için gereken hız teknoloji sdf
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...