Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tek tip askerlik mi geliyor?

mokoko

Öne çıkan mesajlar

nileppezdel said:

@MadOrca: Güzel güzel uzun uzun yazmışsın, herkesin görüşü var zaten saygı da duyuyorum. Doğru da demişsin ben kaçarsam o kaçarsa sistem çöker. Ama olay zaten sistemin çökmesinin ve profesyonel ordu sistemine geçilmesinin ve kalan bütçenin de eğitime yatırılmasının gerekmesi. En azından ben bunu savunuyorum yani. Okuduğum için şimdi gidip kurtulma şansım da yok artık benim vaktim geldiğinde ne olacak göreceğiz. Ama bir şekilde yurtdışına kaçmak istiyorum :D
Ege sen kaçarsan o kaçarsa emin ol bu sistem çöküp profesyonel askerliğe geçmek için bi 10 sene herkesin kaçması lazım düşündüğün kadar basit değil ki profesyonel askerlik ilk geçiş aşamasında şuan ki sistemden daha ağır ekonomik yükümlülük getireceğinden eğiteme aktarılamayacak o para ;)
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır askeriyeye bağlı her personel her kurum her mühimmat dahil buna o yüzden maliyet düşmez artar ayrıca sen profesyonel askere 30 tl er maaşı veremessin verecğin para en azından 2500 usd gibi maliyetler olacaktır o yüzden bu sistemdekinden daha da yüksek olacak maliyet bu seferde başka bütçelerden kısıntıya gidilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:

50 kere yazdik ornekleriyle millet hala profesyonel daha ucuza geliyor saniyor lol

yahu neyi yazdın abicim. birincisi ne kadar masraf oldugunu göremiyoruz ki, askeri masraflar tamamiyle şeffaf ve kontrol edilebilir degil, açsınlar o zaman komple ne ne kadar alınmıs niye alınmıs neye ne kadar masraf yapılmıs meclis de (askeri personelin de danışmanlığı ile) karar versin dogru mu yanlıs mı, sadece 40-60 bin civarı hizmet eri var, neredeyse orta çaplı bir ülkenin ordusu kadar adama amelelik yaptırıyosun, ilçelere kadar heryerde ve genelde en güzel mekanlarda mutlaka askeriye var, orduevlerinde, askeri mekanlardaki israf tan bahsediliyo. hala bunun oturup savunulacak bi tarafı varmış gibi yazıyosunuz

ha tek bir eleştiriye hak veririm, terörle mücadele var, zaafa ugratabilir askeri meseleleri fazla kurcalamak, tartışılır bi konu ama haklılık payı var, bence.

onun haricinde bu hantal kurumun revize edilmemei gerektigini savunacak en ufak bi haklı gerekce yoktur, ki zaten edilecek çalısmalar iki üç yıl öncesinden komando tugaylarıyla basladı, orta ve uzun vadede (belki 5-20 yıl gibi bi sürede) dedigimiz noktaya kadar bir profesyonelleşme olacaktır bundan da emin olun. Ordu nun bu şekilde ve böyle kalabalık olmasının tek sebebi caydırıcılık idi, fakat gelişen koşullar, çağın, küreselleşmenin getirdikleri ile, Türkiye komşularıyla olan ilişkilerini-sorunlarını diplomatik düzeye taşıdıkça, bu gereklilik azalacaktır

mesele ucuza gelmesi de degil, yapılan masrafın harcanan zamanın değmesi, gerçekten çağa uygun, minimalist, hedefe odaklı ve komple insan yoğun içerikten, teknoloji yoğun içeriğe geçmiş kalite bir silahlı kuvvetler.
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar orduda çim yolmak, çay yapmak, patates soymak, boya-badanayla uğraşmak için binlerce kalifiye elemana ihtiyaç var, lütfen biraz anlayışlı olun. ayrıca şu an ordumuz 750.000 değil 1.000.000 kişiden oluşsaydı terör çoktan bitmişti hem, yaa.
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:

Esh said:

bu arada hukuki acidan bedelli askerlikle farkli surelerde yapilan askerlik arasinda bir fark yok.

ikisi de e$itlik ilkesine aykiri. butun diger olgulari bir tarafa birakarak, en temelden du$unursek universite mezunu 5 ayda askerligini bitirirken; allahin mardinindeki adam ilkokulu bile goremedi hayatinda, madem goremedi yapsin sefil 15 ay askerlik demek hayvan gibi bir ayrimciliktir.

ya hic olamayacak askerlik ya da herkese e$it olacak.

ha bunun uzerinden $ekillenir askerlik konusu, universite okuyan adama eli i$ tutan adama, ara elemana askerlik yerine kamu gorevi verilebilir evet.

Mardindeki vasıfsız adama eşitlik ilkesine aykırı olmasın diye birde diploma verelim bari.

esh in yazdığına şu cevabı verebilmek bambaşkaymış
Sosyal ağlarda paylaş

LucifeL said:

Hayır askeriyeye bağlı her personel her kurum her mühimmat dahil buna o yüzden maliyet düşmez artar ayrıca sen profesyonel askere 30 tl er maaşı veremessin verecğin para en azından 2500 usd gibi maliyetler olacaktır o yüzden bu sistemdekinden daha da yüksek olacak maliyet bu seferde başka bütçelerden kısıntıya gidilir.

Abi şu an 700k insan askerlik yapıyor, profesyonel olmayan. Sen şu anki profesyonel askerlerinin üzerine 200 bin ekleyip adam gibi bir ordu kurarsın. O 700 bin askere yapılan harcamaların 4'te 3'ü yeni profesyonel askerlerin maaşı olsa geri kalan 4'te 1'i de kar kalır. Ben denk gelememişim nasıl daha pahalı olduğunun anlatıldığına da hiç mantıklı gelmiyor. Ha öyle şeyler dinledim ki askerlikle ilgili, paraların bazı komutanlara kumar ve içki kaynağı olarak gitmesi falan.. Şaka gibi..

Ha ayrıca daha pahalıya gelirse de gelsin, devletin insanlarını köle gibi çalıştırmaya hakkı yok ki :)
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

arkadaşlar orduda çim yolmak, çay yapmak, patates soymak, boya-badanayla uğraşmak için binlerce kalifiye elemana ihtiyaç var, lütfen biraz anlayışlı olun. ayrıca şu an ordumuz 750.000 değil 1.000.000 kişiden oluşsaydı terör çoktan bitmişti hem, yaa.

HEM ASKERLİK ERKEK OLMAYI ÖĞRETİYORE...
Sosyal ağlarda paylaş

ordunun kalabalik olmasi filan caydiricilik degil 2000 lerin sonuna kada rkullanilan savunma doktrinidir

ama burdaki muthis zeki bazi insanlar bu islerin red alert filan oldugunu filan saniyor, basiyorsun unite upgrade oluyor, basiyorsun dugmeye biraz bekle hooop prof asker cikmis, war factory ye bas 30 tane tank uret filan

profesyonel asker icin oncelikle yestismis sartlara uygun elemanlar bulunup egitilicek, ayda 250 lira masraf yapmadigi ucuz zorunlu asker ile 2500$-3000 civari para vericegi ustune risk tazminati sigorta filan odiyicegi askerin daha ucuza gelicegini svaunmak icin heralde reha muhtar kafasinda bir insan olmak lazim

bole saniyorki millet bole bir gecede 1 milyon asker terhis edilip yerine 500.000 prof alinicak filan

"aga savunmaya cok para ahrciyoruz kesin asker sayisindandir"
bir cahil yorumu daha, savunma masraflari alet edavat alimina gidiyor

tek unite f-35 192 milyon dolara maloluyor, srif turkiye gelsitirme surecinde 500 milyon dolara yakin kaynak aktardi amerikaya, turkiyenin almayi dusundugu f-35 sayisi 120, ilk parti teslim edilicek ucaklar icin sirf 11 milyar dolar para odenicek

bir f-16 nin uretimi hala 25 milyon dolara geliyor, gene denizalti ile helikopter uretim ve bakim masraflarida boyle, kara araclari bir ucuza geliyor bunlara kiyasla oda en pahallisi unite absi 15-20 milyon dolar filan MBT ler

tabi ucaga 192 milyar dolari verip koseye koymuyorsun, gunluk bakimi yedek parcasini simulasyon ve geitim ucretlerini gectim her sortiede 2000-3000$ arasi yakit ucreti oduyorsun

tabi egitim ucretleri apayri bir sikinti, misal bir javelin 80.000 dolar, atiyorsun gidiyor cope
amerikanin leblebi cekirdek gibi salladigi tomahawk in tanesi 550.000$

savunma ucretleri boyle iste, hem asker sayisi azalsin profesyonele gecilsin hemde insan odaklidan teknoloji yogunlu askelrige gecilsin dersen kendinle celisirsin yukardkai
arkadas gibi lol

zorunlu askerlik en ucuz yontemdir, insan gucune para vermiyip vergisini odiyen vatandasa parasiz hizmet yaptiriyorsun, daha ne olsun

orduda oyle cok israf olmuyor, askere gidenler bilir mermiyi bile sayiyla verirler, mermi israfi yaparsan parasini senden tahsil ederler

hayir yani burada asil komik olan noktayi yaziyim, adamalr para yok diye bedelli cikartmaya kasiyor siz adamlara daha cok para harcayin diyorsunuz

auahahahahahahahahahahaah
Sosyal ağlarda paylaş

heh abi bi gecede olması gerekmiyo değişikliğin, ama yavaş yavaş zeminini hazırlarsın, en azından zamanla ordunun tamamına yayılması için bir yerden reformu başlatırsın. yarın öbürgün savaş çıksa 750k asker mi işimize yarıycak yoksa son model füzeler-uçaklar vesaire mi? ya da şurda 5 ay çim yolan, kantin işleten eleman savaşta ne işine yarayacak?

zorunlu askerliğin kalkması gerekiyo zaten, o apayrı.
Sosyal ağlarda paylaş

aga para diyorum

fuzede alet edevatta para
profesyonel askerde para

para para para

zorunluyu kaldiricak apra yok turkiyede, savasan askerlerin tamamini profesyonel yapip geri hizmeti zorunlulara birakicaklar su anki plan o, yavas yavas guneydogudan cikartiyorlar zorunlu askerleri 2012 ye kadar tek bir zorunlu asker kalmiycak catisma bolgelerinde
Sosyal ağlarda paylaş

Esh said:

iranin nuke lari hazirlarsa, ne asker ne top ne tufek, hicbiri bi bokumuza yaramayacak.

nuke u ole gelip sallamiyorki, nato nun elinde nuke u inmeden tespit edip dusurucek yiginla alet edevat ve teknoloji var

tahrandan sallar istanbula gelene kadar indirirler tespit edip, mumkunse ankara ustunde indirsinlerde bir faydalari olsun
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...