Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kayak vs. Snowboard

xaty

Öne çıkan mesajlar

Bulunduğum şehirde güzel kayak imkanları var, bu hafta sonu da dünya kayak şampiyonası varmış (golden fox). Bir ara ben de gidip denemek istiyorum. Ama her ikisini de hiç denemedim ve herhangi bir bilgim yok konuyla ilgili. Herhangi bir eğitim de almayacağım, arkadaşlarla kiralayıp gitmeyi düşünüyoruz. Arkadaşların bazısı benim durumumda, bazısı hayatlarında bir kaç kere kaymış.

İlk sorum hangisini denememi tavsiye edersiniz? Türkiye'de çok fazla imkan bulup devam ettirebileceğimi sanmıyorum. Bunun için öncelikli olarak daha çok eğlendireni tercih etmek istiyorum. İkinci beklentim de sınırlı zamanım olduğundan öğrenmesinin kolay olması. Tek gün gidecek değilim, gider gitmez deliler gibi eğlenmeyi de beklemiyorum da yine de kısa zamanda eğlenebilecek düzeye hangisinde gelinebilinir?

İkinci sorum tavsiye ettiğiniz için ne malzemeler gerekir? (Hem kıyafet olarak, hem ekipman olarak) Bunların ne kadarı kiralanabilir, hangilerine sahip olmam lazım?

Üçüncüsü kiralama sırasında seçmem gereken bir şeyler oluyor mu? Oluyorsa bu seçimi neye göre yapmalıyım?

Nelere dikkat etmem lazım (güvenlik açısından) bu işi yaparken?

Aklımda şimdilik bunlar var, sorular dışında ek bilgilere de açığım :)
Sosyal ağlarda paylaş

tek bildiğim 2si çok çok farklılar ve genelde kayak sonra board tavsiye edilir, ben board başlayıp yusuf yusuf kayağa dönüş yapanlardanım ama keşke board devam etseydim çünkü işi kaptıktan sonra baya zevkli duruyo.

ha bide kıyafet sormuşsun, kar pantolonu kesinlikle şart ve kiralama olmuyo. Onun üzerine havanın güneşli yada sıcak oluşuna göre kalın yada ince birşey giyebilirsin. Tabi bir de kar eldiveni ve kafanı sıcak tutucak birşeyler öneririm.
Sosyal ağlarda paylaş

Kendin öğreneceksen board dene. Kayağı çok zor tek başına öğrenmen. İlk 1-2 gün baya düşer kalkar her tarafını morartırsın ama 3. gün adam gibi kaymaya başlarsın. Ben de ders almadan öğrenmiştim zamanında aynen böyle olmuştu.

Ekipman konusunda board du onun botuydu falan kayak merkezlerinde kiralanır zaten, kıyafetin yoksa onu da kiralıyor çoğu yer. Ama board yapacaksan içine kat kat giyin, öyle krolar gibi hoodie ile kayma. Malum çok düşeceksin için dışın kar olur donarsın. Bir sürü boğazlı falan götür yanında çok işine yarar. Artık board u kiralarken nelere dikkat edeceğini daha iyi bilen birileri söylesin ben kendi boyuma göre bile kısa board satın almayı becermiş insanım asdaf.

Güvenlik için de kask mask takabilirsin istersen.
Sosyal ağlarda paylaş

Board kendi öğrenmesi imkansız bence, kayak bilen bir arkadaşın varsa 2-3 günde kaparsın ama board yardımsız çok çok zor. Düşme kalkmayla olmuyo bikere board, en kolay işleri bile yapamıyosun + telesiyej teleski çıkışlarını öğrenmen bile imkansız yardım olmadan.
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız olmayız sonuçta, etraftakileri izleyip fikir ediniriz az buçuk. Bir de gitmeden video falan izlerim, veya yardımsever birilerinden ufak yardımlar alabilirim herhalde oradan.

Bulabilirsek bilen birilerini de çağırırız yanımıza.

Kar pantolonu nasıl bir şey?

Bir de gözlük ne kadar önemli?
Sosyal ağlarda paylaş

Laorx said:

en kolay işleri bile yapamıyosun + telesiyej teleski çıkışlarını öğrenmen bile imkansız yardım olmadan.

hehe evet mesele bu zaten önce onu yapta düşüp kalk sonra istediğin kadar :)

Birde kayarken yavaşlamayı bilmek önemli yoksa fireni boşalmış kamyon gibi olursun. Kilolu olmamakta önemli bir faktör kiloluysan hiç girme o işe direk kayakla başla
Sosyal ağlarda paylaş

xaty said:

Yalnız olmayız sonuçta, etraftakileri izleyip fikir ediniriz az buçuk. Bir de gitmeden video falan izlerim, veya yardımsever birilerinden ufak yardımlar alabilirim herhalde oradan.

Bulabilirsek bilen birilerini de çağırırız yanımıza.

Kar pantolonu nasıl bir şey?

Bir de gözlük ne kadar önemli?

Tulum işte. Büyük spor magazalarının hepsinde vardır kışın genelde.
Sosyal ağlarda paylaş

sağdan soldan yardım ederler, hayvanlıktan yoksun biriyse cevaplar yani en azından ben kime sorsam cevap alıyordum

Kar pantolonu kalın ve su geçirmeyen bi pantul işte okadar bi olayı yok ama başlarken 1milyon kez düşüceğini hesaplarsak baya gerekli. Gözlüğe başlangıç için gerek yok, yani hesapta olmadan 20-30 km hız yapmazsın herhal:D

typ
Sosyal ağlarda paylaş

sana şöyle açıklayayım.

öyle 3-4 gün için gidiyorsanız snowboard yapma. snowboard kayaktan daha zor bir olay. öğrenene kadar zaten 3-4 kere kaburganı kırıyorsun. Snowboard öğrendikten sonra kayaktan daha zevkli ama dediğim gibi 3-4 gün içinde sadece düşersiniz o kadar.

ama kayak öyle değil. 3-4 günde basit bir kar sapanı tekniği ile çok iyi olmasada kaymanın zevkini alırsınız. gene düşüceksiniz ama en azından kayıcaksınız.

gözlük fırtına varsa önemli. aslında sırf fırtına için değil. gözlüksüz her yeri bembeyaz görürken gözlükle daha bi turanj görüceğin için çıkıntıları falan daha iyi tespit edersin.

kar pantalonu tabiki giyiceksin be abi yoksa direk hasta olursun. düşüceksin zaten 100 kere o karlar donuna kadar girer diyim sana. üstünede mont giy.
Sosyal ağlarda paylaş

Snowboard denerim herhalde, hem daha zevkli görünüyor hem daha kolay olduğu söyleniyor. Seçerken uzunluğuna mı bakılıyor? Veya başka bir özelliği var mı? Neye göre seçmek lazım? Bir yerde kiloyla ilgili olduğunu okudum, yere yapılan basıncı dağıtmak için ağır kişiler büyük board kullanıyormuş. Ben 55 kilo falanım (ayrıca bu +/- ne katar?), sırf buna bakılarak seçeceksem yaklaşık nasıl olmalı?

Snowboard kolay diye duyuyorum yazmıştım ama zor olduğunu söyleyenler de var, yukarıda da olmuş. Geri alıyorum o kısmı o yüzden. Ama yine de daha çekici geliyor :P
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bu sene 3-4 gün giderim sonra birdaha ne zaman giderim kimbilir diyosan kayak yap.Ben board yapıyorum ayrıca kitanaya katılmadan edemeyeceğim ben de güzel havalarda hoodie ile kayıyorum yağış vs. yoksa.Nesi kıroluk ki ? Düşmeyen için daha rahat yani :) Ha dersen ki ben bu işi sevdim bundan sonra fırsat buldukça kaymaya gelirim kesinlikle board öğren.Ben kendim öğrendim ama çok inat etmen lazım.EE YETER LAN diyip bırakan çok gördüm.Ben 4-5 gün sadece düştüm,heryerim mosmor oldu yürüyemiyodum nerdeyse ama 8 de kalkıp pisti ben açıyordum.Yaşla da alakası var o zaman azimli bir gençtik tabi şimdi olsa hayatta yapamazdım.Resmen inat ettim yani.Bazen oturup sadece iyi kayan insanları izleyip birşeyler kapmaya çalıştığım oldu.Gittim yardım istedim şu nası bu nası dedim.Sonradan tekniği kapmak için çok az ders aldım.Şimdi iyi kayıyorum denilebilir ve kayak da bilen biri olarak board un zevkini hiçbirşeye değişmem.Hele bir de off-pist yapmaya başladığında,bolkarda kaymayı öğrendiğinde,yanına bi arkadaşını alıp kafana göre pist dışına çıkıp saçma sapan kaybolduğunda, pist dışında yakalanıp hassiktir olduğunda vs. emin ol hayatında en zevk aldığın şey olacak :)

Edit : Gözlük kesinlikle kirala.Yansımadan dolayı hiçbirşey göremezsin ve baya tehlike yaratır.Acemi iken ufacık bir çıkıntı senin canını okur aman diyim.Hava güzelse bulut yoksa zaten yansımadan beyazlıktan başka birşey göremezsin, kötüyse de zaten gözün rahatsız olur.O yüzden her türlü.

edit: anlat anlat bitmiyo :) şubatta gidiyorum zaten inanılmaz canım çekiyo şuan can evimden vurdu bu topic.

Birgün pist dışında çıktım kartalkayada salak saçma gidiyorum kafama göre, tam deli cesareti.Neyse bi sis çöktü ama nası sis, hiçbirşey göremiyorum görüş alanım 1m falan.Telefonuma baktım şarjı bitmiş kapanmış (O sırada telsiz alalım abi yanımıza kayboluruz falan diyen arkadaşımın silüeti gözümün önüne geldi asdklaskl) neyse ben böyle çok dikkatli bir şekilde kayıyorum malum şimdi uçuruma falan denk geliriz diye.Baktım böyle uzaktan bir ışık, allahım sana geliyorum dedim içimden,neymiş o ışık ? araba.Nereye gitmişim ben ? Anayola.Sonra 1 saat yürüyerek yoldan otelin oraya çıktım. asdklaklsk

of biranönce gitmek lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

abi egitim almadıysan/almayacaksan snowboard yaparken ayagını kırma riskin cok yuksek. cunku o botlar ayagından cıkmıyor ve boarddan da ayrılmıyor, ayrıca iki ayagın birbirine baglı. kayakta boyle bir problem yok. dustugun zaman ayagından cıkabiliyor ve ayakların birbirine baglı olmadıgından sakatlanma riskin cok daha dusuk oluyor.

kollarına da dikkat et duserken. asagı dogru haraket edeceksin ve elin yere deger vaziyette iken dirsegin geride kalmasın çıt diye gider.

ben egitim almanı tavsiye ederim, board ile basla. baslangıc egitimini aldıktan sonra kendi kendini gelistirmen cok rahat olur. kaydıkca dustukce ogreniyosun. ama egitim almıcam dersen kayak al bari, en azından biraz kayabilir keyif alabilirsin.

ha bi de onemli tavsiye, sakın yün eldiven giyme ahahah.
Sosyal ağlarda paylaş

kitana said:

sesu said:

öyle krolar gibi hoodie ile kayma. Malum çok düşeceksin için dışın kar olur donarsın.

oha kro mu. lol kusura bakma ; ama belli bir süre sonra pro olunca düşmediğin için hoodie daha rahat geliyor ondan giyiyoruz.

Freeride yapanlar hoodie giymez pro da olsa.
Sosyal ağlarda paylaş

Yapacağın iş çok basit. Gidiyorsun kayak merkezine, güzelce giriyorsun rental bir yere, eğitmen/satıcı kişiler yurtdışından gerçekten bilgili oldukları için bırakıyorsun onların eline kendini.

Snowboardundan, gözlüğüne, kayak pantolonundan kaskına kadar herşeyi kiralıyorsun. Aynı zamanda başlangıç seviyesi grup eğitimi bulup katılıyorsun.

Hiçbirşey almana bilmene gerek yok eğlenmek için hepsi bu kadar. Türkiye hayatta yapmam diyorsan hiçbirşey satın alma.
Sosyal ağlarda paylaş

ikisinde de zorlanan var biri zor biri kolay diye birşey yok herkes kendi tecrübesinden bahsedip söylüyor ama bu kişiden kişiye değişiyor.

boardla ilgili temel bilgileri 15-20dk da sana birileri anlatırsa veya internetten vs detaylıca öğrenip gidersen (örneğin abc of snowboarding) tepeye çıkıp yuvarlana yuvarlana öğrenirsin. ancak hava kötüyse, sisliyse vs. tek başına çıkmanı önermiyorum kesinlikle yeterince öğrenmeden

ancak en güzeli bir hocadan 1 saat ders al, ondan sonra tepeye çık yine yuvarlana yuvarlana in :)

boardun kayağa göre tek zor tarafı teleskiden çıkmanın başlarda zor olması. ancak onu da maksimum 1 saatte öğrenebilirsin düşmekten korkmuyorsan ve korkunç sıra yoksa. türkiyede genelde millet tek ayak bağlı çıkmayı bilmiyor ancak avrupada bu yasak.

telesiyej varsa zaten problem yok. sök boardunu elinde çıkar yukarıda tekrar giy. dünyanın en kolay işi :)

onun dışında şu anda boardla yapıp da kayakla yapamayacağın birşey yok. son dönemde muhteşem freestyle ve freeride kayaklar çıkıyor.

onu geçtim benim arkadaşım 7-8 yıllık eski kayağıyla benle bolkara, ağaçların arasına filan giriyor. kaymayı iyi bilen dandik kayakla bile kayabiliyor yani freeride mekanlardan

ha bir snowboardcu olarak board öneririm tabi ki ;) ama millet öyle bir konuşmuş ki sanki kayak seçersen ilerde pişman olurmuşsun gibi. hayır, boardda kendini hangi alanda geliştireceksen (freestyle, freeride, yarış) kayakta da aynı derecede geliştirebilirsin

ne yaparsan yap kolay gelsin iyi eğlenceler :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...