Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1kg ne kadar ağır?

dasaaa

Öne çıkan mesajlar

sorun ismini değiştirmek değil. merak ettiğimiz şey aynı frekanstaki ışığın farklı kişilerin reseptörlerinde farklı sinyaller verip vermeyeceği/beyninde farklı imgeler yaratıp yaratmayacağı.
yani olur da bir gün bilinç transferi gerçekleştirilirse bağırmayalım "benim tenim niye yeşil laaaağğnn" diye.
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFury said:

sorun ismini değiştirmek değil. merak ettiğimiz şey aynı frekanstaki ışığın farklı kişilerin reseptörlerinde farklı sinyaller verip vermeyeceği/beyninde farklı imgeler yaratıp yaratmayacağı.
yani olur da bir gün bilinç transferi gerçekleştirilirse bağırmayalım "benim tenim niye yeşil laaaağğnn" diye.

İnsan algısındaki bir farklılıktan bahsediyorsak, o konuda çok net bişey diyemeyiz çünkü beyin kendisine gelen bilgiyi nasıl işliyor bilemiyoruz. Ama gelen ışığın frekansı belli, o frekansın uyardığı nöronlar belli, zaten gerisi beynin yorumu.

Aslında böyle düşününce kişiden kişiye göre farklı olabilmasini beklerim, sonuçta "zevkler ve renkler" diye bir kavram var. Tavuk eti seven adam ile sevmeyen adam oturup da birlikte tavuk yiyorlarsa beyinlerinde oluşan tepki çok farklı olacaktır. Benzer şekilde "ay yeşil çok yakışmış şekerim" diyen kız ile "ıyk igrenç olmuş" diyen de aslında farklı şeyler görüyor olabilir.

Ama kırmızı hep kırmızı, o konuda içim rahat eheh :P
Sosyal ağlarda paylaş

Farinal said:

Ardeth said:

işte ben de diyorum ki mesela renk tekerini çiz. sonra isimleri sola doğru döndür. bu dönüşüm altında söylediğin şey değişmez kalakcak a+b karışınca yine c'yi verecek.

mantıken olabilir farklı algılama ama bence herkes aynı görüyor

abi yine baştaki probleme dönmez miyiz bu şekilde. adam mesela bizim kırmızı dediğimiz rengi mavi görüyor(ama kırmızı olarak biliyor yani yine), sarıyı da yeşil görüyor diyelim. e adama kırmızıyla sayı karışınca turuncu olur diye öğretilmiş, adam gördüğü mavi-yeşil olsa bile yine turuncu dicek yani ona sonuçta.
Sosyal ağlarda paylaş

Hmm bir de şu konu var mesela;

Renklerin piskoloji üzerindeki etkileri. Mesela kırmızı olarak adlandırılan renk çok fazla bakıldığında kızgınlığa, agresifliğe neden olduğunu söylüyorlar. Pembenin de başka bir etkisi vardır, erotizmi falan tetikliyordur belkim.

Benim kırmızı olarak gördüğümü sen benim gördüğüm pembe olarak nitelendirirsen, kırmızının bende pembenin ise sen de kızgınlık yaratması veya pembenin bende kırmızının ise sen de erotizmi tetiklemesi, bu renklerin enerjilerindendir diyebilir miyiz?
Sosyal ağlarda paylaş

Manve_13 said:

Hmm bir de şu konu var mesela;

Renklerin piskoloji üzerindeki etkileri. Mesela kırmızı olarak adlandırılan renk çok fazla bakıldığında kızgınlığa, agresifliğe neden olduğunu söylüyorlar. Pembenin de başka bir etkisi vardır, erotizmi falan tetikliyordur belkim.

Benim kırmızı olarak gördüğümü sen benim gördüğüm pembe olarak nitelendirirsen, kırmızının bende pembenin ise sen de kızgınlık yaratması veya pembenin bende kırmızının ise sen de erotizmi tetiklemesi, bu renklerin enerjilerindendir diyebilir miyiz?

turuncu troll yaptırıyomuş
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
aslında cisimler gördüğümüz renkler dışındaki bütün renklerde. bu yaklaşım çok ilginç bence. yapraklar neden yeşil mesela klorofilden di mi neden peki çünkü yeşilin dalga boyundakiler dışındakileri soğuruyor falan filan. bi de her renk farklı kırılıyor. göz merceğinin, reseptörlerin yapısındaki farklılılar ışığın farklı şekilde kırılıp farklı renkte algılanmasına yol açabilir diye düşünüyorum. algı farklılıklarını oluşturan da bu yapılardaki farklılıklar olabilir. sarıya turuncu diyen olabilir ama bir cismin yansıttığı rengin dalga boyu fotometrelerle ölçülebiliyor yani cismin hangi renkte olduğu kesin söylenebilir. hayvanlar açısından da bakmalı bir de olaya yapısal farklılıklar için

peki kare ne demek? kareyi de elle tutamazsın hissedemezsin ama kare diye bişey tanımlıyoruz
Sosyal ağlarda paylaş

kare diye bişey yok zaten teorik bi şekil kare, çevremizde gördüğümüz şekilleri isimlendirmek için yarattığımız bi konsept, daha sonra tanımlamarını da biz koduk 90 derece olacak köşeleri falan diye
matematiksel olarak açıklayabiliyorsun kareyi, 4 noktayı birbirine şöle şöle bağlıyorsun falan diye.
Sosyal ağlarda paylaş

PrudenT said:

Farinal said:

Ardeth said:

işte ben de diyorum ki mesela renk tekerini çiz. sonra isimleri sola doğru döndür. bu dönüşüm altında söylediğin şey değişmez kalakcak a+b karışınca yine c'yi verecek.

abi yine baştaki probleme dönmez miyiz bu şekilde. adam mesela bizim kırmızı dediğimiz rengi mavi görüyor(ama kırmızı olarak biliyor yani yine), sarıyı da yeşil görüyor diyelim. e adama kırmızıyla sayı karışınca turuncu olur diye öğretilmiş, adam gördüğü mavi-yeşil olsa bile yine turuncu dicek yani ona sonuçta.

Dalga Boyu falan yok mu bu renklerın? senın turuncu dedıgınle benım turuncu dedıgıme baksak, karşılaştırsak felan?
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

PrudenT said:

Farinal said:

Ardeth said:

Dalga Boyu falan yok mu bu renklerın? senın turuncu dedıgınle benım turuncu dedıgıme baksak, karşılaştırsak felan?

abi biraz daha düşün beyinle ilgili bir olay bu. senin beynin 452 nm yeşil olarak algılıyor başkasının beyni 452 nm mavi olarak algılıyor olabilir. dalga boyu ile senin beyninde canlanan "renk" arasında hiç bir fiziksel bağlantı yok bu manada. zihninde canlanan "mavi rengin" doğası hakkında hiç bir bilgimiz yok sadece bir takım sebep sonuç ilişkileri var o kadar. yani a düğmesine basarsam mavi görürümden öte değil bana sunabileceğin herhangi bilgi (istersen molekül molekül reseptör reseptör mavi rengin nasıl algılandığı açıkla yine bir şey değişmez)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...