Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1kg ne kadar ağır?

dasaaa

Öne çıkan mesajlar

o değil de renk ne abi. 2-3 senedir düşünüyorum baya saçma bir şey renk. yani gördüğümüz yeşil nasıl bir varlık nerde var oluyor? Herhangi bir fiziksel açıklaması yok rengin. Bana şimdi belirli dalga boyunda gelen ışıklar çeşitli reseptörleri aktive ediyor falan filan demeyin bir 5 dakika daha düşünün renk ile neyi kast ettiğimi anlamak için. Yeşil nedir yani ya da mavi nasıl bir boyutta nasıl bir mantık çerçevesinde var oluyorlar. Ben iyice felsefeci oldum.
Sosyal ağlarda paylaş

belirli dalga boyunda gelen ışıklar çeşitli reseptörleri aktive ediyor falan filan...

yalnız gözlerimiz gerçekten de aynı şekilde mi görüyo onu düşünüyorum ben hep.
yani mesela benim kırmızı diye gördüğüm rengi bir başkası turuncu görüyo olabilir ama hayatı boyunca benim turuncu diye tanımladığım rengi kırmızı diye tanımlamış olduğundan bu farklılığı asla anlayamayabiliriz.

tamam sustum.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

o değil de renk ne abi. 2-3 senedir düşünüyorum baya saçma bir şey renk. yani gördüğümüz yeşil nasıl bir varlık nerde var oluyor? Herhangi bir fiziksel açıklaması yok rengin. Bana şimdi belirli dalga boyunda gelen ışıklar çeşitli reseptörleri aktive ediyor falan filan demeyin bir 5 dakika daha düşünün renk ile neyi kast ettiğimi anlamak için. Yeşil nedir yani ya da mavi nasıl bir boyutta nasıl bir mantık çerçevesinde var oluyorlar. Ben iyice felsefeci oldum.

bunlar fuzzy denilen şeyler işte, yığın nedir, sıcak nedir soğuk nedir hangi noktadan sonra birşeyin ismi değişir, 2 obje birbirinden hangi noktadan ayrılır (atomik olarak bakarsan aralarında boşluk yok) matematik gibi kendi yarattığımız basit sayılabilecen bir sistemi bile tam olarak açıklamakta zorlanırken, binlerce yıl içerisinde geliştirdiğimiz biyolojik yeteneklerin sonucu olarak algılama kapasitemizi oluşturan şeyleri açıklamak pek mümkün olmuyor.

sorman gereken sorulardan birisi neden herşey bu kadar hoş, niye renkler bize renk olarak gözükme ihtiyacı duyuyor, neden yemek yemekten zevk alıyoruz, neden sevişmek zevk veriyor, doğru yapılan her şey sonucunda bu zevk denilen şeyi mi yaşıyoruz, bunu daha basit canlılar da yaşıyorsa ne kadar basit canlılar yaşıyor, eğer bir kedi bile bişeyleri yapmaktan mutlu olabiliyorsa ve bizim gibi onun da zevk dediğimiz şeyi yaşıyorsa beyin nöronları hangi sayıdan sonra bu bilincini kaybediyor, eğer bir beyin son 2 nöronuna kadar beyin olarak kabul edilebilirse bir hesap makinasının zevk almadığını nasıl açıklayabiliriz sonuçta onun da nörondan daha basit olmasına rağmen sonuçlara varabilen sistemleri var.

bir de hiç bir bilinci olmadığı halde varlığını devam eden canlılar var, virusler gibi ve hiç bir vücudu olmadığı halde varlığını devam ettiren oluşumlar var, dil din alışkanlıklar vs gibi, vücutları dışında yaptıkları şeyler bizim canlı olarak algıladığımız şeylerle birebir uyuşuyor.

o yüzden gene 1kg ne onu belirlemek kolay sayılabiliyor lol
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFury said:

belirli dalga boyunda gelen ışıklar çeşitli reseptörleri aktive ediyor falan filan...

yani mesela benim kırmızı diye gördüğüm rengi bir başkası turuncu görüyo olabilir ama hayatı boyunca benim turuncu diye tanımladığım rengi kırmızı diye tanımlamış olduğundan bu farklılığı asla anlayamayabiliriz.

tamam sustum.

AYNI ŞEYİ oha caps..

aynı şeyi düşünüyorum yalnız.. bi gün göz nakli gibi bi olay gerçekleşirse belki çözülebilir.. belki de çözülemez. sonuçta beyinde decode ediliyor..

sen de gökyüzüne mavi diyorsun, ben de mavi diyorum ama ben senin mavi gördüğün renge pembe diyorum!

demek ki sen gaysin! pembe ne lan. delikanlı adam pembe mi görür!

şaka bi yana bu konuda bi araştırma var mı acaba?

mesela görüş açıları ile de bişiler var. ben odaklanmış alanda net görürüm ama geniş alandaki her şeyi farketmekte zorlanırım. zihnim görse bile o bilgiyi işleme tabii tutmuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

onun testini yaparsınız. şu ekranları kalibre etmek için kullanılan dalga motor var ya hani. ekrandaki rengi elindeki örnek renge getirmeye çalışıyorsun ayar yapıp. alın yanınıza bir arkadaş ikiniz de yapın. parlaktır, kontrasttır vs değerleri karşılaştırın sonra.

pek bilimsel olmadı ama bilimsel girişimlere aç bir nesle yol gösterdiğim için gururluyum gene de.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

onun testini yaparsınız. şu ekranları kalibre etmek için kullanılan dalga motor var ya hani. ekrandaki rengi elindeki örnek renge getirmeye çalışıyorsun ayar yapıp. alın yanınıza bir arkadaş ikiniz de yapın. parlaktır, kontrasttır vs değerleri karşılaştırın sonra.

pek bilimsel olmadı ama bilimsel girişimlere aç bir nesle yol gösterdiğim için gururluyum gene de.

Söylediğim o değil ki.
Mesela biz 480 THz frekanstaki ışığı kırmızı görüyomuşuz şuraya göre. Yani kırmızı diye gördüğümüz rengin aslı "480THz haricindeki diğer frekanstaki ışığı soğuran obje". Ama "480THz haricindeki diğer frekanstaki ışığı soğuran obje" demek çok uzun diye kırmızı demişiz biz kendisine.
Ama diyelim senin gözünün algısı benimkinden farklı, bu durumda benim kırmızı diye gördüğümü sen turuncu görüyo olabilirsin. Sırf elde karşılaştırmalık örnek ya da ekran rengi değil yani, benim kırmızı gördüğüm herşeyi turuncu görüyosun, kanı da turuncu görüyosun filan.
Sorun şu ki; renkleri kelime haricinde başka birşeyle ifade edemiyoruz. Yani küçükken gösteriyolar resimli kitaptan filan "bak bu kırmızı" diye, sen de öyle kanıksıyosun.

Senin dediğin testte onu anlaman imkansız. Yani benim turuncu gördüğümü sen kırmızı görüyosun , ama aynı zamanda turuncu diye bildiğimi de kırmızı diye biliyosun. Örnek kağıdında ne renk verirsen ver, bize öğretlenle karşılaştırıcaz. Ama senin kırmızı diye gördüğün rengi başkası farklı bi renkte görüyor olabilir.
(kastettiğim objenin hangi frekanstaki ışığı yansıttığı veya o renge ne ad verdiğimiz değil, beyinde yarattığı imgeden bahsediyorum)
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFury said:

tamam sustum.

Abi astsubay değilsin değil mi? Kıbrıs'ta askerlik yaparken aynı soruyu astsubayın biri sormuştu bana. "Sen kısa dönemsin üniversite mezunusun. Bakalım sen bilebilecek misin?" diye.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...