Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İHH İnsani yardım gemisi Gazze yolunda. Yarın sabah -engellenmezse- varıyor.


Giovanni

Öne çıkan mesajlar

gazze filosu sadece yardım mı taşıyor?

evet. yardım gemileri sadece insani yardım malzemesi taşıyor. tıbbi malzeme, giyecek, gıda, prefabrik evler, çocuk parkları, okul malzemeleri, seramik, inşaat demiri ve çimento gibi malzemeler taşıyor. gemilerde, bıçak-çakı türünden en basit silah dahi mevcut değildir.

yardım gemileri israil karasularını ihlal edecek midir?

hayır. yardım gemileri israil karasularını ihlal etmeden, uluslararası sulardan direkt gazze karasularına giriş yapacaklardır. gazze, filistin toprağıdır, israil’e ait değildir. israil’in, gazze üzerinde 2006 yılından beri tatbik ettiği abluka tamamen hukuk dışıdır, zorbalıktan başka bir şey değildir. 1860 sayılı birleşmiş milletler kararı da, ablukanın hukuk dışı olduğunu ve acilen kaldırılmasını öngörmektedir. uluslararası sulardan geçip gazze açıklarına ulaşmak ve gazze limanına yanaşmak için israil'in izni veya onayı gerekmez, zira israil'in uluslararası sular ve gazze açıkları üzerinde de hukuken söz hakkı yoktur.

gazze filosundaki yardım gönüllüleri yalnız türklerden mi oluşmaktadır?

hayır. filoda, 50 değişik ülkeden, her ırktan, her dinden, farklı siyasi görüşlerden gönüllüler yer almaktadır. gemide ingiltere’den, irlanda’dan, italya’dan, yunanistan’dan, bulgaristan’dan, isveç’ten, almanya’dan, avustralya’dan, abd’den, endonezya’dan, bosna’dan vs. gönüllüler mevcuttur. gönüllülerin yaklaşık yarısı türk vatandaşı, diğer yarısı ise takriben 50 değişik ülke vatandaşıdırlar. gemide müslümanlar, hıristiyanlar, yahudiler ve ateistler mevcuttur. ayrıca, 30 civarında gönüllü değişik avrupa ülkelerinden milletvekilleridir. emekli diplomatlar, nobel ödülü sahibi mairead corrigan maguire, amerikan ordusundan emekli bir albay, sanatçılar ve yazarlar da bu filonun yolcuları arasında yer almaktadır.

gazze filosu’ndaki türk vatandaşlarının tamamı ihh ve destekçilerinden mi oluşmaktadır?

hayır. gazze filosu’nu destekleyen çok değişik sivil toplum örgütleri vardır. bu çerçevede değişik siyasi, etnik, dini vs. gruplardan farklı pek çok gönüllü mevcuttur. türk kamuoyu ve halkı tek yürek olmuş bu filoyu desteklemektedir.

gazze filosu, yahudi düşmanı bir oluşum mudur?

hayır. gazze filosu, gazze halkının hukuk ve ahlak dışı bir biçimde israil tarafından cezalandırılmasına karşı vicdanlarının sesini dinleyen her dinden-dilden-ırktan insanın gazze halkına destek için bir araya gelmesiyle oluşmuştur. yardım gönüllüleri arasında değişik ülkelerden yahudiler de mevcuttur. hatta, gönüllülerden biri olan hedy epstein, nazi soykırımından kurtulmuş bir yahudidir. ayrıca, european jews for justice (adalet yanlısı avrupa yahudileri) ya da jewish call (yahudi çağrısı) gibi bazı yahudi örgütleri de gazze filosunu desteklemektedirler.

israil’in uyguladığı gazze ablukasının gerekçe ya da bahanesi nedir?

2006 yılında, uluslararası gözetim ve denetim altında gerçekleşen bağımsız seçimleri müteakiben, gazze halkını demokratik tercihlerinden dolayı cezalandırmaktadır. israil’in bu tutumu uluslararası af örgütünün yıllık insan hakları raporunda da birleşmiş milletler tarafından da “toplu cezalandırma” olarak nitelenmiştir. toplu cezalandırma ise cenevre sözleşmesine aykırıdır. avrupa birliği de geçtiğimiz günlerde yayınladığı resmi açıklamayla ablukanın tamamen, kayıtsız şartsız kaldırılması gerektiğini ifade etmiştir.

israil, gazze’nin insani yardıma ihtiyacı olmadığını söylüyor. israil’den gazze’ye düzenli olarak yardım sevkiyatı yapıldığını iddia ediyor. doğru mu?

hayır. halihazırda gazze’nin yüzde 75’i tamamen harabe durumdadır ve bu durum israil’in dökme kurşun operasyonunun bir sonucudur. birleşmiş milletler kalkınma programı bu durumu raporlamıştır. askeri hedefleri imha etme bahanesiyle israil gazze’yi yerle bir etmiştir, gazzede 6000’den fazla aile çadırlarda yaşamaya çalışmaktadır. son iki yilda 10,000 den fazla insan tedavi edilebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybetmiştir. gazzeliler, en temel ihtiyaçlarını dahi teminden mahrum durumdadırlar. israil, askeri istihkam inşasında kullanılabileceği gerekçesiyle inşaat demiri, çimento, konteyner vs. gibi malzemelerin gazze’ye geçişine kesinlikle izin vermemektedir. bütün bu bilgiler hem bm (goldstone raporu) tarafından hem de uluslararası af örgütü’nün tespit ve raporlarıyla tüm dünyaya ilan edilmiştir.

eğer konu gazze halkına yardım etmek ise, bu operasyon israil yönetimiyle işbirliği halinde gerçekleştirilemez miydi?

maalesef hayır. ihh insani yardım vakfı, bundan 1,5 yıl önce gazze’ye insani yardım sevkiyatı yapmak maksadıyla israil konsolosluğuna resmen ve yazılı olarak müracaatta bulunmuş, ancak israil makamlarından olumlu-olumsuz hiçbir cevap gelmemiştir. yani, israil gazze’ye yapılacak insani yardımlar konusunda kesinlikle samimi davranmamaktadır ve durum şimdiye kadarki tavırlarıyla açık ve net olarak ortaya çıkmıştır. gazze’deki insanlık dramının birinci derecede sorumlusu zaten israil devleti ve uyguladığı ambargodur.

gazze’nin israil’in yanı sıra mısır ile de kara sınırı olduğuna göre, yardımlar karayoluyla mısır’dan yapılsa daha kolay ve uygun olmaz mı?

maalesef hayır. mısır yönetimi kendi siyasi hesapları sebebiyle israil’le işbirliği içinde olduğundan gazze’ye abluka konusunda israil’den geri kalmamakta, yardım çabalarına israil gibi zorluk çıkartmaktadır.

israil, kendi ulusal güvenliği açısından gazze karasularını güvenlik bölgesi ilan ettiğini belirtiyor. uluslararası hukuk açısından bu “güvenlik bölgesi” uygulamasının anlamı nedir?

hiçbir anlamı yoktur ve israil’in gazze için koyduğu kurallar israil’den başka kimseyi bağlamaz. 2006 yılının şubat ayında gazzelilerin demokratik tercihlerine tepki olarak ilan edilen ambargo-abluka gayriahlaki, gayriinsani ve gayrimeşrudur. nitekim, 1860 sayılı bm kararı, gazze ambargosunun hukuksuz olduğunu ve acilen kaldırılmasını öngörmektedir.

uluslar arası sularda nato üyesi bir ülke bandıralı sivil bir gemiye müdahalenin sonuçları neler olabilir?

bilemiyoruz, ancak türk dışişleri bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bunun sonuçlarının ciddi olacağını ifade etmişti.

israil yardım filosunun gazze’ye varmasını her ne maliyetle olursa olsun engelleyeceğini açıkladı. israil karasularını ihlal etmeyen gemileri ve yardım gönüllülerini zorla engeller, gemileri zorla israil limanına çeker ise, bu zorbalığın uluslararası hukuk açısından durumu nedir?

korsanlıktan başka bir şey değildir. bu kararı veren, onaylayan, uygulayan her düzeyden israilli yetkililerin er veya geç bu hukuksuzluğun bedelini ödeyeceğini bilmeleri gerekir. ayrıca, yardım gönüllüleri (bazıları milletvekilleri olmak üzere) farklı 50 ülkenin vatandaşlarıdırlar. böyle bir uygulamaya girişmesi durumunda, israil’in 50 değişik ülke ile ilişkilerinde ciddi sıkıntılar yaşayacağı kesindir. yani, korsanlık ve zorbalık israil’i dünya kamuoyunda yalnızlaştıracak ve dünya kamuoyu nezdinde “terörist devlet” imajını kuvvetlendirecektir.

israil, bir savaş durumunun devam ettiğini gerekçe göstermekte ve güvenlik uygulamasını bu sebeple yaptığını belirtmektedir. bu açıklamanın uluslararası hukuk açısından anlamı nedir?

cenevre sözleşmesi’ne göre, savaş durumlarında dahi insani yardım ambargo konusu olamaz ve savaş bölgelerine insani yardım sevkiyatı engellenemez.

israil yardım gemilerini ve gönüllüleri zorla alıkoyar ve zorla ülkelerine geri gönderirse ne olacaktır? israil açısından sorun çözülmüş olacak mıdır?

hayır. yardım gönüllüleri, israil’in zorbalıklarına barışçı yollarla direnmekte kararlıdırlar. en kısa zamanda daha büyük yardım konvoyları yeniden gazze önlerine gelecektir. israil, eninde sonunda bu hukuksuz ablukayı kaldırmak zorunda kalacak, zorbalıkları israil’i uluslararası toplum nezdinde yalnızlaştırmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır. israil, suçluların ve zalimlerin telaşı içindedir!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

israil gene kendini ifade etme ozurlusu

heriflerin kaygilari yerinde, yiyicek tibbi yardi mfilan olrayt da insaat malzemesi vericeksiniz, gene tunel kazicaklar diyor

hamas rahat durmuyorki, onlarda ayri bela

yesinler birbirlerini

bide once empati yapin bi, cudi dagina insaat malzemesi goturucez diye bugun israil ortaya dokulse turkiyede ne bicim bir kiyamet kopar

once silahi biraksinlar
sonra insan haklari
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu tartışmalara girmek istemiyorum ama hapse tıkılmış ve savaş suçu oluşturan silahlarla bombalanan insanların soba borusuyla kendini savunma refleksini gerçekten eleştiriyor musunuz?

Aç, her türlü temel insanlık malzamelerinden yoksun bir halkın tünellerle yaşam malzemelerini temin mücadelesini gerçekten eleştiriyor musunuz?

Yukarıdaki yazıda açıkladığım üzere uluslararası hukuka aykırı olarak abluka altında tutulan bir halkın bu kadarcık yaşam hakkını eleştiriyor musunuz?

Lütfen google imagesda gaza diye aratıp bir daha vicdanınıza sorun.
http://www.google.com/images?um=1&hl=en&prmdo=1&tbs=isch:1&sa=1&q=gaza&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Viktor said:

hamas terorist bir orgut, gazzeyi ele gecirmis gazze halkida ceremesini cekiyor bu kadar basit
/care


abi böyle diyorsun da,
Bu suç!
http://en.wikipedia.org/wiki/Collective_punishment
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi adamalr sey diyordu en son

yiyicek yardimlari filan okay ama insaat malzemesi vermenize izin vermeyiz, o yzuden gemileri kontrol altina alip biz ulastiricaz

turkler show yapiyor geyiklerini filan gectim tabe, orda haksizlar ama ifadeleri yetersiz baya

hamas terorist bir orgut, gazzeyi ele gecirmis gazze halkida ceremesini cekiyor bu kadar basit

iki tarafta haksiz
yesinler iste birbirlerini

/care
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

iki taraf haksız, taraflardan biri sivil halk dğeil, sadece ortada. ve isralili kimse yemiyo. olan sivil halka oluyo.
öle /care lık bi durum yok yanı.

uzaktna bakıpta "dünyanın gerceğpi bunlar" denilcek bir durum değil yanı.
istediğin kadar "insaat malzemesi abi ondan yok diyolar" de dur. değil durum öle sende biliyosun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

israil'in derdi çimentoda değil esasında. sonuçta çimentoyla gider tünel kazar. o tünelleri israil istediği an yıkabilir. kimsede gıkını çıkaramaz o tüneller yıkıldığında.

hamas o insanı yardım malzemelerinin üzerine konacak. bunun kaçarı yok. o gemilerden giden malzemeler bir şekilde satılıp gene silaha, bombaya, istihbarata dönüşecek. israil diyor madem insanı yardım yapıcaksınız BM ile yapın diye. o insanı yardım malzemeleri yarardan çok zarar getirecek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

BM mi ?

1- Böyle bir beyanlarını duymadım. Ashod limanına indirin biz veririz diyorlar.

2- Gazze savaşında BM'nin binalarını yıkıp elemanlarını öldürdüler. BM'nin tüm uyarı ve talimatlarını hiçe saydılar.

3- BM'ye yardım ulaştırmak bizim görevimiz değil, gerekli yardımları temin etmek ve iletmek BM'nin görevidir. Bugüne kadar yapmadıklarını görüyorsak sivil insiyatif başlatmak en doğal hakkımızdır. Ki, uluslararası karar ve kanunlar itibarınca abluka hukuka aykırıdır ve İsrail'den lütuf istemek durumunda değiliz. Uluslararası açık denizlerden doğrudan Filistin karasularına girmek bir haktır. İsrail denetimine tabi değildir.

4- Her insan ve milletin nefsi müdafaa hakkı vardır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi Cons'u garbage hariç her yerden banlasanıza. Eğlenceden de banlayın başlık açmayı beceremiyor. Olm alzheimer mısın o başlıklar ne?

Viktor'un da /care tarzı tamamen gereksizlik göstergesi. Tamam birikimin var, güzel şeyler de yazıyorsun ama bu tavır ne? Gerçi aslında tek birikimin olduğu göstergesi de birşeyler yazman. Senden çok daha geniş birikiminde kim bilir ne kadar insan var ama birşey yazmıyor. Hani az sonra dediklerim ile bu mesaj tamamen çelişecek ama madem o kadar "cool" sun /care falan 4chan ayakları yapıyorsun burada niye mesajın var.

Her başlığı trolleye trolleye içine ettiniz güzelim forumun.

edit: Tamam internette tartışmak baya gereksiz farkındayım ama yine de demeden geçemedim bunları.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Alman parlamenter Alinnette Groth, “Kafileye Almanya’dan katılıyoruz. İnanıyorum ki hep birlikte Gazze’ye gideceğiz. Bir milletvekili olarak insan haklarının, uluslararası hukukun çiğnendiği her yerde bulunmam gerektiğine inanıyorum. Yaklaşık dört yıldır Gazze’de korkunç bir ambargo var. Cenevre sözleşmesine imza atan bütün devletlerin bu ambargoya karşı çıkması gerekiyor. Çünkü bu sözleşme bunu gerektiriyor. Ben bu kafilenin bütün Almanya halkı tarafından desteklenmesi gerektiğini burada özellikle söylemek istiyorum. Almanya halkına burada selamlarımı iletiyorum, bu kafilenin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Bu ambargonun en yakın zamanda sona ereceğine bütün kalbimle inanıyorum” dedi.

Alinnette Groth, İsrail’in gemilere saldırmasının büyük bir hata olacağını ve uluslar arası bir krize yol açacağını ifade etti.

Alman Parlamenter İmge Hoeger, sol bir partiden bu harekete katıldığını söyledi.

İmge, “Dünyadaki bütün savaşların sona ermesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. İsrail’in Gazze’ye attığı fosfor bombaları bu ambargonun ve işgalin artık sona ermesi gerektiği ortaya koyuyor. Almanya devletinin İsrail’e sattığı silahlarla çocukların vurulması hiçbir şekilde kabul edilmeyecek bir durumdur. Bundan dolayı ben buradayım. Ablukanın kaldırılması gerektiği kesinlikle benim siyasi olarak inandığım bir husustur. İsrail kesinlikle ve kesinlikle köşeye sıkıştırılıp abluka kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aket-Atum said:

Abi Cons'u garbage hariç her yerden banlasanıza. Eğlenceden de banlayın başlık açmayı beceremiyor. Olm alzheimer mısın o başlıklar ne?

Viktor'un da /care tarzı tamamen gereksizlik göstergesi. Tamam birikimin var, güzel şeyler de yazıyorsun ama bu tavır ne? Gerçi aslında tek birikimin olduğu göstergesi de birşeyler yazman. Senden çok daha geniş birikiminde kim bilir ne kadar insan var ama birşey yazmıyor. Hani az sonra dediklerim ile bu mesaj tamamen çelişecek ama madem o kadar "cool" sun /care falan 4chan ayakları yapıyorsun burada niye mesajın var.

Her başlığı trolleye trolleye içine ettiniz güzelim forumun.

edit: Tamam internette tartışmak baya gereksiz farkındayım ama yine de demeden geçemedim bunları.

beyler adam hassas
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:

Alman parlamenter Alinnette Groth, “Kafileye Almanya’dan katılıyoruz. İnanıyorum ki hep birlikte Gazze’ye gideceğiz. Bir milletvekili olarak insan haklarının, uluslararası hukukun çiğnendiği her yerde bulunmam gerektiğine inanıyorum. Yaklaşık dört yıldır Gazze’de korkunç bir ambargo var. Cenevre sözleşmesine imza atan bütün devletlerin bu ambargoya karşı çıkması gerekiyor. Çünkü bu sözleşme bunu gerektiriyor. Ben bu kafilenin bütün Almanya halkı tarafından desteklenmesi gerektiğini burada özellikle söylemek istiyorum. Almanya halkına burada selamlarımı iletiyorum, bu kafilenin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Bu ambargonun en yakın zamanda sona ereceğine bütün kalbimle inanıyorum” dedi.


Şu laf bana nedense bu metini bir Türk kadının ağzından yazmış gibi düşündürdü.

İsrail'in bu olayı bu kadar büyütmesinin bir nedeni de bence artık dünyanın tepkisiz kalmamasından korktuklarını gösteriyor. Ne yalan söyleyelim şu ana kadar öyle çok aman aman bir şekilde tepki olmadı. Belki biraz islamofobi ve cahilliğinde etkisi var tabi. Ama artık şimdi böyle organize bir şekilde yardım gelmesi adamları korkutmamışta değildir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çokta bir bilgim yok da yani ideal bir kişi 3 yıl boyunca düzenli olarak haber izlerse İsrailin de bu gemileri durduracağını bilmesi için çok öyle uzman olması gerekmiyor.

Bugün duydum haberlerde adamlar gecici kontrol merkezini mi ne kurmuşlar herkesi tutacaklar orada sonra geri aynı hızla ülkelerine yollanacak.Bu bile düşünülmüş gemiler falan orda komandolar dünden hazırdır zaten.

Gemiler dur ihlaline aldırmayacak gemilere komandolar çıkacak..2-3 gün lanetlenecek israil "insani yardım gönderiyorduk durdurdu alçaklar" diye sonra aynı şekilde devam.

İnsan istiyor döt olsun bu durumlarda ama hadi bakalım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...