Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bitki/Bahçe ile uğraşan patiler

Longshanks

Öne çıkan mesajlar

kendimi bildim bileli bahçe tarla vs. içerisindeyim istemsiz olarak, farkettim ki her ne kadar sevmiyorum istemiyorum desem de seviyormuşum.

anne tarafı çekirdekten çiftçi, ağırlıklı olarak da tahıl ve meyve yetiştiricisi, aşı vs. gibi durumlar olacaksa yardımcı olabilirim ben de.

ama işte peyzaj ürünlerine falan girince bilgiler kıt kalıyo :D zira çiftçilik tamamen pragmatik bi meslek, işine yaramıyosa ekip dikmiyosun genellikle bi ürünü.

çilek yetiştirmek basit mesela, çok fazla bakım da istemez kolaylıkla balkonda yetiştirirsin :)
Sosyal ağlarda paylaş

Longshanks said:

beyler bayanlar ben çiğdem(crocus) koleksiyonu yapıyorum. tabi doğal türleri toplamaya çalışıyorum. şimdilik eskişehirde 3 tür bulabildim diğer şehirlerden var mı hiç dikkat eden gören bilen çiğdemi

temel olarak sonbahar veya ilkbaharda açan bir bitki. genelde ilk önce çiçek tomurcugunu gösteriyo daha sonra yaprakları çıkıyo. yazları yok oluyo [u]kuruyarak[/u].
edit: bu koydugum resim crocus sativus yani safran olarak bilinen tür. ama doğal bir tür değil, tohum da tutmaz
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 ay sonra ...
:) Süper topikmiş. Cidden ölmesin bu. Benim validenin balkonu var görmeniz lazım. Frambuaz, süs biberi, japon gülü ve bir ton bitkisi vardır. Bana da sardırmıştı küçükken.

Gidip çilek almıştım pazardan. Küçük saksıda ekili halde. Büyüdü, bir iki saksı daha koydum yanına kök verdi onlara da. Keyifle izliyordum her gün o küçük çileklerin büyümelerini. Kızarmalarını. :D

Anılarım depreşti. Bu arada o garip gövdeli çiçekli bitki çok hoş gözüküyor. Nedir o? Bakması zor mu? Nerden bulabilirim tohumunu?
Sosyal ağlarda paylaş

Yeni gördüm bu başlığı, ben varım bahçecilikle uğraşan. Yaklaşık 60 civarı çam türü, 10 küsür tür asma ve baya bir meyve ağacımız var. Ha bir de ortanca, gül ve 300 metrekare civarı da çim var sanırım.

Kışları genelde ağaçları ağır kış koşullarında topraktan sökülmesinler diye korumak için haftada 1-2 kez gidip kontrol etmek, kırılan vs. dallarını düzeltip budamak, asmaların üşümemesi için önlem almakla falan geçiyor.

Sonbaharda bazı türlerin dikim, aşı ve ilk ilaçlarını yapıyoruz, yine haftada 1-2 gün civarı sürüyor.

İlkbahar zararlı ilaçlarına başlama, toprağa vitamin vs. atma, zararlı otları ayıklama (babam seviyor ben iğreniyorum) , toprağı havalandırma ve sebze vs. dikme dönemi. Eğer 4 ay civarı orada kalınacaksa sebze ekiyoruz, yoksa boş bırakıyoruz toprağı çünkü düzenli sulama ve koruma istiyor sebzeler.

Yazları ise düzenli sulama, düzenli budama, kısa vadeli zararlı ilaçlaması ve yeme dönemi :P Benim hem sevdiğim hem nefret ettiğim kısım çünkü bahçe sulamak falan ilk başlarda ne kadar zevkli gelse de 10 sene boyunca sürekli bahçe sulayınca eziyete dönüşüyor.

Yaklaşık 10 türden 12-13 kök asmamız var söylediğim gibi, babamın amatör üzüm yetiştiriciliği merağının başlamasıyla yetiştirmeye başladık, biz sulama, havalandırma, yaprak azaltma ve üzümleri yeme kısmı hariç pek birşey yapmıyoruz; ziraat mühendisi bir komşumuz ilgileniyor çünkü ilk denememizde 3 kök asma hastalanmıştı 6. senelerinde ve asma düzgün yetiştirmesi zahmetli olduğundan baya üzmüştü bizi.

Çimlerimiz de bu sene ömürlerini doldurmaya başladılar, bastıkça gürleşen hede çimleri varmış, onlardan ekilecek seneye, biz italyan bilmemne çimi mi ne ekmiştik ömrü uzun diye, hem ayrık otlarının yetişmesine izin veriyormuş hem de kışın rutubetten etkileniyormuş, çok çektirdi.

Son olarak da neşeli kargalarımız var, 3 tane kiraz ağacından yediğim kiraz sayısı 10 falandır herhalde, şerefsizler dalından koparmadan dışını yiyorlar, sapında sadece çekirdek kalıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...