Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

doğru


karapersembe

Öne çıkan mesajlar

Ortaçağda insanlar dünyanın yuvarlak olmadığını, düz olduğunu kanıtlamak için, bir kovanın içine su doldurup çevirirler ve suyun dökülmesi ile bunu ispatladıklarını düşünürlermiş. bu nedenle o kadar sıkı sıkıya sarılmamak lazım doğru bildiklerimize. nasıl olur, apaçık ortada, mantık diye bişey varları biraz kendimize saklamak, tasarruflu kullanmak lazım. Şöyle bi söz var, duymuşsunuzdur, deneyimcilerin söylemidir, hiç beyaz karga görmemiş olman, olmadığı anlamına gelmez. akılla ulaştığın her sonuç doğru olmayabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

wastyrx said:

Götün çok sıkıştığında, yardım edicek hiç kimsen yokken ettiğin dualar kime olur acaba. Noolur böyle olsun hiç mi demiyorsun? İnanmıyorsan inanmamanla kal millete inanıosun şöyle böyle demen yanlış ve sinir bozucu arkadaşım.


din felsefesi herkesin kendi kayığında yol alması gereken bi mesele o yüzden bu konuyu tartışmaya hiç gerek yok. kaldı ki pati doymuştur bu muhabbetlere. tam da sölediğin gibi, herkes inandığı gibi kalsın, sinirler bozulmasın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

wastyrx said:

Götün çok sıkıştığında, yardım edicek hiç kimsen yokken ettiğin dualar kime olur acaba. Noolur böyle olsun hiç mi demiyorsun? İnanmıyorsan inanmamanla kal millete inanıosun şöyle böyle demen yanlış ve sinir bozucu arkadaşım.


o içinde bulunduğumuz ve haliyle büyüdüğümüz kültürle alakalı bana kalırsa, yani 'tanrım bana yardım et' ya da 'tanrım nolur şöyle olsun' gibi şeyler deme ihtiyacından bahsediyorum. yani harici bir kuvvetin yardım etmesi fikriyle işleniyoruz zaten doğumdan itibaren.

ama bu fikrimi yıkayım şimdi de. ilk doğan dinler neden doğdu diyerek mesela. her ne kadar karşı argüman belli olsa da ilk söylediğimin arkasındayım, lakin insan aciz olduğu ve bazı şeylerin olasılıklar dahilinde olmadığını kabullenebilir. ya da kendi kontrolünde olmayan şeylerin sadece ihtimallerini göz önünde bulundurarak kontrolünde olan şeyleri yapabilir, mantık çerçevesinde davranabilir kısaca. inanmanın getireceği tek artı inancın verdiği mental kuvvet olacaktır, bu da inanmayan bir insanın kendini eğitmesiyle sağlanabilir.(counter argümanıma insanın tarih boyunca kendine bişeyler kattığını ya da katabilmesi gerektiğini söylerek karşılık veriyorum bir başka deyişle.)

2 seçenekten hangisi daha kolay diyecek olursak da inanarak bu mental kuvvete kavuşmak daha kolay ve daha rahattır. insanların çoğunun inanmasını da buna bağlayabiliriz.(yani bağlayabileceğimiz şeylerden biri olabilir)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Benim derdim, din var şu var bu yok deil abi. Benim derdim saygı.. Kendim olarak baya baya yanıcam sıcak sıcak ohş diorum yani afdaf öyle de çakma bi müslümanım. Ama inanıyorum ve inanmayan insana da saygısızlık yapmıyorum.Dolayısı ile de biraz düşünce ve saygı bekliyorum. Ha burda saysanız sövseniz ipneleeeeer! die rage yapıp saldırmam size umrumda olmaz yani de ufakta olsa bi tepki vermezsem kendimide suçlu hissediorum afasdf o yüzden

- Atlar neden ayakta uyur? Atlar ayaktayken daha rahattır ve daha az enerji harcar. Çünkü atın yatarken nefes almasında, iç organları problem yaratıyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dine saygısızlık falan yapılmazken dindar insanlar aşırı hassasiyetten saygısızlık olarak algılıyor zaten sıkıntı orada doğuyor. Bana göre hiç bir kutsallığı olmayan bir kitap ve bunu yazan bir şahıs var. Ben ona Hz. Muhammed demem çünkü benim için kutsal değil, Muhammed adında bir kurgu yazarı derim. Bu saygısızlık değildir, benim görüşümdür. Bir sürü kişi kutsal buluyor diye kutsal olduğunu belirtmem gerekmiyor. Dalga geçmek diye bir şey de yok, sadece olduğuna inandığım durumu açıklıyorum. Bu saygısızlık değil aslında ama saygısızlık olarak alan bir sürü insan var. Ben de bunu anlayamıyorum ama tartışmayalım hiç gerek yok banhammer'a falan :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@ vidar sana yönelik bişi deildi yaf bence çok güsel açıkladın

@ nilep annenin çirkin olduğunu düşünseydim. Sen, annen ve baban beraberken 'senin annende çok çirkin lan.' deseydim yüzünüze bunu saygısızlık olarak algılamaz mıydın?

Buda benim düşüncem olurdu dimi? neyse özür dilerim örnek için uzatmakta istemiyorum çünkü saçma olur tamamen kişiden kişiye değişen bişi çünkü.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ama onun orta noktası var. Annen güzel değil diyebilirsin mesela. Kitabın ve inandığın peygamberin kutsal olmadığını düşünüyorsam kurgu olduğunu düşünürüm. Orta noktası var mı? Bence yok. Ha ben de gidip insnaların yüzüne karşı kutsal değil falan demiyorum ağır bir örnek oldu da bence saygısızlık falan değil. Kutsal olduğunu düşünmediğim bir kişiye sırf karşımdaki inanıyor diye kutsal muamelesi yapmak kendime saygısızlık olur. Burada uzamasın bence de. Devam etmek istersen pm2den falan konuşabilirim seve seve :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
×
×
  • Yeni Oluştur...